Last news in Fakti

1 Септември, 2023 04:28 1 279 4

Д-р Юлиян Караджов: Политиците и полицаите трябва да се държат настрана от проблемите с тестовете за алкохол и наркотици

  • д-р юлиян караджов-
  • експерт-
  • наркотици-
  • алкохол

В темата трябва да се вкарат експерти, категоричен е специалистът по наркотични вещества

Д-р Юлиян Караджов: Политиците и полицаите трябва да се държат настрана от проблемите с тестовете за алкохол и наркотици - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Възникват множество проблеми с тестовете за алкохол и наркотици. Хапчето за глава може да отчете морфин в кръвта, а полевите тестове често дават и други грешки.

"Трябва да се демонстрира, че се прави нещо. От политическа гледна точка, това е достатъчно. Не ги интересува какво ще покаже тестът. Аз не карам, защото взимам лекарство, което ще отчете метамфетамин. Това не е онзи метамфетамин, но машината няма да отчете това. Ибупрофенът може да бъде отчетен като канабис", каза експертът по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че кръвният тест има по-малко проблеми, но има и по-голяма тежест. Хапчето за глава може да отчете кодеин в кръвта, но експертът смята, че без него шофьорът е по-опасен. Според него решението е просто.

"Да се изхвърлят всички политици и полицаи от обсъждането на проблема и да се вкарат експерти. В САЩ, когато се обсъжда проблем с наркотици, конгресът не го обсъжда помежду си. Те наемат експерти, които дават препоръки. След това политиците го гласуват или не го гласуват. Би ми се искало това да започне да се случва в България", сподели д-р Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че винаги става дума за компромис и, за съжаление, е свързан с пари. Той отново даде пример със САЩ, тъй като там се сменя стандартът през 3 месеца, защото машината започва да прави грешки.

"Първо, трябва да се види защо в други западни страни са ги решили тези промени. Ние няма да открием топлата вода. Разговорът трябва да е технически, без политика в него", категоричен е експертът по наркотични вещества.

"Алкохолните тестова са относителни точни, те не дават толкова грешки. За наркотиците - има сложен аспект. Хората започват да използват синтетики, защото те не се хващат от тестовете. Вчера видях снимка, на която се виждаше човек, който кара с балон в уста и диша райски газ. Него тестът не може да го спре. Райският газ унищожава витаминът Б12 и нервната система умира. Сегашното поколение се държат като животни", допълни той.

Гостът сподели, че ще бъде много трудно да се направи списък от лекарства, които дават грешна индикация за наркотици в кръвта. Д-р Караджов разясни, че подобни изследвания се правят от производителите, които показват 20 вещества и няма да е в тяхна полза да покаже всичките останали грешки.

В края на разговора експертът каза, че по груби сметки полевите тестове дават грешен резултат в 50 %от случаите.

"В повечето случаи полевият тест е ненужен, но от политическа гледна точка е нужен, за да може политиците и депутатите да казват, че правят нещо", категоричен е д-р Юлиян Караджов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    8 0 Отговор
    "Да се изхвърлят всички политици и полицаи от обсъждането на проблема и да се вкарат експерти. "
    Горепосочените не трябва да не си пъхат мръсните ръчички в нищо.
    С промени в конституцията трябва да им се забрани да кадруват и да разполагат с парите ни.
    Политиците ВРЕМЕННО управляват държавния кораб и не трябва да бърникат в машините му, навигационните му системи, системите за сигурност и т.н. Защото нищо не разбират от това.
    В Парламента нито са най-умните и способни юристи, нито най-кадърните икономисти, нито най-способните специалисти в здравеопазването и другите области. Така, че те трябва да бъдат ЗАДЪЛЖЕНИ даа викат знаещите и можещите за всичко, което вършат там. За да няма поправки на поправките на поправките на разни безсмислени закончета, безкрайно преливане от пусто в празно и самоцелни упражнения в реторика.
  • 2 Стига вече

    0 7 Отговор
    Точно този, написал книга-апотеоз на употребата на марихуана да мълчи! Колко деца бяха завлечени на дъното на техните животи...! Срам!
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    6 години бяха нужни, за да започне да се говори официално, че има проблем с фалшивите полеви тестове за наркотици и че създават сериозен проблем за невинни хора! Тези тестове са въведени през 2017 г., без да бъдат утвърдени от метрология и медицина. Голям принос за огласяването на проблема имат Нова ТВ, които показваха много случаи на несправедливо обвинени шофьори, на които след 6 месеца кръвната проба е доказала невинността. Сега с отнемането на автомобили, което става и при невинни шофьори с фалшивоположителни резултати за наркотици, депутатите обърнаха целия бидон с бензин върху огъня. Чудя се, още колко години ще са нужни на дебелоглавите обитатели на парламента, да проумеят, че законите и поправките им, трябва да се правят от експерти, а не от популисти, които искат да се похвалят, че кухите им глави са родили нещо!

    Коментиран от #4

  • 4 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    "Първо, трябва да се види защо в други западни страни са ги решили тези промени. Ние няма да открием топлата вода. Разговорът трябва да е технически, без политика в него", категоричен е експертът по наркотични вещества.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове