Last news in Fakti

19 Юли, 2023 17:26 6 060 32

Първи Джъмбо Джет кацна у нас

  • джъмбо-
  • джет-
  • кацане-
  • софия

Боинг 747 – Freighter на Compass Air Cargo e първият регистриран в България и Източна Европа подобен самолет  

Първи Джъмбо Джет кацна у нас - 1

Първият регистриран в България Боинг 747 – Freighter кацна на летище „София“. Пристигането на най-големия карго самолет в света, собственост на компанията Compass Air Cargo, беше отбелязано с церемония с представители на компанията и официални гости.

Боинг 747 – Freighter е гордост за авиационната техника и за Compass Air Cargo и в момента е единственият такъв самолет, регистриран и опериращ в България. Той е част от стратегията на компанията да работи за превръщането на страната в авиационен хъб в областта на товарния трафик, стана ясно по време на събитието. Новата машина и плановете за придобиването на още 2 като нея, разширяват възможностите пред въздушния транспорт, бизнеса и иновациите в България.

„София има потенциал да бъде преразпределителен център на карго пратки от Северна Америка и Азия към страните в ЕС и обратно, а Боинг 747 – Freighter е стъпка в тази посока, тъй като е специализиран за полети на дълги разстояния и пренос на огромни товари“, подчертават от Compass Air Cargo.

Дългосрочните цели на авиокомпанията са да обслужва експресни поръчки, регулярна поща и технологични компании.

Към момента 35% от стойността на световната търговия се пренася по въздух. Бързият и надежден превоз е предпочитан за разнообразни стоки - от високотехнологичния и фармацевтичния сектор до автомобили и нетрайни продукти. Очакванията са в следващите 5 години делът на авиотранспорта да се удвои и това да даде тласък на индустрията, особено в областта на електрониката и технологиите, посочват авиоекспертите.

Compass Air Cargo официално започва дейността си през август 2021 г. с един самолет Боинг NG 737-800 Freighter. В момента авиокомпанията оперира с 4 самолета на оперативен лизинг тип Боинг- 737 NG Freighter и обслужва дългосрочен договор с DHL за полети на къси и средни разстояния в ЕС.

В следващите 2 години компанията планира да придобие още 6 летателни машини Боинг 737 NG Freighter, които ще станат 10 и 2 самолета Боинг 747 Freighter, като авиопарка на компанията ще се разшири до 13 самолета, тип Боинг, за превоз на товари. Разширяването ще включва и удвояване на служителите на компанията до 200 души екипаж, техническа поддръжка и логистика.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    38 3 Отговор
    Сигурно е докарал нещо за фронта.

    Коментиран от #10

  • 2 Асдф

    15 47 Отговор
    Трябва да купим на Радев такъв да ходи сам с Деса на екскурзийки и шопинг 🤓

    Коментиран от #4

  • 3 ПП ей pa си

    36 5 Отговор
    Товари тагаренки и за Уcpaйна, фиуууу!
  • 4 ми бива

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Купи му сам, ще си го кара! А ти можеш ли?

    Коментиран от #12

  • 5 Някой

    55 5 Отговор
    Ми, не!
    Нито е първият кацнал у нас от този модел, нито е най-големият карго самолет. И по-големи има, но да предимно руски.
    Единственото вярно нещо в статията е, че е първият регистриран от този тип у нас.
  • 6 Гешевче

    50 5 Отговор
    Знаете колко лъжи има в статията? Нито е нов, отдавна не ги произвеждат, нито е най големият, нито такъв каца за първи път в бг.
  • 7 патето Яки

    21 16 Отговор
    747 дето падат като круши

    Коментиран от #17, #21

  • 8 Индийски БИВОЛАР

    25 5 Отговор
    МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА ЛИ ДОНЕСЕ -ВЕЧЕ СМЕ Я ЯЛИ
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    36 6 Отговор
    И какво толкова ще карат от Северна Америка, освен кокаин и снаряди?
  • 10 патето Яки

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    докорал е кравешки въздух а ще натовари демократични бомби за Зе,
  • 11 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Напълно е възможно Даньо да е дизайнера на карго системата на тоя самолет в един преден творчески живот ... ха-ха-ха !
  • 12 Хахахаха

    4 21 Отговор

    До коментар #4 от "ми бива":

    Какво ще кара този смешник бе той даже в армията е седял щото миговете са счупени 🤣

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ми бива

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Трябва да се лекувате имате сериозен Дънинг-Крюгер, предполагам сте и НГВС?
  • 15 Тъй тъй

    19 1 Отговор
    Туй хвърчило ще ни опразва военните складове.
  • 16 ТОВА Е

    10 0 Отговор
    Джъмбо, което кара стока за Джъмбо !
  • 17 Деций

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "патето Яки":

    Еееее,не така.Самолета е утвърден,и все още се ползва за пътнически превози,но към момента повечето летящи са карго.А че стават повече авио инциденти със самолети Боинг е нормално,защото те преобладават във въздуха.Самолета е преработван и подобряван няколко пъти,но сега тенденциите са към двумоторни лайнери които са по икономични.И да знаеш ,че почти всички катастрофи са в резултат на човешка грешка,или от наземният персонал (лоша подръжка) или от пилотски грешки.
  • 18 Онази лудата

    7 0 Отговор
    пак пише глупости! Мисли си, че ние живеем по дърветата.
  • 19 Мнение

    3 0 Отговор
    На Атлас бойнгът не е ли по голям от този?
  • 20 Кога

    6 3 Отговор
    ще обявят неработен ден и официален празник по този повод? Знае ли се вече…
  • 21 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "патето Яки":

    Ти го изкара ди си девет
  • 22 Името ми

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "само питам":

    Не питай ! Самолета е частен .
    Държавни карго самолети имахме отдавна . Пари не си дал даже и за тях
  • 23 запознат

    2 5 Отговор
    Радев не би могъл да кара такъв самолет, без да е минал, няколко месечен курс на обучение в чужбина, където на тренажори се тренират процедурите, техниката на пилотиране и справянето с аварийните ситуации при експлоатацията на Боинг 747. Първоначално, като втори пилот, след това, се явява на изпити и проверки, за защита на свидетелство за граждански професионален пилот-"ATPL", и като направи налети от най малко 1000 часа, тогава може да стане командир на самолет! Той обаче до сега е летял, само с парашут на гърба, но за гражданските самолети това е забранено! Военните пилоти, които преминават в гражданската авиация, се сблъскват и с необходимостта да привикнат, към: мерните единици на западният стандарт, защото показанията на всички прибори в кабината са такива, към запознаване с правилата за полети над, териториите и в зоните на летищата на другите страни, към усвояване на авиационната фразеология на английски език, към запознаване с процедурите за затоварване на самолета, за контролиране на центровката, за изчисление на скоростите на излитане, в зависимост от дължината на пистата, теглото и направлението и силата на вятъра и др. А и да издържаш полети с продължителност до 14-15 часа! Не му препоръчвам, въобще да си го помисля!
  • 24 Кую

    7 0 Отговор
    Бомби ли носеше?

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 чироза

    3 0 Отговор
    Джъмбо каца за първи път в България,във Варна !!!Не в София.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кочо

    3 0 Отговор
    Първият кацнал беше този на Клинтън
  • 29 Шоп

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кую":

    Лъжички за сладолед
  • 30 С БОИНГА ЩЕ ОТКРАДНАТ 100 ТЕ БЕТЕЕРА

    5 0 Отговор
    И ОСТАНАЛОТО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ !
  • 31 БОИНГА ЩЕ ОБСЛУЖВА

    4 0 Отговор
    ЛИНИЯТА СОФИЯ - СКОПИЕ И ОБРАТНО !
  • 32 Иванчо

    1 0 Отговор
    Пак лъжи.Ще крадът оръжието ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове