Last news in Fakti

18 Юли, 2023 06:16 1 015 35

Габриел: Членството в Шенген, еврозоната и ОИСР стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България

  • мария габриел-
  • външна политика-
  • дипломация-
  • вицепремиер

Авторитетът на България е приоритетът на външната политика на страната, заяви вицепремиерът

Габриел: Членството в Шенген, еврозоната и ОИСР стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България - 1
Снимка: БГНЕС

По повод Деня на българската дипломатическа служба заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира официално събитие, гости на което бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри и посланици. Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до гостите на събитието.

„В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е поставено началото на българската дипломация като държавна служба и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина. На тази дата отдаваме почит към делото на поколения български държавници и дипломати. Те са „строители" на външната ни политика, дали своя принос за авторитета на родината", заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи представи приоритетите на външната политика на Република България. Сред тях тя открои активното членство на България в ЕС и НАТО, като подчерта, че членството в Шенген, еврозоната и ОИСР стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои ползата от добрите двустранни отношения и стратегически партньорства в различни области с държавите в ЕС и извън него. Вицепремиерът постави ясен фокус и върху публичната и културната дипломация.

„Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност. Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие, за което в пълна степен важи принципът „Съединението прави силата", коментира още Мария Габриел.

В заключение, тя обърна внимание на необходимостта дипломатическата служба и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и мотивирани млади хора, които работейки за България, да имат възможности за устойчиво кариерно развитие.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    46 1 Отговор
    Народа първо ще си каже мнението на референдума.

    Коментиран от #31

  • 3 вечно не разбрал

    49 1 Отговор
    Абе,думата демокрация не произхождаше ли от гръцката демос,народ.Няма ли да се попита какво мисли и какво иска народът.Разбира се,че не.Важно е какво ще кажат от Козяк
  • 4 Оффф

    40 1 Отговор
    "Доктор" Мара , с една подготвителна година във френски университет ! Боювите открития все такива !
  • 5 Шака Зулу

    33 1 Отговор
    Я, господин Габриел и госпоДжа Денкова.
  • 6 Вашето Мнение

    43 1 Отговор
    За всеки случай забранихте референдума, защото видиш ли може да се окаже, че еврюатлантиците в България са един стадион хора, осигурили си надежна защита от козяк.
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    Рибата е в Морето Някои Сложиха Тиганът на Печката
  • 8 Бай Лисан

    26 1 Отговор
    Обикновено жирафите нямат нищо общо с България. Та не виждам защо сега да правим изключение.
    Жирафите - обратно в джунглата.
    Или на вратни пържоли.
  • 9 Това

    35 0 Отговор
    е новата Кунева. Рецитира заучени и кухи фрази. Говори за авторитет. От кога слугинажа в международните отношения се определя като авторитет?
  • 10 Оставка

    22 0 Отговор
    Оставка!

    Коментиран от #34

  • 11 Бай Лисан

    17 0 Отговор
    Колеги,
    кое е по-добре:
    кабинетът ДЕНков - ГАбриел (денга)
    или
    кабинетът ГАбриел - ДЕНков?
    денга - вирусна инфекция
  • 12 Даа!

    28 0 Отговор
    За когото и да си гласувал - получаваш " свойте"+ останалите четири,срещу който на практика си гласувал! Такава яка минавка на българи не е имало от 1989 година.Сега,като премахнат и опция" Служебно правителство"( затова са се разбързали здраво) ще се връткат Ротационно до второ пришествие.Или докато усвоят седем милиарда евраци,през " свой човек" с иновации,клъстери,зелени сделки,старт ъпи.За нас - вкарали ги във властта - средния!

    Коментиран от #27

  • 13 Говори се

    25 0 Отговор
    че заради това на снимката, избиха здрави животни в Странджа. Всеки един ден на Хунтата ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ни приближават до унищожаването на България. След записите, и Коалициите предали избирателите си, трябваше да сме забравили за тези отрицателна селекция предатели в България.
  • 14 Мухаа,хаа!

    24 0 Отговор
    Егати римейка на онзи- куневица пръмовица,която ни вкара в Европа,като ни натресе в присъединителният договор,смазващи клаузи.Достатъчно е да се сетим за 4 те блока в Козлодуй.Блокове който бяха отремонтирани за над 280 милиона $ и разрешение на МАГАТЕ да работят до 2040 г.И тази,ще ни натресе еврото.След това,както с четирите блока- няма връщане,а цените на тока беснеят всяка година.Това ни очаква и с еврото.Около 4-6 % от населението ще бъдат добре.Едрия бизнес,олигарси,зърнари и фирмаджии.Левовете в евро- без да мръдне пръст,без лев разходи,ще си изперат и узаконят стотици милиони,дори милиарди.За тях е еврозоната - за вас обратно,в първи клас,като доходи и статус.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 материал от сметището

    16 0 Отговор
    Странни птици , изпълнители на народната воля , които не искат да знаят каква всъщност е тази вола , защото те знаели какво е най-добро да е тази воля .
  • 17 реалист

    18 0 Отговор
    Не ни трябва евро, не ни трябват дигиталните пари Си Би Ди Си , не желаем тотален контрол.
  • 18 мара кухата хралупа

    14 0 Отговор
    Натруфеното празнодумстване е " най-високо в дневния ред " на това същество с неустановен вид .
  • 19 Попаднала

    17 0 Отговор
    е на "удобен" народ! В любимата й Франция преди седмица имаше протести за излизане от ЕС. А КС ще мотае въпросът и ще излезе с решение, че меж. право има приоритет над националното, удобно пропускайки фактите, че няма упоменат срок за унищожаване на лева, и че не покриваме критериите за дефицит и инфлация. В превод всеки неизбиран от народа, може на закрити заседания на НС и МС да ни заробва с всякакви меж. договори, Страшно е! Къде ще бягаме, този е въпросът? Където няма CBDC и цифрово евро. Над 140 държави официално са поели ангажимент поетапно да въвеждат цифрова единица. В Нигер имаше убити протестиращи, в Чили емигрантите избягаха от дигиталният концлагер. В Русия в 4-ри области въведоха цифрова рубла. В Китай също със социален рейтинг.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 0 Отговор
    ЧЛЕНСТВО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЩЕ ГЛЕДАМЕ С ТЕЗИ МИУГРАНТИ ПРЕМИНАВАШИ БЕЗПРЕПЯТСТВЕННО ВСЕКИ ДЕН
  • 24 Българин

    5 0 Отговор
    Мърша гадна
  • 25 Сух

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Попаднала":

    И според ме за това толкова ни натискат за тази зона. Заради цифровизацията на парите и заробването ни. НЕ НА ЕВРОТО!
  • 26 До Сух

    10 0 Отговор
    Нали се чудехме, каква е крайната цел на "пЛандемията"? Истината излезе наяве цифров концлагер. Българското цифрово евро преди 2-3 г. успешно мина тестовете във Франция. В САЩ 4-ри щата внесоха законопроект за отказ от CBDC. Тук, в България ЦИК отказа регистрация на партията на Клисаров, който подробно обяснява въвеждането на цифрови валути. В САЩ криптото и банките опериращи с тях "удобно" ги фалираха. Оставят само "наши" хора да оперират с крипто. При "Пландемията" ЕС отпусна 25 милиарда евро за "дигитален концлагер", само в България над хиляда фирми се редят на опашката да получат пари по тези програми. Къде ще бягаме е въпросът? основно, където има вода, земеделие, истинско месо, евтин ток, читави народи, без военни бази.
  • 27 Анджело

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Даа!":

    Оправия няма в Бг. Бягайте ви казвам докато е време. По крадливо племе от българите няма. Навсякъде другаде е по-добре от България

    Коментиран от #30

  • 28 Местния Козар

    7 0 Отговор
    Значи народа да го....., Важното е какво ще кажат от вашингтон и брюксел.....
  • 29 М3 голд

    4 0 Отговор
    За Шенген съм съгласен. Ние пазим границата, а нас ни третират в Шенген като втора категория. Но за еврозоната има време. Първо референдума, после - следващото НС и правителство. Всички бързат да ни хапнат: другите - да разполагат с нашия финансов ресурс и преразпределение на техните дългове, нашите чакат да падне борда и да излапат многомилиардния гаранционен фонд. Прода.ници!
  • 30 НЕ Е ВЯРНО!

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анджело":

    Ти къде другаде си бил?
  • 31 1917

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    какво печели народът от еврозоната???? защо Швеция, Полша, Чехия и Унгария не ги натискат така - та те са по-отдавна в ЕС-то. Значи нещо искат да ни прецакат - гартамелчето-ппомаче.
  • 32 Гаргамел с поредната порция лъжи

    2 0 Отговор
    Гаргамел свърши се само Козяк вярва във вас
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 да да

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оставка":

    по- пълно с шутове да се изритат....
  • 35 щека-рошева

    1 0 Отговор
    гарга....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове