Last news in Fakti

18 Юли, 2023 10:53 1 309 1

Външното оценяване след 7 клас в различен ден от това след 10 клас

  • 7 клас-
  • външно оценяване-
  • изпити-
  • местене

Изпитът по БЕЛ за 7. клас е предложен да е на 17 юни 2024 г., а по математика – 19 юни. Резултатите ще се очакват до 1 юли. НВО по БЕЛ за 10. клас се планира за 10 юни, а по математика за 12 юни

Външното оценяване след 7 клас в различен ден от това след 10 клас  - 1
Снимка: БГНЕС

"С няколко дни сме изместили в графика провеждането на изпитите след 7 клас, за да може учениците да имат повече време да се подготвят по-добре за тях“, съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Галин Цоков, цитиран от bTV.

„В рамките на следващата година би било добре външното оценяване да бъде разделено като дни по отношение на външно оценяване на 7 клас и на 10 клас. Това разделение е направено в графика“, добави Цоков.
Според него това ще даде възможност на оценителите да се съсредоточат в проверката на работите на учениците след 7 клас, за да може те да получат резултатите си по-бързо и след това да започне класирането в различните средни училища.

Намаляване на административната тежест - повече време на учителите с учениците

„Приоритет на МОН ще бъде да се намали административната тежест и възможности за осигуряване на повече време на учителите с учениците. През тази седмица ще отворим няколко подзаконови нормативни актове и някои от наредбите, свързани със стандарти за училищното и предучилищното образувание. Това са наредбата за оценяване, за общообразователния минимум и подготовка, дейностите в системата на училищното образование. Подготвяме комисии до края на седмицата за обсъждане на промени в наредбата за статута и професионалното развитие и квалификацията на учителите и директорите. Ще има и комисия, която ще структурира и ще предложи наредба за управление на качеството на образователните институции. Това е стандарт, който липсва от години и е ключов по отношение на всички останали дейности“, заяви Цоков.
Той подчерта, че е в Наредбата за оценяване ще бъде обсъдено промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния на срок. "Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул, така че да няма такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети", уточни образователният министър.

Минималният брой текущи оценки

"Искаме да регулираме един много важен момент, защото минималният брой оценки за текущо оценяване за някои дисциплини, е фиксирано в самите учебни програми. За езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка. Ще търсим възможност този минимален брой оценки да важи и в отделните случаи", обясни той.
Цоков подчерта, че предстоят промени и в областта на изследователската и проектната дейност на учените. “Обсъжда се съвместно преподаване на учители по различни дисциплини, както и съвместно оценяване, което да се регламентира в Наредбата за оценяване. Целта е да се освободи повече време за учители да работят с учениците в класните стаи. "Намаляването на броя изпитвания е важно това да се случи", допълни той.

НВО и ваканциите през следващата учебна година

Изпитът по о БЕЛ за 7. клас е предложен да бъде на 17 юни 2024 г., а по математика – 19 юни. Резултатите ще се очакват до 1 юли.

НВО по БЕЛ за 10. клас се планира за 10 юни, а по математика за 12 юни. За 4. клас оценяванията ще са съответно на 27 и 28 май. На 17 и 20 май са планирани зрелостните изпити. Допълнителните изпити за 12. клас по желание ще бъдат в периода 22 и 31 май.

Ваканциите следващата учебна година ще са с пет почивни дни повече.

През есента ваканция учениците ще имат от 1 до 5 ноември, а от 23 декември до 2 януари ще бъде тази за Коледа и Нова година. Междусрочната ваканция ще бъде от 3 до 5 февруари. Пролетната почивка от 1. до 11 клас да бъде от 30 март до 7 април, а за 12. клас – от 5 до 7 април.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърт даскал

    5 0 Отговор
    До шуменчето от Пловдив, който сега е министър: Нали си баш специалист, а не знаеш, че ученикът и студентът са като лука: Колкото повече го газиш, толкова по-главест става. Проблемът не е в текущия контрол, а в масовото навлизане на тестовете, които губят живата връзка с ученика, в утежненото наукообразно учебно съдържание, в постоянното смъкване на материал от по-горните към по-долните класове, несъобразен с възрастовите особености на децата. До неграмотността на учениците, до това, ЧЕ НЕ ГИ УЧИМ КАК ДА УЧАТ и много други. Така, че не питайте "експертите", които не са помирисвали ученик и чували знънец, а питайте хората, които са на истинска бойна линия срещу нахални ученици, баби - стръвници, майки- усойници и бащи - побойници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол