Last news in Fakti

12 Септември, 2023 09:58 2 053 20

Сечта в Странджа: Около 926 000 кубика е дърводобива за 2023 г.

  • сеч-
  • дърводобив-
  • странджа

Цената на дървата тази година е 260 лв. за тон в Хасково

Сечта в Странджа: Около 926 000 кубика е дърводобива за 2023 г. - 1

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл. Според данни на Евростат за миналата година над 22% от хората са в тази ситуация. В същото време остава висок делът на използващите твърдо гориво за отопление. Цената на дървата тази година е 260 лв. за тон в Хасково.

„Всички желаещи, които живеят на територията на горските стопанства могат да закупят дърва за огрев по определения ред – подаване на заявление до общината и кмета между 1 февруари - 31 март. Изготвят се списъци дали желаещите живеят там и след месец май започва доставката на дърва за огрев”, каза инж. Димчо Радев, директор на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен.

За наводненията в Царево и сечта в Странджа той обясни, че около 926 000 кубика е дърводобива за 2023 г. Около 180 000 куб./м се сече, което е около 80% изпълнение на плана, обясни Радев. Според него сечта едва ли е единствена причина за бедствието по Южното Черноморие.

„Започнахме да наблюдаваме събития, които не помним от своето детство – големи количества дъжд. Нима наводнението в Гърция е предизвикано от сечища, които са от гръцка страна”, запита той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    19 1 Отговор
    По всичко личи че благодарение на членството ни в ЕС и НАТО имаме силно развитие на индустрията за възобновяеми енергийни източници по специално в дърводобива
  • 2 Време е такива по затворите!

    34 1 Отговор
    ДПС унищожиха горите на България с царчето 800 дни!!!
  • 3 Да,да

    12 6 Отговор
    Путин е виновен. И глобалното затопляне, кравешките кюфтета по къра и ланшния сняг.
  • 4 Време е!

    15 1 Отговор
    Време е за изселване на ДПС!
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    29 1 Отговор
    Никой не продава дърва на тон?!
    Дърва се продават на кубик.
    И какво означава нима наводнението в Гърция, а нима наводнението в България не е предизвикано от безобразната сеч на дърва в Странджа?
    След 40 до 60 години потомците ще четат за глупавите и алчни българи за който Капитализма е бил узаконена кражба и безстопанственост?!
  • 6 Боруна Лом

    21 0 Отговор
    А КОЛКО СА НАСАДЕНИТЕ ДЪРВЕТА? НУЛАА!
  • 7 Псевдоним

    20 0 Отговор
    Странджа е много удобна за сечене, понеже е ниска, проходима, с качествена дървесина и освен това близо до голям пазар, какъвто е Турция. Гарантирани високи печалби на фирмите с минимални усилия.
  • 8 Българин

    7 2 Отговор
    Временното правителство на Румен Срадев прие закой, който премахва маркировките при сеч. Благодарим другарю Срадев!
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    15 0 Отговор
    Много скоро Българите ще останат без Гори и Планини покрити Вековни Гори, за да останат без Вода и с явления като Гърция в която всичко е изсечено.

    В Гърция няма Гори, няма вековни Гори?!

    На въпросът наводнението в Гърция от изсичането на Горите:

    “Нима наводнението в Гърция е предизвикано от сечища, които са от гръцка страна”

    Отговорът е еднозначен Да наводненията в Гърция са причинени от липсата на каквито и да е било Вековни Гори които са изсечени отдавна в миналото!

    Затова Гърците купуват изсечена Дъвесина от България на безобразно ниски цени!

    Бъдещето на България е това на Гърция сега?!!
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    12 0 Отговор
    Ейй, аланколу, в Гръчко е гол Каманак, по който човек не може едно дръвче да види?!!
  • 11 Перо

    7 0 Отговор
    Корупцията самоубива и убива в БГ, чрез природата!
  • 12 Ами държавата

    6 0 Отговор
    Къде е? Нека се намеси и да направят програми за субсидиране на монтаж на термопомпи и газови котли. Аз от 4 години се мъча да си пусна газ, но не искат от газовата компания, защото съм на 74 метра от крайната точка, а за над 70 метра се водило неизгодно. Като им предложих да им платя тези 4 метра казаха: ако искаш да плащаш, трябва да платиш всичките 74 метра, по 100 лв на метър. А термопомпа за къщата ми излиза около 25000 лв. Как се вадят тези пари само за термопомпа та, без периферната част от системата.
  • 13 Майора

    6 0 Отговор
    Има много причини за това бедствие освен природните условия! Едно от тях е и изсичането на горите , но освен него стои и на дневен ред непочистени дерета и корита на реки , неподдържани взовири и прочие! Все пак основен фактор е дейността на хората!
  • 14 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Гигантската безобразна сеч на горите 1989-та 2023 година са ОСНОВНА причина за ставащите наводнения в държавата последните години. Като прибавим непочистените реки и дерета и неподържаните язовири, картината става зловеща. Чакат ни още по жестоки наводнения. Другото е приказки. Природата си казва своето.Човешката алчност и безхаберие се наказват.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Сечта в Странжа и другите планини във времето, сега дава плачевни резултати.
  • 16 Тахумба

    1 0 Отговор
    "Гочо Иванов" не можа да ликвидира Странджата, псевдодемокрацията обаче успя.
  • 17 ПОтьо

    1 0 Отговор
    Не знам дали е истина това количество ама за мен е престъпноняколко фирми да опустошават страната за да се нсапечелят.Накой засажда ли нещо? Не.
  • 18 Седесар

    0 0 Отговор
    Комунистите са виновни. Знам си аз. Да махнем всички паметници и ще се оправим.
  • 19 Глупости

    2 0 Отговор
    Това е по документи, а в действителност сечта е поне десет пъти повече.
  • 20 Абе,

    2 0 Отговор
    Изроди и безбожници!
    Спрете унищожаването на българската гора!
    Отдавна се знае, че над 80% от сечта се изнася в Гърция и Турция, а с кораби и от пристанищата ни в Бургас, в посока арабските емирства, а от Лом по Дунава към Германия.
    Престъпно отношение към това, които Природата ни е дала и дедите ни са завещали!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове