Last news in Fakti

9 Септември, 2023 05:43 1 224 13

Нина Колчакова: Мит е, че ако нещо се случи - държавата ще помогне

  • нина колчакова-
  • застраховки-
  • бедствия

Не е вярно, че застраховките са лукс, заяви генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи

Нина Колчакова: Мит е, че ако нещо се случи - държавата ще помогне - 1
Снимка: abz.bg

„За съжаление бедствията стават все по-чести. Точно по същото време миналата година си говорихме за Карлово, малко след това за Поморие, след това беше Берковица. Сега е Царево. За съжаление ситуацията няма да се подобрява от гледна точка на климатичните промени. Ние следим и световната статистика. Над 10 пъти са повече загубите през последните две години от природни бедствия спрямо всички предходни години”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в отговор на въпроса защо толкова много малко хора не застраховат имуществото си.

По думите ѝ имамножество фактори хората да не се застраховат. „Ние ги проучваме. Преди три години направихме национално проучване с въпроса дали хората са застрахова, защо не са, защо имат застраховка. Открихме някои интересни отговори. Оформиха се три мита, които съществуват в съзнанието на потребителите и които са устойчиви и с общи усилия трябва да преборим”, посочи тя.

„Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите. Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това не е лукс и не е вярно. Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”, заяви Колчакова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че „Застрахователите няма да ми платят нищо. Те не плащат”. „За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента.Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Застраховка "Каховка"

    16 1 Отговор
    Държаеа няма отдавна. Има няколко мафиотски групировки, които се наричат "политически партии" и група циркаджии в парламента, подкрепящи правителство от клоуни, за забавление на електората.
  • 2 Деций

    12 1 Отговор
    Държавата отдавна е загубила тази способност,тя няма ресурса да го осъществи!А и на никой не му пука за гражданите,правят по една фотосесия в пострадалият район,и след два дни всичко е потънало и забравено!Примери в тази посока безброй!И това до момента в България което ни сполетяло са леки форми на бедствия,а не ми се мисли ако ни удари някой трус 6.5/8 по Рихтер,и това ще се случи,въпроса е само кога!Но най голямото бедствие са управляващите от 33 години насам.Това е основната причина за безпомощното състояние на България!
  • 3 Тепърва

    11 0 Отговор
    природата ще ни брули !
  • 4 Тото

    7 1 Отговор
    Нинче, държавата не е само за да се изпомпва при нужда а всички изкарващи пари дийности да са в пипалата на частни фирми, ферми и корпорации. Най-печелившите дейности трябва да са сържавни както в Норвеги, Швеция и други страни и ще помага и то много.
  • 5 Артилерист

    4 2 Отговор
    В България, ката правило, битува голяма партизанщина. В "онова" време всеки обикновен човек можеше да се надява на помощ от държавата, макар и тогава своите хора или "по-равните" да бяха с предимство. Сега, в демокрацията или по-точно в антагонистично разделеното общество, демократическата власт, представяща държавата, тихомълком ще помогне само на своите. Съжалявам за тази си констатация, но не мога да си представя, че атлантически нахъсените ще помогнат на несъгласните с тях. От тази гледна точка, ние не сме много далеч от украинската ситуация преди войната, когато държавата "помагаше", с редовната си армия и бандеровци, да се избива мирното население в Донбас. Припомните си случаите с атаката на партийния дом, превземането на Софийския университет, щурма на парламента-"белият автобус"-когато имаше явна заплаха от озверелите атлантически демократи за избиване на блокираните вътре леви депутати, както се случи с 40-те човека в Одеса, агресивните ежедневни демонстрации на жълтопаветния умнокрасивитет др. Всичките тези "бедствия" бяха предизвикани със съдействието и неприкритата подкрепа на американците...
  • 6 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    Мит е, че ако нещо се случи - НАТО ще помогне
  • 7 Само

    2 0 Отговор
    Българина има израз "...толкова много малко хора..."... - Да ти налея една ракия? - Да, много малко...
    Е, много ли, или малко?
  • 8 7357

    5 2 Отговор
    Да много плащат. Изкарайте си колите ако ги намерите в морето и ни ги докарайте в доверен сервиз да им направим оценка хаха.
  • 9 Стиилииян

    3 4 Отговор
    Държавата не е длъжна да помага на НИКОГО.
    Помагаш си сам--след като се застраховаш

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Държавниците на България помагат само на зеления потник и на тухлоберачите.
  • 11 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стиилииян":

    Тогава, за какво плащаш данъци? За заплати на дебел@ци, които да ти обясняват, че трябвало сам да си помогнеш ли?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Плащаш":

    Пътищата ти са наследство от едно "лошо" минало, построени от данъците на родителите ти. Днескашните пътища са постоянно затворени за ремонт на ремонта, въпреки, че са най-скъпите в света.
    Училищата са полупразни, а ти си типичното следствие от това. Образованието в България, за последните 30 г е паднало до отвращаващи низини.
    Полицията просто няма да я коментирам.
    Събираме капачки за бъдеще, но пък мигновено и щедро даряваме на Зеленски. Пак си помисли, за какво плащаш данъци?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове