Last news in Fakti

19 Септември, 2023 14:16 1 868 25

След 2 часа дебати: Не е приет нито един текст от Антикорупционния закон

  • народно събрание-
  • дебати-
  • текстове-
  • антикорупционен закон

С проектозакона досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се създава съвсем нова Комисия за противодействие на корупцията, която да разследва лица, заемащи високи публични длъжности, за корупционни престъпления, конфликт на интереси и несъвместимост на имуществото им с декларираните доходи

След 2 часа дебати: Не е приет нито един текст от Антикорупционния закон  - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха работа по новия Антикорупционен закон. Вносител на предложението са депутати от ГЕРБ-СДС, съобщават от БНР.

С проектозакона досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се създава съвсем нова Комисия за противодействие на корупцията, която да разследва лица, заемащи високи публични длъжности, за корупционни престъпления, конфликт на интереси и несъвместимост на имуществото им с декларираните доходи. Кръгът на лица, обект на дейността на комисията, е широк - президент, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и други - та чак до ръководителите на БЧК и публичните възложители на обществени поръчки. Предлага се новата комисия да е 3-членна с 6-годишен мандат, като всеки от членовете да я председателства за по 2 години, като редът на ротацията ще се определя чрез жребий.

Спорът между депутатите започна още с изискванията към образованието на членовете на новия орган - дали освен юридическо, да могат да имат и икономическо, и дали освен юридически стаж, да се зачита и стажът им в служби за сигурност, дали той да е 5 години, както се предлага, 7 или 10. Съгласие има за това да се избират от Народното събрание.

По предложение на ПП-ДБ преди това Номинационна комисия трябва да прави подбор на кандидатите и да ги класира. Това предизвика гнева на опозицията, но и на ГЕРБ. ПП-ДБ се оказаха сами срещу всички и заради предложението изборът в зала да става с 2/3 от гласовете.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предупреди, че това е противоконституционно, тъй като в основния закон изрично е записано къде се гласува с квалифицирано мнозинство и че те ще сезират КС:

"Колеги, няма да се сърдите, ако след като се приеме това - ние ще ви подкрепим, за да ви позволим да си направите експеримента, да депозираме искане в Конституционния съд за неговата съотносимост".

Признанието му, че до това предложение се е стигнало след среща между представители на двете управляващи партии, в която ПП-ДБ са били представени от Лена Бориславова в цитирам „неизвестно какво качество“ пък допълнително наля масло в огъня.

Тошко Йорданов:

"Защо при всичко, което казахте, групата на ГЕРБ ще подкрепи тоя скапан закон. И второ, да ви кажа за Лена Бориславова - тя разбира от всичко. Където се намеси, това което предлага, пада в Конституционния съд".

Цончо Ганев:

"Ставаме свидетели на поредната срамна за българския парламентаризъм ситуация. Очаквам да докажете колко сте нефелни, не ставате, пращате човек, който няма нищо общо с парламент, с правителство, с изпълнителна власт, с нищо. Само че аз очаквах, честно казано, да присъства на тази среща татко Петко".

След размяната на реплики по искане на ПП-ДБ беше дадена почивка. Така 2 часа след началото на дебата, не е гласуван нито един текст.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    27 0 Отговор
    ПЪЛЕН АБСУРД ! НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ ПРИЕМАТ ЗАКОН СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА !

    Коментиран от #12, #20

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    А за да станат дУпЕтати , дори не е нужно образование ❗🤔❗🤔❗

    Коментиран от #10

  • 3 Ристю Бойкикев реформатора

    14 0 Отговор
    Евалата, Шиши!
  • 4 честен ционист

    20 0 Отговор
    Това е все едно някой от малцинството да пише дисертация в областта на ядрената физика.
  • 5 Лъсна

    18 0 Отговор
    в пълен блясък отново мафията в Парламента !
  • 6 но приеха да конфискуват под 10000 евро

    12 0 Отговор
    След 2 часа дебати: Не е приет нито един текст от Антикорупционния закон
  • 7 Сандо

    11 1 Отговор
    Ако искат,може да приема всеки месец по един закон - ползата е нулева.Единственото,което може да ги уплаши е строгия поглед на Началника на Посолството!
  • 8 Каката

    13 1 Отговор
    Като бабите на пейката, цял ден си приказват и накрая нищо.
    Ама бабите не получават заплати за разговорите на пейката.
    Пак гласува те за тези които сега са в парламента.
    Ето каква ще получите отново.
    Да ви са честити Гербаджиити и Подмяната и
  • 9 Тия двама са толкова

    9 0 Отговор
    gнусни че не е истина.
    Или по-скоро двете.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Справка
    чл.3
    ал.(2)
    Право да бъдат избирани за народни представители имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително и нямат друго гражданство, с изключение на поставените под запрещение и на изтърпяващите наказанието лишаване от свобода.

    🤔🤔🤔

    Коментиран от #17

  • 11 Тома

    8 0 Отговор
    Ако тези на снимката работят по антикорупциония закон жална ни майка.Това са крадец роднина
  • 12 Гербер

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕЙК":

    Каква корупция?! Какво е това? За какво ни е такъв закон за нещо, което не съществува?
  • 13 Новичок

    2 0 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 14 Не щат

    3 1 Отговор
    закони , искат си корупция , сътворили от България най - корумпираната държава в ЕС и я ограбили до пушка ! Всички мизерници безродни се обединили срещу ПП , бранейки трибуквието си , грабенето и корупцията !
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Шенген ли Утре
  • 16 БСП на Бунището

    3 0 Отговор
    Ми не щат да бъдат Разследвани бе...Не щат!!!

  • 17 Беше три мандата премиер

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бойчето е лежал ефективно в чешки затвор за кражба на коли! Лежал е осем месеца и след уверение от Луканов и оня генерал Гоцев,че ще излежи остатъка от присъдата си в България, е пуснат и естествено-- не е лежал нито ден!!!

    Коментиран от #18

  • 18 И в Унгария

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Беше три мандата премиер":

    има стаж !
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    пеефски не е казал какво да се прави
  • 20 1944

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕЙК":

    такива сте комунистите. аве къде е крадев че го търсим да го бием?

    Коментиран от #24

  • 21 Време е да се разтурят бардака

    1 1 Отговор
    Само плюскане , екскурзии и харчене.
  • 22 Гръч

    0 1 Отговор
    Ужким приемат ама много внимават да не го приемат,както би трябвало да бъде приет.Така работят въпросните боклучаци на снимката
  • 23 дядо Шишарко

    1 0 Отговор
    Ко не как ша го приемат бря, м чи нали Краднелия и цоцаалистите, ще останат без парламентарна група бря. Че има ли ниекорумпиран БСП.еераст бря.
  • 24 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "1944":

    Как къде е Крадеф, на поредната софра с Деса поетеса, в противната му Америка, на наши разноски...
  • 25 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    1 0 Отговор
    докога с тия внушения, защо не са на снимката Крадеф или Краднелия, или поне Гнома, и Киретата, или поне Копейкин, а. Защо най корумпираната Чалгарска, или шарлатанско БСП.еерадска част не е на снимката, които заради корупционни схеми, сами си ритнаха кому шарлатанското правителство, сглобено под юмрука на Крадеф...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол