Last news in Fakti

27 Август, 2023 12:38 1 535 18

Петър Витанов предлага и Балканите да имат своя "Вишеградска четворка" за ЕС

  • петър витанов-
  • вишеградска четворка-
  • балкани-
  • ес

Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна

Петър Витанов предлага и Балканите да имат своя "Вишеградска четворка" за ЕС - 1
Снимка: Пресофис на Петър Витанов

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка. Той участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В обединението Б3 (Балкани 3) Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята беше лансирана за първи път преди десетилетие, се посочва в съобщението.

Ключовите теми на дискусията в Румъния са били присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

„САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион“, каза Витанов.

„Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо“, коментира българският евродепутат, цитиран в прессъобщението.

Пред румънските си колеги Петър Витанов изтъкна, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген.

„Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм“, каза още Витанов и напомни, че българските евродепутати са положили сериозни усилия до момента.

В началото на тази седмица (22 август) премиерите на България и Румъния Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку обсъдиха в Атина съвместните действия на двете държави за приемане в Шенгенското пространство. Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube, съобщиха от правителствената пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяков

    10 1 Отговор
    Не вярвам США да разреши !
  • 2 всичко е смачкано тук

    15 2 Отговор
    нема надежда

    Коментиран от #6, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 това си шедьовър

    8 0 Отговор
    тази дълга ръка на вечната справедливост и този дълбок поклон на благодарност- до гроб
  • 5 Хайде ,

    6 0 Отговор
    няма нужда ! Аман от разни присещаниия за какво ли не !
  • 6 Две

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "всичко е смачкано тук":

    карикатури на ДС . Милионери от далавери !
  • 7 Няма бивш комунист

    4 4 Отговор
    Комунистите няма да спрат да предлагат нелепости, от рода на "Балканска федерация", но с център Белград. Вече са го правили, с пияницата Георги Димитров.
    С Румъния сме вече обединени, в ЕС и НАТО.
    Витанов, като верен комунист и слуга на Русия, се опитва да отслаби ЕС с регионални "обединения", за да подпомогне Путин, който иска да унищожи ЕС.
  • 8 Да ги отзовем, като такива!

    3 6 Отговор
    Всички леви евродепутати са шпиони на Путин. Те работят за интересите на агресивна Русия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НРБ

    6 0 Отговор
    Минат два дена и поредна глупава идея се пръква от някой пореден взел се на сериозно. А нещо реалистично да дойде от главите ви, но се иска работа и акъл....
  • 11 1324

    2 1 Отговор
    С кой от съседите ще я правиш? Мога да ти изредя как ни наричат, дали ще ни уважават като равностойни с тях? Или си търсиш работа за след това?
  • 12 Оракула от Делфи

    2 1 Отговор
    "Когато ходиш в стъпките на други хора ,никога няма да бъдеш първи!
  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор
    Идеята е добра и датира още преди 1940 години.

    Но от опит знам, че комунист може да опорочи и опропасти дори и най-добрата идея. Пример прогресивните данъци и това, което направиха с тях БСП+НДСВ+ДПС. Заради които имаме сегашната данъчна система. Основите и носещата конструкция на сегашната данъчна система на България бяха направени от БСП+ДПС, НДСВ не ги коментирал, защото умлял няма какво да го коментира. Само фасадата на сегашната ни данъчна система е ремонтирана от ГЕРБ. На принципа ремонт на ремонта, на ремонта ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    4 0 Отговор
    При това некадърно ръководств на МВР и нелегалното преминаване по 1100 нелегални престъпници за 24 ч. и корупцията в Областните дирекции на МВР и консулските служби на посолствата в чужбина, е по-добре да забравим за Шенген!
  • 16 сигурно

    1 1 Отговор
    Боко по всякакъв начин гледа да отърве затвора ,и за това и с дявола ще се съюзи , и га щи ще свали!
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор
    Някой по-долу беше написал къде да ходи БКП=БСП. Аз съм на същото мнение вече 40 години. Напълно го подкрепям.

    Това със смяната на името на БКП е като със смяната на името на племето на ромите. Името им е новао манталитета на бесепарите си им е останал стария, същите са ... каквито си бяха преди 1989 г.. Същите московски лакеи са си. Роба комунист е сеикнал да има годподар в Модква, който да му осигурява рубши за заплата и да му казва какво да прави.
  • 18 Трябва да си от левия сектор

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "всичко е смачкано тук":

    Не поствай монтирани снимки!
    Това е подсъдно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове