Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:21 1 077 7

ЦИК обявиха: До момента 51 партии и 8 коалиции са подали документи за изборите през октомври

  • цик-
  • партии-
  • коалиции-
  • документи-
  • избори-
  • октомври

Росица Матева припомни, че утре изтича крайният срок за регистрация на политическите формации в ЦИК. Окончателният списък ще бъде изпратен на 14 септември на ОИК, дори при неприключила проверка на документите

ЦИК обявиха: До момента 51 партии и 8 коалиции са подали документи за изборите през октомври  - 1
Снимка: БГНЕС

До момента 51 партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за местния вот на 29 октомври, като от тях са регистрирани 29 партии и пет коалиции. Това каза на брифинг за медиите заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, предават от БТА.

Тя заяви, че за сравнение през 2019 г. общо подали документи за регистрация са 64 партии и осем коалиции, като допуснати до изборите са били 59 партии и седем коалиции. През 2015 г. са били регистрирани 71 партии и три коалиции, от подали документи 81 партии и три коалиции.

Матева припомни, че утре изтича крайният срок за регистрация на политическите формации в ЦИК. Окончателният списък ще бъде изпратен на 14 септември на ОИК, дори при неприключила проверка на документите. До 17:00 часа на 18 септември формациите трябва да подадат своите документи, за да се регистрират за вида избор, в който искат да участват в съответната ОИК, посочи Матева. След като изтече срокът, на 19 септември ще започне регистрацията на кандидатите, каза Матева и добави, че крайният срок е 26 септември.

Матева заяви, че в момента текат замени в съставите на ОИК, като ЦИК е взела 35 решения за промени в съставите на ОИК. Има и девет жалби срещу решения срещу назначаване на ОИК, каза още тя и добави, че се чака решение на ВАС.

Матева заяви, че ЦИК е приела решение за реда и условията за участие на наблюдатели в местните избори и посочи, че е публикувано на интернет страницата на избирателната комисия. Началният срок за приемане на документи за регистрация на наблюдатели е 25 септември , като документи ще се подават до предизборния ден – 28 октомври, посочи Матева.

Попитана за броя на секциите в страната, в които ще се гласува с машина, Матева заяви, че трябва да се установи първо броят на секциите с повече от 300 избиратели. Броят на избирателните секции и местата е обявен на сайта на ЦИК, там е обявен и броят на избирателите по предварителни избирателни списъци, както и адресите на секциите, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русенец

    4 0 Отговор
    Нарочно има толкова много партии. Така се раздробява гласът на хората и няма оправия.
    САЩ са 330 млн народ и имат само две партии - либерална и демократична.

    Коментиран от #5

  • 3 Русенец

    4 0 Отговор
    Разделеният глас на българите дава възможност на партията, която е с постоянен електорат, да изпъкне напред в проценти и да завладее повече депутатски места в парламента.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Киро и Асен

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Не е важно колко са партиите и коалициите. Важно е кой държи МВР по време на избори. Предните избори беше Гълъб Радев и Възраждане станаха Трети
  • 6 ха ха

    1 0 Отговор
    яка борба за следващите 4 години плячкосване на населението , по закон и формули спуснати от еднопартийния парламент
  • 7 Демократ

    0 0 Отговор
    Пълен ужас, няма такъв абсурдистан в света. Трябва книгата на Гинес да отчете този брой отказали мераклии за нашите пари. Абе хора,няма ли някои нормални хора да проверят избирателните закони в нормалните държави и да се приключи с този изборен кошмар? Все по-зле става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол