Last news in Fakti

5 Август, 2023 20:59 2 344 20

Безплатни плажове с чадъри - общини предлагат да стопанисват част от ивицата по морето

  • безплатни плажове-
  • черноморие-
  • туристи-
  • плажуващи

Идеята за ''социални плажове'' стана актуална заради зачестили жалби на туристи от платените зони

Безплатни плажове с чадъри - общини предлагат да стопанисват част от ивицата по морето - 1

Кметове на черноморски общини предлагат да стопанисват част от плажната ивица. Идеята за така наречените "социални плажове" стана актуална заради зачестили жалби на туристи от платените зони, съобщи БТВ.

Преди няколко години община Бургас управляваше един от градските плажове – Централният и чадърите бяха напълно безплатни. Практиката тогава показа, че те се заемат още в ранните часове, предимно от пенсионери. След това обаче ивицата беше отдадена на концесия и като всяка такава е разделена на зони – платена, ВИП, свободна.

Община Поморие също пробва да участва в търг за една от ивиците, но не беше допусната, а плажът беше даден за стопанисване на частна фирма за срок от 20 години.

Сега кметовете предлагат това да стане със законови промени.

И това лято плаж Атанасовска коса в Бургас е без стопанин, но не и без летовници.

Даниел Димитров е инструктор по кайт сърф. От три години практикува и обучава курсисти тук, защото ивицата не е претъпкана.

"Трябва да има някакъв баланс, всеки да е с пълноценно ползване на плажа - да има за сърфисти, за кайт сърфисти, за плажуващи", смята той.

През зимата пожар изпепели бивша дискотека на плажа. Останките още не са премахнати, а заемат голяма площ от пясъка.

Общината има интерес да стопанисва плажа като осигури водно спасяване, медицинско обслужване и почистване, както и безплатни чадъри.

"Не са кой знае какви големи разходи за общината. От друга страна, особено за възрастните хора, се гарантира чадър и шезлонг. В момента общините трябва да се състезаваме наравно с частните компании и да заплащаме концесионна такса", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

За това настояват държавата предостави КОИ плажове на общините безвъзмездно.

"Има много непривлекателни плажове, с които общината може да се справи. Със сигурност ще бъде добър пример, който да бъде гонен от концесионерите", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Според концесионери, това е нелоялна конкуренция. Не така мислят самите летовници.

"Би трябвало да е отговорност на общината, за да може да се съхрани за повече хора", смята Виолета Йорданова.

"Не държим чак толкова на чадъри и на шезлонги, въпросът е децата да се забавляват", каза Димо Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Размърдайте се

    7 2 Отговор
    с лакомията ще сте по зле.
  • 2 бургазлия

    15 3 Отговор
    Преди 40 год. на централният плаж в Бургас имаше ограда и се плащаше билетче от 20 ст. за да влезеш ,и всичко беше безплатно !!
  • 3 ха, ха, ха

    6 3 Отговор
    Сетила се Мара да се побара!

    Коментиран от #16

  • 4 Ако

    4 5 Отговор
    А сложихте безплатни чадъри и шезлонги, ще има смъртни случаи, Ганчо ще се изтреби за безплатно, ще се запазват по десетина на куп
  • 5 КУДЕТО Е БЕЗПЛАТНО

    3 9 Отговор
    Е мръсотия и цигания.....българина цени само като му бръкнеш в джоба.....СКЪП НИ Е ПЛАЖА, щото държавата товари с високи такси наемателите....
  • 6 ВИСОКИТЕ ДЪРЖАВНИ ТАКСИ

    2 4 Отговор
    Оскъпяват плажните услуги.....то вече трудно се намират и наематели....
  • 7 Пророк

    5 5 Отговор
    Ще се заформят доста свади а нищо чудно и да се стигне до крайности.Ганьо за аванта на всичко е способен.
  • 8 Морски

    3 1 Отговор
    Няма такъв парадокс,скъпи са им чадърите,които не са задължителни,но няма свободни?
  • 9 1253

    13 2 Отговор
    Концесии на плажове в нормални страни няма, Плажовете в Англия, Франция и САЩ са безплатни, Само частни плажове са платени и цената е максимум до 5 Български лева в частен плаж,под частен плаж се разбира че е лично притежание на определен човек, а не държавна собственност плаж даден на концесия. Хората отиват на море заради морето не заради чадърите на близките до власта мафиози, за които парите падат от небето.
  • 10 Гост

    2 6 Отговор
    Има свободни зони,никой не е натискал хората да си платят чадър,и все някой е платил този чадър,под който иска да легне всеки,нямащ пари за услугата!
  • 11 Това стане ли

    11 2 Отговор
    Край с гръцкото море. Някой насила бута в пропаста нашето море. Само от отдаването на кръчмите общината ще покрие разходите си. Трябва да има и крайбрежни алеи и плажна полиция. Туристите трябва да се чувстват свободни, защитени и да спазват правилата.
  • 12 0000

    13 2 Отговор
    Стига с тези ВИП зони,бе български комплексирани цървули! Единствената държава в Европа,която има такива зони по плажове и летища е Чалгария! Много ВИП-аджии,много чалгаджии...!
  • 13 Даниел

    17 2 Отговор
    Общината,демек част от държавната структура ,не е допусната да участва търг за концесия за земя,която е изключителна държавна собственост(плажната ивица),от друга държавна структура,но я предоставя на частно дружество за срок от 20 години???!!!
    Дори не можем да си представим колко сме затънали .
  • 14 ЧОЧО

    7 1 Отговор
    Никакви концесионери,плажовете са Държавни и тя трябва да ги стопонисва.Нали все си удряме по гърдите,че сме Европейци.Идете и вижте как е в Испания, Франция и Италиа.Иначе редовно правим сравнение с тях.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СЗО

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха, ха, ха":

    Просто предизборна пропаганда. Като се има в предвид че морските общини са гербаджийски, това предложение е дим и мъгла...колкото да замажат очите на пенсионерите....а след изборите я камилата, я камиларя...
  • 17 Гост

    8 0 Отговор
    В Гърция сядаш под чадъра, поръчваш си една бира преди обед, на обед салата морски дарове, а след обед едно узо. Цял ден си на сянка и си наяден и си пил за 20€. А у нас се почва: 10 лв чадър, 10 лв за шезлонг, 5 лв за бира, 15 лв за салата, още 5 лв узото, още 5 за царевица, още 5 за сладолед......... За всяко мръдване ти искат отделно пари, което адски много дразни. Това не е бизнес и нямаме бизнесмени. Това е дребен тарикатлък, който трябва да се изкорени, но държавата го поддържа на системи с нашите данъци.
  • 18 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЧОЧО":

    Държавното се управлява от държавници, а те си го искат да им е частно. Затова си имат фирми на тъщи, на които отдават държавното на концесия.
  • 19 Русенец

    3 0 Отговор
    Да ни карат да си плащаме за това, че седим на пясъка е същото, като да си плащаме, че седим на пейка в парка. Нито концесионерът, нито държавата са измислили или направили плажовете. Това са природни дадености и хората имат пълното човешко право да ги ползват безплатно. Следва: такса за разходка край блока. Безконтолен капитализъм, прикрит зад демократични ценности.
  • 20 Елементарно

    1 0 Отговор
    Курортна такса 5лв. вместо 0.50ст. Към общината и плаж също към общината и без такса за чадъри и шезлонги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове