Last news in Fakti

14 Юли, 2023 08:39 3 178 33

Костанца Рангелова за залежите от природен газ в Черно море: Съмнявам се, че е открито нещо ново

  • природен газ-
  • аец белене

От 2012 г. досега са направени няколко такива проучвателни сондажа, като резултатите от тях са много разнопосочни и не са изцяло обнадеждаващи, каза още експертът

 Костанца Рангелова за залежите от природен газ в Черно море: Съмнявам се, че е открито нещо ново - 1

Новината за 13 милиарда кубически метра природен газ годишно, които очакват да добиват компаниите OMV и TOTAL е съвсем нова информация. Развитието на тези ресурси в Черно море от българска страна са на режим проучване дали има достатъчно газ там. Това каза Костанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията пред Евронюз България.

От 2012 г. досега са направени няколко такива проучвателни сондажа, като резултатите от тях са много разнопосочни и не са изцяло обнадеждаващи, каза още тя. Съмнявам се, че е открито нещо ново, защото от 2021 г. не са правени проучвателни сондажи.

Тези проучвателни сондажи са изключително скъпи и сложни за извършване. Те изискват специално оборудване – кораби, екип, хеликоптери, които да се заемат с тази задача. Включването на държавата в този проект би имал смисъл ако държавата наистина иска да се развива и той да продължи. Рискът е изключително голям и е по-добре да стои в частни инвеститори, а не в държавата.

До голяма степен има смисъл България да продаде на Украйна реакторите на АЕЦ Белене, защото съм момента това е един „зомби проект“, посочи още Костанца Рангелова. Издръжката и поддръжката на тези реактори е в размер на милиони на година. Това, от което украинската страна има най-голяма нужда са парогенератори, а не самите реактори. Така че остатъкът от тази техника би могла да остане и да се използва от АЕЦ Козлодуй, обясни експертът.

Правенето на енергийна стратегия е труден и тежък процес, нужно е и политическо визионерство, каза още Рангелова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    15 2 Отговор
    Значи скоро ще започнем да изнасяме газ за САЩ и Русия , и всички българи ще стане милионери !!!
  • 2 Гертруд

    4 3 Отговор
    Не само тя се съмнява. Сондажно- изследователския кораб на "Тотал" преди време установи. На дълбоко и незначителни залежи с възвръщане на инвестицията на база цена на газа.

    Коментиран от #18

  • 3 Коментар

    4 8 Отговор
    Едно време имаше протести да не се замърсява там.Протестираха срещу руски и американски фирми.Залежите са малки,знае се отдавна и копаенето би довело до замърсяване на подпочвените води,убиване на туризма там и земетресения.Технологията за добив на шистов газ не струва и много замърсява.

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 4 Отговор
    трябва тази да е гоуем експерт........В шелфа на турция,до бг е пълно с нефт и газ.....В шелфа на румъния до бг е пълно с нефт и газ.....Що за глу........ е да заложиш,че в шелфа на Бг-черноморие няма нефт и газ.......Отде ви намират такива........

    Коментиран от #13, #15

  • 6 Има си причини

    10 5 Отговор
    Газ навремето не се откриваше заради Газпром..тия са същите и които не допускат да проучваме и добиваме залежите за шистов газ

    Коментиран от #25

  • 7 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    малко хистори от мен.....11 септ 1927г. водната повърхност на Черно море в южната и югозападната част на Крим почва да трепти и хората усещат силна миризма на развалени яйца, нивото спада със 12см.. В 0 часа и 15 мин на 12 септ полуострова е ударен от земетресение стигащо до 9 бала по Рихтер. Нивото на водата се повишава със 16см. излизат нефтени петна, водата се пени и кипва. а на вътре се виждат пламъци.Снимки правени по това време показват тотални щети.
  • 8 дядо поп

    3 3 Отговор
    То всичкото е хубаво , само , че да не зачесят и земетресенията в България!
  • 9 Съмнявам се...

    0 0 Отговор
    Ми добре.
  • 10 Колко ѝ

    8 3 Отговор
    Плащат да плямпа?
  • 11 един

    8 2 Отговор
    Делян Добрев си прави пиар както Борисов преди време.Що се касае за реакторите на Белене,един украински ядрен специалист казва,че няма как продажбата да стане без съгласието на руснаците,такива са били правилата на Международната агенция за ядрено оборудване/може и да греша наименованието/!
  • 12 Това е ясно

    5 3 Отговор
    За всеки който има представа от този специфичен бизнес. Но политиците и по конкретно един от Аскю...виждат комисионните и искат да набутат държавата да им плаща за риска.
  • 13 Ми ходи

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И то вземи като има бе специалист. На 4км под повърхността на водата. Има да...

    Коментиран от #16

  • 14 Сталин

    7 6 Отговор
    Поредната кифла "експерт" по нищо,ма ууу укрите искат нашите ядрени реактори да разработват ядрено оръжие , всички сте за куршум
  • 15 кобус

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Отде ви намират такива..."
    От Центъра за изследване на демокрацията ... на Сорос.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ми ходи":

    Проозззтако,Прозти-Цитирам !Черно море е 2200 в най дълбоката си част ,а шелфа в бг е на 600метра.трябва да боцнеш на 1 км и ще има всичко.На колко километра иде нефта от путинова русия,знаеш ,ли-Прозззтако,прости!СЕрсем Друг е въпросът:ТРЯбва ли да бодем Дъното.....Според мен не.Ако може да се купува с хартия по добре да се купува!Но на пазарни цени,а не като дуп...давци на путинова русия.Логиката Говори:Най вероятно в бг -шелфа има най много газ и Нефт.Повече от Турция и румъния взети заедно!
  • 17 Анализатор

    5 2 Отговор
    Г-жо Рангелова,кажете на пудела на Боко от хасковския край, за "залежите" на газ в Черно море.Гербаджиите са доказани шарлатани в говоренето си и във всичките си мурафети. Жалко е,че Киро си смъкна "гащите" пред Боко,нещо което ще рефлектира по жесток начин за него на предстоящите избори.Българите сме много лъгани,но проявяваме характер когато се наложи.
  • 18 Центъра за изследване на демокрацията

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гертруд":

    Корабите бяха наети от консорциум, a не само от Тотал. Вие за 2D или 3D имате предвид?
    А сондажите? Запознат ли сте с репорта?
    Ние, от ЦИД, сме експерти по всичко и каквото кажем не може да се оспорва!
  • 19 Шистов газ в морето

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    ???
    Да не бъркате сушата с морето?
  • 20 Гай Турий

    7 1 Отговор
    Ама НПОшка кокошко, газ има много открит. Само че мутренската ни държава и тулупът е в сговор с френските фирми да не декларират тия залежи. Не зная защо. До нас от същите подземни гьолове румънци и турци добиват вече огромни количества. Тук има световна омерта и измама. Укриват от България нейните собствени огромни залежи! тато ако беше жив досега да пълнеха цистерниет около нефтохима, АЕЦ Белене щеше да се е самоизплатил и т.н. Вие сороидна купена измет сте за Народен съд и знаете как и къде!
  • 21 Не експерт

    2 0 Отговор
    А продажна ....... Значи нас да ни интересува от какво се нуждаела Украйна а другото да си го държим ...бе това да не е благотворителна разпродажба??? А защо ли норвежците и арабите сами си разработват залежите........и Турция и тя....сигурно са глупави и нямат такива експерти
  • 22 щосидолнаа

    2 1 Отговор
    Възмутена съседка влачи дете за ухото при майка му: - Вашият син ме нарече крава! - Маме, колко пъти съм ти казвала да не съдиш за хората по външността! Колко пъти?

    Коментиран от #24

  • 23 мдаа

    0 1 Отговор
    Аз пък се съмнявам, че някога сте знаели истината.
  • 24 с лихвите

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "щосидолнаа":

    Щото трябва да ти се връща...
  • 25 интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има си причини":

    Що ти е шистов газ като имаш находище на природен?
  • 26 Българските турци

    3 0 Отговор
    "Включването на държавата в този проект би имал смисъл ако държавата наистина иска да се развива и той да продължи. Рискът е изключително голям и е по-добре да стои в частни инвеститори, а не в държавата."

    Компаниите OMV и TOTAL при най малък риск ще се откажат от всякакви нерентабилни инвестиции !
    Турция разработва и добива газ от свои кладенци без посредници със своя техника и технология и има предложение към България да се включат в съвместен проект за извличане на български газ по турската газопреработвателна и преносвателна инфраструктура ! Но изглежда България вече е напълно колонизирана, че е неспособна по своя инициатива да добива независими енергийни ресурси и затуй остава безразлична към такава изгодна сделка с Турция ?!...

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    Нашият шелф е проучван от "братушките" през 50-те години на 20век и те са казали, че газ НЯМА... Те това е проблемът сега и за това са всички напъни против проучванията в момента и бъдещия добив.

    Коментиран от #29

  • 28 абе

    3 0 Отговор
    Много пишман специалисти почнаха да говорят за газа, Има едно правило в този живот, Печели този който рискува, Страхливеца цял живот се надява и така си умира с надеждата.
  • 29 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Турция открива находища от газ и нефт именно на точки където са правени проучвания и сондажи в миналото и които са били залети с бетон под предлог че не са открили нищо !?... Сега дупчат сами и откриват и залежите, и подлите лъжи, и лъжците !!!...
  • 30 Тити

    0 1 Отговор
    Просто искат да откраднат едни пари 💰 че ужким правят проучване.
  • 31 От чужбина

    0 0 Отговор
    На тази кака някой дали и е обяснил, че парогенераторите ако ги продадем на Украйна, и си оставим реактора, то после няма какво да го правим този реактор. Обяснете и, че реактора, парогенераторите и почти всичко друго върви заедно и практически няма нещо което може да се ползва на друго място освен в този проект или същия друг проект. Това което може да се ползва в Казлодуй са сравнително малки неща, като за пример шпилки от реактора или от парогенераторите, уплътнения, някой капак и др. сравнително дребни чаркалаци в сравнение с размера и цената на основното оборудване. Украинците ако им трябват парогенератори, едва ли ще искат 4 броя. Тези парогенератори са изключително трудни за подмяна. Именно за това са пресметнати със запас от около 20% за да не се сменят. Реактора също не се сменя. Така ако украинците искат е добре да купят всичко, но за това те ще трябва да построят цяла централа - а от къде ще вземат толкова пари при война??? То и това ако им продадем не се знае дали ще ни го платят някога или за пореден път ще пием една студена вода.
  • 32 Славка Пенева

    1 0 Отговор
    Независимо от съмненията, разработването на природни ресурси в Черно море може да има важни стратегически и икономически последствия за България и региона. Това може да допринесе за увеличаване на енергийната сигурност, разнообразяване на доставките и създаване на нови работни места и инвестиции.
  • 33 минеция ангова

    1 0 Отговор
    открихме залежи на американски шистов газ в добруджа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове