Last news in Fakti

20 Юли, 2023 15:29 887 11

Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите

  • елена-
  • йончева-
  • евродепутат-
  • директива-
  • корупция

България е сред двете държави, които не са предоставили данни до ЕК за дейността на органите и разпоредбите си за борба с корупцията, казва евродепутатът  

Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите  - 1
Снимка: БГНЕС

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент определи българския евродепутат Елена Йончева за докладчик в сянка по новата европейска директива за борба с корупцията. Директивата, която беше представена от Европейската комисия (ЕК) на 3 май 2023 г., въвежда мерки за превенция, строги правила за криминализиране на корупционни практики, както и създаване на специализирани органи за борба с корупцията.

„Радвам се, че колегите отново ми се довериха да представлявам социалистите в преговорите с останалите политически групи по директивата за борба с корупцията. Предложението на ЕК е важна първа стъпка за извеждането на борбата с корупцията на европейско ниво, защото е очевидно, че не можем да разчитаме само на добрите намерения на държавите членки. Възнамерявам да внеса редица промени, които да засилят предложените мерки, най-вече относно борбата с корупцията по високите етажи на властта, където в определени страни, сред които и България, липсват резултати. Важни са предложенията относно мерките за превенция на корупционни практики, но към момента те изглеждат с пожелателен характер. Ето защо ще предложим допълнителни гаранции в тази насока и ще въведем по-ясен механизъм за гарантиране на независимостта на държавните органи за борба с корупцията, които често са обект на политическо влияние и зависимости“, обяви Йончева.

В процеса на изготвяне на предложението за директива ЕК е поискала актуализирана информация относно действащите разпоредби на национално равнище, както и относно специализираните органи за борба с корупцията. България е сред едва двете страни в ЕС, които не са предоставили информация.

„Когато говорим за борба с корупцията, са необходими координирани мерки на европейско ниво и съжалявам, че българските власти не са се включили в част от предварителните консултации с ЕК. България е една от страните с липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, каквото е и заключението в последния доклад за върховенството на закона на ЕК, а неучастието в процеса е лош сигнал. Това показва, че е ключово директивата да въведе мониторинг от страна на ЕК относно ефективността на антикорупционните мерки, защото няма как да разчитаме държавите членки да изготвят обективна оценка относно собствения си прогрес“, добави Йончева.

Целта е Европейският парламент да одобри позиция по директивата до края на годината, след което предстоят преговори и с държавите членки в Съвета, които вече изразяват скептицизъм относно част от предложените мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще го подлуди

    8 6 Отговор
    Боко пак ще се крие като глуха сви--ня в царевица !!!
  • 2 Град Симитли

    6 1 Отговор
    "... Елена Йончева за докладчик в сянка по новата европейска директива за борба с корупцията..."
    ... тъпа формулировка.
    Докладчикът на припек, кой е?
  • 3 кокорчо

    7 4 Отговор
    ТАЯ И ПРОМИХА МОЗЪКА ЩОМ ГЛАСУВА ЗА ДЖЕНДАРСКАТА КОНВЕНЦИЯ
  • 4 Пожара

    8 2 Отговор
    Йона Неначесаната да се еви пред комисиата и да обесни шо им викат Милйончева!
  • 5 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    1 8 Отговор
    До като не вкарате Борисов в затвора и около 400 човека около него във Белене няма да ви се получи на БСП .

    Коментиран от #6

  • 6 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК":

    ВСИЧКИ ОТ КОТИЛОТО НА ......... БСП СА ZA ZATBOPA ........ ФАКТ !
  • 7 Майора

    6 1 Отговор
    Милиончева , свързана с аферата за КТБ и гшссуеаща винаги срещу страната , да се бори с корупцията! Срамота!
  • 8 Верно ли

    5 0 Отговор
    Това е ,като да повериш стадото на вълка да го пази.
  • 9 Ха ха

    4 0 Отговор
    Ами нея кой ще я прибори освен Антон Тодоров с документи и доказателства
  • 10 Артилерист

    3 1 Отговор
    Елена Йончева се спаси в европейския парламент. Тука беше изоставена от нагаждачката Нинова и гербаджийската строителна мафия беше на път да я ликвидира физически за разкритията й за милиардите крадени от магистралите. Тогава гербаджийската шайка сътвори уникално събитие в историята на политиката-изкара на протест СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА крепостните строителни работници с все тежката им техника на Цариградско шосе, защото, разбирате ли, се осмелила да иска проверка на качеството на строежа на магистралите. Още по-уродливото беше, че платените им клакьори-журналисти, младежи ГЕРБ, бойните карате клубове на мутрата Борисов и прочие, одобряваха платения протест на строителната мафия и омаскариха Йончева включително и за опасните й филми сред леговищата на терористите-ислямисти. Какви ценности се градят демократически и като как се надяваме да се оправим?
  • 11 гггнУз

    1 0 Отговор
    В Бг няма борба с корупцията. Има само кокошкарство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове