Last news in Fakti

13 Юли, 2023 13:22 2 621 50

Пролет Велкова: Соня Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна

  • сем-
  • украйна

Председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор, смята и Габриела Наплатанова

Пролет Велкова: Соня Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна - 1

„Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се въздържа от участия, в които е канен като председател и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил“. Това коментира по време на днешното заседание на СЕМ Галина Георгиева, член на медийния регулатор, съобщи БТА.

Темата за публичните изяви на председателя на съвета Соня Момчилова бе предложена за обсъждане от друг член на СЕМ – Пролет Велкова. Повод за това по думите ѝ е интервю на Момчилова в програма „Хоризонт“ от 12 юли. „Мисля, че на дневен ред пред нас отново е много неприятен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - поредната медийна изява на председателката, поредната реакция от страна на украинското посолство в България“, коментира Велкова.

По думите ѝ Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна, която абсолютно незаслужено и агресивно нападната. „В това си интервю вие казвате, че посолството на Украйна е реагирало под натиск. Озадачаващо е. Под чий натиск? Нали разбираме, че това е недопустимо да се твърди – че цяла една държава реагира на ваше публично изявление под нечий натиск“, каза още Пролет Велкова.

Тезата, че председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, член на съвета. „За да се избегне многостранно тълкуване на думи на председателя, вероятно би следвало председателят, когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение“, коментира тя. Според нея това трябва да бъде разписано в правилника на СЕМ.

„Категорично смятам, че не съм казала нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че допускам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкувание и спекулации с моите думи“, коментира Соня Момчилова. Според нея тя не е обидила украинския народ , тъкмо обратното – обяснила е, че от нейна страна е налице пълно съчувствие, състрадание и съпричастност към неговата съдба.

„Предвид уплаха, регистриран от Асоциация на европейските журналисти, който е наличен в работата на българските журналисти, които самодекларират автоцензура, аз смятам, че ние трябва да бъдем гарант и да бъдем партньор в тези много трудни времена, в които трябва да се устоява на постистината“, каза председателят на СЕМ по време на днешното заседание.

Момчилова посочи, че във въпросното интервю е цитирала думи на Елена Йончева, свързани с това, че в момента сме свидетели на европейска патриотична журналистика, което не е най-добрият пример за журналистика. „Журналистиката има една-единствена задача и тя е да преследва и да отстоява истината“, допълни тя.

По думите ѝ журналистиката посивява, като все по-малко са ярките гласове и лица. „И това ме тревожи сериозно, тъй като повече от 30 години съм посветила на това да могат журналистите да имат условия и да нямат вътрешните притеснения, а и външните обструкции, да работят свободно и спокойно“, каза председателят на СЕМ.

Соня Момчилова обясни, че винаги уточнява в свои публични изяви, когато изразява свое лично мнение. Тя посочи, че интервюто в програма „Хоризонт“ е било „много по-продължително“ и е претърпяло техническа обработка и монтаж. Момчилова коментира, че е изразила лично мнение по повод въпрос за състоянието на българската журналистика в момента. „Аз съм журналист с над 30-годишна практика. Нормално е от страна на колегите да има въпроси към мен в лично качество“, допълни тя.

След интервюто на Соня Момчилова от 12 юли посолството на Украйна в България излезе с позиция. „С голямо разочарование констатираме, че ръководител на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча“, гласи част от позицията. В документа е отправен призив за предприемане на стъпки от компетентни български институции с цел „сезирането на действия и изказвания на ръководството на медиен регулатор относно трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна“.

По време на днешното заседание на СЕМ бе приета оставката на Десислава Преображенска от управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът ѝ се прекратява предсрочно, считано от 1 август тази година. Причините, посочени в заявлението на Преображенска до генералния директор на обществената телевизия, са лични и продиктувани от намерението ѝ да продължи професионалното си развитие в друга сфера, посочи председателят на СЕМ Соня Момчилова.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прилича

    37 19 Отговор
    на мис Пиги .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Окрайна не ни интересува

    54 9 Отговор
    България е "земен рай" щото.
  • 5 Сандо

    117 16 Отговор
    На Украйна ли трябва да слугуваме,или да се борим за бъдещето на България?Ега ти и чуждопоклонниците,че и думата им дават по всички медии.А в същото време България загива ... .

    Коментиран от #50

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    83 11 Отговор
    Те ни обиждат постоянно" гражданите и селяните" на неква си "Украина",ние все да им мълчим ли? И докога бе,до Трихилядната ли?
  • 8 с тея очила

    27 21 Отговор
    си ми "симпатична" колкото елтън джон, без тях ще е още по зле
  • 9 цербер

    11 51 Отговор
    Председателката на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор.-смята и Габриела Наплатанова.По думите ѝ Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна, които абсолютно незаслужено и агресивно са нападнати.

    Коментиран от #32, #36

  • 10 не е ли така

    23 22 Отговор
    Тази на снимката много прилича на едни дето седят на витрини.!
  • 11 Мина Анева

    32 4 Отговор
    Ще ми се да е Пролет Велкова,но вече е Лятна Велкова. Горещо е и цялата съм мокра.
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 16 Отговор
    Що за козел е тая?!
  • 13 ФЕЙК

    60 4 Отговор
    Истинската ИСТИНА е само тази ИСТИНА, КОЯТО Е ИЗГОДНА НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ. Друга истина няма и не трябва да има. Когато посолствоТО и управляващите кажат "ИСТИНА" ФАКТИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ЗАМЪЛЧАТ! А боговете............, боговете винаги са говорили с устата на управляващите !
  • 14 файчо

    65 5 Отговор
    Не обиждайте гражданите на У-крайната точка. Дайте им луксозни стаи в хотелите на морето.А българите да си седят в караваните и палатките край плажовете.

    Коментиран от #20

  • 15 НИКО

    59 5 Отговор
    И КОЯ Е ТАЗИ ДЖОФРА ,ТА СЕ ИЗКАЗВА ПО ВЪПРОСА, ЕМИ ВЕРНО Е ЧЕ УКРИТЕ СА ПРОСТИ И НАГЛИ
  • 16 кокорчо

    46 7 Отговор
    А НЕ ЩЕ ИМ ЧЕТЕ ВЕСНИК ГОДИНА И ПОЛОВИНА ГИ ХРАНТУТИМ КАТО НЯКОЙ ВЕЛМОЖИ
  • 17 Пфф

    14 41 Отговор
    страшен гьонсурат е тази Момчилова, истински налъм.

    Коментиран от #23

  • 18 а вие, госпожо,

    57 9 Отговор
    пролет ли сте, зима ли сте, ЕЖЕЧАСНО се слагате по поръчка на украинците и зеленски. Отдавна прекалявате за претендираща достойна и отговорна позиция.Нищо, после ще обърнете палачинката.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 1 Отговор
    Свобода на словото ли ❗❓

    Само ако хвалиш шефа ❗🥸
  • 20 файка - право думаш

    50 2 Отговор

    До коментар #14 от "файчо":

    Тва е абсолютната истина, нежелана да се отрази от сегашното наглосаксонско правителство. ТОЧНО така стоят нещата с "украинските бежанци". Аз живея в сравнително богат жилищен блок и в него се помещава една майка с дете вече две години - представяте си какъв наем плаща. Идват при нея фантастични коли. Те често отсъстват - къде ходят, не зная, може би на курорт? Хайде да не ни смятат за ТОЛКОВА големи балъци. Ние че сме, сме, но чак пък толкова?!
    Израел (свързано и със зелената еуглена) отданта СПРЯ да плаща на "бежанците", богата България - продължава да дава. Да дават про100киро, какарчо и тегарев, барабар с пасито от джоба си.
  • 21 М3 голд

    54 3 Отговор
    Нещо укрити пак разсмърдяха Буча. Цял свят видя театъра, как умрели се надигат и палят цигара. И да се правим на ощипани и все едно няма нищо? И да ни правят на бунаци (от едно посолство) и ние да казваме "такива сме"... Хайде няма нужда. Настанихме мигрантите им (не бежанци) в хотели на морето, храним ги, пречкаме ги, задоволяваме исканията им за оръжие и боеприпаси КАТО ПОДАРЪК!!!! И да ни се качват на главата, да казваме на бялото черно, моля!!! Ще се налага да изчакаме още година, да дойде Тръмп и всичко ще дойде на мястото си.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 3 Отговор
    Утре посРаникът на У---срайна, ако обяви, че Слънцето е изгряло от запад пак ли трябва да кажем :

    ДА, СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯ ОТ ЗАПАД ‼️❓
  • 23 уффф,

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пфф":

    защо? Другите управляващи не са СТРАШНИ ГЬОНСУРАТИ???? Да ти ги изреждам ли да си ги представиш визуално??? Но тек нямаш и един плюс при отговорите - дОРИ ТИ НЕ СИ потвърдил какво мислиш. СМЕШНО!!!!
  • 24 Справедлив

    6 28 Отговор
    Тук не ти се плаща да цитираш Елена Йончева или
    да дрънкаш глупости,от които е виден умственият ти багаж.Тази жена непознава нормативните актове,по които следва да работи.Оставка!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 сноу

    29 1 Отговор
    И що ма пролетарко така си се вкиснала и сръчно си заплямпала папагалските изречения на укрите-незаслужено и агресивно и т.н.Че кой незаслужено ще ти светне два шамара, ако не си ги заслужил..Пък ти се загрижи за българите ,и признай че някой те ръчка да плетеш хатлантически кошници в жълто и синьо..
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Справедлив":

    Съгласно НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ

    Кой е отговорен за безопасността на пътниците в самолетите прелитащи над България❓
    А над Украйна❓

    Съгласно нормативните документи, кой може да промени маршрута и височината на полетния план на граждански самолет над територията на Украйна❓
  • 29 ...

    22 1 Отговор
    много ги обичам тия обидените заради някой друг. Ходи си окрайна и се възмущавай на воля
  • 30 Изчезвай гнус продажна

    30 2 Отговор
    Само може да лазите около Соня Момчилова.

    Коментиран от #47

  • 31 пенсионер от БНТ

    32 1 Отговор
    Петимата, пардон, четирите от СЕМ не стават за нищо като "регулатори" на радио и телевизия.
    Назначени под-логи на този или онзи.
    СЕМ е не само излишен, но и вреден за истинската демокрация.
    Харчат си нашите пари и почти нищо не правят.
    Освен да се правят на строги регулаторки.
    Аман от тях.
    Та кога ще изберат нов генерален на БНТ или ще оставят Кошлуков до неговото пенсиониране?

    Коментиран от #37

  • 32 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "цербер":

    АЛОО КАК СЕ БОРИШ СРЕЩУ УКРОФАШИСТКАТА ЧУМА ...МИ ПРОСТО КАКТО РУСИЯ ..ПРЕМАХВАПШ Я ...И ПОСЛЕ ВСИЧКИ СЛУГИ НА НАРКОМАНА ПРЕМАХВАШ ...Е ТЕ ТАКА
  • 33 Че да не е

    27 4 Отговор
    само тя.Не ги обичаме украинците и това е.Не можете да заповядате на сърцата ни
  • 34 пак аз

    20 1 Отговор
    ама как така ще се отлконява от общоприетия наратив
  • 35 ЕВРОНЮЗ

    27 2 Отговор
    Всички Укро поклонници на фронта
  • 36 сноу

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "цербер":

    Бе то пролет ,пролет..ама като тазгодишната -все не може в пътя да се вкара..пък габиту нали знаете ,то вербувано още щом го пуснаха да отразява строежа на амерската база...Без картонче от цру няма интервю...
  • 37 сноу

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "пенсионер от БНТ":

    Какви регулаторки...те себе си не могат да регулират,хапят се като стръвни хиени...
  • 38 Цензура

    10 1 Отговор
    или свобода на словото? Май, че тази платформа са за цензурата, и то на гражданите.
  • 39 ха ха ха аха ха

    9 7 Отговор
    Тази не бих я назначил за чистачка на обществена тоалетна те ми я направили шеф на СЕМ. Противна мутра.
  • 40 Бибитко

    12 2 Отговор
    Как навремето женицата Проклет бе пусната да води с дефектно "р" по програма "Христо Ботев" сами се досетете. За член на СЕМ от квотата на мостовите питомци я наложиха "умните и красивите". Умира от завист,че не я избраха за председател на СЕМ. Известна е с това,че винаги фанатично следва партийната повеля.
  • 41 Просто човек

    5 8 Отговор
    Защо Соня още не е отлетяла с ментора си барабар?!
  • 42 Навсякъде

    11 1 Отговор
    Са инсталирали подрожковци помивковци и слугинчовци тяма да се оправим никога щом най утрепаните посланници вече ни нареждат
    Скопо ще почнат и естонците и мордодовците как не ви е срам предатели
  • 43 Пролет пътя и в фашистка Украйна, не

    12 3 Отговор
    Вменявайте на Българският народ ангажимент към просяците от Укрия! Пролет обида си към Българския народ проста краварска марионетка! Направете референдум попитайте Българския народ иска ли да подаряваме на фашистите от Укрия!
  • 44 Макс

    3 12 Отговор
    Махайте я тази руска К ! Кой и кога ще се погрижи да няма подобни катюшки в българското медийно пространство ?

    Коментиран от #45

  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Макс":

    Ами то на всякъде пълно с
    Калинки
    и
    Колорадски бръмбари бе ‼️
  • 46 5678

    6 2 Отговор
    Тази госпожа Пролет е против свободата на словото.Ако това не е фашизъм здраве му кажи...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Соня Русофилова

    3 1 Отговор
    Еми хвана ме критиката и станах кисела мутка. На всеки се случва в един етап от живота. Пък и тишината в спалнята...
  • 49 !!!?

    2 3 Отговор
    Русофилите са заложници на фалшиви сантименти към "кат Русия втора няма" и затова мразят Украйна заради смелостта й, с цената на хиляди свидни жертви, да се еманципира от същата тази империя на Злото, коята води варварска грабителска война на теритопията й !!!?
  • 50 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Гледайте при мартин карбовски какво разказва мария захарова за буча.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове