Last news in Fakti

23 Август, 2023 21:54 2 424 52

Демерджиев: Калин Стоянов сменя шефове в МВР под натиск, обезпечават манипулирането на изборите

  • иван демерджиев-
  • смяна-
  • шефове-
  • мвр-
  • калин стоянов

"Как може да смениш директор като директора в Пазарджик, който е повишил разкриваемостта за кратък период с 37%? Какви са аргументите да бъде сменен, на кого пречи?

Демерджиев: Калин Стоянов сменя шефове в МВР под натиск, обезпечават манипулирането на изборите - 1

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев определи поисканата от властта смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров като поредната стъпка по реализиране на изтеклия запис от съвещание на част от действащите управляващи. В студиото на предаването "Денят ON AIR" той посочи, че не е разговарял с президента Румен Радев и не знае дали ще подпише указ за освобождаването на главния секретар, но, по думите му, държавният глава трябва да упражни това свое правомощие по своя преценка, а не под натиск.

"Мотивите не са толкова важни. Една от основните цели в записа бе смяната на главния секретар, ето че се пристъпва към изпълнението ѝ. В свое интервю Калин Стоянов заяви, че няма сигнали срещу неговата дейност и тя тепърва трябва да бъде проверена. Ден по-късно, на среща в Министерския съвет, беше поискано да се внесе предложение за освобождаване на главния секретар. То вече е факт и очевидно мотивите не са плод на проверката", коментира Демерджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той лично е попитал настоящия МВР шеф Калин Стоянов за главния секретар на МВР и директора на "Гранична полиция". Получил е уверение, че няма проблеми и ще се работи както досега, тъй като е доволен от случващото се. Дни по-късно и двамата се оказват неподходящи за тези постове.

"Нормално е Калин Стоянов да поеме отговорност за това, което се случва. Нормално е и да се погледнат обективните цифри. Вчера излезе доклад на аналитичната дирекция в МВР. За първото 6-месечие на 2023 г. цифрите са положителни - броят на престъпленията намалява с малко над 4%, увеличаване на разкриваемостта с над 5%", даде пример гостът в студиото.

Демерджиев е на мнение, че от 2021 г. МВР е започнало все по-добре да се справя в борбата с манипулирането на изборите.

"Това ли е отговорът - да обезглавим дирекциите непосредствено преди изборите?! Какво цели това, ако не сценария от записа. Стъпките не са само в МВР, правят се паралелни стъпки. Тихо беше сменен шефът на ГРАО. Вероятно ще има още подобни смени, които да обезпечат комплексно изборния процес, така че да може да манипулират резултата", каза още той.

"Как може да смениш директор като директора в Пазарджик, който е повишил разкриваемостта за кратък период с 37%? Какви са аргументите да бъде сменен, на кого пречи? Областните дирекции на МВР контролират дейността в цели области, сменени са половината. Тече сценарият и очевидно ще бъдат сменени почти всички. Аз смених четирима областни директори, а тук се сменят повече от половината още преди да са започнали реални действия", изтъкна Демерджиев.

Той подчерта, че самият вътрешен министър е признал, че действа под натиск да смени областните шефове на МВР.

Убийството на Алексей Петров

"Безпрецедентно убийство. Много обстоятелства сочеха, че Алексей Петров е ангажиран пряко с актуалните политически процеси в страната. Той самият се сочеше като говорител, който обясняваше процесите. Обяви, че има съставено правителство и е технически въпрос да бъде гласувано от парламента", коментира Демерджиев.

Запитан дали убийството на Петров може да има връзка с това на Къро и смъртта на единия от така наречените братя Галеви - Ангел Христов, бившият вътрешен министър отбеляза, че МВР е длъжно да провери всички версии.

"Няколко дни след убийството да твърдим, че една версия е нереалистична... Не разбрах какви са мотивите и как се проверява, но не се работи по нея. Кой отговаря за криминалния контингент от категорията на Ангел Христов и не е ли това именно ГДБОП, която беше оглавявана от Калин Стоянов? По време на служебните кабинети бяха привлечени нови 7 обвиняеми по случая "Хемус". Сериозни хора, които са имали сериозно отношение към случващото се там. Какво се случва с това разследване и защо цикли? Главният секретар ли е виновен? Какво се случва с информацията за смъртта на Петьо Еврото? Цяла седмица държавата не знае и не може да получи информация", заяви още Демерджиев.

Случващото се в съдебната система

"Не виждам да се случва нещо по-различно, не виждам промяна. Цели се държавата да изпадне в безвремие, това не е в интерес на държавата и обществото. Последният доклад за върховенството на правото ясно указва какво се очаква от нас - уличени и арестувани хора от ниво министри и депутати. Това продължава да липсва", подчерта Демерджиев.

България в Шенген

"Видяох значително отстъпление по темата "Шенген" и изразявам сериозното си безпокойство, че не виждам евросредствата да се влагат в технически съоръжения. Ак не бъдат вложени лятото, в един момент може и да ги изгубим. И със сигурност ще изгубим перспективата да влезем в Шенген", предупреди бившият шеф на МВР.

В края на разговора Иван Демерджиев отказа да даде категоричен отговор на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 49 Отговор
    Рузкото МВР на Дерменджиев и Радев ще служи на закона.

    Цирк МаЦква.

    Коментиран от #3, #48, #50

  • 2 Алооо

    26 23 Отговор
    Ако никой не отиде да гласува,няма как да се манипулират изборите. Това е най-доброто решение.
    .

    Коментиран от #19

  • 3 Цецо

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Българин с Турско самосъзнание...

    Коментиран от #21

  • 4 Абсолютно е прав Демерджиев

    36 23 Отговор
    Но стадото блее и натика политическите проекти на мафията от национални предатели, крадци и лъжци като ПП, ДБ и ГЕРБ да му продават страната!
  • 5 Шопо

    27 10 Отговор
    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
  • 6 Българин 🇧🇬

    27 11 Отговор
    Соросите на посолството като инментят и местния вот цяла България излиза на улицата и ще ги размищим ще ги бием е фашиските знамена дето веят.
  • 7 Българин

    29 16 Отговор
    ппдбгербдпс безродници мръсни
  • 8 Много

    4 3 Отговор
    Информация. Опита си казва. Градивна критика. Те са колеги. Сигурността е важна. Честните хора се разбират . Може да има причина за реформата . Процесите са тези .
  • 9 Ивелин Михайлов

    28 11 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, Дерменджиев е прав! Киро готви ала бала отново!

    Коментиран от #41

  • 10 Исторически парк

    28 7 Отговор
    Киро изпълнява заканите си от записа!
  • 11 Програмист

    21 17 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БСП на Бунището

    19 9 Отговор
    Адвокат - министър на вътрешните работи...Ами - трагично е...Така беше и с Румен Петков - шадравана учил Математика ...Общото е,че и двамата са от Пловдив и като ги уволнят се правят на Полицаи и сега ще дават Акъл още дълги години...Ми Неам Нерви вече!!Между другото - този хитрец освободи ли ведомственото жилище в центъра на София???
  • 15 я бе адвокате,

    24 9 Отговор
    Ти като служебен министър защо ги смени всичките? Постави ваши послушници и сега плачете че ви ги сменят, резоно е да бъдат уволнени а не сменени.
  • 16 Перо

    21 10 Отговор
    Ръководството на МВР, особено министъра и Гл.секретар, на служебното правителство са най-големите некадърници за всички времена! За престъпната дейност с незаконните мигранти и смъртта на толкова хора, двамата носят персонална вина за абдикиране от служебните задължения! За това е виновен бившия съветник на Радев, масон и пловдивски селяндур с криминална зависимост, бивш вътрешен министър, пак от служебно правителство!
  • 17 НАБЛЮДАТЕЛ

    17 5 Отговор
    Kога по президентско / на мутробизнеса / нареждане разиграваше избори и печалба - беше във вихъра си, нали. Теглехте кредити смело за запълване дупките в бюджета за да не се види колко сте некадърни. Е сега ние ви плащаме КРАЖБИТЕ и вместо да се скатаете, като някои от вас и да си харчете награбеното, от алчност продължавате да лаете. Да не би партийните ви авери да са ви изпързаляли?
  • 18 Киро Шприца

    14 6 Отговор
    Глухи ли сте? Нали казах че ше прайм алабала на записа на Руди?
  • 19 Боруна Лом

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алооо":

    ПОСЛЕ ВИЖ ,ЧЕ СИ ГЛАСУВАЛ

    Коментиран от #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Свиневъд

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Цецо":

    Българин е турски шпионин, Генджев му е бил сиунетчия и му го е резал лично.
  • 22 Артилерист

    17 9 Отговор
    Г-н Демерджиев скоро напусна МВР и е абсолютно наясно, че тече реализация на казаното в записа от съвещанието на Подмяната. Американците няма да пропуснат открилата се възможност от подмяна вота на избирателите на Подмяната и изкуствено създалото се атлантическо мнозинство в парламента и правителството, за да сложат свои креатури на ръководните позиции на всички държавни структури. Обърнете внимание каква американщина върви по всички медии. Аз се надявам, че и в МВР, ДАНС, Гранична полиция и др. държавни структури има смели и достойни българи, които ще последват примера на войните от Българската армия и ще подадат протестно рапорти /оставки за уволнение/напускане, с което ще допринесат за криза в държавните органи, предсрочни избори и изхвърляне на партиите на войната от парламента...
  • 23 Така е

    7 3 Отговор
    Схемата е ясна американски, като каже и застрелват бизнесмен - преход или не . Има и одобрение без посмъртно да съдят, да разследват. Непознати хора. То политиците са с хората, демек бизнесмените .
  • 24 Възраждане ли беше

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Програмист":

    Или Преяждане? Нещо се обърках? Костя Копейкин съм. Искам Евксиноград за лична къща!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бях точен

    6 11 Отговор
    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ.
  • 27 хипотетично

    2 9 Отговор
    ако бяхте гласували за Анастас Герджиков нямаше да знаете за точните пари, нямаше да има четворна коалиция, Карантина в резиденция лозенец, пица с добавки, ядки в ТВ студия и прочие и прочие / както казваше президента Желев.
    Октомври ще ходя за гъби
  • 28 А ти

    2 0 Отговор
    колко смени????
  • 29 Мек Отело

    5 5 Отговор
    Е много ясно, козек е специалист в това, седи гледай как презряните пъпети печелят кмет след кмет
  • 30 Реалист1

    7 4 Отговор
    Този е едно защитно средство срещу забременяване и е време да престане да се изявява в подкрепа пътя на Копринката.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    5 0 Отговор
    Пловдив завършил и ми напомня от БСУ срещу 5 хил, преди 20 и кусур се прехвърляха право в Пловдив и София. Всеки в НС и министри следва да си направят копие от диоломите и да ги изпратят в Афера бг от последния
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бълг. патриот

    11 7 Отговор
    Ей дебелия,вземай си пенсията и не се бъркай в работата на по умните.
    Изпълни си поръчката а сега изчезвай.И не забравяй да си прибереш фатмак радев!
    Бегайте да пазите демонтираните фашистки паметници на руснаците.
  • 35 Хахаха

    2 0 Отговор
    Търсят шлосер без опит.
  • 36 Този

    8 6 Отговор
    Сериозно се бори за власт.Както преди всеки ден се втъка в студиата и плюе по колегите си.Изкарва се незаменим като шеф на МВР.Есичките Радев и мунчовци се мислят за велики.А какво ще кажеш за парите от записа с теб:Парите са точни.Ах,тези пари как ги правят "голямата работа".САМОЗВАНЦИ.А за министър на МВР си сложете ЮРИСТ.Бойко Рашков си е НАЙ.
  • 37 Кафяво

    5 1 Отговор
    Това се нарича озурпация на власт с цел създаване на колония по латиноамерикански образец. Тотално цензурирани медии, политизиране и пълен контрол на силовите структури, тотално погазване на закона, правата и свободите на хората. Изборите стават формални и излишни. Създават се идеални предпоставки за доразграбването на страната от чужди корпорации. Който няма мозък в главата, да се радва. И на него ще му излезе през носа.
  • 38 Факти

    0 0 Отговор
    В Бг шлосерите станаха полицаи, а умните образованите шлосери. Иди ги разбери, кой на кум сват
  • 39 Хартия наесен

    2 5 Отговор
    Тези мамят в компютрите. Хартия!
  • 40 Алооо

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Боруна Лом":

    Не виждам за кой!? Всичките са безродници и гледат да си напълнят джобовете .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 4 Отговор
    ТОЗИ Е ПОДЛОГА НА .......... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП И ПУТЛЕР ........ ФАКТ!
  • 43 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 3 Отговор
    ZEЛЕНИЯ ЧОРАП И ПУТЛЕР СА ......... ЕДНО И СЪЩО .......... РАZЛИКА НИКАКВА ........ ФАКТ !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Биволъ

    1 3 Отговор
    Калин се чисти от скоро на зеления чорап.
  • 46 АРЕС

    1 1 Отговор
    Това което казва Дерменджиев е цялата истина,иначе ГРОБ и ДПС няма да влязат в Парламента с повече от десет депутата.
  • 47 боко

    0 0 Отговор
    А дъртия на заплата и пенсия от неговата служба буруджиев кога ще го
  • 48 АРЕС

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    КРЕ-ТЕ.. ама ти не спинкаш Бе.
  • 49 правилно

    2 0 Отговор
    Демерджиев идат местни избори всичко трябва да е точно, който държи кметовете държи и държавата това ще правят сега време няма
  • 50 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    пий си лекарствата бе българино сън те не лови като връзан пес си само кяфкаш ако те отвържат нема да те намерим
  • 51 Професионалист

    1 1 Отговор
    А ти,като беше министър не ги ли сменяше като носни кърпички бе,наведен на преЦедента боклук.
  • 52 Водолей

    1 0 Отговор
    А вашето правителство начело с фатмака какво направихте?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове