Last news in Fakti

21 Август, 2023 20:12 7 722 63

"Политико": „Лукойл“ хвърля огромна икономическа и политическа сянка върху България

  • лукойл нефтохим бургас-
  • дерогация за руски петрол

Бъдещето на рафинерията в България "ще бъде история на упадък", каза Виктор Катона, ръководител на за пазарна информация на фирма Kpler

"Политико":  „Лукойл“ хвърля огромна икономическа и политическа сянка върху България - 1

Най-голямата руска частна петролна компания „Лукойл“ хвърля огромна икономическа и политическа сянка върху България. Но привилегированата енергийна компания е в опасност, защото дерогацията от петролните санкции на ЕС, с която се ползва нейният български клон изтича в края на следващата година. Това ще сложи край на уникалната и много печеливша дейност на компанията и изключително благоприятната ѝ позиция да снабдява своята огромна рафинерия „Нефтохим“ в черноморското пристанище Бургас със собствен евтин суров петрол.

Така започва анализ на „Политико“ за рафинерията в Росенец, съобщава Евронюз България.

Бъдещето на рафинерията "ще бъде история на упадък", каза Виктор Катона, ръководител на за пазарна информация на фирма Kpler. Ако дейността на рафинерията е застрашена, правителството е готово да я поеме, "ако е необходимо, заяви министърът на отбраната на България Тодор Тагарев пред изданието през юни. По думите му, "това е въпрос, който може да бъде решен."

Засега „Лукойл“ владее България

По данни на Кплер тя внася 3 млн. барела руски петрол месечно, което прави България четвъртия по големина купувач на московски суров петрол в света след Индия, Китай и Турция. „Нефтохим“, чиито внушителни комини се виждат от 10 км, осигурява 80% от дизела и бензина за нуждите на България, което е една десета от БВП на страната.

Рафинерията е "много важна, защото тя е най-големият доставчик на работа и дава най-добрите заплати" в региона, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Заедно с близкия терминал за внос на петрол "Росенец", в съоръженията работят 5000 души. "За мен като кмет е важно рафинерията да функционира, защото тя е част от икономическата сигурност на града", каза той и добави, че затварянето ѝ би било "немислимо".

Този икономически и енергиен отпечатък означава политическо влияние. "В България има коалиция на „Лукойл“, която се формира веднага след началото на всеки парламент“, каза Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, който ръководи усилията за ограничаване на влиянието на "Лукойл". Той е внесъл 18 предложения през последната година за ограничаване на влиянието на компанията, но повечето от тях са останали без резултат.

"Лукойл" успява да превърне икономическия си отпечатък в голям политически лост за влияние", като финансира медии и партии, казва Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. "Влиянието му върху българските политически и икономическия елит е огромно."

Това влияние е "толкова голямо", отчасти защото "българската държава не е способна да се справи с кризата при евентуално внезапно спиране на доставките на суров петрол от Русия", казва Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, който сега работи като анализатор. „В миналото „Лукойл“ е разчитал на подкрепата на местните проруски медии, както и на политици, на които оказва влияние чрез местни посредници като купувачи на горива на едро“, заяви Василев.

В отговор на твърденията, базираната в Москва фирма, посочи наскоро публикуван от „Политико“ материал, в който "отрича всякакви обвинения в политическа ангажираност".

Лобистки усилия

Зависимостта на България от руския суров петрол беше сред причините страната да лобира за освобождаване от санкциите на ЕС срещу вноса на руски петрол. Усилие, което бе подкрепено от целия политически спектър, включително от реформисткия министър-председател Кирил Петков.

Миналата година София получи единствената дерогация в ЕС за внос на суров петрол по море, докато няколко държави получиха разрешение да продължат да купуват петрол по тръбопроводи за ограничен период от време. В преговорите с ЕС водещ беше финансовият министър Асен Василев, който заплаши че ще наложи вето на пакета от петролни санкции, ако София не получи изключение. Министерството на финансите отрича Василев да е лобирал от името на „Лукойл“.

Министерството заяви, че ключовата обосновка, използвана от Василев при осигуряването на дерогация за България, е, че рафинерията е продавала гориво на Украйна. Преди това Петков заяви пред Die Welt, че горивото, произведено в „Нефтохим“ е било изпращано в Киев, като се твърди, че е доставяло повече от една трета от горивото на Украйна в началото на войната миналата година.

„Лукойл“ заяви пред „Политико“, че е "международна частна компания, която няма държавен дял" и отрича да има "постоянни договори за доставка на петролни продукти за Украйна". Другият аргумент беше, че зависимостта на България от руския суров петрол я прави икономически уязвима от ембаргото и че сделката ще намали цените на горивата.

Министерството на финансите съобщи, че цените на дребно на дизела са спаднали с повече от 20% през шестте месеца след началото на дерогацията, но Владимиров отбеляза, че подобни спадове са се случили и в други страни от ЕС, които не са ползвали подобни изключения. Комисията не отговори на запитванията за коментар.

Няма "абсолютно нито един аргумент за това, че тази дерогация е за България", тъй като тя не е довела до намаляване на цените на горивата за потребителите, каза Добрев. Рафинерията може да работи и без суров петрол от Москва, според мозъчния тръст CSD.

Към споровете се прибавя и фактът, че "Лукойл" и неговите дъщерни дружества доставят гориво на руската отбрана – Министерството на отбраната, Черноморският флот и оръжейната промишленост, се посочва в доклад на разследващия орган Proekt, а нейният висш изпълнителен директор е бил подложен на санкции от страна на Обединеното кралство и САЩ.

Прекъсване на връзките

Но сега влиянието на Москва в България е застрашено. Въпреки че е исторически съюзник на Русия, София твърдо подкрепя Украйна във войната – изпраща оръжия и боеприпаси. Миналата година тя отхвърли исканията на Кремъл да плати газ в рубли, с което България стана първата страна от ЕС, която беше отрязана от руския газ.

Миналия месец българските депутати гласуваха за прекратяване на споразумение, което предоставя на „Лукойл“ контрол над терминала за внос на суров петрол в Росенец. През януари правителството заяви, че фирмата ще трябва да започне да плаща местни данъци за пръв път, като парите ще отиват във фонд за енергийна сигурност. Но фирмата не е платила нищо, откакто е наложена тази мярка, според Добрев.

"Доколкото ни е известно, законодателството все още не е влязло в сила и не сме били информирани от властите относно размера на тази вноска", заявяват от „Лукойл“ пред „Политико“. Фирмата добави, че "винаги е изпълнявала изцяло своите задължения" по отношение на пристанище Росенец "и не вижда основания за прекратяването му".

Проблемите на "Лукойл" вероятно ще нараснат след изтичането на дерогацията. Добрев изчислява, че освобождаването е довело до покачване на печалбите на „Лукойл“ до 2 млрд. евро в България през последните 12 месеца, като данъчните приходи "са използвани за финансиране на Путин". Но ако София не успее да получи нова дерогация, позицията на „Лукойл“ в България вероятно ще се свие.

"Те са тук, защото са се възползвали от големи пропуски в управлението и генерираха много пари", казва Владимиров. "Не мисля, че „Лукойл“ има стимул да да остане ... защото вече няма да може да генерира тези огромни печалби."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    75 39 Отговор
    В Италия купуват руски петрол и ползват руска рафинерия, в България обаче не може, нали Италия трябва да препродава руско гориво на България и италианците нещо да спечелят от България няма само ФАЩ и Германия да печелят.

    Коментиран от #30, #61

  • 2 5734

    47 31 Отговор
    а натовските бази не са опасни

    Коментиран от #29

  • 3 Професора

    52 25 Отговор
    В Италия литър бензин е 1.80 евро и италианците искат, и в България да стане толкова

    Коментиран от #7, #18, #22

  • 4 Истината

    70 31 Отговор
    1 Лукойл ползва микс от петрол не се знае кой е руски кой от другаде
    2 Лукойл ако затвори хиляди безработни ще има и България ще плаща милиарди неустойката + милиарди заради отнетата незаконно концесия която противоречи на търговското право.

    Коментиран от #8, #25

  • 5 Ивайло

    70 27 Отговор
    Искат да закрият Лукойл и да ни направят клиенти на западните рафинерии. Хиляди ще останат без работа, а всички ще плащаме фантастични цени за горива.

    Коментиран от #11

  • 6 Закривай

    29 14 Отговор
    Педжеп ще ни снабдява с газ, нефтопродукти и електричество, а и със зеленчуци, след като ни анексира.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро Шприца

    35 16 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Да ама ше има комисионни за мен и пари за чекмеджетата на Боко.

    Коментиран от #9

  • 9 Истината

    36 10 Отговор

    До коментар #8 от "Киро Шприца":

    И оня побъркания измамник с лудия поглед дето се прави на икономист.
  • 10 Хихихи..

    36 12 Отговор
    Ехоо..Фашагите..Ми купувайте от Запад,кой ви спира,Оупън Маркет,да ви ... ...... умна..
  • 11 КОТарАК

    27 44 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    не-ще се отървем най накрая от руския монопол , подкрепян и от политиците ни продажни! цените ще паднат надолу

    Коментиран от #14, #21, #34, #48, #50

  • 12 Само да питам

    48 27 Отговор
    Кое не разбирате, Ротшилдите искат в България да е тотална мизерия и са си намрили слуги ПП-ДБ ГЕРБ да си постинат целите.

    Коментиран от #41

  • 13 Ванга

    43 17 Отговор
    виждам по лампите висят уруди: кирчовци, кукорчувци, тулупи, шишита, ичко иванувци и мнооого други...
  • 14 Аве сървул

    29 18 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Американският монопол ли те устройва,да ти ... ....... нищожна? Нищо лично,само икономика..

    Коментиран от #20

  • 15 Ами сега!

    37 12 Отговор
    Е добре де, " внесъл 18 предложения през последната година". А защо не го е направил когато беше енергиен министър? Или тогава нямаше как понеже други вземаха решения. Откакто Лукойл придоби рафинерията всички политици им бяха в услуга как да избегнат плащане на данъци на държавата. Даже предадоха всички държавни акцизни складове под техен контрол, за да не може вносител на горива да ги конкурира. Защото трябва да съхранява внесеното гориво в техни складове и да им плаща наем. Те като собственици на единствената в света "губеща" рафинерия пък плащаха където трябва и на когото трябва, но ще стане много дълго да го разчепкаме.
  • 16 ДДТ

    23 20 Отговор
    бугарите ше го папкат на 5 лв бензино
  • 17 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    21 22 Отговор
    ЗАПАДА е решил да ЗАТЕГНЕ здраво въжето на ВРАТА ни ! И у нас ЛА/НАТА ще ШУПНАТ ! Умирам от НЕТЪРПЕНИЕ ! Търся " САЙГА " и оптика за нея !

    Коментиран от #24

  • 18 Айде де

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Колко е заплатата на жабара?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КОТарАК

    11 16 Отговор

    До коментар #14 от "Аве сървул":

    устройва ме да ти...100 лева да го направят бензина , да не ми се пречите на мерцедеса.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 оня с коня

    16 18 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Как пък моментално реши че понеже в италия бензина бил 1,8 евро,Италиянците /злобни по рождение/ искали и в БГ да стане толкова,а не обратното - в Италия Бензина да стане на нашата цена?Еса с тая Глупост наистина ли вярваш че ще подкрепиш Лукойл и току виж му се разминало изгонването от държавата ни?:)
  • 23 1234

    25 12 Отговор
    Един въпрос, по аналогия на санкциите срещу Русия, защо франция не наложи санкции на Нигер, и откаже да купува злато и уран?
  • 24 Беги,бе

    14 11 Отговор

    До коментар #17 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Вдругиден Левски пак имат мач.

    Коментиран от #35

  • 25 Нека нек

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Дано така да стане
  • 26 До комплексарите

    16 16 Отговор
    Коментаращи-мннохо сте зле много. Крепостни селяни-Запада им виновен стига е шматки. Хайде от утре нищо пройзведени от Волга на на запад го забравете. Гнусни панели

    Коментиран от #33

  • 27 ........

    19 14 Отговор
    От Политико да започват да събират капачки,за да ни плащат бензина и после да пишат статии.
  • 28 Гориил

    25 23 Отговор
    Руснаците познават българите като смели, решителни и непреклонни борци за независимост и суверенитет. Не позволявайте на тъмните сили на Запада да хвърлят сянка върху святата история на един силен, мъдър и благороден народ. Русия никога няма да позволи лъжата да надделее и няма да допусне опити за унижение на България.
  • 29 Тцтц

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "5734":

    Ами ти си в Нато бре, професор. Какво да има?!

    Коментиран от #42

  • 30 Гост от Италия

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ти си най заблудения реалист , много си далече от истината

    Коментиран от #59

  • 31 Ти нямаш

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Мерцедес, А имаш мазоли по ръцете от лъскане.. Дари ли безработен материал тази седмица. Боклук

    Коментиран от #37

  • 32 Сталин

    15 12 Отговор
    Тия западни мародери пак са се загрижили за България,както вълка се е загрижил за агнето
  • 33 Кат

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "До комплексарите":

    Ти чета знанията, не само че ти всъщност си най жалкия.. Щъебъ с напеви напрао
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пак чужди

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "Беги,бе":

    Батали ще ви колят
  • 36 ясно

    27 12 Отговор
    България не трябва да има армия, не трябва да има подводници и изтребители, не трябва да има атомна електроцентрала, не трябва да има нефтена рафинерия, не трябва да има нормални политици, не трябва да има образование и здравеопазване... България не трябва да я има. Дали ще позволим да ни унищожат без дори да се съпротивим, зависи само и единствено от нас.

    Коментиран от #49

  • 37 КОТарАК

    9 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ти нямаш":

    ела във Варна да те бутурясам с мерджана / да не се мъчиш повече
  • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 14 Отговор
    Настава време за Партия " Ш М А Й З Е Р " и ЧВК" ВЛАДИГЕРОВ".

    Коментиран от #60

  • 39 Плиний Стари....

    13 15 Отговор
    ...Руския Къртел , трябва да бъде разрушен из основи , и то веднага ,

    не българин, а друг яде , пресните вкусни "смокини"!!

    България получава , само боклуците , и замърсена природната среда!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Румен Решетников

    13 7 Отговор

    До коментар #12 от "Само да питам":

    Муахаха .
    А сега обясни защо Ротшилдите не искат да направят същото с другите държави от Европа, а са се прицелили в България и сън не ги лови, че България не е зле? Или пък България е зле, но Ротшилдите не го знаят? И защо Ротшилдите не са се прицелили в Сърбия, която не е в ЕС??? М?
  • 42 АМИ

    6 15 Отговор

    До коментар #29 от "Тцтц":

    НАПРИМЕР -руски бази в България НЕ Е имало„НОО не държавата влиза в ОТАН а НАТО ВЛИЗА В ДЪРЖАВАТА...
  • 43 Партизан от куку ригу

    10 11 Отговор
    Поредната ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ. ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕНА И УНИЩОЖЕНА КАТО КРЕМИКОВЦИ. От там насам ще се внася продукти от близките ни рафинерия на Гърция Сърбия и Турция.Цените вече растат всеки ден а тогава ще има главозамайващи ЦЕНИ. Това е политика която ще направи ГЛАВОЛОМНА ИНФЛАЦИЯ И СПЕКУЛАНТИТЕ ВОДЕНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ (МОДЕРНАТА МАФИЯ )ЩЕ НИ ДОВЪРШАТ ТЕЖКО И ГОРКО НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ МИСЛЯ ЧЕ НАСТЪПВА ЧАСА НА ЧЕСТНИТЕ ХОРА ОТНОВО ДА ИМ БИЯТ ШУТА КАКТО СТАНА 1989 г.

    Коментиран от #44

  • 44 Какво Кремиковци

    16 8 Отговор

    До коментар #43 от "Партизан от куку ригу":

    Те гони тебе бе.Предптиятие построено на място без ресурси.Руда и гориво .Пътуващо по Дунава до Лом от там до София.Никога нерентабилно,при пазарна икономика фалит,като великия ти комунизъм.
  • 45 ЯМБОЛИЯ

    15 6 Отговор
    Закривай! Вън всичко руско от България.
  • 46 Ццц

    2 12 Отговор
    Психото Асан е сметнал всичко .Тоя психопат е за лудницата не за финансист.
  • 47 Иван

    16 6 Отговор
    Трябва да се изрине всичко руско от държавата, за да се оправим !
    Колкото по-бързо, толкова по-добре !

    Коментиран от #51, #53

  • 48 Стоян

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Ще падат ама друг път. Ще скочат още нагоре и нагоре за да кефят такива като тебеГендари
  • 49 Яяяяяя

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "ясно":

    Не трябва да има България
  • 50 МММ да

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Дизелчето, ще прескочи 4-те левчета и всички, ще са очаровани. Дори ти предлагам да си оставиш коардинати за връзка където всички да си потърсят компенсацията.
  • 51 Яяяяя

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    Ще ви оправят, добре го казвате, и колкото се може по- бързо

    Коментиран от #52

  • 52 Яйца

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Яяяяя":

    Явно не си наясно с българския език копейко недо клатена )
  • 53 МММ да

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    Като швабите ли искаш да се оправим, които ни настигнаха по покупателна способност.

    Коментиран от #57

  • 54 хмм

    4 0 Отговор
    Как да ви кажа, тук всички са разделени на два лагера - русофобски и русофилски. Обаче и двата лагера сте се качили и се возите в едно и също влакче на ужасите и заедно със страшна скорост сте се засилили към пропаста. Мислите, че някой ще ви помогне и ще ви спаси като в приказките? Може би онзи, който плаща центове на пост, ще ви протегне приятелска ръка точно преди пропадането? Сериозно? Няма да стане. Тук пишещите всички сме българи, не американци, не руснаци, не германци... Българи сме и имаме само една-единствена родина, както имаме само една-единствена майка. Изгубим ли родината си, губим всичко.
  • 55 Мммм

    8 2 Отговор
    Лукойл да не е само в БГ,това е смешно !Що не коментирате присъствието и в другите западни страни.И стига сте хвалили глупостите на най неадекватното правителство! Поръчкови статии!

    Коментиран от #58, #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Сакскобурготски

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "МММ да":

    Кой ти го казва вр ц.ъ.р.в.у.л?
  • 58 Девил

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мммм":

    Италия национализира Лукойл за неплащане на данъци, а ние гледаме умно как ни грабят, защото не са плащали данък печалба 20г. или дължат над 4,5млрд.лв,които Путя вкара във войната в Украйна!!!
  • 59 Ванга

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост от Италия":

    Италия не знаеш къде е на картата!
  • 60 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Шмайзер е немски инженер, който е създал освен шмайзер и калашника и Сталин го е освободил с целият му екип да се върне в ГФР, защото е бил военопленник!
  • 61 Дедо Пене

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Г.л.у.пак, Италия национализира Лукойл-Италия, защото не си плащаха данъците!
  • 62 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мммм":

    Ти да не си 100годишен комунист, че се хвърляш като Матросов срещу сегашното Правителство?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове