Last news in Fakti

11 Септември, 2023 22:35 2 206 8

Любомир Кючуков: Вече има различия в целите между Украйна и нейните съюзници

  • украйна-
  • г-20-
  • запад

Целите на Украйна са разбираеми, логични и напълно естествени, каза още директорът на Института за икономика и международни отношения

Любомир Кючуков: Вече има различия в целите между Украйна и нейните съюзници - 1

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на Срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, и всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия.

"Всичко това отразява процесите, които се развиха в света в рамките на последната една година", обясни в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, сега директор на Института за икономика и международни отношения.

"Казвам последната една година, имайки предишната среща на Г-20 в Бали. Защото ако се погледнат само двата параграфа от двете декларации – тази от Бали през 2022 г. и тази от Ню Делхи сега, касаещи войната в Украйна, ние ще видим, че те са коренно различни. И точно тези промени намериха в концентриран вид отражението си в тези осем реда на точка 8 от заключителната декларация в Ню Делхи, защото сериозният, професионален прочит и сравняването на тези две декларации открива наистина много сериозни разлики, отчитащи тази международна конюнктура. В декларацията от Бали се посочва, че повечето страни осъждат войната в Украйна, докато сега изобщо отсъства текст за осъждането на войната в новата декларация. В Бали конкретно се осъжда агресията на Русия, а в тази от Ню Делхи изобщо няма споменаване на Русия. Да не говорим за вменяване на вина. Между другото, интересното е също така, че и двете декларации цитират едни и същи резолюции на Общото събрание на ООН, но акцентът е коренно различен. В тази от Бали се настоява за безусловно изтегляне на Русия от Украйна, докато сега в Ню Делхи се говори срещу постигането със сила на териториални придобивки и нарушаване териториалната цялост на страните – нещо, което и вие споменахте. И може би най-важното - в Ню Делхи се декларира, че това не трябва да бъде епоха на война, докато в тази декларация от Бали призив за мир изобщо отсъства. И това наистина очертава един цялостен кръг от въпроси, които претърпяха своята динамика през последната година, който се свежда в основни линии до новата роля, бих казал, на т.нар. "Глобален Юг“ в геополитиката", допълни той.

Според Кючуков тази декларация отразява няколко важни тенденции:

"Първата е, че Западът се съобразява с този "Глобален Юг“, за който стана дума, с позициите на страните от Африка, Азия, Латинска Америка, които както знаем, не се присъединиха към санкциите в огромното си мнозинство, и също така избягват, където това е възможно, да осъждат Русия. Тече едно своеобразно съревнование за привличане на Третия свят и това беше отстъпка, която Западът направи спрямо Третия свят, за да не го загуби като съюзник, или най-малкото, за да се избегне конфронтация с него. Като тук Западът отстъпи не само по формулировката за Украйна, но и по такива проблеми като осигуряването на едни по-справедливи международни икономически отношения, съдействието на икономически растеж на по-бедните страни, социален подход, отчитащ проблемите на бедните държави при борбата с климатичните проблеми, глобално данъчно облагане – все въпроси, които фигурират в декларацията от Делхи и които са важни за Третия свят. И втората плоскост, в която може да се търси обяснение за това, е, че вече започват да се наблюдават определени различия в целите между Украйна, от една страна, и нейните съюзници, от друга, в стремежа и начина за приключване на войната – нещо, което е съвсем естествено, доколкото за Украйна основната цел е възстановяване на суверенитета и възвръщане на окупираните от Русия територии, докато целите на Запада, т.е. нашите цели, защото когато говорим за "Запад“, винаги трябва да имаме предвид, че България е част от това геополитическо пространство в рамките на НАТО и Европейски съюз, докато нашите цели очевидно са по-широки геополитически и те са свързани с отношенията с Русия в един по-дългосрочен план. И ако трябва да се резюмира, макар и цинично, става дума за това, че се получава разминаване вече в известна степен между страните, които дават кръвта си – говоря за Украйна, и тези, които дават парите за тази война".

Целите на Украйна са разбираеми, логични и напълно естествени, каза още Любомир Кючуков.

"Украйна се стреми да възстанови своя суверенитет и териториалната си цялост. Ако тук има някакъв проблем, аз по-скоро бих го търсил в нашата позиция – нашата, имам предвид отново на Европейския съюз и НАТО, която заложи на тезата "Война до победа“. И при отсъствието на каквато и да е алтернатива, политическа алтернатива, която да се предлага за търсене на изход от тази война, и дотолкова, доколкото, както при всяка война, една военна победа никога не може да бъде гарантирана, а ние виждаме, че в момента нещата са по-скоро в застой на военното поле, независимо от украинската контраофанзивата, то очевидно трябва да се търсят и други пътища за решаване на този въпрос. Плюс, разбира се, и умората, която започва да се наблюдава в западните общества, не от самата война, а от последиците от войната, както върху стандартите на живот, така и върху трудностите – говоря за инфлация, говоря за проблеми в енергетиката и т.н., всичко това, което вече придобива и някаква обществена окраска. Все пак, това, което си струва да се подчертае – на Запад няма сериозни антивоенни нагласи. Има противопоставяне срещу последиците от войната, но не срещу самата война, за разлика, примерно, от 70-те години на миналия век, когато имаше много силни антивоенни тенденции", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русия попиля НАТО

    44 9 Отговор
    Т.е. хода на войната и силите е вече обърнат, натовци клякат.
    Има ли още ентусиасти за рушенето на МОЧА, а?!
  • 3 важното е

    38 5 Отговор
    че украинизацията отпадна
    зеленото човече не бе на фокус
    зима иде
    генерал Мороз се стяга

    Коментиран от #5

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    33 6 Отговор
    Украйна ⚰️ ⚰️ ⚰️ гробището на пробития долар, НАТО и EU 🇪🇺
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "важното е":

    И газостанция "Байден Порошенко" фалира 😜
  • 6 Гориил

    36 5 Отговор
    Безопасно е да се каже, че тези различия ще се разширяват и задълбочават. Политиката е производна на икономиката, която в Европа се люлее на ръба на пропастта. И само благодарение на астрономическите количества руски нефт и газ вашите икономики не потъват на дъното на тази бездна. Ритмичните доставки на жизненоважни суровини за страните от ЕС са свързани с много значителни финансови разходи, тъй като те ще трябва да измамят не само американците, но и себе си. А това е растяща инфлация, растящи цени, деградация на социалната и образователната сфера, недоволство от настоящето и несигурност за бъдещето. Москва ви следи внимателно.
  • 7 ЗЛИ

    17 3 Отговор
    Ти Ко искаш , Кючук???. Яннките и окропите да стрелят по руските ,пък федерацията да се свива в одеялото...Донбас и Крим са Русия ..Както Македония ,Одрин ,Драма Серес са България...И така ..амниго леко ги кара пътя ..Досега да ги бяха пребили с ядрото от Пентагона...Аха.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове