Last news in Fakti

11 Септември, 2023 05:17 1 819 5

Жители на Казанлъшко протестираха на изхода на Шипченския проход

  • протест-
  • шейново-
  • катастрофа-
  • път

Повод е тежката катастрофа от 25 август, при която което момиче на 20 години изгуби живота си

Жители на Казанлъшко протестираха на изхода на Шипченския проход - 1
Снимка: БНТ

Стотици жители на град Шипка и на други населени места в община Казанлък се събраха на мирен протест на кръстовището на главния път на изхода от прохода Шипка до пътя от град Шипка за село Шейново.

Повод е тежката катастрофа от 25 август, при която което момиче на 20 години изгуби живота си. Исканията на хората са за спешни мерки за обезопасяване на кръстовището от страна на "Агенция пътна инфраструктура". Протестиращите блокираха за няколко минути движението по главния път на изхода от прохода, скандирайки "Искаме кръгово". Те бяха категорични, че ще бъдат там всеки ден, докато не се вземат мерки от страна на институциите.

“Исканията на хората са тук да бъде изградено кръгово кръстовище, да се постави шумяща маркировка и светещи пътни знаци”, коментира организаторът на протеста Андриян Качанов. По думите му сигнали към АПИ са подавани години наред, но нищо не е направено.

"Експертите знаят най-добре какви мерки трябва да се вземат, ние не можем да изкажем компетентно мнение, но държим на пътната безопасност тук, защото нашите близки и приятели не трябва да стават жертви заради това, че някой не си е свършил работата- Отвратен съм от това", каза Качанов.

"Искаме възмездие и справедливост и нека този случай да бъде последен, да няма повече такива, да се направи каквото е нужно, а не само да ни гледат отгоре и може би подигравателно да си казват, че народът пак се е събрал.Ние ще бъдем тук постоянно, докато не се вземат мерки", каза Билен Тюлекова, майка на загиналото момиче. , заяви тя.

На място бяха също сестрата и дядото на момичето. Според него институциите няма да си свършат работата, а ако кръстовището бъде обезопасено, това ще е благодарение на хората.

Протестиращите коментираха, че това е поредният инцидент и че не желаят на пътя да бъдат поставяни повече паметници. Те бяха единодушни, че пътният участък е много опасен заради високата скорост, с която шофьорите се движат, въпреки ограничението от 60 километра в час, както и заради неспазването на пътните знаци. Това е поредният инцидент на кръстовището, което жителите на Шипка наричат "кърваво".

Кметът на града Василка Панайотова напомни, че в продължение на години е сигнализирала за това до АПИ, включително и след последния инцидент, но до този момент резултат няма. Тя съобщи, че предстои да бъде направена подписка от жители на общината с искания да бъдат предприети мерки за обезопасяване на това кръстовище, както и на кръстовището на главния път I-5 с пътя между град Крън и село Хаджидимитрово. Предстоят и още протести, а жителите на града и на околните населени места възнамеряват след разрешение от отговорните институции да блокират движението в участъка от пътя за по-дълъг период от време.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ице

    3 0 Отговор
    Ей Ганьовци, ще се изтрепем с тия бангии бе!!! Не ги пънете ръняците толкова, примати!
  • 2 ИВАН

    3 0 Отговор
    Пълни глупости - колко по безопасно - това е едно от най безопасните кръстовища в България - видимоста е с километри - трябва да си тотален дебил, та да успееш да се блъснеш с някого ... шумящи маркировки, кръгови, легнали полюцаи - милиарди потрошени пари и пак жертви на пътя ...
  • 3 Роки

    2 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с Иван от коментар 2,този разклон го ползвам безупречно вече две десетилетия,има видимост с километри, дори имаш време да преброиш и могилите наоколо, но ако не се огледаш от стопа на тази шир или идвайки от главното направление с намерение за отбиване към Шейново вече никой не може да те оправдае за нищо. По мое скромно мнение трябва да има път директно към изхода на Казанлък за София и никакви села на пътя до там,а пътя за Шейново и Дунавци и пътя за Крън да са негови отбивки.То сегашното положение е наследство от годините, когато нямаше такъв трафик по главните шосета на родината.
  • 4 Абре неграмотник

    1 0 Отговор
    Кога са се събрали?
    На 36 -ти , 13 месец?
    Вече сме октомври 2023 г и едва ли хора ще протестират за събитие от м август!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове