Last news in Fakti

7 Септември, 2023 16:03 2 398 18

Без шофиране за година и 3 хиляди лева глоба за нарушение на жп прелез

  • закон-
  • пътища-
  • движение-
  • нарушения-
  • парламент

Парламентът прие на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата

Парламентът прие на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

Прието бе "Пътна полиция" да има пълен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

За каране без книжка глобата се предлага да се вдигне до 1500 - 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капитан Клос от МНВ

    35 4 Отговор
    Всичко това прилича на циганска сватба, народните дупетати се надхвърлят един друг да правят екзотични предложения, справка при нарушаване правилата за преминаване през железопътен прелез, " лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 3000 лв., като при повторно нарушение правото да се управлява МПС се отнема за срок от три години и глобата е от 5000 лева." , защо не и отнемане на автомобила за скраб, унищожен на публично място.
    Ни дума за окаяното състояние на пътищата, пътни занци, обрасли в трева, изтрита маркировка и ощи и още, най лесно се наказват потърпевшите, не че оправдавам нарушителите, но това е екзотика - има опашки от автомобили, които си чакат реда да минат на спусната бариера! Че направете бариерите трудни за преминаване и дайте по-вече пари да кантони и кантонери!
  • 2 Радиатор

    14 9 Отговор
    Колеги (и колежки предимно) - вие като отидетете на плаж с автомобила си, къде си завирате шофьорската книжка?
    Що за глупости творят тези едноклетъчни???
  • 3 Каква

    19 4 Отговор
    Е тая глупост да не се кара от 22.00 до 6.00. Ами ако работи до по късно,какво аджеба да прави???

    Коментиран от #16

  • 4 Миризлив пор

    23 2 Отговор
    Ако общините могат да налагат глоби и прибират 70% от тях вече стана страшно! Гледай сега къде има камери спокойно се слага объркващи знаци и неясна маркировка, жълтото на светофарите по 3 секунди!

    Коментиран от #6

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    То такова ..... като ги блъсне влака вече рядко могат да карат кола❗❕❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    То и сега 80% не знаят кога на кръстовище могат да направят обратен завой 😉
    Ъъъъ, имат или нямат право да го направят 😉

    Коментиран от #12

  • 7 Ами за ония,

    13 0 Отговор
    самоубийците, тръгнали по линията. Пешеходците, лъкатушещи по пътища и магистрали с тъмни дрехи и по нощите. Каруците без осветление. А? Велосипедисти, моторджии, тротинеткаджии и разни други. Някои може и да не минават през прелезите, ама беля на шофьори могат навсякъде да изкарат.

    Коментиран от #14

  • 8 Не и не

    16 2 Отговор
    Че да ги хванеш тия "депутати", че да ги наредиш до стената, че да сложиш на "автоматичен"........добре, че "народа" ни е толкова ексклузивно прост, че няма накъде вече!

    Коментиран от #17, #18

  • 9 Новичок

    9 2 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 10 ха ха

    14 3 Отговор
    принципно законите са за внасяне на ред , и удобство на гражданите , но в скъпата ни мутроландия са за пътен грабеж по нацвъкани безумно табели
  • 11 Минго

    13 0 Отговор
    Няма изряден шофьор! Особено при непрекъснатите ремонти и затворени пътища, при несинхронизирани и интелигентни светофари, при липса на броячи за време, при лоша пътна маркировка, при лоша организация на движението....Всеки някъде греши и нарушава. Има чисто административни нарушения които ИЗОБЩО не касаят безопасността на пътя, но ще се събират пари.
  • 12 Миризлив пор

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Съвсем хипотетично знака забраняващ обратен завой го има но не се вижда или е на такова място че трябва да го знаеш че е там за да го спазиш. На който му е обичаен маршрут ОК но има хора, които понякога пътуват за пръв път по него и не знаят. От общината им е удобно защото знака "генерира приходи" но ако ти попаднеш в този капан?
  • 13 Първия

    2 6 Отговор
    И 10 к да глобата бо ли ме колата е на фирма собственост на сламен човек нищо не ми се води на мое име нямам бг сметки само в револют и кипър...извода че мога си правя каквото ми кеф на пътя без друсане и пиене разбира се фащ дъ говермант

    Коментиран от #15

  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ами за ония,":

    По-лесно им е да щавят шофьорите, защото автомобилите имат номера.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Първия":

    Има стълбове, има дървета, има големи камиони, има и влакове.....
    които не ги боли , че тебе не те боли ❗
    Дано не почерниш някое семейство ❗
  • 16 Никси

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Каква":

    точно така , има смена втора от 1400до 2200 часа , както синът ми работеше в Кока Кола едно време , и между завода има два жп прелеза , и по тяхната логика когато им свършва смяната точно в 10 вечерта трябва да не си ходят ли , щото докато се качат в автомобилите и отидат до прелеза е минал 5 или 10 минути и край няма минаване , ами автобусите дето се движат през нощес из цяла България и те ли трябва да дремат на жп прелеза докато се не съмне до сутринта , що за тъпи закони , а тировете а , търсят под вола теле в место да си свършат тяхната работа която се полага най вече за обществото , но напрактика такава няма !!!.
  • 17 Никси

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не и не":

    народа не е прост както се изразяваш , а е доста търпелив !!!.
  • 18 Никси

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не и не":

    прости са тия продажниците , щото се продават за пари и този който им плаща им обещава светло бъдеща , но станели напечено докато се усетят оня който е плащал отдавна се е изпарил , тогава тези ще усетят народната любов , ще има полюбване у задня нога напреко на вибраций , от доста търпеливите !!!.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове