Last news in Fakti

7 Септември, 2023 21:35 2 508 29

Тома Биков: Когато виждаме катастрофите на пияни и дрогирани със скъпи коли, това е "престижно" в българското общество

  • тома биков-
  • катастрофи-
  • пияни-
  • дрогирани-
  • престижно-
  • общество

Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението към културата в България произлизат най-различни други проблеми, коментира пресният председател на комисията по култура и медии в НС 

Тома Биков: Когато виждаме катастрофите на пияни и дрогирани със скъпи коли, това е "престижно" в българското общество  - 1
Снимка: NovaNews

Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението към културата в България произлизат най-различни други проблеми. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тома Биков, който от днес оглави Комисията по култура и медии.

"Доходите в българската култура не са актуализирани от години и нямат компенсация по отношение на тази инфлационна вълна, която в България действа вече 2 година. И българските културни дейци са в едно положение на непрестижност. Това, между другото, не е нещо ново. Аз с интерес наблюдавах, различни културни дейци, които се възмущаваха, че тази година бюджетът за култура е 0,4% от брутния вътрешен продукт. Искам да им кажа, че този процент винаги е бил такъв. И това е едно много сериозно подценяване на значението на българската култура за българското общество. Защото когато говорим за култура, не става въпрос само за хората на изкуството и само за тези, които по един или друг начин се занимават с изкуство, става въпрос за цялостната културна среда", обясни Биков.

По думите му сектор "Култура" е този, който казва кое е престижно и кое не е престижно в едно общество: "И когато виждаме катастрофите на пияни и дрогирани със скъпи коли, аз ще ви кажа, че това е "престижно" в българското общество и то е "престижно", заради цялостното подценяване на културата, защото няма вакуум. Култура се създава така или иначе, просто ние сега сме създали култура, в която някой с дебел врат, с татуировки по гърба, пиян и дрогиран, се качва в скъпата си кола и това е престижно за българското общество. Това е резултатът от тази политика", смята председателят на Комисията по култура и медии.

Той увери, че в Бюджет 2024 сектор "Култура" ще бъде приоритет: "По отношение на културата ние политиците носим основна вина. Още след 1989-1990 г. България влезе в един режим на икономизиране на всичко в обществото. Винаги икономическият критерий е на първо място, включително и по отношение на културата. И реформите, които са правени по отношение на културата, винаги са свързани с някаква икономическа ефективност. Аз твърдя, че това е погрешен подход по отношение на културата. Той е адекватен подход по отношение на икономиката, по отношение на регионалното развитие, на най-различни други сектори. Културата не може да бъде измерена в количествени показатели, в числа, и в такъв тип мислене", коментира Тома Биков.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    38 3 Отговор
    Не вервам да го е казал с кавичките "престижно". Гербесъците са прости ора и не вдяват от ирония и сарказъм. Па и много вероятно е наистина да го верва като знам кви са му идеалите.
  • 2 Милен Цветков

    34 3 Отговор
    Кой го катастрофира а овен гербаджииски?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    22 3 Отговор
    Куртлюровед загубен станал
  • 5 ЕЛИ

    36 2 Отговор
    Г Н БИКОВ, ЖЕНИТЕ В СОФИЯ БУТАТ ДЕТСКИТЕ КОЛИЧКИ ПО ПЛАТНОТО , А КОЛИТЕ СА НА ТРОТОАРА, КУЛТУРАТА НЕ Е САМО В ЗАДНИЦИТЕ НА АРТИСТКИТЕ
  • 6 тоя мекият

    15 3 Отговор
    пак се намести на халката ,ама Карата ще му намести на ката ката...
  • 7 Димитър Георгиев

    32 3 Отговор
    Биков,такива продажници като теб са виновни! Слуга на мафията си цял живот,леке!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 там където храната е проблем

    27 3 Отговор
    културата не е първо качество, а за твоят прост вожд винету... от там да почнем
  • 10 Айде и ти сега

    22 3 Отговор
    Преди си мислех, че по неприятни хора и антиполитици от Биков, Сидеров и сие няма. Нооо, дойде промяната и си промених мнението - има. Да ти е.вем и проямната и променкаджиите и прочие - пълни леш-пери и селски тарикати. Ония от ордата на татуирания селяйнин от плевенско са в същия кюп

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Моряка

    20 1 Отговор
    Добри раздъждения,но защо чак сега?Колко години си депутат,бе мушмурок?
  • 13 хммм

    13 1 Отговор
    този нещо се фашизира май..
  • 14 Българин

    20 2 Отговор
    Тоя и шайката му катастрофираха цяла държава и изтрепаха маса народ. Мисирките му дават думата вместо да питат защо не е в затвора
  • 15 Милен

    8 1 Отговор
    Туй изказване на новият член на културната комисия политическата труженичка Тонка Никова на един виц за един кандидат студент дето му се беше напил преди изпита и един колега му даде съвет, че професорът тъй като е малко е глух а темата е за Ботев да си приказва празни приказки и просто от време на време да споменава Ботев по-силно 😂.
  • 16 Роза

    14 1 Отговор
    Култура имаше някога,а сега какво има?!Струва ли си да се поддържа цяло министерство,като културата никаква я няма?!Да,не всичко при соца беше хубаво,но култура и талантливи произведения имаше!

    Коментиран от #21

  • 17 Бибитко

    15 0 Отговор
    Ренегатът Тома Биков е много жалък човечец!
  • 18 Вие сте идолите на пияните и дрогираните

    10 0 Отговор
    Ония сьс скьпите коли
  • 19 Жгнпх

    9 0 Отговор
    Да та осмучат мечките и тебе..
  • 20 Циник

    9 0 Отговор
    Точно пък тоя плужек да дава оценки на обществото хайде мерси.
  • 21 Европейица

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    Железо си! все едно да имаме министерство на космическите изследваия
  • 22 не ме разсмивайте

    7 0 Отговор
    За Биков може и да е престижно, но аз не оценявам хората по колите.
  • 23 Гост

    5 0 Отговор
    Така е, лелче! И затова вашата партия е виновна
  • 24 Именно

    3 0 Отговор
    Престижно е само в тиквите на герберите!
  • 25 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Айде и ти сега":

    Айде сега.Подминаваш всенародно мразените Ал Шопара,Пасито,Тагаренко,даже Плювлю си прескочел. Лвов

    Коментиран от #26

  • 26 Айде и ти сега

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Моряка":

    Не съм, те са в "и сие". Няма никакво желание да ги избоя всички поименно :), ще е само заубено време и усилия
  • 27 Румен

    1 2 Отговор
    Да загинеш с БМВ , Мерседес или Ауди, то това е чест. Особенно се гордеят родителите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иванчо

    4 0 Отговор
    Боковия калномет бичев много се разрева за култура. Кой ако не той ни възхваляваше наглия еднокнижник, слагаше го на пиедестал и ни го сочеше като образец за подражание.
    Аман от полуграмотни лъскачи дето и акъл на другите дават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол