Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:45 1 408 18

Васил Велев: Има прекалено вторачване в минималната работна заплата

  • васил велев-
  • заплати-
  • реформи

Задължителното изплащане на заплатите по банков път няма да намали сивия сектор, смята председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев: Има прекалено вторачване в минималната работна заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното изплащане на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от 100 служители. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това е напълно ненужно регулиране и лицемерие".

Той коментира и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 933 лева от началото на следващата година.

"Има прекалено вторачване в минималната работна заплата. Тя трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив сектор".

Васил Велев прогнозира и много по-ниска от предвидената събираемост на приходите в бюджета до края на годината.

"Ние предупредихме, че приходите се планират твърде оптимистично, предвид забавянето на икономиката. В индустрията имаме спад около 10% вече няколко поредни месеца. Това няма как да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме неизпълнение на приходите. Ако приемем, че със същото темпо ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме ръст от 4.5, вместо от 7.5 млрд. лв. За да го компенсираме, някои разходи не трябва да се изпълнят и пак ще се прибегне до капиталовите, което пък ограничава растежа. Такова поведение подхранва инфлацията".

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал смята, че и при бюджета за следващата година пак ще се прибегне до оптимистични прогнози, за да се вкара в търсения дефицит от 3%.

"Без да се направят нужните реформи. Те не биха били популярни и ще засегнат част от гласоподавателите. Популизмът властва у нас. Това е причина за бавния ни растеж".

Европа също върви надолу, отбеляза той.

"Германия и Италия - най-големите ни търговски партньори, също буксуват. Забавянето на европейската икономика няма как да не се отрази, но ние привнасяме и наши предпоставки".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмпакис

    16 1 Отговор
    Няма прекалено, просто крадеш милиони и не ти се плаща!
  • 2 да де

    7 0 Отговор
    А някой казваше, че санкциите не работят.
  • 3 глоги

    8 0 Отговор
    смята председателЯТ на Асоциацията на индустриалния капитал в България
  • 4 Миризлив пор

    10 5 Отговор
    Прав е Велев - заплатата трябва да се изработва. Тук обаче идва въпросът - задължението на работника е да работи с машините и материалите предоставени от РАБОТОДАТЕЛЯ. Няма как да изкараш висока добавена стойност т.е. пари за заплата със нископроизводителна машина и кофти материали. Ако някой не иска да се вдигнат заплатите работодателите няма да инвестират в машини!
  • 5 дедо Флашко

    10 3 Отговор
    Минималната заплата трябва да бъде премахната в България. Не може да работиш по 12-13 часа, 7 дни в седмицата и да ти привеждат по карта 504 лева! А някой да си бара по цял ден оная работа и да взима по 2300 лева. Не става така.
  • 6 провинциалист

    10 1 Отговор
    "работната заплата трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава..." нищо не се получава. При изкуствено предизвикана инфлация, не ми ли вдигнат на готово заплатата, са ми обрали парите.
  • 7 ////

    17 0 Отговор
    И за това румънците правят минималната работна заплата от 01.01.2024 г на 1650 лв.

    Коментиран от #10

  • 8 Иванов

    18 0 Отговор
    Заради ей такива като този , в България не идват никакви чужди инвеститори.
    А минималната заплата трябва да е поне колкото в Румъния или в Унгария, т.е. около 1100 лева нето.
  • 9 Що бе Васко?!

    9 1 Отговор
    Нещо проблем ли ти е минималната заплата?! Ааа...осигуровките!!! Я кажи колко фирми плащат минимални осигуровки,а заплатите големи?!80%!!!Крадете държавата най нагло,и най нагло протестирате!За затвор сте всички работодатели крадливи!!! Само Възраждане!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чудо

    7 1 Отговор
    Да но, в Ръмъния ги управляват румънци, а тук ганч0вци.
    И аз съм против МРЗ, искам минимално по-часово заплащане, че много работят на твърда надницa по 10-14 часа...

    Коментиран от #13

  • 12 7736262728

    9 0 Отговор
    Айде пак старата песен на нов глас,тоя всяка есен от 2016 година излиза и вика срещу заплащането на трудещите се.Сами си правят преградите тия работодатели,,нямали хора ,образован персионал,че вие като не плащате няма да имате хора и образован пак забрейте.Плащайте си ,търсете си де да продавате продукцията и не чакайте на държавата ,а за нея кво казахте ,да не се меси в "свободния пазар" на ток.Всичките ревете да помага държавата за тока ви да мой си го плащате.Загубена работа.Няма оправия с тия ,нешат да плащат и се чудят що нямат хора.
  • 13 Разлилка

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Чудо":

    Грешка Румънския Бизнес се управлява от Румънци , а Българския се управлява от Партйино поставени ДС сътрудници на братска Русия Ганчовци
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ефрейтора

    3 5 Отговор
    Крайно време е да спрем да говорим за месечна работна заплата та било то и минимална.Трябва да се въведе заплащане на час както е в развитите икономики.Иначе само си чешем езиците!
  • 16 Приватизиран капитал

    10 0 Отговор
    Този дъртия капиталист(бивш комунист) трябва да разбере най-после, че в белите държави, който не може да плаща високи заплати и осигуровки си затваря бизнеса и фалира.
  • 17 даааМ

    8 0 Отговор
    Тоя е най- гнусният човек в цялата държава. Постоянно се бърка навсякъде- намесва се за пенсии, за социални плащания, за заплати, за труд... Някой проверявал ли му е доходите, имотите, автопарка...?
    Велев е един от факторите заплатите в Бг да са най0 ниските в ЕС. Тоя трябва да разбере, че сме в 21. век, а не в 19. век и времето на първоначално натрупване на капитала и незаплащане на труда е отминало.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове