Last news in Fakti

26 Юли, 2023 13:41 2 115 22

Пет приоритета в Управленската си програма прие правителството

  • правителство-
  • управленска програма

Управленската програма съдържа конкретни дейности на правителството в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, договорени между двете подкрепящи го коалиции преди съставянето на кабинета

Пет приоритета в Управленската си програма прие правителството - 1

Пет основни приоритета съдържа Програмата за управление на България за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г., приета от правителството днес:

1. Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г. Целта е да се изпълнят всички необходими дейности, за да се отговори на изискванията на европейските партньори за приемане на страната ни в Шенген. Правителството ще укрепи граничния контрол, като създаде ефективна инфраструктура и организация на работа, с което България ще допринесе за общата сигурност на европейските граници. Ще се въведе комплекс от нови антикорупционни мерки и ще се реформират службите за сигурност. Отпадането на границите между България и съседите ѝ от ЕС ще доведе до съществено облекчаване на трафика и съкращаване на времето за престой по границите, ще даде допълнителен тласък на туризма, търговията и всички други сфери на трансграничния бизнес.

2.Присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. България ще работи в тясно сътрудничество с европейските институции и партньори, за да изпълни всички необходими условия за успешно приключване на процеса. Кабинетът ще предложи бюджети за 2023 и 2024 г. с 3-процентен годишен бюджетен дефицит. Ще проведе мащабна разяснителна кампания за ползите от въвеждането на единната европейска валута, която има за цел да опровергае разпространяваната дезинформация и да разсее притесненията на част от българските граждани. В нея правителството ще отстоява множеството ползи от еврото за гражданите, предприятията и икономиката като премахване на таксите за превалутиране; стимулиране на европейските инвестиции в България и създаване на повече, по-качествени и по-добре заплатени работни места; засилване на конкурентоспособността на българските предприятия; повишаване на ценовата и икономическата стабилност и ускоряване на растежа; облекчаване и поевтиняване на търговията на българските предприятия в еврозоната и извън нея; по-добре интегрирани и поради това по-ефективни финансови пазари.

3.Овладяване на инфлацията. Правителството ще предприеме необходимите мерки и реформи, за да стабилизира цените на стоките и услугите и да създаде благоприятна икономическа среда за бизнеса и за гражданите. Министерският съвет ще подкрепи и насърчи развитието на иновациите и на индустрията, както и на селското стопанство. Ще засили контрола върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу потенциални злоупотреби с предоставените финансови средства.

4.Изпълнение на реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Кабинетът ще предприеме конкретни действия, включително и чрез законодателни инициативи, за да осигури ефективното изпълнение на НПВУ и усвояването на следващите плащания. Ще се положат основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Европейския зелен пакт. Изпълнението на НПВУ ще възстанови потенциала за растеж на икономиката, ще го развие и повиши, с което в дългосрочен план ще се постигне стратегическата цел за конвергенция на българската икономика и изравняване на нивата на доходите в България със средноевропейските.

5.Подобряване на ефективността и прозрачността на управлението на общинските проекти. Правителството планира целеви финансов ресурс за общински проекти, което ще позволи на общините да реализират приоритетните си инициативи за развитие и подобряване на услугите за гражданите. За да се гарантира максимална публичност и
прозрачност при целесъобразното изразходване на средствата за общините, ще се изработи предвидима и обективна методика за оценка на проектите.

Програмата за управление на Република България за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г. е резултат от постигнато съгласие между коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“ .

Управленската програма съдържа конкретни дейности на правителството в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, договорени между двете подкрепящи го коалиции преди съставянето на кабинета. В документа са заложени реалистични цели и мерки, които да доведат до реални и измерими резултати, съобразени с
Националната програма за развитие на България 2030 и с Националния план за възстановяване и устойчивост. Дейностите са обезпечени с финансиране от европейските фондове и от държавния бюджет.

Управленската програма е изготвена в съответствие със структурата на Министерския съвет, като всеки от министрите и повереното му министерство ще изпълняват заложените мерки през следващите месеци в
своя ресор.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тапа Нар

    20 9 Отговор
    приоритетите са на посолството. За скоропостижно закриване на България. Гъбарите това не ги засяга, разбира се
  • 2 Ган Йо

    13 8 Отговор
    от еврото до цифровото евро е една крачка, която няма да зависи от вас да бъде направено. Явно съдбата на ганя е да бъде роб
  • 3 111111

    9 2 Отговор
    ПосолствоТО нищо ли не е разпоредило за т.нар. съдебната реформа?

    ППДБ мълчи (като партизанин в кауш) за нея.

    ПС
    Явно, съдебната реформа вече се реализира. ( Което нереализиране устройва ПосолствоТО )

    Съдебната реформа приключи успешно. Поне - данданията около нея.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    1. Да крадем
    2. Да премине
    3. Да се наведе
    4. Да Е- бем
    5. Абе ала -бала

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    1. Да крадем❗
    2. Да перем ❗
    3. Да се наведем❗
    4. Да Е- бем❗
    5. Абе ала -бала ❗
  • 6 Българин

    14 3 Отговор
    на снимката се вижда банда мушеници , мафиоти и народни предатели
  • 7 Българин

    11 3 Отговор
    за правителство може да се говори когато имаме човек като ОРБАН нашите са надупени към запада , и намазани с вазелин и готови за ползване от които ги хване
  • 8 След референдума

    8 1 Отговор
    Първите ви 2 точки заминават в кофата.
  • 9 Оставка на правителството

    8 0 Отговор
    Мошенгяри долни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Акад. Влечугов

    5 0 Отговор
    Общи приказки, нищо конкретно
  • 12 Мафия

    4 1 Отговор
    Тиква , Киро , Мустафа.

    Коментиран от #22

  • 13 Слаб 2

    7 0 Отговор
    Правителството кара по старому- отдават приоритет на милицията, армията, чиновниците
    Нищо за жизнен стандарт, наука, пенсии.
  • 14 Ичо Бойкикев

    7 0 Отговор
    Съкратете чиновниците, мошеници.
  • 15 Коремлийски

    4 0 Отговор
    Шести приоритет: увеличаване корема на д-р
    Бойкикев
  • 16 Артилерист

    5 1 Отговор
    Първо, няма нищо за съдебна реформа, което значи, че атлантическите партии на войната в парламента ще си назначат втори Гешев и ще крадат, лъжат и пропагандно будалкат безнаказано. Второ, обръщам внимание на последното изречение на 4-ти приоритет. В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, нали, ще се ПОСТИГА КОНВЕРГЕНЦИЯ, разбирате ли-колко души знаят значението на тази дума на български, според мен е сходство, сравнимост, подобие-на българската икономика и ИЗРАВНЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪС СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ. Това "дългосрочен план" не ви ли прилича на пристигането в "онова" време на светлото бъдеще? На мен по-скоро ми наподобява на ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА.
  • 17 Гномов

    5 1 Отговор
    А кога ще помислите за хората, за образованието, здравето, пътищата, науката, мискини долни
  • 18 Академик Безденков

    4 1 Отговор
    Да се махат, докато е време
  • 19 Милко Балев

    2 1 Отговор
    Прилича на тезисите на ЦК на БКП
  • 20 Сашо

    2 1 Отговор
    Спрете се докато е време родина- майко продавци.Не ни навличайте хамута на евро фашистите.Същите тикви като вас има в Германия техният светофар ,ще изгасне.Идва AfD!Ревлювците ,като вас ,ще бъдат изритани на дъното в парламента.Зелени тиквеници!
  • 21 Ожэффж

    1 0 Отговор
    Оставка, веднага.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове