Last news in Fakti

10 Август, 2023 08:20 2 748 30

Събарят над 60 незаконни постройки в "Орландовци"

  • орландовци-
  • роми-
  • незаконни постройки

Предупредиха ни, че ще ни бутат къщите. Разлепиха ни някаква бележка - нито подпис, нито печат, нищо, казват пострадалите

Събарят над 60 незаконни постройки в "Орландовци" - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежение в столичния квартал "Орландовци". Там принудително започна събаряне на над 60 незаконни постройки. А жителите изпочупиха автомобила на служители на Дирекцията за строителния контрол.

В 10:00 часа тази сутрин /09.08. б.р./от Дирекция за национален строителен контрол започнаха събарянето на незаконни постройки в квартал "Орландовци", а малко по-късно служебният автомобил на представителите на дирекцията се оказа с 4 спукани гуми и 1 счупен прозорец.

"Предупредиха ни, че ще ни бутат къщите. Разлепиха ни някаква бележка - нито подпис, нито печат, нищо. Как стават тези работи, не знам. 5 деца имам, оставам на улицата в момента и това е", заяви жител на квартала пред БНТ.

Заповедта за събаряне на незаконните постройки в "Орландовци" е в сила от април 2023 година. Въпреки това жителите на квартала твърдят, че не са били предупредени достатъчно време предварително, и че остават без подслон. А от Българския хелзинкски комитет обясниха, че институциите на практика не са помогнали на нуждаещите се.

"Бяха изпратени представители на социалните служби на Дирекция "Социално подпомагане", които започнаха да правят интервюта с лицата, за да установят техните жилищни нужди. Нито някой от тях е настанен още, нито се знае дали ще бъде настанен", каза Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

От район "Сердика" обясниха друго.

"Преди да ги съборим направихме няколко обхода вътре в самото местоживеене на хората заедно с Агенция за закрила на детето и със социалните, които направиха огледи. Предложиха на някои от тях да бъдат настанени на друго място, но те отказаха", заяви инж. Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика".

61 са издадените заповеди за събаряне на незаконни сгради. 14 жалби са подадени към Софийския административен съд срещу събарянето, които съдът е определил като неоснователни. А напрежението в квартал "Орландовци" остана.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    53 2 Отговор
    Един въпрос, а има ли изобщо законни постройки по маАлите?
  • 2 орландо

    43 0 Отговор
    тия от хлъзгинския са били винаги вредни.
    По вредни и от бялата златка
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Zвяра 🇷🇺

    15 5 Отговор
    Колко не демократично

    Коментиран от #22

  • 5 Исторически парк

    27 0 Отговор
    МАЛКО СА! БУТАЙЙЙ!!!
  • 6 Къщата на ужасите

    23 0 Отговор
    Освен че са незаконни, постройките вероятно са обитавани и от зли духове.
  • 7 Демократ англофил

    17 2 Отговор
    Нацистко-фашисткото управление единственото хубаво нещо, което може да направи е да се справи с този черен проблем
  • 8 ХАХАХА

    25 0 Отговор
    Аааа,ще се преместят на друго място или БХК одма ще ги защити ,а може и жилища да поискат да им осигурим ,въпреки че тези на 100% са пришълци! Малцинство да си в България!
  • 9 Алооо

    21 0 Отговор
    Кога ще съборят Сараите на Доган,Гайтански и т.н.
  • 10 и нашата държава

    17 2 Отговор
    си мисли, че е сила, която може да се репчи на Русия?!?!!?!
    Ами как така 10 мургави смачкаха цялата мощ на държавата?
    Те не могат 10 пияни м-ла да озаптят, щели да възпират държава № 1 в ядреното въоръжение!
  • 11 ГЕРБ=БСП=ДПС

    14 1 Отговор
    Само питам преди колко десетки години са построени тези кошари? Вероятно някои от сеха съборените кошари са още от комунизма.

    И защо чак сега?
  • 12 Г-ца каприз

    20 0 Отговор
    От бхк що не вземът да им осигурят те жилища....ма с техни лични пари...
  • 13 След Орландовци

    6 11 Отговор
    Да събарят Моча .
    И тя е незаконна .

    Коментиран от #14, #18

  • 14 ........

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "След Орландовци":

    Да събарят Народното събрание.Хич да не му правят ремонт,а директно да го демонтират.На него пише "Съединението прави силата",а там взимат решения,които разединяват българските граждани.
  • 15 Мерките

    10 1 Отговор
    Срещу незаконните постройки са ПРАВИЛНИ
    Обаче трябва да има постоянни мерки срещу всякакво БЕЗЗАКОНИЕ
  • 16 Дааа

    9 0 Отговор
    Ако чупят, бой... Помощи от Европа и от бг, а нищо законно няма и аз искам сватба с 300 човека, ама съм платил за земя, скица, архитекти.
  • 17 По цяла София има

    7 2 Отговор
    Изградени незаконни гаражи на общинска земя
    Няколко от тях в квартал Стрелбище бяха премахнати обаче има още стотици всички квартали

    тях кога
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На народното

    11 0 Отговор
    Събрание по му отива да му казват Моча.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джо

    14 2 Отговор
    Винаги едно и също - бутат се бараките, роми се преструват на изненадани, на Сорос хората идват да се вайкат какъв терор е това, а никога не прибират изстрадалите онеправдани семейства в централата си или по домовете на служителите си. Целта не е хората да имат къщи, а да се използват за източване на пари за подобни НПО-та. (Както стана с BLM в Америка, ама ги надушиха). Айде сега онзи мазник шефа на Хелзинкския да прибере едно семейство у тях за да покаже, колко е загрижен, вместо само да праща лакеите си да пречат на процеса на изчистване и модернизиране на квартала.
  • 22 Да ти го напиша

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Zвяра 🇷🇺":

    Що не си ги вземеш в твоя дом !?
  • 23 БАРС

    7 0 Отговор
    Само едно не мога да разбира .Защо не им дадете абсолютно на всички временни паспорти за интегриране .Който не може никакво Българско гражданство да не получава повече и да ги изпращат от там откъдето са дошли в тяхната мила татковина Индия.Това са паразитите на ЕС да има нормални но са малко .
  • 24 Имам 5 диса

    9 0 Отговор
    А аз имам само 1, защото толкова можех да отгледам и през ум не ми е минавало да се настаня някъде и да правя коптор. И детски не вземах, защото с някой лев отгоре все бяхме от "богатите". За помощи и дума да не става, а за тия неграмотни паразити всичко позволено. Ако повредя патрулка знам какво ще ми се случи. Тия могат да бият наред и безнаказано. А сега БХК да кажат кой е дискриминиран по етнически произход.
  • 25 Демократ

    7 0 Отговор
    Понятието незаконна постройка е българско.Никъде в нормалния свят не може да се строи без разрешение и то незабележимо. За да се случва,значи е одобрено от властимащите. Ако има правила властта е длъжна да следи за изпълнението им. Интересно е защо толкова много години никой публично не си задава въпроса къде е порочното зачатие на проблема и защо не се разрешава? Защо точно горките цигани са жертвите и защо точно те са толкова важни избиратели за някои политически сили,които упорито не искат да им решат този тежък,но решим проблем? Така ги контролират. Освен това как така изникват скъпи строежи на олигарси на забранени места незабелязани от властите? Всичко е умишлено.
  • 26 МОЧА не могат да бутнат

    1 3 Отговор
    но на хората колибите могат. Измекяри.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чуторан

    8 0 Отговор
    Е, кой те е накарал на сила, за да имаш 5 деца? Можеш ли да ги отгледаш, да ги образоваш, да изградиш достойни хора от тях, или само можеш да ги раждаш, пък държавата да се грижи за тях, т. е. всички ние? В кой век живеем, че да не можеш да си планираш кога и колко деца да имаш?
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    .........а в Малашевци КОГА???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове