Last news in Fakti

27 Октомври, 2013 16:41 2 705 0

НДСВ избра Антония Първанова за председател (обновена 18:43)

  • ндсв-
  • христина христова

Първанова бе избрана за нов лидер на НДСВ още на първо гласуване

НДСВ избра Антония Първанова за председател (обновена 18:43) - 1
Снимка БГНЕС

Антония Първанова бе избрана за нов лидер на НДСВ. Тя спечели лидерския пост при първото гласуване на извънредния конгрес на партията.

НДСВ днес проведе  VІІ-ят си извънреден конгрес, на който присъстват 644 делегати, съобщиха от партията.

Делегатите на Конгреса освен нов лидер, днес иприемаха и промени в Устава си.

Делегатите на VІІ извънреден конгрес на НДСВ гласуваха освобождаването на досегашния председател на партията Христина Христова и на Националния съвет.

Четирима бяха претендентите за председателския пост на НДСВ: Георги Найденов – председател на Съвета на НДСВ по икономика и финанси, Стефан Кенов – секретар на НДСВ и председател на Младежкото НДСВ, Любка Качакова – общински съветник на НДСВ в СОС, Антония Първанова – евродепутат на НДСВ. Те представиха идеите си как биха управлявали, ако бъдат избрани да управляват партията.

Радвам се да ви поздравя с провеждането на 7-ия извънреден конгрес на НДСВ. Конгресът е най-висшият форум на партията и в трудни моменти – какъвто явно е настоящият, неговото свикване е от голямо значение, за да се чуят възможно най-много мнения и предложения за по-нататъшното развитие на Движението. Днес трябва да обсъдите и анализирате задълбочено обективните причини, както и допуснатите грешки, поради които партията не постигна на последните парламентарни избори една от важните си цели – влизането в Народното събрание. Това заяви Симеон Сакскобургготски по време на 7-мия конгрес на партията.

Свидетели сме на раждането на нови политически субекти, но доказаният управленски потенциал и демократичната партийна траектория са едни от големите плюсове на НДСВ, които трябва да изтъквате. Време е да се освободите от комплекса, създаден от опонентите ни, за участието ни в две поредни правителства. Колкото и да не се харесва на защитниците на двуполюсния модел, както в онзи момент, когато НДСВ беше във властта, така и днес, страната ни се нуждае от управление с широка обществена подкрепа, каза още той.

Необходимо е да наблягаме постоянно на предимствата на либералния център, който далеч от това да е безпринципен, е достатъчно гъвкав да предлага смели икономически мерки и добри социални политики. Ако се вслушаме в това, което много от протестиращите от предишните месеци ни казваха е именно това – развита икономика, социална защита, политически морал. Покажете, че НДСВ е силата, която може да съвмести тези тенденции, да не говорим, че вече има богат опит в това отношение, заяви бившият премиер на страната. 

Пипайте партията само с чисти ръце и НДСВ ще я бъде". С тези думи досегашният председател на НДСВ Христина Христова се обърна към делегатите на VІІ извънреден конгрес на партията.

По време на заседанието на най-висшия орган на партията тя представи Отчетен доклад за дейността на НДСВ през периода юни 2012 г. - октомври 2013 г.

„Наследих председателския пост от човек, от когото всички се възхищаваме - Н.В. Симеон Втори. Работих с вас открито и честно. Може НДСВ сега да не е в силата си, но НДСВ е чиста. И вие трябва да я пазите чиста. Една организация има бъдеще, ако има чисто минало, защото НДСВ правеше политики за хората и в тяхна полза", каза още Христина Христова.

„Днес може да сме малко, но упоритостта и лоялността ни към свободата, морала, почтеността и отговорността, ще ни донесат успехи. Не може да живеем в свят, който не се интересува от тези ценности. Не може хората да ни оценяват по друго освен по факта, че винаги сме се придържали към тях. А постоянството, приемствеността и чистотата ще ни направят големи”, обърна се Христова към Конгреса.

Според нея „никак не е лесно в такива времена да оцелее една партия, която не разчита на популизъм, на скандали, на пари, няма свои олигарси, не е във властта.” Трудностите по време на своя мандат тя обобщи така: „Искрено казано, очаквах повече подкрепа, но срещнах много малко. А иначе НДСВ продължава да бъде партията с много имена и известни фигури в обществения живот.”

Съветът й към нейния приемник бе, че трябва да се инвестира много в укрепване структурите на партията. „Имаме структури, но те не са достатъчно силни и влиятелни, не са все още и достатъчно самостоятелни и решителни. Трябва им още увереност и още младост да се влее в тях.”

В последния си доклад пред Конгреса на НДСВ като председател Христина Христова подчерта, че в страната продължават процесите на политически хаос и нестабилност, „дирижирани от двата политически мастодонта ГЕРБ и БСП”

На 22 юни ръководството на НДСВ начело с Христова подаде оставка заради спечелените под 2% гласове на предсрочния парламентарен вот. Тогава НДСВ участва в коалиция с партията на Касим Дал "Свобода и достойнство", която сега се присъедини към Реформаторския блок. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове