Last news in Fakti

13 Юли, 2023 09:42 1 138 15

Венко Сабрутев: Когато спрат течовете, държавната хазна ще се напълни

  • бюджет-
  • еврозона

Държавата трябва да се фокусира в едно ключово нещо и това е електронното управление. Но виждаме огромна съпротива там, каза депутатът

 Венко Сабрутев: Когато спрат течовете, държавната хазна ще се напълни - 1

„Първите 5 месеца управление на служебния кабинет доведоха до 1,2 милиарда лева дефицит. Само след един месец управление на кабинета „Денков” този дефицит беше компенсиран и вече държавата е на излишък от близо 200 милиона лева”. Това заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ в студиото на Нова телевизия.

„Пари за заплати може да има, когато има реални приходи в държавата”, обясни Сабрутев.

Той подчерта, че бюджетът, който се гледа в момента в НС, е изготвен за 2-3 седмици, а преди това 6 месеца служебният кабинет е забавил внасянето на бюджет.

„Това, което правим е в този бюджет да заложим подоходни политики там, където е наистина най-належащо. Увеличаваме заплатите на учителите в училищата и в детските градини, защото там има драстично изоставане в доходите. Увеличаваме пенсиите с още 12%. Увеличаваме парите в държавната администрация, в общинска администрация. Рекорден бюджет за образование. Капиталови разходи – отново рекорден бюджет”, каза депутатът.

Управляващите чували призивът на синдикатите, но това били възможностите на бюджета. Среща с тях ще има в петък.

„Ще направим всичко възможно да потърсим буфери в бюджета. Но истината е, че когато държавата управлявана зле през половината година и е натрупан дефицит вместо излишък, е ужасно трудно да намерим средства”, каза Сабрутев.

„Когато спрат течовете, държавната хазна ще се напълни”, продължи депутатът.

Той разясни и мерките. Идеята да се плащат заплати само по банков път, ще се отнася до компании с над 50 служители.

„Искаме държавата да влезе в ролята си и да изсветли тези сектори, където не се плащат реалните заплати и не се осигуряват хората на реалните заплати. Един ден, когато тези хора се пенсионират, те да имат справедлива пенсия. Тази мярка ще постигне и равнопоставеност в бизнеса”, каза Сабрутев.

Относно предложението клиент на заведение, който не е получил касова бележка, да може да си тръгне, без да плати, Сабрутев каза, че с подобна мярка Гърция е увеличила драстично приходите в хазната.

„Контрольорът вече не е държавата, не държавата налага по някакъв начин рекет върху бизнес. Контрольорът става всеки един от нас, гражданите”, каза Сабрутев.

Чрез засичането на касовите наличности ще става ясно дали се плаща цялата заплата по банков път.

Сабрутев обясни, че финансовият министър е инициирал среща с банковия сектор, за да се потърси възможност за намаляване на таксите.

„Банковият сектор регистрира рекордни печалби, които идват основно от нашите такси. Видяхме огромен ръст в тези такси. Държавата трябва да си влезне в ролята и трябва да направи необходимото тези такси да бъдат справедливи за хората”, каза Сабрутев.

Той коментира и идеята работодателите да се връчват фишове, наказателни постановления, санкции.

„Виждаме, че много голяма част от глобите, които се налагат, всъщност не стигат до плащане. За това трябва да се търсят допълнителни методи за събиране на тези глоби. От друга страна, държавата трябва да се фокусира в едно ключово нещо и това е електронното управление. Но виждаме огромна съпротива там. Виждаме едно огромно забавяне, с години. За това трябва да има необходимите мерки до стигане на целта. Това е добра практика от Европа”, каза Сабрутев.

Кандидатурата на Главчев за шеф на Сметната палата ще бъде обсъдена в парламентарната група и ще бъде решено дали да бъде подкрепен.

„Той е ярка политическа личност. Искахме да се уверим, че няма да се поддава на натиск. Ще помислим. За себе си чух позитивни сигнали. Ако държи на нещата, които изказа вчера, бих подкрепил неговата кандидатура”, каза Сабрутев.

При изслушването на Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ е коментирано въвеждането на еврото.

„Коментирахме буквално всички стъпки в най-голям детайл, включително преминаването през междинния етап с двете цени. Знаете в магазините да има цена в лева и в евро, така че да убием опорките на „Възраждане”, че едва ли не е хлябът, ако сега е 2 лева, ще стане 2 евро, а пък заплатата ни, ако е 1000 лева, ще стане 500 евро”, каза Сабрутев.

Коментирани са срокове за това, но първо трябва да мине и през НС.

„Коментирахме дори малките детайли от типа на как биха изглеждали българските евробанкноти и евромонети. Търсим начин как еврото да стане новият лев. Дали може да запазим дизайна на нашите монети, да запазим св. Иван Рилски, както държи в ръката си християнски кръст. Дали имаме възможността да запазим такива религиозни символи”, обясни Сабрутев за разговора с Димитър Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гай Турий

    20 2 Отговор
    Кога ще спрат течовете бе, мечтател - да се чете обратното ....?! Че целият ви бюджет е същият, раздаване на куцо и сакато без никакви реформи, без съкращения на безумната и безбройната чантаджийница в държавни и общински структури, шуробаджанаци отколе и до днес.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    9 5 Отговор
    240 теча барабар с Брута нямат запушване.
  • 3 Сандо

    8 1 Отговор
    Ще спрат,ама ако Бай ви Тошо е водопроводчик,а бригадата му е обучени от майсторите Маркс,Ленин и Сталин с бригадир тов. Берия!А Бай Ставри води задочното обучение.
  • 4 звучи страшно

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гай Турий":

    Безнадеждно ли е положението?
  • 5 бай Ставри

    10 1 Отговор
    С такива "течове" като вас, няма начин.
  • 6 Докато Тиква ни краде

    6 3 Отговор
    За течове не говорете , вие сте в съюз за далаверата.
  • 7 конспиратор

    4 0 Отговор
    този сайт е преживял катарзис. преди година не даваха да се критикува пп и дб. какво става , милене?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 локумджиев:

    5 0 Отговор
    Когато спрат течовете, държавната хазна ще се напълни
    за новите $чекмеджета$
  • 10 ТРОПЧО

    3 1 Отговор
    Ааа ДА СПЕМ ТЕЧОВЕТЕ КЪМ НАС ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПРИТОКА КЪМ ВАС ЕИИИИ ЧЕ СИ ХИТЪР БЕ ВЕНКО ТИ СИ АНДРЕШКО НЪЦ0ЪР УАН
  • 11 Няма кой да ви повярва вече

    4 1 Отговор
    Тези неща ги слушаме от 90те. Едно и също докато се нарапате. Решил съм да си прадавам бизнеса и имотите. Дотогава няма да допринасям с нищо нито за държавата нито за хората нито за матрицата. Ще си избера къде ще ми продължи живота като на нормален човек. Не мога да блъскам вече да плащам такси данъци и глоби като в Швеция а да живея в дупки мизерия и корупция като в Таганайка. Съветвам младите да напускат възможно най бързо тази територия и да не вярват в светлото бъдеще като нас. Дано да дойдат от съседните държави други хора и да оправят тази кочина.
  • 12 Пренасочване на течовете

    5 1 Отговор
    ПП само ще пренасочат течовете. Къде работеше Сабрутов, къде работиш жена му? Колко им бе заплатата? Сега?
  • 13 първо

    4 1 Отговор
    Трябва да спрат течовете към ваште джобове!
  • 14 Венко спри да крадеш с крадливата ви

    2 0 Отговор
    Свита от ПП ДБ, ГЕРБ и ДПС и пари ще има, а сега вие всичко обирате!
  • 15 тури

    1 0 Отговор
    Сабрутев, първо на такива като теб иКокорчо и Про..то Кире трябва да се затворят кранчетата,после да ти дам една пенсия и да те видя тпгава какви ще ги дрънкаш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове