Last news in Fakti

14 Август, 2023 16:21 1 484 90

Васил Терзиев: Паметникът на Съветската армия принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство

  • васил терзиев-
  • паметник на съветската армия

Колкото и палаткови лагери в негова защита да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - този паметник символизира една историческа неистина

Васил Терзиев: Паметникът на Съветската армия принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство - 1

Колкото и мнения да има относно съдбата на Паметника на Съветската армия в София, моята лична позиция е категорична - той принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство, където трябва да продължи живота си като част от учебната програма по история, написа в позиция във Фейсбук кандидатът за кмет на София Васил Терзиев. Терзиев е подкрепен от коалицията ПП-ДБ, партия “Спаси София” и гражданското движение “Екипът на София”.

Ето и какво още пише той:

"Колкото и палаткови лагери в негова защита да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - този паметник символизира една историческа неистина. Тя много добре е показана във филма на професор Евелина Келбечева „Второто освобождение“. Филмът ясно показва защо този паметник няма място тук и е символ на съветската пропаганда, която е в противовес на това, към което по-модерна България се стреми - свобода, достоен живот и европейско бъдеще. Дискусията за мястото на паметника е полезна, тъй като дава възможност темата за историческото съветско влияние върху политическия и обществен живот в България да бъде достоверно представена на поколенията. Но темата къде е мястото на този паметник не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София.

Оттук следват няколко въпроса: как и кога да бъде преместен Паметникът на Съветската армия, а също и какво да се случи с освободения от паметника терен (който най-накрая ще бъде наистина свободен) в Княжеската градина?

По първия въпрос - колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция. От една страна, тя трябва да бъде осъществена възможно най-скоро, от друга - да е максимално безопасна. Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин, така че никой да не пострада. Затова думата е на експертите. Наложително е конструкцията да бъде изследвана, за да е ясна действителната ситуация. Ако тя заплашва физическата безопасност на гражданите, паметникът трябва да бъде осигурен по подходящ начин и последващите стъпки към премахването му да бъдат експертно планирани.

По втория въпрос - относно терена около бъдещия бивш паметник, решението ще бъде взето от всички граждани на столицата. Това място трябва да е част от българската историческа памет, а конкретният му вид следва да е резултат от широка обществена дискусия сред столичани. Какво искаме да видим там, какво си представяме да правим в това пространство - ще кажем всички ние.

Ще организирам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали съветски символи от градската си среда, за да разберем в какво са превърнали освободените терени след това и какво символизират те в настоящия момент.

Това са важни за мен теми, защото съм убеден, че обществената инфраструктура, паметници, символи и среда трябва да бъдат подлагани на обсъждане и от граждани, и от експерти, за да имаме шанс да живеем в модерен град, но пазещ историята си град.

Сега имаме шанс да сложим началото на този процес с едно отдавна отлагано решение, което ще даде тласък да върнем естествената красота на тази част от Княжеската градина - такава, каквато я помнят по-възрастните жители на столицата, каквато я гледаме на избелелите снимки на стара София и в каквато искаме да отглеждаме децата си."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вземете

    52 4 Отговор
    си го фамилно на село !
  • 2 Умирам от смях

    72 7 Отговор
    Друго си е дядо ти да е бил от ДС. Ставаш бизнесменче, после кандидат за кмет на столицата...
  • 3 Некой си

    68 3 Отговор
    Прав си, Василе, паметникът да заминава в музея, ЗАЕДНО С ТАТКО ТИ, с чичо ти и с на съдружника ти баща му!

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЕРРР

    45 4 Отговор
    Колко си ТЪП Сашеее !!! А като какъв точно ще определяш къде да бъде и как !
  • 6 Верно ли ве пръцльо

    57 8 Отговор
    Кога те лансираха националните предатели на България, кога запя в хора на предателите!
  • 7 реалистъ

    53 3 Отговор
    Ти и родителите ти също сте за този музей. Ако не беше дошла демокрацията, сега и ти щеше да донасяш на ДС.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА

    26 30 Отговор
    И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА . Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм . Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и самите те откраднаха държавните предриятия , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и ДПС , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС – до едни главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    И тоя палячо Терзиев, целия му род по майчина и бащина линия вс

    Коментиран от #73

  • 10 Дядо

    33 7 Отговор
    ти , баща ти и чичо ти има ли ги в тоя музей на позора ?
  • 11 ха ха

    26 10 Отговор
    що па софиянци да решават за туй що не е тяхно

    Коментиран от #40

  • 12 Е щом е тъй

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    вземи си го одма и го използвайте по предназначение.
  • 13 софиянец

    41 6 Отговор
    Този е тотално безидеен, но ППДБ-тата не са могли да му откажат, нито пък смеят да го оттеглят - дарявал е големи суми и ще си ги поиска обратно. Всъщност си е купил номинацията за кмет с тези щедри дарения. Това ли са критериите за демократичност на ППДБ?

    Коментиран от #20

  • 14 Дядо ти

    39 6 Отговор
    Ще се обърне в гроба ако разбере в кой си е влажил парите .

    За едното слугуване ли бе Васе
  • 15 Терзиевич ДСто

    43 2 Отговор
    Този е хранен със златна лъжичка от малък, а други деца са били лишени от детство, защото за деца на "врагове на народа". Техните родители са били натикани по концлагери и затвори от предците на Васил Терзиевич, а сега ни карат да забравим и да сме започнели на чисто, като го изберем за кмет. Безкрайна наглост.
  • 16 гост

    36 3 Отговор
    Давайте евролиберали, Терзиев, Заимов, Бойкикев и други вам подобни култуци на комунистически "величия"! Парите от посолствоТО не миришат дори да са от гробовете на бащите и дядовците ви !
  • 17 събаряй

    9 15 Отговор
    Г У Р Е Л А
  • 18 ЕСССР

    33 6 Отговор
    Много е нагъл този. Ама то е по наследство.
  • 19 Кокоркиро

    20 5 Отговор
    Завеси го на дедо си у село.Нали е стара комуняга.
  • 20 Сигурно

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "софиянец":

    е в казана !
  • 21 Дружба 1

    30 4 Отговор
    Поредния комунистически наследник,който упорито се мъчи да се изкара чист като сълза,забравяйки от къде е тръгнал и с чии пари! Дали роднините на това недоразумение му се радват! Наистина ли тая хлебарка си мисли,че Софиянци са толкова тъпи,че да гласуват за нея????
  • 22 Перо

    27 5 Отговор
    Няма друг град с премахнати символи на Съветската армия, освен Киев! Да премахнем и паметниците от турското робство и войните и да направим музей за всяка епоха, а в бъдеще, да се правят само паметници на ПП/ДБ в градската инфраструктура! И тоя джендър има интелигентно семейство, къде е раснал и как е възпитаван? Изглежда всичко му е давано на готово и няма връзка с реалността!

    Коментиран от #30

  • 23 123456

    20 3 Отговор
    Истината е една, така ли бе, демокрацио?

    Нали за това бутнахме соца, че и той натрапваше едната истина...
    Колелото се върти, демократче !!!
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    20 5 Отговор
    ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС няма какво да кажат, пример;

    “Подобрихме Ви живота скъпи български сънародници с ефтини храни, с високи заплати, с по добра градска и селска среда за живот, с чисти реки, чист въздух в Столицата и градовете в Провинцията, с по високи заплати?”

    Затова сега “Дясното” (до един бивши БКП функционери и деца на бивши ДС и БКП функционери) в България се е хванало за Паметника на Червената Армия като удавник за сламка?
  • 25 Агент

    25 4 Отговор
    А татко ти кой беше ?

    Няма да гласувам за теб щото си АГЕНТ !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алооо

    18 2 Отговор
    И всички от твоето потекло, трябва да отидат също в музея.
  • 28 Само да питам

    22 3 Отговор
    Терзиев прати ли дядовците си членове от БКП в музея за соц изкуството?

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    17 6 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    П.С. Тоя не е ли учил история и не знае ли, че Ялтенската конференция е разпределила зоните за влияние от Рузвелт, Чърчил и Сталин! Това винаги удобно се забравя от джендърията и се спори за освободители и “поробени”, без съветски бази!

    Коментиран от #49

  • 31 Мими Кучева

    13 4 Отговор
    Демек Василчо,принадлежи на дедо ти!😁😁😁🥳🤡👍
  • 32 Кен Еф

    18 6 Отговор
    определено този паметник е най-големият проблем на държавата, с който трябва да се занимаваме ежедневно всички. Откъде ги копат тези човешки субпродукти
  • 33 Реалист

    17 6 Отговор
    Мазен джедар ще ни изнася лекции по история и чак кой филм да гледаме. Не е нужно да гледаме филми ние помним историята и тя е, че България е била на страната на Нацистка Германия и Червената армия освобождава 16 държави в Европа от нацистите или и това не е така?
  • 34 Милен

    12 7 Отговор
    Айде стига сте ни занимавали с предизборната кампания за кмет на софето, която явно ще мине под надслов "Ко ша праим с тоя паметник" щом на софиянци туй им е най-големият проблем имат си бюджет да се оправят.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 я и ти

    10 3 Отговор
    стана специалист по история и изкуство.
  • 38 Софиянеца

    13 3 Отговор
    Няма да работи за заплата щял да работи ангария и тайникчко ще краде милиони от бюджета на общината и ще мести паметници неудобни на посолството.
  • 39 и ти кумее

    16 3 Отговор
    И ти Васко принадлежиш на същия музей...
  • 40 на Васко родата

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Родът му произхожда от село Габрово в Западна Тракия, разположено днес на територията на дем Ксанти в Гърция.
    Далечко е от София..
  • 41 А такива като този

    10 2 Отговор
    Трябва да бъдат съдени единствено от народен съд !

    Коментиран от #43, #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Г. Нусни Р...у дофили

    2 6 Отговор
    Как ви звучи в Княжеската градина Там панетник на окупатори не е имало .И пак така ще бъде.
  • 46 Всучки които

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "А такива като този":

    Говорите за Нар.съд.Трябва да имате съдбата на Цв.Радойнов.Смърт.

    Коментиран от #54

  • 47 Не всички

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Професора":

    Русофили без визи с еднопосочни билети за Сибир.
  • 48 абе

    4 1 Отговор
    ако ще на челна стойка да застанеш марица няма да потече нагоре много по здрави на маките
  • 49 Да и тук

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Влиянието е 85 към 25.А не 100 процента комунизъм. Бре Хамър.

    Коментиран от #72

  • 50 Комунист пари не дава,

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    той само взема!
  • 51 Име

    10 1 Отговор
    Този господин също е за този конкретен музей! Лустрация!
  • 52 Българин

    3 3 Отговор
    За тебе е неистина младеж.За мен е истина и какво се случва, моето мнение срещу твоето.Такъв спор се решава с референдум.Ама вярно, вас вие страх от тава животно и си действате като вашите бащи и деди- тоталитарно.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Такава трябва

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Всучки които":

    Да бъде вашата съдба !
  • 55 Теодоро

    5 6 Отговор
    Долу гнусните ви мазни ръчички от тази светиня.
  • 56 Алфа херинга

    3 5 Отговор
    Щял да се допитва до Европа, какво да сложи на мястото на паметника. Сякаш не знае, че ще му отговарят да слага статуя на третополов.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Това е безспорен

    2 2 Отговор
    Факт.
  • 59 байгън

    3 7 Отговор
    Съборете всичките оставете само на евроатлантическите убийци от 1943-45 год. бо-----
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пешо танкиста

    4 3 Отговор
    Да идват багерите!
  • 63 Хахаха

    7 1 Отговор
    Ако е така то тогава Василчо трябва вкъщи да си го носи, че цялата му рода е от ДС:)
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хахаха

    5 1 Отговор
    Васил Терзиев: А до паметника в музея ще изложа дядо ми и баща ми...дано само не поискат и парите, които ми дадоха да оставя там, че гладен ще умра.
  • 66 Сеирджия

    4 2 Отговор
    И Васил Терзиев е за Музея на социалистическото изкуство, макар че той е далече от "изкуство", а по-скоро обикновена "ширпотреба".
  • 67 Павел пенев

    4 2 Отговор
    И този келеш го зомбираха. Да върне парите на баща си и дядо си в музея. За възпитанието,културата и морала няма да говорим- те явно липсват. Този идиот много ми напомня за другия генералски внук- Мартин Заимов, който също попадна в лапите на демократите.
  • 68 абе терзия

    2 2 Отговор
    хванете го с марчето и го влачете на село
  • 69 Боже пази България

    4 2 Отговор
    Фарисеите винаги са били зловредни.Тези предизборни словосъчетания на ДС избора за кмет на София са много жалки, по-достойно би било да не се изказва, защото знаем до какво състояние доведоха България неговите хора. Само почтени родолюбци ще ни спасят.
  • 70 нннн

    8 4 Отговор
    Айдеее,.още един кандидат-кмет падна в канала.
  • 71 дядото

    4 5 Отговор
    всеки паметник е произведение на изкуството.при всяка смяна на политическия курс или господари ли ще унищожавате твореното от българи.простотия е това,но какво да се прави.
  • 72 Перо

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Да и тук":

    БГ е към 100% комунизъм! Ти какво мислиш, че разпределението е било по села или ти искаш да си бил в 15-те, измислени проценти.
  • 73 Перо

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА":

    За теб костовистите доведоха демокрацията! Каквито костовистите, такава и “демокрацията”! Обезценяването на българския лев го направи чичко ти Шорош за да свали правителството! 33 г., след рухването на комунизма, още комунисти са ти в джендърската тиква! В цяла Източна Европа имаше комунизъм, който рухна по едно и също време, но само в БГ демокрацията е измислена и има 100% държавни милионери от приватизация, измислена реституция с компенсаторни записи и уредени обществени поръчки! Всичко това, извършено по времето на Драгалевския лаборант и тиквата! Сега дойдоха още по-големи крадци, посредници в междудържавни договори! Какви комунисти, какви 5 лв., става дума само са криминални и икономически престъпници, които побързаха да унищожат комунистическата контролна система, без никаква приемственост, която да пречи на кражбите. Това не се случи в Източна Европа и за това там има демокрация, а тук феодализъм!

    Коментиран от #87

  • 74 Асен

    7 2 Отговор
    Най-добре ще е Терзиев да премине в музея на забвението!
  • 75 Бай Иван

    1 0 Отговор
    "Паметникът на Съветската армия принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство"

    Това цялата рода от Държавна сигурност се е събрала на оня и на тоя свят и му спуснали като задача на младежа дето няма ама нищо общо с ДС, да премести паметника щото им напомня ,чии обувки са целували толкова години, а и какво дължат на това целуване.
  • 76 смях

    3 2 Отговор
    Комунистчето искал да праща паметник в музей на социалистическото изкуство... Този е коварен ггг ей!
  • 77 Страх ги е от един

    0 2 Отговор
    опит за по-справедлив живот, от един строй, който правеше невъзможен капиталистическия грабеж. Затова трябва да го пратят в музея този паметник. А това, че за премахването му проповядват хора, които в най-голяма степен са се възползвали от възможностите на предишния строй, никого не учудва. Все пак така постигат политическа кариера, професорски титли и сладки службички.
  • 78 МОЧА

    1 0 Отговор
    Качете го този със шмайзера върху Чинията на Бузлуджа да пази България от Извънземните циркът ще е пълен
  • 79 Гръмни се

    1 1 Отговор
    мазен комунистически жендер.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Терзиев ти си крадец и криминален

    4 0 Отговор
    Да Паметникът на Съветската армия принадлежи единствено на Музея . Куфарчета с пари получени от теб Терзиев с любезното съдействие на родата ти за твоите фирми се оказаха крадени от народа ! Хиляди като теб Терзиев са получили куфарчета с пари което си е ограбване и е криминално деяние . Така България беше ограбена и фалирана а печелившите се оказаха отрочетата на висшата каста . Терзиев твоят бизнес се оказа че е построен с крадени пари . което значи че и ти си криминален . По соц времето за кражби с особенно големи размери , наказанието беше разстрел . Терзиев е подкрепен от коалицията ПП-ДБ, партия “Спаси София” и гражданското движение “Екипът на София” които се оказаха филиали на ДС .Терзиев на запад не ви допускат защото знаят какви сте крадци и мошенници единствено в България крадяхте , безнаказано но това време свърши .Така че забрави за кметския стол и как да източите бюджета на София .
  • 84 Ма много открития,

    2 2 Отговор
    направила тази Кебапчиева . Открила колко лоши били комунистите, но се затруднила да види как от една селска страна с прашни пътища, направиха индустриална страна. Комунистите, взимали домовете на хората. Еми сега, като изпадне човек, ги взимат банките. Ама друго си е, когато се прави не в името на народа, а за кефа и бонусите на шепа хитреци. По-демократично някак.

    Коментиран от #86

  • 85 Час по история на България

    1 0 Отговор
    Терзиев, ето още една причина да не бъдеш избран за кмет. Щял да пита други красиви градове, какво да прави с паметника, когато го махне?!?! Терзиев, ПАМЕТНИК-ПАМЕТ(НИК) - ПАМЕТ БЕ, ТЕРЗИЕВ, НЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ИЗКУСТВО, А ПАМЕТ! И ДРУГО - КОЙТО НАРОД СИ ИЗТРИЕ ПАМЕТТА, ТОЙ НЯМА БЪДЕЩЕ!

    Коментиран от #88

  • 86 Вердер!

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Ма много открития,":

    Колега, ЯЗЕ ДА ТИ КАЖЕМ НЕЩО. ОТИ НЕ СПРЕШ с това МА, пиши АМА!
  • 87 Спас бездвлника

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Перо":

    Ами ако си спомняш, първото нещо, което направиха т.н. "демократи" бе да премахнат Комитета за държавен контрол - дори преди махането на Член първи! Точно тогава започна пътуването на България към третия свят - фалшиви стоки, фалшиви сделки, безнаказани кражби и грабежи. Пътуване с еднопосочен билет!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Марина

    0 0 Отговор
    Васил Терзиев трябва да е наясно, че историята не може да бъде изтрита с лека ръка. А с минало като неговото по-добре да се откаже от политиката навреме – не му е мястото в нея.
  • 90 24ти МИР

    1 0 Отговор
    БКП+ДС-терзията да се хване с БКП-БСП-пеко-таковия и да се самолустрират! Може и извън Б-ия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове