Last news in Fakti

8 Септември, 2023 03:13 1 854 47

8 септември 1946 г. Как България каза сбогом на монархията и стана република СНИМКИ

  • монархия-
  • референдум-
  • българия-
  • съветска окупация

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд

8 септември 1946 г. Как България каза сбогом на монархията и стана република СНИМКИ - 1
Снимка: БГНЕС

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени веднага (в срок от няколко дни) да напуснат страната. Отправят се в Египет, а през 1951 г. - в Испания.

През септември 1946 г. България, която е сред държавите, загубили Втората световна война, практически е все още окупирана от съветските войски и гласуването на референдума е далеч от днешното ни разбиране за свободен вот. Зад паравана на коалиционното правителство на Отечествения фронт новата комунистическа власт съвсем не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд.

Там „съдят” все хора от елита, които не могат току-така да „изчезнат безследно”, както това се случва на множество други люде в страната. С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората световна война, е геополитически процес, до голяма степен дирижиран от държавите-победителки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най кървавото и поробващо българите

    28 36 Отговор
    време през цялата българска история. И то извършено от продажни чуждопоклонни "българи. Същите като Радев, Нинова, Костадинов, Доган.

    Коментиран от #36

  • 2 Такова клане на българи

    34 28 Отговор
    както при "Народният съд"не е имало и по турско робство.
    Избити са всички образовани, заможни, интелигентни, влиятелни и видни българи, за да остане една маса от страхливи, прости хора, поробени и служещи на чужди интереси, живеещи в мизерия, без права. Нямаш право дори да разсъждаваш. Нямаш право на религия. Нямаш право да избягаш. Трябва да живееш в затвор, чукайки камъни за благото на Русия

    Коментиран от #5

  • 3 мдааа

    20 30 Отговор
    С фалшив референдум манипулиран от червените фашисти. Сега с подобни фалшифицирани референдуми се опитват да манипулират хората и продажните копейки.
  • 4 Име

    28 15 Отговор
    Да си Цар е занаят - не може само да лежиш и да чакаш. Монархията е направила множество грешки и - на хората е писнало - бедност, мизерия - общо-взето.

    Имали сме примитивна икономика, няколко асфалтови отсечки, малко е старомодно.

    Колективно е решено - сега и да се оспорва е - ясно, че нищо не е станало.

    Народът е поел сам да си решава, колкото може - при всички положения е по-добре станало.

    Коментиран от #19

  • 5 БяГайТе

    26 10 Отговор

    До коментар #2 от "Такова клане на българи":

    Е затова е хубаво, че дойде демокрацията: всички които искат да бягат от България ... да вземат да избягат веднъж завинаги и да спрат да мрънкат какво е в България. България е преживятла много империи, ще преживее и още, но мрънкалата винаги са чуждопоклонници и винаги им харесва в "чужбината" повече...

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 барба Яни

    21 21 Отговор
    За най голямо съжаление е станало това, престъпния комунистически режим на никой не прости.По руски модел се изби цялата интелигенция вкараха я по лагери за да могат шумкарите и крадците по мандрите да крадът на спокойствие отнеха всичко ,което притежаваха хората земя имоти в името на партията!!! Най жалкото е ,че изгуби Хитлер за това се стигна до тук.
  • 8 Софийски

    15 27 Отговор
    Днес с подобни референдуми разкъсват Украйна, под дулата на автоматите. Тогава предателят довел ни червената чума е ген. Маринов, а днес е родоотстъпникът Радефф.
  • 9 Само дето зарадо тези

    18 25 Отговор

    До коментар #5 от "БяГайТе":

    коото избягаха има какво да ядат червените баби и дядовци. Включвам и родителите си в числото. Плюят по демокрацията и запада, обаче живеят с моите пари които им пращам от там. И когато им припомням как живяхме с режим на тока, компоти и опашки за хляб, а луканка си позволявахме само на нова година, млъкват. Само партийците имаха кола, цветен телевизор или перла 05. Ако не бяха техните баба ми и дядо ми да гледат животни на село, щяхме да измрем от глад. Искат пак в комунизма родителите ми, на топло, на климатик, с пълен хладилник, но като ги питам ще отидат ли на село да гледат кокошки на дърти години, за да има какво да ядем ние, не щат.
  • 10 Чужденец

    21 21 Отговор

    До коментар #5 от "БяГайТе":

    Избягах отдавна, беше 1989. Не съжалявам!!! Посещавам България веднъж между 5-7 години, в магазините има стоки, не е както едно време по комунистическо-празни щандове. Но сте зле! Мисленето ви пречи много, това ви дърпа много назад, както и силната руска пропаганда. Корупцията също е на високо ниво, а това е наследство от руската окупация в продължение на 45 години! Когато успеете да се отърсите от всичко свързано с Русия, може би ще дръпнете напред. Но се иска и работа, а вижда се, че българина го домързява, въплъщава се като Андрешко, лъже държавата. Говоря и за работодатели, и за служители, и работници, всички лъжете държавата. А когато не се спазват законите, има силна корупция, слаба държава, и изключително корумпирана и слаба изпълнителна власт. Няма кой да ви оправи разградения двор освен вие самите. А българина също е свикнал да чака някой да “оправи” положението. Викайте неволята, защото иначе оправия няма да има. Пожелавам ви успех!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сър Пичук

    17 15 Отговор
    Колкото тогава направиха истинска република, толкова и днес направиха истинска демокрация. Бутафорна република с еднолично управление под диктата на Кремъл и Перестройка, представяна за преход към демокрация. Но това си могат другарчетата. Това им е наредено, това правят. Ако не бяха руските солдати тогава и "братските" тайни служби сега, отдавна да са оттекли в канала на историята и да сме станали нормална държава.

    Коментиран от #14

  • 13 хммм

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "Чужденец":

    За всичко съм съгласен с теб, само не съм съгласен с това, че се правиш на чужденец.
    Ти си си българин по рождение, такава ти е кръвта и където и да отидеш, каквото и да правиш, ще си останеш такъв. С каквито и дрехи да се облечеш, какъвто и паспорт да носиш, където и да живееш.
    И това, което си сега, до голяма степен е обусловено от това. За добро или за лошо.
    И щом влизаш по подобни форуми, значи все още не всичко българско у теб е умряло.

    Коментиран от #17, #22

  • 14 Тея сегашните

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сър Пичук":

    са потомците на ония тогавашните. Само дето сега са пребоядисани. Мисленето им е същото. Целите същите, и ако имаше начин, щяха да се отнасят с народа по точно същият начин.
  • 15 Брей ...

    25 9 Отговор
    Много мрънкялници тук.Като сте толкова ербапи,върнете го покерджията от Мадрид на власт.Да доакраде и това където не можа.Социализма лош,добър,благодарение на него България беше средно-европейска развита държава.Бяха премахнати мизерията и неграмотността.Сега сме по-зле от Албания,които бяха страна от Третия Свят !
  • 16 Българин

    29 12 Отговор
    до1989 Година Имахме Държава за обикновения Народ сегане
  • 17 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    Точно
  • 18 плюс минус

    18 3 Отговор
    Защо трябваше една чужда на българския дух фамилия, да се разпорежда и управлява държавата и народа!?
    Ето, вижте ги и сега!
    Краднаха от природата, понапиха се!
    Абе, династия!
    Царска, ама чужда по кръв!

    Коментиран от #20

  • 19 интересно

    9 17 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    И какво е решил народа сам? Да го управлява диктатор? Сигурно народа сам решава и да си даде земята, животните,фабриките..... Хората затова искат да махат паметника на окупатора
  • 20 За протокола

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "плюс минус":

    Ами така ни беше наредено от тези, които ни освободиха в договор с другите Велики сили.
    Вижда се колко свободни сме били.
  • 21 Сега пък сме

    18 4 Отговор
    US Колония,изчезваща от био-картата на Европа.Самата Европа пък е африкано-арабска мешана скара,която въобще не става за ядене.Но вие си джавкайте,подлайвайте си,нема лошо..
  • 22 Чужденец

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    Не ме приемате за свой! Не че ми пука кой знае колко. По-голямата част от моя живот е минал навън. Баях много млад когато избягах, бях на 25 години. През 2000-та година се върнах за първи път да видя родителите си, и пожелах да възстановя българските си документи. Корумпираните служители от съвета не признаха акта ми за раждане, не признаха предишни регистрации, и други държавни документи. Изпратиха ме в министерството на правосъдието да доказвам, че съм български гражданин. Не пожелах да ми губят времето безпричинно!!! От тогава ми остана и чувството, че съм чужденец в държавата в която бях роден. Не съм се засегнал кой знае колко, но се самоопределям като чужд гражданин, така или иначе по-голямата ми част от живота ми е преминала извън България. Пътувам често в чужбина (не до България), и винаги когато се прибирам там където живея, на летището ми казват “Господине добре дошлшли обратно вкъщи”. Това е което ми дава комфорт, да се чувствувам полезен и уважаван там където живея, и да чувствувам, че това е моята страна и моя дом!

    Коментиран от #26, #28, #30

  • 23 наско

    8 10 Отговор
    Тука сме към Русия! Каквото решат в Кремъл, това ще живеем. Така е устроен нашия свят и всеки нормален човек го знае!

    Коментиран от #27

  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    15 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ! МАЛКА БОГОРОДИЦА
    И ДЕНЯ НА РЕПУБЛИКАТА 8-МИ СЕПТЕМВРИ 1946
    .......
    ФАШИСТИТЕ ГО ОБЯВИХА ЗА ДЕН ЗА ТРАУР !
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    ГЕЙОВЕ .... БЪЛГАРИЯ И ДНЕС Е ОЩЕ РЕПУБЛИКА - ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ Я СЪЗДАДОХА
  • 26 Офф..

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Чужденец":

    Едно скучно мрънкало си и ти..Огромна част от българите сме чужденци в България,кого мислиш да трогнеш с утринната си изповед?
  • 27 Абе нещастник

    20 7 Отговор

    До коментар #23 от "наско":

    Каква Русия те гони,от 33 години сме US колония? Поне знаеш ли къде точно се намираш и коя дата сме днес?
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "Чужденец":

    НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЧЕ ПЛЮЕШ РОДИНАТА И ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ
    ....
    ТЯ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ИМА ГОЛЯМО СЪРЦЕ - РОДИНАТА ВСИЧКО ПРОЩАВА И
    ВИНАГИ ЩЕ ТЕ ПРИЕМЕ КОГАТО ТИ Е ВРЕМЕ ДА УМРЕШ , КОЛКОТО И ДА Е ПЛЮЕШ..
    ДАЖЕ ЧАКАЛА ВИНАГИ СЕ ПРИБИРА ДА УМРЕ В РОДНАТА ГОРА
    ....
    ГАДНО Е ДА УМРЕШ КАТО ЧАКАЛ В ЧУЖБИНА И НИКОЙ ДА НЕ СИ СПОМНЯ ЗА ТЕБ :))

    Коментиран от #29

  • 29 Майстор готвач

    8 12 Отговор

    До коментар #28 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Думата родина е комунистическа пропаганда! Не можеш да избереш къде да се родиш, но можеш да избереш къде да живееш!

    Коментиран от #31

  • 30 хммм

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Чужденец":

    "Welcome home, sir..." Познато.
    Всичко там е ОК докато системата те завърти, А рано или късно това става - сериозен здравословен проблем, бюрократичен проблем (да, извън рутинните бюрократични дейности тамошната машина е по-тромава и от нашата), полицейски произвол, легален проблем (да и там правосъдието не е перфектно и понякога е в твой ущърб), дори пенсионирането. Тогава на много, дори и от родените там, им се приисква да напуснат държавата.
    Говоря от личен опит, просто съм малко по-напред.
    Anyway, good luck.
    Всеки има право да живее живота си по начина по който е избрал и да бъде щастлив.
    Успех.
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    12 5 Отговор

    До коментар #29 от "Майстор готвач":

    А ДУМАТА БЕЗРОДНИК ... ПРОИЗХОЖДА ОТ ДУМАТА БЕЗ РОДИНА .. БЕЗ РОДА - БЕЗ СЕМЕЙСТВО .. :)) ДЪРВО БЕЗ КОРЕН , БЕЗСЕМЕННА ДИНЯ :))
    ...
    ТАКА ГО ПИШЕ В РЕЧНИКА НА НАЙДЕН ГЕРОВ АКО СТЕ УЧИЛИ КОЙ Е ТОЙ:))

    Коментиран от #33

  • 32 Гошо

    13 1 Отговор
    Човекът е човек, когато е на път.
    Всеки е свободен да ходи където си иска.
    Монархията е история и неприложима.
    Този е наказан за престъпленията си и греховете си. Синът му почина. Дъщеря му е обезобразена и се налага да я гледа. Кой знае какво друго му се е случило.

    Който иска тук си живее, който предпочита в друга страна нека ходи. Свобода се казва това!
  • 33 Хана на дръвника

    6 8 Отговор

    До коментар #31 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Празна промита безсеменна комунистическа карпуза
  • 34 Чудно

    8 1 Отговор
    И как тогава Калина е станала “ княгиня”. Нали сме република!
  • 35 Крал Карл и кралица Клара

    2 6 Отговор
    Ако референдумът е незаконен, от това скедва, че бг все още е монархия към 1989-та, а настоящата конституция, приета от Велико народно събрание, но без референдум, също е незаконна, а единственото легитимно правителство от 1945-та до сега е на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски.
  • 36 провинциалист

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Най кървавото и поробващо българите":

    Ами, продължи и с останалите имена, хубавците от сглобката да не би да са особено българопоклонни?

    Коментиран от #44

  • 37 Човек

    6 5 Отговор
    Как България каза сбогом на своята независимост и стана руска губерния. До ден днешен не можем да се оправим от тази болест.
  • 38 ЕВРОНЮЗ

    2 4 Отговор
    😂 😂 😂 Страхотна статия където триполовите соросоидно Козяшки отпадъци са получили оргазъм.. Само че не можах да разбера последните 34 години каква индустрия има България, какво образование, каква отбрана, какво здравеопазване, какво селско стопанство.... Магазините на някой му били пълни. И с какво по точно са пълни.??? С отпадъците на европейските супермаркети на които са им сменили етикета.. Да ви е сладко. Да са ви честити и европейските битови отпадъци и европейската автоморга и новите българи от Африка и Азия.

    Коментиран от #41

  • 39 Демонтаж и на цар поробител също

    8 3 Отговор
    1945 България беше окупирана , разтреляни най -умните и способните ,ограбена за да властват марионетките на руснаците които са убиици и крадци .
  • 40 А кое е по-добре?

    5 5 Отговор
    американските войски като дойдоха, даже и референдум не разрешиха - направо ни окупираха и се настаниха на наша издръжка

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 На лъжата краката са къси

    5 3 Отговор
    Ние тогава сме победена страна. Народният съд не е наша измишльотина, а ни е наложен от победителите - Англия, САЩ, Русия - техните представители бяха тук и следяха за него
  • 43 руzzoфил

    3 0 Отговор
    ще се напия още днес.от радост
  • 44 Борисов също се кланяше на Путлер

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "провинциалист":

    докато не разбра, че го използват за троянски кон и ще изгори накрая като бушон. А за останалите. На който и да са поклонници, такова жертвопринишение на българи, за да зарадваме БОГ РУСИЯ, не е правено за никой друг. Даже за Турската империя.
  • 45 генчо

    3 0 Отговор
    НАЙ-ЧЕРНИЯ ДЕН В ЦЯЛОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА БЪЛГРИЯ . НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ, сегашното ни положение е преко свързано с тая дата!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А колко човека

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "А кое е по-добре?":

    изби Народният съд ,за да поднесе на американците България като дар, а останалата маса като роби, както направиха онея от онова време?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове