Last news in Fakti

18 Септември, 2023 18:57 2 043 34

Ивайло Дичев: Николай Денков трябва да направи това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии

  • селскостопански субсидии-
  • премиер

Протестиращите хора от бранша вече са политически употребени, смята професорът

Ивайло Дичев: Николай Денков трябва да направи това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии - 1

"Надявам се, че премиерът Николай Денков ще бъде твърд и ще извърши това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии. И те да отидат към средните и малките производители, към зеленчуците, към плодовете, към месото. ... Бившият премиер Бойко Борисов отстъпваше пред исканията на протестиращите и от това последва, че той дълго стоя на власт, но никакви реформи не бяха направени".

Това каза пред БНР проф. Ивайло Дичев, културолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той подчерта, че обществото трябва да разбере, че "живеем в отворена икономическа среда, изнасяме страшно много стоки и ако решим да не позволяваме внос в страната, това означава, че утре някой ще затвори границите си за нашите износни стоки и няма да печелим от това, а ще обеднеем".

Според проф. Дичев протестиращите хора от бранша вече са политически употребени:

"В този протест има различни интереси. Проблемите не се решават не заради правителството, а защото години наред цялата селскостопанска политик е узурпирана от тези зърнари. На протестите са се събрали хора с много и различни интереси. Въпрос на умение от страна на правителството е да извади напред тези противоречия, да реши проблемите, с инструментите, с които разполага, и да изложи пред обществото интересите на тези едни собственици, които тласкат напред протестите в страната".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 19 Отговор
    Не става дума за субсидии а за унищожаване на селското ни стопанство.А при задаващата се Световна война селското ни стопанство е жизнено важно.

    Коментиран от #18

  • 2 нищо немой да направи

    13 14 Отговор
    викат го на козяк, дълга инструкция и шута отзад
  • 3 Котис

    23 23 Отговор
    Предателят Дичев е позор!
  • 4 Изкараха и тоя продажен мухъл

    20 17 Отговор
    Лазещ в лъжите на НПО-тата на САЩ за някой грант! Съд за предателите на България и вън НПО-тата на САЩ от България! Те са вредни за националната сигурност!
  • 5 Селянин

    28 3 Отговор
    Субсидии само за дребните производители!Бенчо и Бенчовците си имат.
  • 6 Оставка

    23 19 Отговор
    на Денков и компания. Държавата не им е бащиния. Гледах и дебатите в НС за борса ток битови потребители. Зимата ще чакаме сметки от 400 лв, а латото 120. Ще подхвърлят сто лева на 5% от населението и ще си измият ръцете. Заварката ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС има една цел да унищожат България и българите, както и основни сектори, за да откажат производителите и да бъдат закупени от чужди ТНК-ката. Да не говорим за Тагарев и Премиер в качеството си на министър самоакредитирал се като Академик. Такова самолюбие, его, не е имало в нито едно управление на България. Това правителство ни вкарват в 3-та национална катастрофа. Всеки един ден в управлението е катастрофа.

    Коментиран от #16

  • 7 Бонев

    16 19 Отговор
    Този смешник взе да разбира и от селскостопански субсидии.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Утре

    14 13 Отговор
    Ивайло, страшен манипулатор си. Не става въпрос да се спира какъвто и да е внос. Тук става въпрос за БЕЗМИТЕН внос на стока, която държавата има в изобилие, като вносът е извън ЕС. Иди внеси безмитна пшеница например в САЩ. Никога. Дори вътре в ЕС има квоти.

    Коментиран от #13

  • 10 нннн

    14 12 Отговор
    Трябва, трябва, трябва, но проблемите ще решава следващото правителство. Сегашното работи само за интересите на други държави. Абе, Сглобка ..

    Коментиран от #19

  • 11 Дичев, много глупости бе, Дичев!

    7 10 Отговор
    Тоя Дичев толкова приказки изговори, а нищо не каза - дърдорко! Дичев, производителите могат да изнудват народа за таван на цени на продажба само в случай, че не получават субсидии и плащат нормални данъци. След като държавата ги захранва допълнително, следва да заделят нужните количества, да ги продадат на държавата на регулирани цени, а останалото количество, ако искат, да го продават като злато. При това държавата няма да е задължена да им търси пазари. Ето, това е държавническа политика!
  • 12 Загрижен

    18 3 Отговор
    Я субсидиите към производителите на многогодишни култури!
    Зърното е индустриално производство - няма нужда от субсидии ! Да дойдат да протестират пак при 25% РЕГИСТРИРАНА печалба/неофициалната вероятно е двойна 50%/ + безакцизни горива!?!?!
  • 13 Не знаеш какво е глад

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Утре":

    Ако народът е беден и гладен ще се внесе не само без мито, но и ще се дотира вноса! В противен случай и правителство и Парламент са мъртъвци!
  • 14 Крайно време е

    18 2 Отговор
    Да стане това. Затова и са създадени тези субсидии в ЕС. Да отиват към малкия и среден производител а не в едни окрупнени зърнари
  • 15 А бе,

    4 8 Отговор
    Дичев, седни си на............. о !
  • 16 Загрижен

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Оставка":

    мушмурок - като с газа АПОКАЛИПСИС - ами НЕ ще спаднат цените, особено преди жътва да са си оставили старата реколта да и вдигат цената - нещо не излезе сметката, А???? Сега на пазарен принцип продайте по борсова цена и да паднат храните най после!
  • 17 дичо

    10 7 Отговор
    Поредния укрокретeH... Скоро ще дойде и време националните предатели да си платят
  • 18 Шопо

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    България е страна с развита промишленост и силна енергетика, чушки и домати да произвеждат бедните.
    Не ни трябва жито не ни трябват зеленчуци ние може да си ги внасяме.
    Не ни трябва и собствена армия ние сме член на НАТО и НАТО ще ни пази.
  • 19 Следващо правителство ще има!

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "нннн":

    През 2027 година.Алтернатива няма.

    Коментиран от #20

  • 20 До тогава

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Следващо правителство ще има!":

    може България да няма! Такива национални предатели, Бъкгария не е виждала! В момента в България има правителство на Украйна, назначено от САЩ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 без имена

    1 4 Отговор
    до модератора- защо ме изтрихте? и вие ли сте демагози? тук може ли да се критикува?
  • 23 Поради

    9 3 Отговор
    Откъде накъде безмитен внос? Хайде Дичев да внесе каквото и да е без мито в САЩ! Безмитен внос не по пазарните закони, а поради палашорска политкоректност.

    Коментиран от #30

  • 24 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Субсидиите са само част от проблема,основното е липса на ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ,който винаги присъства в другите страни от ес,независимо как ги скинжуват,те се правят на улави и си пазят вътрешния пазар като светая светих.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей преображенски

    6 5 Отговор
    Особено Унгария,виждате ли какво прави Орбан,направо е неподражаем да разиграва брюкселските зелки и затова унгарците си живуркат като в рая,богатство от рога на изобилието и това постига с ум и воля,за добро и развитие на държавата ,а не като се обслужват чужди интереси.
  • 28 истината е че

    7 1 Отговор
    колкото повече субсидии към производителите толкова по високи крайни цени
  • 29 Лизтръс

    0 1 Отговор
    ДА си подаде оставката на Козяк,
  • 30 Какви е дебили раждала, ражда и сега бъл

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Поради":

    А бе, мушмурок! Държавите правят и получават като дарения храни, машини, горива... Ти си седнал да се възмущаваш от безмитен внос! Когато народът ти гладува, ще внасяш и ще се молиш за още! Иначе.ще падат лакоми кратуни!

    Коментиран от #31

  • 31 Що така се

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Какви е дебили раждала, ражда и сега бъл":

    наричаш бе първолаче? Уроци нямаш ли?
  • 32 перманентната констипация

    2 1 Отговор
    пак пpъъъцнaл през устата
  • 33 Слушател на БНР

    1 2 Отговор
    Тоя го слушах как пелтечеше в брътвежите си по ,,Хоризонт"-а...награя радиото отнесе няколко тупаника,мислейки,че то прекъсва...
  • 34 Спрете

    4 1 Отговор
    вноса от Украйна. За това е протеста. Размера и разпределението на субсидиите е друга тема. Унищожихте всякаква промишленост, че не била рентабилна, сега правите същото и с малкото останало от селскостопанския сектор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове