Last news in Fakti

16 Юли, 2023 14:19 2 540 25

Министърът на образованието: Ще има промени в изпитите след 7 клас

  • промени-
  • изпити-
  • 7 клас

Цели се те да бъдат отделени от времето на провеждане на националното външно оценяване след десети клас

Министърът на образованието: Ще има промени в изпитите след 7 клас  - 1
Снимка: МОН

В Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че предстои промяна в сроковете за провеждане на изпитите след седми клас, за да бъдат отделени от времето на провеждане на националното външно оценяване след десети клас, съобщават от БНР-Пловдив.

Цоков подчерта, че сред обсъжданите акценти във връзка с резултатите от изпитите, е по-нататъшно задълбочаване на работата с оценителите на тестовете след 7-ми и 12-ти клас. По думите му те трябва да бъдат много добре подготвени за важния процес на оценяване и да синхронизират работата си по различните показатели свързани с оценки, особено при отворените въпроси.

За целта се предвижда допълнително обучение на експертите, съставящи тестовите задачи, за да бъдат те по-адекватни на различните равнища на мислене на учениците, към които са насочени.

Проф. Цоков бе категоричен, че степента на субективност при отворените въпроси не е по-голяма, отколкото при затворените, но когато те са добре формулиран и практически добре насочени, дават по-обективна оценка за нивото на подготовка на учениците. Същото се отнася и за кандидат-студентската процедура, когато при съществена разлика в оценката на двама оценители, се прибягва до арбитър.

Промени се предвиждат и в Наредбата за конкурсите за училищни директори, които ще бъдат проведени най-вероятно в края на есента.

В Регионалния етнографски музей министърът на образованието и науката връчи грамоти на учениците, постигнали отлични резултати в подготовката по Националната стратегия „Обучение за ИТ кариера“. Програмата се осъществява в пет центъра – в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец.

Програмата стартира през 2017 г., като през образование за ИТ умения са преминали над 2500 възпитаници.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор

    27 1 Отговор
    Проблем не са изпитите, а образованието. Изпитите са резултата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Разбрахме

    22 1 Отговор
    Изпитите ще бъдат съобразени със знанията на учениците, а не с усвояване на учебния материал, който впрочем е натоварен с излишна материя. Много баласт и малко полезен материал. Достатъчно е да броят до 7 и са изкласили. Пък с прословутите тестове две смислени изречения не могат да вържат. Мисловната дейност е оставена на последен план, па и защо ли са ви потрябвали мислещи хора.

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    19 3 Отговор
    Джасим ли ще пише програмата за изпитите? И вместо Русия ни е освободила от р0бств0, какво ще пишете, че някак си една сутрин сме осъмнали без заптиета по улиците?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 2 Отговор
    Занапред в тестовете се предвижда към въпросите да има вместо по четири отговора- само по един ❗

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Прост Киро

    14 4 Отговор
    Прости и неграмотни деца.Като мен
  • 7 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Разбрахме":

    Да съобразиш изпитите със знанията на учениците е линия, стремглаво отиваща надолу. След още 30 години ще изпитвате осмокласници на таблицата за умножение. Какво следва, изпитите за шофьори съобразени със знанията на блондинките ли? Да посочат къде е ляво и къде е дясно и хоп - книжка.

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ....за улеснение, а и по-малко мастило се хаби.
  • 9 Цуца

    18 2 Отговор
    Тотална простотия са тези ”изпити (оценяване) по никое време”! Не знам пишещите имат ли представа за обучението на децата и какви са учебниците по които учат?!

    Коментиран от #25

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Е, то това с ляво и дясно си е направо като висша математика❗
    Те сега взимат книжка само с
    УСТЕН 😉😉
    или с
    КУРМИЛВАНЕ😉😉
  • 11 Русенец

    12 1 Отговор
    Има едно момче, Венци, който прави тротоарни интервюта с юноши за канала си Гр@дск0 л@ф4е. В неговите интервюта лъсва суровата действителност за съвременното образование в България. Всеки следващ клип ме отчайва все повече.
  • 12 123456

    15 1 Отговор
    Направо им посочете със стрелка верния отговор - който отбележи всички - 6.
    Какво падение - не може да има такъв нисък успех , нали ! Неграмотниците вече са в парламента ! Важното е , че знаят истЕна и курогация ...
  • 13 Сатана Z

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не знам дали знаеш,но тестовете за изпит са въведени в САЩ .Причината е била ,че цветнокожите ученици не могат да се справят с усвояването и запомнянето на учебния материал.Както и да се изразяват вербално при устен изпит.
    България не прави изключение,след като ни наредиха същата методика на обучение.е
    Новоизлюпените преподаватели са може би на едно ниво по-високо от пацаните ,за които самото ходене на училище е мъчение.

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Не го знаех.
    Сега още по-ясно схващам нивото на участниците в шоуто на Ники Пънчеф ❗
    Имаше една на въпрос :
    Кой проход свързва Габрово с Казанлък ?
    Явно не знаеше,
    но от посочени три отговора пак не уцели верния ❗
  • 15 ПО ТОЧНО

    13 0 Отговор
    ПРОСТИ И НЕГРАМОТНИ СА ДЕЦАТА ЗАЩОТО ТЕЗИ ДЕТО ПИШАТ УЧЕБНИЦИТЕ СА УЛТРА ПРОСТИ >>>>!!!!

    Коментиран от #20

  • 16 Гуньо Простиа

    12 4 Отговор
    Няма глупави деца ! Има неграмотно написани учебници и незаинтересовани даскали ! Ако децата се справят на кого ще дават частни уроци?

    Коментиран от #21

  • 17 Българка

    15 4 Отговор
    Увеличението на учителските заплати е обратно пропорционално на знанията на учениците в резултат от преподаването и учебния материал,поднесен в учебниците

    Коментиран от #18

  • 18 всеки акъли дава

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Нали се досещаш, че с ниски заплати и такива учители няма да има.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "всеки акъли дава":

    Едно време как имаше учители и учениците бяха на световно ниво?

    Коментиран от #23

  • 20 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПО ТОЧНО":

    Жасим ефенди ли ги подбираше, учебниците?
  • 21 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гуньо Простиа":

    Едната даскалица претупва материала и децата не схващат нищо, за да отидат на частни уроци при колежката от другото даскало. Тамошните даскали пък ще пращат ученици на частно към трето даскало и така. Порочен кръг, подвластен на парите и трупането на още и още пари. Пари имат, но не и образование.
  • 22 Р.К.И.

    3 2 Отговор
    Не знам как е подредена образователната система, но изпити под 8-и клас не дават реална оценка. Тази една година от-7-и до 8-и клас дава голяма разлика в развитието на детето. Отношението му става по-сериозно.
  • 23 защото

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Правешкия каскет ги правеше.
  • 24 даскала

    3 0 Отговор
    Провери и заплатите на счетоводителите в ОУЧИЛИЩАТА,че крадът с директорите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове