Last news in Fakti

15 Август, 2023 12:44 2 576 38

Демерджиев: Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори е стъпка към законодателен хаос

  • иван демерджиев-
  • отнемане автомобили-
  • пияни-
  • дрогирани-
  • законодателен хаос

"За мен сегашните рокади напомнят на поисканите от Цветанов оставки. Как да се мотивират да работят хората, ако са зависими от политически решения? Искаме да застанат срещу престъпността, но им даваме сигнал, че още утре може да бъдат сменени без аргументи", коментира бившият вътрешен министър

Демерджиев: Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори е стъпка към законодателен хаос - 1
Снимка: NovaNews

"Вътрешният министър има правомощията да смени всички областни директори, но когато го прави, трябва ясно и мотивирано да заяви защо е взел едно или друго решение. Тук се споменаха неизпълнение на задачи, за които няма данни да са поставяни, както и незадоволителни резултати. За мен сегашните рокади напомнят на поисканите от Цветанов оставки. Как да се мотивират да работят хората, ако са зависими от политически решения? Искаме да застанат срещу престъпността, но им даваме сигнал, че още утре може да бъдат сменени без аргументи", коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на Nova News. Той каза още, че политическият кабинет трябва да се разграничи от професионалната структура на МВР, защото се правят необосновани промени, целящи да обслужат определени политически интереси. Така се обезкървява системата. В момента се случва точно това. Чувам противоречива мотивировка, а това дава лош сигнал към обществото и системата. От професионалните качества трябва да зависи заемането на определен пост. Зад голяма част от промените прозират кадри на ГЕРБ.

По думите на Демерджиев по време на неговия мандат рокадите в МВР са били направени с ясни мотиви.

Лаборатории за тестове

"Беше създадена междуведомствена работна група, за да установим в кои болници е възможно да се разкрият допълнително лаборатории за тестове за употреба на алкохол и наркотици. Бързо може да се обособят шест такива, като направихме постъпки бързо да ги снабдим с необходимата лабораторна техника. Процесът тече, двамата министри - здравният и вътрешният, трябва да го завършат. Не виждам задкулисни интереси при темата с лабораториите", разкри Демерджиев.

Според него по времето, когато е бил начело на МВР, ведомството се е насочило към испанския модел за спазване на пътната безопасност. "Резонно е да се проучи техният опит и да се прилага, след като там мерките са дали сериозни резултати. По-добре, вместо да налучкваме, да приложим вече доказал се модел", смята той.

Законодателните промени

"Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори са стъпки към законодателен хаос. Тук виждам два сериозни проблема. Първият е презумпцията за невиновност - тя изключва да се твърди, че някой е извършил престъпление преди съдът да се е произнесъл. Вторият е, че само съдът може да постанови конфискация на превозно средство. Приетите промени са недомислица. Хаосът, който създават, причинява несигурност и задълбочава проблемите. Може да се приемат готовите законопроекти, а не да се чака конституционните промени да се случат набързо", обясни той.

Домашното насилие

"При постъпване на данни за жена, жертва на насилие или приета в болница с травми, трябва да се задейства незабавно механизъм, който да следи процеса и да предотвратява по-тежки последици. Всички, заедно с местната власт, трябва да създадем надежден координационен механизъм на взаимодействие. Така насилниците ще бъдат хващани навреме. Сега, когато се намеси МВР, проблемът е ескалирал и е донесъл тежки последици", подчерта бившият министър.

Мигрантският натиск

Двамата, които в аванс знаеха хода на проверката при казуса с полицаите, пометени от автобус с мигранти в Бургас, бяха отстранени от системата на МВР. Това е най-голямото наказание. "Гранична полиция" и областните дирекции трябва да имат силна връзка и да си взаимодействат добре", отбеляза Демерджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сериозно ,

    19 17 Отговор
    ли , всезнаещ ? Хареса ти като министър и перманентните изяви и снимки из медиите , спирка нямаш !
  • 2 Убийствен Пъзел 8

    6 3 Отговор
    Заминавам ЗА АТИНА
  • 3 Волжка България

    9 7 Отговор
    първо на първо дяла на пречинените катастрофи тежки са 2 или 3 % незнам защо държавата им е обивила война
    другите над 95% тях трябва да рестректира а те са трезви обаче без грам сиво вещество в кратуните
  • 4 Даниел

    27 0 Отговор
    Всеки един тест след,който евентуално би произлязло наказание или присъда трябва да е 100% сигурен и надежден.В противен случай правораздаването в България ще затъне още по-дълбоко даже и финансово.
    Какъв е мотива полицайте да не бъдат тествани??

    Коментиран от #10, #28

  • 5 На наркоманите, пияниците

    17 4 Отговор
    и тези които хвърчат по пътищата освен колата взимайте и кръщелното
  • 6 ДЪРТ

    7 2 Отговор
    имам парко места за отдаване под наем на мвр да не мислят къде да ги слагат по скапаните хубавите не ги мислете возете се както с моя голф дето го намерихте на границата и после се возихте 16 месеца
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 3 Отговор
    А голия обиск на 400 души какво е?!

    Коментиран от #18

  • 8 Сталин

    23 5 Отговор
    Абе хайванин,нали искахме мерки срещу джигитите ,сега имаме мерки и пак ревете,никой е България не иска да има ред ,за да може да крадете безнаказано

    Коментиран от #11

  • 9 100% некъдърници

    17 7 Отговор
    Правят закони. Тука важното за депутатите е да работят по малко и да си гледат рахатлъка. Като знаеме че са хора алчни , лъжливи и неграмотни , какви закони могат да направят?
  • 10 Ами

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Даниел":

    Тестовете са пълен боклук
  • 11 Да бе

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    И какви са мерките, вместо да вкараш пияния в затвора, ти му прибираш колата. Той утре ще се качи на друга.
  • 12 Електра

    11 7 Отговор
    Гнусен човечец е топката лой. Не сме имали по некадърен министър от тоя, дето беше точен с парите, дори би по дибилизъм и милиционера и бившия човек Рашков...

    Коментиран от #16, #20

  • 13 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Друго освен Хаос и Анархия на територията има ли бре пакарче? Бухахаха
  • 14 Иван1

    13 1 Отговор
    Га живееше на центъра в жилище около 200 кв и плащаше символичен наем около 200лв, не рева А?

    Коментиран от #17

  • 15 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 4 Отговор
    БОЙКО ДАМАДЖАНОВ И ТОЗИ "АЙДУК" НА СНИМКАТА ........ СЪZДАДОХА ХАОСА В МВР ........ ФАКТ !

    Коментиран от #37

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Все

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван1":

    още се мъдри там ! Срама няма !
  • 18 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    фалшизъм
  • 19 Дринк ен драйф

    5 3 Отговор
    След министри на правосъдието като квадратните гащи и правната комисия в парламента, оглавявана от Барни Ръбъл и без това законодателният хаос и корупцията са повсеместни, така че това няма да промени общото впечатление за пълна анархия в територията.
  • 20 дядо Шишарко

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Електра":

    Ко не, много си рава Електра, Крадеф трябва много да мрази България, за да ги изкопа и овласти поредните корумпирани шарлатани. Дори и африканска държава, не би си позволила за министър, подобен кретен бря.
  • 21 ако няма

    4 0 Отговор
    лаборатории да направят , америка ще им омомгне с обучение и евтино оборудване . 35 години само лабораторията на ВМА, а невидяха проблем . Сега избирателите на тея хора им взимат колите с измама , а има и наркомани . Наркомана е хърбав , неадекватен, избива го на агресия, Има депресия и паник атаки, чувство за всесилие и абсистенции . Ченгетата да ги гледат наркоманите . за 5 години по 11 хиляди са 55 хиляди около нас . Опасно е . Турция има лаборатории . Да помага .
  • 22 кел файда от закона

    7 4 Отговор
    и пак ще има по 800 трупа от птпта както и преди по простата причина че пияните и дрогирани допренасят едва 70-80бройки от тази статистика....а тия останали кой ги прави?!!Престъпната небрежност ги прави
  • 23 хихи®

    7 2 Отговор
    "Отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори е стъпка към законодателен хаос"

    Какво откритие! Каква мозъчна дейност! Чудовищно постижение..
  • 24 нннн

    11 4 Отговор
    Наказва се виновният шофьор. Какво е виновна колата? Пък и тя, обикновено е семейна собственост, купена по време на брака. Как ще накажеш още няколко души да не я ползват?
  • 25 болните да

    2 0 Отговор
    се приравнят на психиятрични случаи . Да се спират . То карат назигзаг, в насрещното - лекара взема заплата, а болния трепе наред . по сериозно малко бе .
  • 26 Пха ха ха ха

    3 1 Отговор
    Какво да очакваш от Ала баладжии
  • 27 Пха ха ха ха

    4 2 Отговор
    Кирчококорчовците оставка съд затвор за тия наркомани
  • 28 Лудия

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даниел":

    Да вземат Испания модел, но да купят и от техните дрегери и тестове. Закона да се актуализира, да се въведе ,,под въздействието на наркотици или техни аналози над Х/нанограма " тогава вече съда да реши да конфискува ли или да беси водача!
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор
    Фалшивите тестове Драгчек са въведени през 2017 г. от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Тези тестове е трябвало да бъдат утвърдени от ДАМТН, и чак тогава могат да влязат в употреба, ако ДАМТН ги разреши. Обаче самодейците са решили направо да ги пуснат, без да минават сертификация и В. Радев послушно е разписал! За това днес ще ни отнемат колите и при фалшив положителен тест, който се получава при голям брой лекарства!
  • 30 могат да

    2 2 Отговор
    водят проверявания в испания, там да го проверят . Тука ще го осъдят - съдии с опит . На групи , но безгрешно . Много фалшиви наркомани Демерджиев - това не е хубаво . Вземи си бележка . Пак ще станеш министър или съветник , можели Фалшиви наркомани .
  • 31 Айде

    6 1 Отговор
    Браво, Дерменджиев! Дай по-смело! Трябва да им се подарява нов автомобил! А катастрофи ще може и с двата!
  • 32 намериха

    3 1 Отговор
    си нова безмислена дъвка да я дъвчат, взимайте книжки наред и ако карат пак без книжки в панделата. на пътя няма само пияни или дрогирани, масово си карат все едно имат нотариален акт за цялата пътна мрежа.
  • 33 а тези

    2 1 Отговор
    дето без да са употребили алкохол и наркотици карат като камикадзета какво ги правим?

    1. Връзване на НАП към КАТ наказанията да са процент от деклариран доход
    2. Легитимиране пред съда на видео-регистраторите като доказателство
    3. Прогресивни наказания при повтаряемост на нарушенията т.е. превантивно наказание, а не да чакаме да убие човек и тогава да наказваме
  • 34 Потенциален убиец

    4 1 Отговор
    Освен пандиз наркомана трябва да бъде лишаван за винаги от правоспособност
  • 35 Русенец

    0 2 Отговор
    Май, някой се притеснява за колата си.
  • 36 Тити

    0 3 Отговор
    В Западна Европа отдавна прилагат тези закони от много години как така при тях няма хаос а у нас щяло да има.
  • 37 Шопо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
  • 38 Въпрос

    0 0 Отговор
    На чужденци отнемат ли колите при положителен тест за алкохол или наркотици?
    Ако не, защо ние сме дискриминирани? Както и при глобите за превишена скорост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол