Last news in Fakti

10 Септември, 2023 07:46 3 039 34

Любомир Костов: 933 лева е най-малкото, което заслужава българският работник

  • любомир костов-
  • минималта заплата-
  • синдикати-
  • бизнес

Ще настояваме за по-голямо увеличение на минималната заплата, заяви главният икономист на КНСБ

Минимална работна заплата (МРЗ) в размер на 933 лв. е най-малкото, което заслужава българският работник. Увеличението е стъпка в правилната посока, но ние ще настояваме за повече. Това каза за БТА главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов. Преди дни Проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на МРЗ за страната от 1 януари 2024 г. беше публикуван за обществени консултации. За тази година МРЗ е 780 лв.

Предложението за 933 лв. всъщност изпълнява механизма, разписан в Кодекса на труда след направената промяна в началото на тази година, посочи Костов. Предходният парламент гласува МРЗ за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Костов обаче припомни, че още тогава синдикатите са настояли да се запише размерът на МРЗ да бъде поне 50% от средната брутна заплата, а не точно 50%. Затова и при предстоящото обсъждане на държавния бюджет за 2024 г. от КНСБ ще искат "формулата да бъде довършена, като над тези 933 лв. се договори тест за адекватност, макар и плавен, който да отразява в крайна сметка покупателната способност предвид инфлацията".

Костов подчерта, че МРЗ трябва да гарантира достоен стандарт на живот. Увеличението на МРЗ води до ръст на заетостта, убеден е икономистът. И добави: "Минималната заплата трябва да стане адекватна, за да може, като си платите данъците и осигуровките, да ви гарантира достоен стандарт на живот".

По думите на Костов се очаква проектите на Закон за държавния бюджет, на бюджет на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. да влязат за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество в средата на октомври. Именно тогава ще се разисква и размерът на МРЗ, посочи той.

Директивата за адекватни минимални работни заплати

За синдикатите остава важно транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС. Все пак директивата касае и колективното трудово договаряне, не само минималното заплащане, посочи Костов. Той каза, че Междуведомствената работната група за транспониране на директивата към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не се е събирала скоро.

От пресцентъра на социалното министерство уточниха за БТА, че междуведомствената работна група е създадена в началото на 2023 г., като са проведени досега три заседания. "Предвид новия политически кабинет на МТСП и с оглед предстоящия срок за транспониране на Директивата (до ноември 2024 г.), дейността на междуведомствената работна група предстои да бъде подновена, а съставът ѝ – актуализиран", отговориха от ведомството след запитване на БТА.

МТСП е инициирало процедура по актуализация на състава на членовете на междуведомствената работна група, която все още не е приключила, казаха още от министерството.

За възможността за МРЗ по региони и реакцията на бизнеса

На въпрос относно мнения, изказани в публичното пространство, за възможността размерът на минимална работна заплата да се определя по региони, Любослав Костов каза, че тази идея не е добра. Според него това може да доведе до обезлюдяване на малките населени места в страната. Икономистът даде пример, че за жител на Кюстендил ще е по-добре да пътува, но да работи в София за повече пари, ако има диференцирана МРЗ по райони.

„Проблемът е, че просто бизнесът е свикнал да поддържа ниска цена на труда и да обяснява това с пазарната икономика“, коментира той във връзка с възраженията на бизнеса за предложения размер на МРЗ за догодина.

Преди дни Съюзът за стопанска инициатива посочи в позиция, че предложението за увеличение на минималната работна заплата с над 150 лв. засяга поне 20 на сто от наетите у нас и ще се отрази негативно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност. На среща със социалния министър Иванка Шалапатова през юли от Българската стопанска камара посочиха, че е необходима отмяна на възприетия подход в Кодекса на труда за автоматизъм при определянето на МРЗ.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    27 3 Отговор
    933 евро а не лева.Все още е рано за връщане в България при тия смешни заплати

    Коментиран от #4, #8, #16

  • 2 ха ха

    19 2 Отговор
    точно така , малко е
  • 3 Давай Любо

    8 26 Отговор
    Ти си следващия кандидат за кмет на София на БСП, а защо не и на Възраждане? Раздавай …. Насъсквай … и обещавай….. така далеч се стига. Е не си тръгнал от чистачка, не си и ром … ама ще успееш. Кандидат ще станеш. Само, като плещиш глупости пред камерите, вземи озапти таз плюнка, че много хвърчи и полепва по обективите!
  • 4 Ти явно

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Уса":

    В чистотата работиш в УСА? Ако да, стой си там.
  • 5 в евро

    25 1 Отговор
    Не 933 лв, а 933 евро трябва да е минималната работна заплата.

    Коментиран от #19

  • 6 Откъде

    24 7 Отговор
    тези пари? Като нямате производства и стоки с висока добавена стойност? Откъде, още заеми, вдигане на данъци, акцизи, цени. От единия джоб вадите, от другия прибирате и винаги наемният работник е ощетен, с изядени доходи. Този наемен работник работи един месец само за Сградна инсталация на Топлофикациите, без да ползва топло в жилището си, за 6 месеца сградна отоплителен сезон. И всичко това помпа безумна инфлация и дългови спирали? После колко добре била Гърция, че си продаде материалните активи на беззценица на Тройката. Освен концесии, обезлесяване на Странджа, посредници от борсата до магазинчето, обороти в сферата на услугите, реална икономика в България няма.

    Коментиран от #10, #23

  • 7 Бай Ганьо

    10 17 Отговор
    и кой ще плаща осигуровките на тия пари?
    На 710лв данъка е 305лв - луд ли съм да ги плащам...

    Коментиран от #13

  • 8 отървал си се оттук

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Уса":

    Да не си луд или луда, да се връщаш в България. Все едно човек, който е излязъл от казармата, да иска пак да се върне там.Тая държава може да се оправи малко след около 120 години.

    Коментиран от #24

  • 9 Експерт

    10 9 Отговор
    Дали могат да си ги изработят и в частния бизнес... напр. хигиенист, и в държавния... цял ден спящ чиновник??? НОИ ще писнат, че им падат приходите, защото автоматично РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЩЕ ПРЕНАЗНАЧАВАТ НА 4 ЧАСА, А ЧАСТНИЯТ БИЗНЕС ПЪЛНИ БЮДЖЕТА, А ОСТАНАЛИТЕ ГО ПОЛЗВАТ!!!
  • 10 има откъде

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Откъде":

    Има откъде да се вземат, достатъчно е да се съкратят наполовина чиновниците, милицията,да се намалят заплатите на висшите чиновници и сановници, да се разтури излишната БАН и се национализира имуществото и, което е около 7-8 милиарда, да се съкратят парите за оръжия, командировки, семинари, конференции, да се събира стриктно ДДС и ДОД.

    Коментиран от #18

  • 11 неравенство

    32 1 Отговор
    България - страната с най-голямо неравенство е Европа! Дори повечето страни в Африка нямат по-висок коефициент на Джини от нас! Няколко процена от "богоизбраните" притежават повече от 95 % от населението на страната! И това са "блага", които не са спечелини по честен и почтен начин!
  • 12 Поредната

    18 1 Отговор
    Шушумига. Щели да настояват. Кои сте тия дето ще настоявате. Нали сте част от целият механизам за крадене на държавно ниво. Лъжете пенсионери и работещи преди изборите и после изпадате в амнезия....
  • 13 Дон Отворко

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо":

    ГАНЬОО, ИМА КАЛКУЛАТОР ЗАПЛАТА И ОДРЪЖКИТЕ НА 710лв СА 159лв., а ПОЛУЧАВАШ ЧИСТИ-551лв. ПЛЮС ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 стига с тия заплати

    5 6 Отговор
    вдигайте пенсиите.

    Коментиран от #20

  • 15 Бай Ганьо

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Дон Отворко":

    Ей шиле... това са удръжки само за работника... 40%
    А аз съм си и работодател...
    Така че плащам цялата сума...

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо Пене

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Уса":

    Стой си там и мий чинии или работи ангария в строителството и чистотата, не ни трябват да се връщат в България такива ц.ъ.р.в.у.ли като теб!
  • 17 Дон Отворко

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Ганьо":

    Като си работодател, какво ревеш? Ако не ти върви бизнеса - ЗАТВАРЯЙ!!!
  • 18 ЕВАЛЛА

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "има откъде":

    НАБЪРЗО ЗАТРИ НАУКАТА И ОТБРАНАТА. ПРОПУСНА ДА ПРОДАДЕШ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ДА НАМАЛИМ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТИ. И БЕЗ ТОВА СА БЕЗПОЛЕЗНИ.
  • 19 Ванга

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "в евро":

    За да вземеш 933€ трябва да изработиш - 3000€, а не виждам толкова ефективна администрация в РБ???

    Коментиран от #25

  • 20 Ванга

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "стига с тия заплати":

    Алчните пенсионери ще счупят бюджета!
    Що живеете толкова дълго, че тежите на НОИ и държавата?
  • 21 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Само Аз ли Видях Снимката?
  • 22 факуса

    11 2 Отговор
    що нокой не скача срещу 1200 за навлеците дет пристигат,говори се и за 2000 за осранците,да не говорим за неинтегрируемите ни съграждани,и за техните помощи се мълчи
  • 23 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Откъде":

    няма и да имаме,благодарение на демократите,на тях не им трябваме богати
  • 24 Ох, глупи

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "отървал си се оттук":

    Много знаеш ти как се живее “в онези държави” и как и там не им стигат парите за нищо!
  • 25 факуса

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ванга":

    много искам да направят реалити,как работят работници от запада и у нас,на едни и същи работни места и да видим на живо в какво се състои разликата та те са по богати

    Коментиран от #27

  • 26 Чичо Февзи

    12 0 Отговор
    Ае незнам защо,за максималните и за средните заплати колкото и да се вдигнат винаги има пари,а за минималната всеки скача всеки вика всеки реве,пари няма от къде ще ги вземем.Всички държавни там чичковци и началници,депутати президенти , министри и всичките им заместници и техните много съветници да си намалят малко заплатите,бизнеса да си плаща реално данъците и да си декларира печалбите,да си назначи работниците на реалните пари които им дават под масата и на фирмите им намалете върнатото на края на годината ДДС защото не те го плащат а всички ние Ное сме крайните плащащи.Мисля ,че така ще има пари за тези мизерни подаяния които реално ще са към 724 лева,толкова ли струва живота на един човек на месец,или по 4.5 лева на час.Смешна работа.
  • 27 Какво толкова

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    за гледане, работят на машини които консумират два пъти по-малко енергия, а произвеждат 3 пъти повече. Има и за собственика, за държавата и за работника който не пуши на половин час цигара.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Македонец

    6 3 Отговор
    Бой, остен и хомот! Това заслужават глупаците ,позволили на СДС-Шайката и господарите от Козяк да затрият богатата им и подредена държавица.
    "Кой не скача е червен."Някои продължават да скачат,но гладни и боси .
  • 30 Калитко

    2 2 Отговор
    Сега кажи и от къде да се вземат пари.Много е лесно да искаш,но парите се изкарват не растат по дърветата.
  • 31 Боян

    3 0 Отговор
    Някой може ли да отговори... Как си живее с такива пари Когато си семеен и имаш ученик който трябва да издържаш или по-точно цялото семейство и това е брутото чистото е много малко като сума хората с хиляда чисто на месеци не могат да се оправят а камо ли си с това
  • 32 Тежко

    4 0 Отговор
    малко са парите!! но когато вдигат заплати веднага се вдигат и цените(които вече растат заради горивата). няма да се реши проблема само с вдигане на пари!!!!! трябва да има контрол на цените?!!!? неможе продукт да излиза от производител например на 1.50 лв а в магазина да е 4.50 лв
  • 33 ДПС

    6 0 Отговор
    Българският работник ,може и трябва да работи безплатно .Безплатно е малко ,трябва също така да дава на работодателя !
  • 34 Румен

    0 0 Отговор
    За сравнение Кипър 1500 евро пенсия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове