Last news in Fakti

23 Юли, 2023 12:56 1 164 19

Атанас Запрянов: През 2024 г. България ще постигне бюджет за отбрана в размер на 2% от БВП за отбрана

  • оръжие за украйна-
  • президент

Когато става въпрос за оценките за войната и за предоставяне на помощ за Украйна, имаме коренно противоположни позиции с президента Румен Радев, каза заместник-министърът 

 Атанас Запрянов: През 2024 г. България ще постигне бюджет за отбрана в размер на  2% от БВП за отбрана - 1

"Министерството на отбраната предоставя боеприпаси, които са с изтичащ срок на годност, на ВМЗ "Сопот" и получава нови. Какво става с тези боеприпаси не е работа на МО и ние не сме страна в този процес. ВМЗ има задачата да се разпорежда с тези боеприпаси както намери за добре".

Това каза пред БНР заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и съобщи, че в момента се провежда логистичната операция по предоставянето на утвърденото по втория пакет помощ за Украйна - утвърден като списък от парламента.

Той подчерта, че нито първият, нито вторият пакет от военна помощ за Украйна засяга окомплектоваността на въоръжените ни сили:

"Нищо не е дадено от мирновременния състав, същото се отнася и за военновременната окомплектованост. Единственото е освежаването на боеприпасите - предоставяме на ВЗМ стари и получаваме нови. Няма да дадем всичко и да чакаме след това да го възстановяваме. Поддържаме запасите, както изисква законът".

100 БТР-а и още 50 други машини влизат в пакета, който е подготвен, посочи той и обясни:

"Какво ще вземе Украйна като помощ - това предстои да бъде договорено и уточнено между украинската страна и МВР. Сега говорим за излишни БТР-и от МВР, но украинската страна ще трябва да провери този лист, това предложение. Когато Киев се съгласи за това, от което има нужда, и това ще влезе в Меморандума, който ще бъде подписан с МВР. Когато този Меморандум е готов, той ще бъде подписан и утвърден. Тогава и Народното събрание и обществото ще знаят точно за какви машини и какво точно става въпрос".

Заместник-министърът на отбраната изказа мнение, че т.нар. триъгълни сделки вече загубват своя смисъл, защото "украинците се нуждаят сега и на момента от ново, качествено въоръжение".

"Когато става въпрос за оценките за войната и за предоставяне на помощ за Украйна, имаме коренно противоположни позиции с президента Румен Радев и те няма как да бъдат преодолени, защото става дума за много същностни различия. Няма как да обвиним жертвата, че иска да продължава тази война. Да искаш да освободиш своите територии и това да се квалифицира като желание за война - е нонсенс", коментира още Запрянов.

По думите на зам.-министъра през 2024 г. България ще постигне 2% от БВП за отбрана:

"На второ четене предстои да мине Бюджет 2023 и мисля, че 1,88% от БВП. Това позволява програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. да бъде базирана на много стабилна финансова рамка. След като се извърши преглед на Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г., следващата стъпка на МО ще бъде да прегледа прегледа някои отделни страни от политическата Програма 2032 и веднага да актуализира програмата за инвестиции в отбраната и да я внесем в МС и Народното събрание. Така ще може още в ранната есен да започнем работа по проекта за бойната машина за Сухопътните войски и по още напреднали проекти. Сега в тази програма има 41 проекта, които се нуждаят за 10 години от над 8 млрд. лева, за да изглежда след 10 години българската армия по съвсем друг начин".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква отбрана бе?

    19 2 Отговор
    Раздавате и разпродавате до каквото се докопате! Какво става с войнишките паметници? Повечето тънат в разруха!
  • 2 Ти министър в Украйна ли си?

    22 2 Отговор
    Дърт ама алчен. Ако можеш ше опразниш всичко.
  • 3 Уточнение

    17 2 Отговор
    БОКЛУК !

    Коментиран от #6

  • 4 дедо танас

    19 1 Отговор
    не ни баламосвай с глупости. виж, че миришеш на пръст и не ти отива на годините това което правиш
  • 5 Уточнение

    17 1 Отговор
    Този Атанас Запрянов е станал заместник-министърът на отбраната, са да се похвали на внуците си - е на, дядо ви беше министър, може да е за три месеца ама беше министър. ПФУ !!! Жалки хорица с чувство за малоценност.
  • 6 Тагарев не сме да се покаже

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уточнение":

    За това е пратил тоя по медиите.
  • 7 Тъмен субект

    14 1 Отговор
    Точно така - подарете всичко, ликвидирайте образованието и културата и хората да събират капачки. Това за ползата на големия брат разбира се. Егати брата!
  • 8 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    14 1 Отговор
    Германия заделя за военни разходи 1,2% от БВП, Италия - 1,7.
    Ние обаче, понеже сме по-големи краварски подлоги
    и веднага ще изпълним искането на НАТО, т.е. на САЩ - 2%,
    за да подпомогнем военно-промишления комплекс на господарите си...
  • 9 Статистик

    13 1 Отговор
    Слушах го днес по БНТ. Дъртата мумия се изпусна, че ще дадем на Бандерия не 100, а 150 единици тежка техника. Значи Магарев и Денка нещо много яко ни лъжат! И сигурно затова списъкът е секретен?
  • 10 Шматка

    10 1 Отговор
    Абе, от три дни Тагаренко се изгуби от хоризонта, да не са го свитнали??
  • 11 Коп Тор

    9 1 Отговор
    Чакай да позная къде ще отиват тези 2%? На чичо сем в сетрето? Дали ще получим нещо срещу тях или пак нищо
  • 12 Алц без хаймер

    4 1 Отговор
    Откъде изправят тези памперсоползвачи? Алчни, алчни, пенсиите все не им стигат. А младите прокудени в странство, за тях работа няма.
  • 13 Денков ски Магарев

    5 1 Отговор
    Тая работа со кротце со благо Няма мине.. Трябва си сопа вече
  • 14 Редник

    7 1 Отговор
    Ще го направите 2 %, за да може половината да пратите в Украйна. Нали това сте замислили, гиди продажници...
  • 15 Просто човек

    3 1 Отговор
    Да живее България! 🇧🇬🇪🇺
  • 16 Артилерист

    3 0 Отговор
    И този подмазвач-атлантик се основава на "решение на парламента" и ми се налага да повтарям, че това мнозинство в парламента е нелегитимно. Цялата предизборна кампания на Подмяната се състоеше от критиката към гербаджиите и вследствие на това те получиха много гласове. Но в новия парламент, по заповед на посолствоТО, те престанаха-това се случва, когато момата-годеница отива да живее при младежа-годеник без съгласие на родителите си- на ГЕРБ. Така, както и в цялото им присъствие в политиката, ТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗЛЪГАХА И ТО СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ. По тази причина, според мен, това мнозинство и неговите решения са налегитимни ...
  • 17 и откъде

    3 0 Отговор
    ще вземете, че да го направите 2 процента?!? от образованието и от здравеопазването, нали така евроатлантика!?!
  • 18 дядото

    3 1 Отговор
    преди 35 години,българската армия с какво и на каква стойност въоръжение имаше-стотици самолети,танкове,ракети и пр.тогава народа не ядеше на корем банани,но строеше къщи и апартаменти и бе много по-добре от днес.причината запрянов е в това,че ссср въоръжаваше рб като съюзник,а днес новите ви господари и съюзници я разоръжават
  • 19 Поредния прост слуга на Козяк

    3 0 Отговор
    Простата марионетка Наско фашистацна краварите си мечтае за 2024 г. та вас няма да ви има вече измислени марионетки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове