Last news in Fakti

23 Август, 2023 22:35 1 549 26

ОЛАФ: България да върне 38 млн. евросредства за жп проект

  • олаф-
  • евросредства-
  • жп-
  • проекти

Причината са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта

ОЛАФ: България да върне 38 млн. евросредства за жп проект - 1

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че иска България да върне предоставени ѝ 38 млн. евро по одобрен жп проект, по който европейското финансиране е около 140 млн. евро. ОЛАФ настоява останалите 92 млн. евро от проекта да не бъдат предоставени на страната. Причината са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта, предаде БНТ.

Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, част от жп линията между София и Пловдив, който отчасти е финансиран от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ призовава Агенцията да проследи и изпълни препоръките ѝ и за връщането на средствата и спирането на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е извършено заедно с Европейската прокуратура, която на 11 август съобщи, че разследва възможни криминални престъпления и злоупотреба със средства на Европейския съюз и пране на пари в България по този и още един железопътен проект на стойност допълнителни 111 милиона евро.

Вторият проект е за модернизацията на жп участъка между Оризово и Михайлово - част от рехабилитацията на жп инфраструктурата между Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните програми "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура".

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Според Европейската прокуратура разследването, което продължава, е разкрило факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 милиона лева) от криминално проявени лица.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала каза днес: "Заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример за това как сътрудничеството между ОЛАФ и Европейската прокуратура би могло да осигури най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласове от зайчарника в Банкя

    35 1 Отговор
    Бацо кръв повръща, пари не връща!
  • 2 Боко

    45 1 Отговор
    От чекмеджетата връщане нема! Да плаща Ганю!
  • 3 Шопо

    21 1 Отговор
    Българските данъкоплатци са европейски данъкоплатци, ако трябва да се връщат пари дайте ги на данъкоплатците.
  • 4 Бойко Разбойко

    22 0 Отговор
    Кръв повръщам, пари не връщам!
  • 5 Европейски райх

    26 11 Отговор
    Винаги могат да намерят причина да си искат парите обратно, но членският внос който плащаме - не може обратно

    Коментиран от #8

  • 6 Русофилите

    11 22 Отговор
    Да ходят да реват на Мацква за денги. Нали не искате в Европа,а БДЖ си е комунистическа фирма.

    Коментиран от #9

  • 7 Милен

    28 0 Отговор
    Човекът взе парите каза ще видим, будалите да плащат 😂
  • 8 Само питам

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "Европейски райх":

    Ти знаеш ли въобще колко плаща България или си говориш ей така,по опорките?

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Така ли?

    36 1 Отговор
    Крадците си имат имена. Те да връщат парите.

    Коментиран от #15

  • 11 Гръч

    25 2 Отговор
    САЩ и Англия да върнат златото и лития на България.На когото са давали и който е подписвал лично да връща.Българите имат да вземат а не да връщат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да връщат

    16 0 Отговор
    лъжеуправниците и сие банда " ако не в единия джоб, то в друггия" ! Нагледахме се на все ужасии с " най– сигурния" транспорт. Съкратиха движението на влакове по важни и необходими за хората линии, а там, където има такова, качеството както на съоръженията, така и на обслужването е БЕЗОБРАЗНО! Потрес!!!
  • 14 Милен

    9 1 Отговор
    Целият панаир е заради товарите, на никой от брюкселските бюрократи не му пука за пътниците, ама има една част от уравнението която не зависи от тях. А тя е,че когато на турците не им се работи няма сила която да ги накара да вземат или пуснат влак през границата 😉
  • 15 Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така ли?":

    Тук за друго става въпрос Парите са дадени за изпълнение на политическа поръчка ,спирането на рафинерията в Бургас и сега оформят счетоводството
  • 16 Въжето

    24 0 Отговор
    Защо България да връща? Да ги върнат мошениците, в чиито джобове са потънали. Средна скорост на влаковете около 40 км/час. В 21 век? Позор! Защо ще плащат всички българи далаверите на управляващи мръсници?

    Коментиран от #24

  • 17 1253

    16 0 Отговор
    Които си избира крадци и измамници да го управляват, ще им плаща за кражбите.Крадците в НС вземат данаци един път и ги откраднат, след това открадват парите от ЕС, и след това избирателя трябва да плати пак данаци за да върнат крадците откраднатите пари от ЕС. А срещу откраднатите пари избирателя не получава нищо.

    Коментиран от #18

  • 18 Порочен кръг

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "1253":

    Социална депресия – Избирателят виновен и страда, защото ги е избрал. Избрал ги е, защото страда и е виновен, защото им е повярвал. А те...Същите лъжеродолюбци, лъжеуправници, лъжеполитици!
  • 19 ББ ББ бб

    10 0 Отговор
    Бойко Борисов да търсят.
    Че сега даже и управлява с Кирчо
  • 20 Трагедията в държавата

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Обикновения данъкоплатец плаща заемите ,а някои ги усвояват.
  • 21 Ван дер Любе

    4 7 Отговор
    Няма изненада. Сега е редно началниците в железниците, както и служебните министри да извадят лични пари и да възстановят парите дадени от БДЖ за безсмисления пилон на Рожен. Може би и президентът трябва да участва и за другите държавни предприятия, които бяха издони, за да може той да се репчи като един пълен безродник. Сега да връщат краденото със свои пари (т.е. от откраднатите)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Връщайте мангизите....

    2 0 Отговор
    само росиа ще ви помогне,ще ядете пряснонапечатани рубли🖕
  • 24 генпоч

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Въжето":

    защото българия го е допуснала ве!! ти и аз, комшията, всички ние сме допуснали да се случи, те констатират кражбата и си прибират парите, ние цъкаме с език и не правим нищо , на седващите избори избираме същия дето е крадил и така на татък. няма нация няма кпонтрол, комунистите добре са ви научили да мълчите и да приемате всичко което парламента каже, това се казва робски манталитет
  • 25 Кой е крал тези, пари по Европейски

    1 0 Отговор
    Проекти?? По времето на Борисов??? Кои са фирмите и крадците!!! Мисирките, мълчат!!! Някой краднал, народа ще връща парите!!
  • 26 Мария Атанасова Мисиркова!?

    1 0 Отговор
    Парите ще връщат всички Българи, защото Борисов и ГЕРБ да още на власт!! А Прокуратурата и Следствието са тяхни,! Гласувайте на есен пак за Бойко и ГЕРБ! ПП и ДБ,са оръжейни складове на Зеленски!! Подаряват това което са изгладували нашите Родители!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове