Last news in Fakti

26 Юли, 2023 23:30 1 378 1

Важните новини във ФАКТИ на 26.07.2023 г.

  • правителство-
  • цветелина пенкова-
  • георги ганев-
  • иван хиновски-
  • любомир каримански-
  • слави трифонов-
  • венко сабрутев-
  • георги първанов-
  • хасково-
  • апелативен прокурор-
  • румен радев-
  • народно събрание-
  • итн-
  • корнелия нинова-
  • африканска чума-
  • тир-
  • прокурорска колегия-
  • костадин костадинов-
  • димитър николов-
  • областни управители-
  • филип станев-
  • делян пеевски-
  • прокурори

Управленската програма съдържа конкретни дейности на правителството в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, договорени между двете подкрепящи го коалиции преди съставянето на кабинета

Важните новини във ФАКТИ на 26.07.2023 г. - 1

Пет приоритета в Управленската си програма прие правителството

Пет основни приоритета съдържа Програмата за управление на България за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г., приета от правителството днес:

Цветелина Пенкова: Решението на управляващите за продажбата на реакторите на „Белене“ е против интересите на страната

Решението на управляващите за продажбата на реакторите на „Белене“ е против интересите на България. Това каза евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова в „Още от деня“.

Георги Ганев: В бюджет 2023 ще има свиване на бюджетните разходи и подобряване на конкурентната свобода

В бюджета на държавата за тази година ще има антиинфлационна политика, която ще се изразява в свиване на бюджетните разходи и подобряване на конкурентната свобода. Това коментира депутатът от ПП-ДБ и член на бюджетната комисия в парламента Георги Ганев в ефира на БНТ.

Хиновски: Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени реакторите от "Белене"

Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за „Белене”, на Украйна. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в „Денят на живо” по Nova News. Думите му са по повод твърдението на президента Георги Първанов, че сме харизали реакторите на Украйна.

Каримански: Днес за мен бе сложен край на бюджетната комисия. Тези 3% дефицит са фиксация

"Днес министър-председателят си позволи да поучава депутатите, да казва къде е сбъркала бюджетната комисия. Откога връщаме лентата назад и Министерски съвет управлява парламента? Днес за мен бе сложен край на бюджетната комисия. Ако съм на мястото на Йордан Цонев, бих си подал оставката. Нямаме мнозинство, което да стъпи на здрава основа. Тези 3% дефицит са фиксация". Това в ефира на "Лице в лице" финансовият експерт Любомир Каримански. Според него, бюджетът е неизпълним. "Застрашен е целият държавен бюджет. С тези приходи, при толкова намален внос и още по-намален износ, а и стокообмен, няма как да разчитаме, че приходната част ще бъде изпълнена", добави той, цитиран от novini.bg.

Трифонов: Петков така се радваше, че е на лидерска среща- всички му казват, че е лидер и накрая и той ще повярва (ВИДЕО)

Лидерът на ИТН Слави Трифонов не пропусна да коментира на личната си страница във Фейсбук сутрешната лидерска среща и обявеното съгласие по темата бюджет от Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов.

Венко Сабрутев: На бюджетна комисия видяхме пълна лудост, която щеше да доведе до половин милиард по-малко в хазната

Вчера на бюджетна комисия се случи пълна лудост. Не се случиха ключови мерки, които имаха значение да се подобри качеството на живот в България и хората, които се осигуряват, да могат да се пенсионират на прилични пенсии. На предварителна среща имахме договорка, но на комисията тя не беше спазена. Видяхме пълна лудост, която щеше да доведе до половин милиард по-малко приходи в хазната. Това каза в "Лице в лице" по bTV депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев.

Георги Първанов: В сегашния проект за Конституционни промени бяха изсипани като яхния всякакви идеи

„В сегашния проект за Конституционни промени бяха изсипани като яхния всякакви идеи. Има видим стремеж да се пипнат правомощията на президента, да се орежат и правата на кметовете, които са може би най-стабилната власт. Само който не познава колко е трудно да се намери качествен кмет, може да си позволи подобна мярка. Елементи на съдебна реформа в сферата на Конституцията са необходими. Правили сме 5 промени, три от тях се случиха по мое време". Това каза Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г. в предаването „Денят на живо” по Nova News

Бедствено положение е обявено в Хасковско заради пожарите

Заради няколко пожара, разгорели се днес след обяд, областният управител на Хасково Красимир Ангелов обяви бедственото положение. То засяга всички общини в областта, съобщават от БНТ

49 000 евро и 20 000 лв. са открити в служебната каса на апелативния прокурор на Варна

49 000 евро и 20 000 лв. са открити в служебната каса на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров при акцията на Софийска градска прокуратура. Това съобщи bTV, цитирайки свои източници.
Акцията започна по-рано днес и тече и в момента. Засега не е изяснен произходът на средствата, както и защо Чавдаров не ги е декларирал в годишната си декларация пред Инспектората на ВСС, подчертават разследващите.

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите. Това заяви президентът Румен Радев.

НС прие на второ четене бюджета на НЗОК

Парламентът прие на второ четене бюджета на Здравната каса за тази година, съобщават от БТА.

ИТН, "Възраждане" и БСП бранят 3-и март

С декларация от парламентарната трибуна депутатите от Има такъв народ, Възраждане и БСП реагираха остро срещу идеята да бъде променен националният празник на страната ни - Трети март, съобщи БНР.

Нинова скочи за бюджета: Такъв миш-маш ще е, че ще е за сметка на всеки. Играете си със съдбите на хората

"Играете си със съдбите на хората. Разпределяте си постовете, а бюджетът, съдбата на всеки от бебе до пенсионер, ви е все едно какво ще се случи. Асен Василев в бил онлайн на тази среща. Бюджет онлайн за първи път ще се приема, такъв миш-маш ще е, че ще е за сметка на всеки". Това каза в парламента Корнелия Нинова по време на второто четене на бюджета на Здравната каса. Тя дори попита депутатите от трибуната знаят ли какво точно гласуват. И предупреди, че отново ще стане каша, тъй като т.нар "малки бюджети" са свързани с големия, а там все още няма яснота по приходната част, съобщават от novini.bg.

Умъртвиха 22 прасета в Монтанско заради африканска чума

Умъртвиха 22 домашни прасета в Монтанско заради установено огнище на африканска чума, съобщава БНР.

Ето на кой известен бизнесмен е камионът, катастрофирал тежко на АМ "Тракия"

"Камионът е мой. По магистралата гумата му преминава през някакво желязо и се пука. Слава Богу, катастрофата се е разминала без жертви. Пострадалите, доколкото знам, са с леки наранявания и са откарани за преглед в болница. Аз съм на мястото на инцидента. Огън ми гори на главата, какво да ви кажа повече. Случват се такива неща. Тирът е превозвал скрап, в момента цялата стока е по аутобана".

Единодушно: Прокурорската колегия на ВСС назначи съдия Елена Каракашева за шеф на ВАП и зам.-главен прокурор

Съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева беше назначена днес за зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура. Тя ще встъпи на поста на 1 септември, съобщи „Лекс.

Костадин Костадинов: Посягането на 3 март е изключително негодническо

Посягането на 3-ти март е нещо, което е изключително негодническо. Пипането на националния празник на символа на българската свобода създава много тежка разделителна линия, показва омраза към българския народ, показва омраза към всичко българско.

Димитър Николов ще се бори за нов мандат за кмет на Бургас

Настоящият кмет на Бургас, Димитър Николов, е номинацията на ГЕРБ за предстоящите местни избори през есента. Това съобщи БНР.

Радев: Трябва да вземем по-активна роля в трансформацията на транспорта в Европа

В Европа текат мащабни процеси на трансформации на транспорта и електрическата мобилност. И ние имаме огромния шанс да станем интегрална част от тези процеси, защото имаме всички предпоставки да го направим. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на форума "Автомобилната индустрия среща властта" в София Тех Парк, съобщи Novini.bg.

Правителството назначи 6 нови областни управители, двама запазват местата си от служебния кабинет

Правителството назначи шестима областни управители - на областите Варна, Кърджали, Софийска област, Търговище, Хасково и Ямбол.

Филип Станев: ИТН ще предложи 4 приоритета за бюджета

Ние ще предложим 4 изключително важни приоритета - ДДС трябва да се върне на 20%, COVID криза отдавна няма. Никакви преференции за никой сектор не бива да има. Това би донесло 152 млн. в българската хазна. Много е важно да се отвори дискусията за държавната субсидия на глас да е 1 лева, това са още едни 9 млн. в приходната част. Ще продължим да настояваме за отпускане на повече пари за читалищата. Освен това повече средства в бюджета трябва да се отпуснат и за инвитро процедури. Това каза депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев за "Твоят ден".

Пеевски: ДПС няма да подкрепи идеята за ограничение на мандата на успешни кметове

“От ДПС не приемаме идеята за два мандата ограничение на кметовете. Разговаряме заедно с ГЕРБ и ПП-ДБ да внесем проект за конституционни промени, за да достигнем до общи точки. Смятам, че ще достигнем до общо решение”. Това заяви Делян Пеевски от ДПС.

Прокурорите по "Барселонагейт" и по дело за шпионаж бяха отстранени от делата, които наблюдават

Стефан Христов и Иван Първанов от Софийската градска прокуратура (СГП) са били отведени от всички наблюдавани от тях досъдебни производства. Това съобщиха днес от държавното обвинение, като отвеждането им е станало с постановления на петима апелативни прокурори от София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол