Last news in Fakti

17 Януари, 2023 23:30 2 309 13

Важните новини във ФАКТИ на 17.01.2023 г.

  • бойко борисов-
  • дб-
  • евгений кънев-
  • изпълнител-
  • министерство на иновациите-
  • владислав панев-
  • пп-
  • борислав сандов-
  • тихомир безлов-
  • кирил ананиев-
  • трети мандат-
  • тома биков-
  • помощ за украйна-
  • пловдив-
  • политици-
  • избори-
  • ограда по границата-
  • настимир ананиев-
  • андрей гюров-
  • росен христов

"Ние се превръщаме от държава на съединението, което прави силата, в държава на агитки - правим неща, с които караме избирателите да се мразят помежду си“, коментира лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 17.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Борисов за третия мандат: В тази нелека ситуация те имат шанс да си направят правителство и без нас

Връчването на третия мандат на БСП и важните точки от дневния ред на парламента коментира пред депутатите от ГЕРБ-СДС лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов във включване от централата на партията, излъчено във Фейсбук.

ДБ официално: За 15 от нашите дарители може да се установят данни, че са служители на Nexo

15 от дарителите на "Движение Да България" са служители в компанията Nexо.Те са дарили общо 199 999 лв. за 2021 г. и 199 993 лв. за 2022 г.
Това се казва в официално съобщение на формацията, изпратено до медиите, във връзка с множеството въпроси от последните дни около случая Nexo. От формацията подчертават, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители.
Според регистрите на партията част от тези дарители са нейни членове, учредители и активисти.

Евгений Кънев: Не можем да налагаме под една или друга форма АЕЦ "Белене" вече 30 години. Отива се към ВЕИ

"България няма нужда от толкова енергийно генериращи мощности. Това е стара идея - когато едно лоби, свързано с ядрената енергетика, влиза във властта, да си мечтае за огромни мощности. Има нови реалности в света, в енергетиката, в демографската структура на населението, в тенденциите. Не можем да налагаме под една или друга форма АЕЦ "Белене" вече 30 години. Българското население намалява, а ние сме най-големият износител на ток в Европа".

Изпълнителят на ремонта на жълтите павета отнесе глоба от 100 хиляди лева

Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Проектът продължава да се изпълнява и в момента, той е разделен на етапи. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е само в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимо културно наследство изпълнителят е глобен със 100 хил. лв. за наранени жълти павета, която е в сила.

Министерството на иновациите обяви кои са градовете, получаващи най-голяма финансова инжекция по Плана

Областите София (град и област с общо 304 одобрени проекта), Пловдив (145 проекта), Стара Загора (54 проекта), Пазарджик (38 проекта) и Русе (49 проекта) ще получат най-голяма финансова подкрепа по първата процедура от Плана за възстановяване – „Технологична модернизация“. Мярката е по линия на Министерството на иновациите и растежа и е за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас.
В оценката бяха включени 2423 проектни предложения за заявена над 620 млн. лв. безвъзмездна помощ. От тях печелившите са 953 проекта, които ще бъдат финансирани с 260 млн. лв. По процедурата се кандидатстваше между 22.07.2022 г. и 21.09.2022 г.
За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.
Над 10 млн. лв. финансиране ще получи и всяка от областите Благоевград (за 38 проекта) и Варна (за 47 проекта), а малко над 9 млн. лв. – Бургас, където класираните проекти са 32. Проектите на фирми в област Габрово (30 проекта) ще бъдат финансирани с около 8 млн. лв.
Няколко от областите като Кюстендил (14 проекта), Добрич (15 проекта), Шумен (25 проекта), Велико Търново (16 проекта), Враца (17 проекта), Плевен (15 проекта) и Хасково (15 проекта) ще бъдат финансирани с между 4 млн. лв. и 5,5 млн. лв. (сумарно за област) според класирани проекти.
В областите Сливен, Търговище, Ловеч, Монтана, Кърджали и Смолян първите финансирани фирми по Плана за възстановяване вземат (сумарно за всяка от областите) между 2 млн. лв. и 3,5 млн. лв. Във всяка от тези области са одобрени за финансиране между 10 и 15 проекта.
В Област Разград подадените проектни предложения са едва 8, но средствата, които ще се получат за осъществяването им са над 3 млн. лв. От област Видин са класирани 3 проекта за около 1 млн. лв.
Процедурата „Технологична модернизация“ бе насочена към микро-, малките и средни предприятия, а документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.
Припомняме, че в рамките на няколко месеца министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната. По време на мобилните приемни той и екипът му представяха възможностите за бизнеса при кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите по линия на МИР, които ще бъдат отворени за кандидатстване още от този месец.

Владислав Панев: Различията ни с БСП стават все по-отчетливи - от популизма до харченето на бюджета

Почти със сигурност отиваме на пети поред парламентарни избори. От заявките, които слушаме от останалите политически сили, оставаме с впечатление, че шансовете за кабинет са нулеви. Това заяви Владислав Панев от "Демократична България" (ДБ) в предаването „Още от деня“ по БНТ.

ПП скочиха на ГЕРБ: Пореден ден, поредна порция Борисовки. Спрете да лъжете

Пореден ден, поредна порция #Борисовки. Отново ставаме свидетели как представители на ГЕРБ изричат лъжи в национален ефир и в социалните мрежи срещу „Продължаваме промяната“, за да отвлекат вниманието на обществото от реалните проблеми, които са на дневен ред, както и от замитането под килима на висящите въпроси, свързани със законодателството за независимо разследване на главния прокурор и борбата с корупцията.

Сандов: България не може да осъществи Планa, без да има реформа, свързана с декарбонизацията

ЕК няма да се съгласи (б.р. да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта за енергетиката) не защото е обект на някакви аргументи, а защото е обект на регламенти, на вече установени правни рамки. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Безлов: Ако не беше случаят с Nexo, срещу Радев щеше да има упреци, че иска да отиде на предсрочни избори

След политическите увертюри изглеждаше, че най-накрая двата основни политически опонента в лицето на ПП и ГЕРБ си изгладиха противоречията и като че ли имаше голям шанс да се направи нещо с третия мандат, и точно в четвъртък прокуратурата влезе в Nexo. Това коментира в ефира на Nova News политическият анализатор Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Кирил Ананиев: Има шанс за предоговаряне на Плана. Едно успешно правителство би могло да убеди ЕК

Има шанс да бъдат предоговорени поетите от България ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост за ускорено намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г., смята народният представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

За БСП е важно как ще отиграят третия мандат, защото зреят много леви политически проекти

Изборът на президента за третия мандат за съставяне на правителство беше 1 от 3. Мисля, че се спря на БСП не заради някакви по-особени симпатии или рационални аргументи, а защото тази партия е относително по-прогнозируема в своите възможности и в това което ще прави.

Тома Биков се извини за Nexo

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков се извини в социалната мрежа Facebook за това, че без да иска е разпространил невярно твърдение относно казуса „Nexo”.

Парите за дадените на Украйна техника и друга помощ ще ни бъдат възстановени от еврофонд

Средставата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility. Това обясни пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА.

Въпрос на часове е Пловдив да изгуби Панаира

Срокът за вписване в Търговския регистър е тридневен, така че кметът на Пловдив най- късно днес трябва да поиска от съда спиране на вписването на решенията на акционерите на "Пълдин туринвест" от 9-ти януари. В противен случай Пловдив ще изгуби Панаира, съобщи БНР.

Психиатър: Политиците психически са още тийнеджъри, които се държат закачливо и палаво

Психически политиците са още тийнеджъри, които се държат закачливо и палаво. Изобщо не осъзнават какви отговорни задачи имат. НС не е място, където да разходят новите си костюмчета. Разиграват ни скечове, но не им се получава. Гледаме долнопробно театро, в което много от тях не говорят книжовен български език и нямат представа от етикет, а всъщност държат в ръцете си важните решения за съдбата на 6 млн. души. Това каза в ефира на NOVA NEWS психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Политолог: БСП ще имат още по-нисък резултат на изборите, доверието в Радев ще продължи да ерозира

БСП има нулев шанс да реализира този мандат. Това заяви пред БНР доц. Милен Любенов, който е доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ.

Филип Гунев: 1200 евро струва преминаването на границата ни

Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година трябва да направим множество операции, подобни на провеждащата се в момента "Хавала", за да може да ги използваме като аргумент в двустранните разговори с Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген. И изтъкна, че без редовно правителство ще е много трудно да влезем в Шенген.

Настимир Ананиев призна: С Антони Тренчев планирахме общ бизнес

През 2018 г. с Антони Тренчев имахме фирма и планирахме общ бизнес - искахме да разработваме апликация. След като той започна работата си по Нексо, нашият проект не продължи. Това заяви пред БТВ депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев

Андрей Гюров: Трябва да има лидерска среща

Трябва да има лидерска среща на политическите партии, на всички, които взимат решения и тя трябва да се състои в НС пред очите на българските граждани. За съжаление по време на първия и втория мандат такава среща не се случи и видяхме, че резултатите не бяха положителни. Това заяви пред БНТ в студиото на сутрешния блок "Денят започва" Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Росен Христов представя проект на стратегия за развитие на българската енергетика

Служебният енергиен министър представя проект на стратегия за развитие на българската енергетика през следващите 30 години, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    8 3 Отговор
    проста мутра
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    8 3 Отговор
    тоя на снимката не минава ден без да го показвате.Кога най после ще спре този ужас?
  • 4 Оракула

    8 3 Отговор
    Доживяхме и "Чекмеджето", акъл да" сее" ,на баш комунисти!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Я Я Я Я ДА

    5 0 Отговор
    СЕКТИ НИ УПРАВЛЯВАТ ..............................................................................................................................
  • 9 Банкя

    6 1 Отговор
    Буци, не се радвай, че друг ще носи отговорност. Нищо не ти се е разминало на тебе и шайката ти. Толкова много грехове имаш спрямо българския народ, че нищо не те спасява от бай Ставри.
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Това защо стигна до там даваха курбани пари на ръка само и само да се спечелете изборите сега стана лошо
  • 11 Българин 🇧🇬

    2 0 Отговор
    Рядко противен, арогантен, умствено изостанал е бойко борисоф.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РАМ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА ПРОДАЖНИ ГАДОВЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол