Last news in Fakti

14 Август, 2023 16:11 1 454 16

Зинаида Златанова: Европейската прокуратура се задейства бавно, но действа безкомпромисно

  • европейска прокуратура-
  • разследания

В доклада на Европейската прокуратура за 2022 г. от 865 новозапочнати разследвания за целия ЕС - 101 са в България, посочи бившата представителка на ЕК в България

Зинаида Златанова: Европейската прокуратура се задейства бавно, но действа безкомпромисно - 1

"Тепърва ще чуваме новини от и за Европейската прокуратура в България. Машината се задвижи много сериозно от около една година. ... Като всички европейски институции - там машината се задейства бавно, но за сметка на това действа безкомпромисно".

Това каза пред БНР Зинаида Златанова, бивш ръководител на Представителството на ЕК в България и бивш правосъден министър.

Тя припомни, че Европейската прокуратура работи от по-малко от две години и първият доклад за дейността ѝ е за 2022 г.:

"През март 2023 г. имахме съобщение за един друг проект, който беше ноторно известен в България. Той е за т.нар. Ларго. Ако погледнете новините на сайта на Европейската прокуратура, ще видите, че там има стартирано разследване. Има и няколко разследвания за злоупотреби с ДДС в много големи размери, които са трансгранични, в които и България, за съжаление, участва. ... В доклада на Европейската прокуратура за 2022 г. от 865 новозапочнати разследвания за целия ЕС - 101 са в България, което е доста съществена цифра, имайки предвид размерът на нашата страна".

Златанова подчерта, че презумпцията за невиновност е много строго съблюдавана от европейските институции, но в случаите на разследване на кметове на населени места, независимо в коя европейска държава, имената им се съобщават. Тя добави, че не може да се твърди, че спрямо кмета на Генерал Тошево има някакво специално отношение, защото е от България.

Като бивш правосъден министър тя коментира, че в промяната в законодателството, което е под натиска на общественото недоволство, има добра новина и тя е, че политиците чуват това, което искат хората, но "лошата новина за тези, които приемат законите, е, че гражданите няма да се задоволят само с това, а то трябва да бъде продължено през институциите, за да се ликвидира това явление", каквото е домашното насилие или шофирането след употреба на алкохол и наркотици.

Според Зинаида Златанова в България жертвата не е в центъра на наказателния процес:

"От това идват и тези обществени настроения, които обвиняват жертвата. Това е резултат. Модерният подход в Европа е центрирана към жертвата правна система".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    12 0 Отговор
    Няма ли едно място за вицепремиер??
  • 2 реалистъ

    19 2 Отговор
    Глупости. И Къовеши се оказа пунта-мара. Може да е направила нещо в Румъния, но очевидно като европрокурор не може да направи нищо особено.
  • 3 Име

    13 0 Отговор
    Ако заработи прокуратурата трябва отново да открият отново Белене.
    Или Аушвиц направо
  • 4 флипп

    14 1 Отговор
    Глупости, докато не бутнат сикаджията не вярвам
  • 5 Коментаторски клишета

    12 0 Отговор
    Престижна победа за прокуратурата срещу третодивизионния отбор на Генерал Тошево!
  • 6 Питам

    13 1 Отговор
    Да питам,Тиквата ще го разследват ли? Или вече е изпран ? Въпроса ми е към Просто Киро и олигофрените гласували за това недоразумение!
  • 7 боко

    10 0 Отговор
    12 години крадохте с Мутрата от Банкя
  • 8 позеленял

    4 0 Отговор
    трезвен да те сгази чумо , да разбереш че разлика няма
  • 9 Браво

    9 0 Отговор
    Сега е наред кмета на Куртово Конаре 😂🤣 ,а далаверите ГРОБ 12 години име е монало давноста🤣😂... За Колошка Няма Прошка ... ЕУ е над праворо
  • 10 Уса

    4 0 Отговор
    Няма да има справедливост докато управляващите са защитени от американското посолство,което държи ключа от "квартирата"
  • 11 Ореха

    1 0 Отговор
    защо се вадят скелетите от гардероба на Орешарското правителство - да не би ДПС да е част от управлението в момента?? намиг
  • 12 Тото

    2 0 Отговор
    ,😂😂😂😂😂😂😂 ЕП не е направила абсолютно нищо от създаването си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дядото

    0 0 Отговор
    не бързайте бе хора.нека да видим какво ще излезе и от тази работа,пък тогава се пъчете.нещо много не вярвам на прехвалените ягоди,но ще видим.
  • 15 МИ ТОЙ ББ ША СИ СТАНЕ 120

    0 0 Отговор
    ГОДИШЕН.. ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И НЕ ОСЪДЕН С ТАЯ СКОРОСТ....... И БЕЗКОМПРОМИСТНОСТ........ Я ДА СИ МИЖАВ КМЕТ ЧОПНАЛ ДВАЙСЕ НОНА ТАМ Е СВЕТКАВИЧНО.......
  • 16 Дупничанин

    0 0 Отговор
    Мацка, докат не опандизите оня главестия сатрап от Банкя, нема как да ти повервам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове