Last news in Fakti

19 Септември, 2023 22:38 3 510 24

Иван Христанов: Протестите на зърнарите са пореден капан, заложен от Делян Пеевски и Бойко Борисов

  • протести-
  • зърнари

Той сподели, че когато е станал заместник-министър "конкретни и изключително могъщи браншовици" отишли при него и директно му казали "или ще слушаш, или ще си отиде правителството.

Иван Христанов: Протестите на зърнарите са пореден капан, заложен от Делян Пеевски и Бойко Борисов - 1

"Очакваме диалог, тъй като мисля, че кабинетът започва да осъзнава, че няма други опции и че без диалог пътят остава трънлив, отколкото розов", коментира бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него първата много важна стъпка е да се осъзнаят исканията на земеделците.

"Те не ги осъзнават, защото виждаме и в разговора, който водят, включително и в думите на премиера, виждаме го в тяхното медийно отразяване, продължава да се разгръща онази фабула, че това е протест на големи зърнопроизводители. Аз няма да се изморя да повтарям, че протестът бе започнат от овощарите, затова, че сезонът беше тежък, насажденията пропаднаха, изплащанията на държавните помощи, които са традиционни за подобна лоша година от десетилетие назад, бяха забавени изключително много и тези хора не могат да започнат новата стопанска година. Това може да изглежда много технически, но реалните причини са там и те са подсказани от бранша", каза още Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че "това е пореден капан, заложен от Делян Пеевски и Бойко Борисов." "Виждаме брилянтно изпълнен план, за съжаление, колегите от кабинета паднаха в него със страшна сила. От една страна Борисов се подиграва, а от другата страна г-жа Десислава Танева казва "ние подкрепяме". Тоест те подписват, но тя казва, че подкрепя протеста", допълни той.

"Г-жа Нинова, Костадинов и останалите партии просто виждат опити и възможности да извлекат малко политически дивидент, те също нямат никаква представа какво е земеделие, но да "чопнат" нещо там", е на мнение Христанов.

Той сподели, че когато е станал заместник-министър "конкретни и изключително могъщи браншовици" отишли при него и директно му казали "или ще слушаш, или ще си отиде правителството."

"Това са няколко души, те не са всички. Опитаха се да направят протести още миналата година и да ни свалят. Крайният резултат беше, че тези, които са днес на протести, малките и средните земеделци от другите браншове, те отказаха да участват в този процес и техният замисъл се провали. Защо искаха да ни свалят? Защото това, което днес се говори, че щели да го започват като реформа, ние го завършихме миналата година", каза още бившият зам.-министър на земеделието.

Той отказа да даде оценка за работата на новия земеделски министър, тъй като не е имал възможност да я наблюдава.

"Ако гледаме картината отстрани, виждаме недоверие от страна на фермерите, но недоверие се лекува", допълни Христанов.

По негови думи още миналата година са увеличени драстично парите за общините и селските райони, за биологичното земеделие, за младите фермери.

"В Европа сме на последно място по финансиране на млади фермери, на малките и средните ферми. Започнахме да работим по така наречената семейна ферма, защото тези са стъпките, от които започваш да градиш голямата картина и визия. Ние нямаме на световния пазар големи български марки и продукти, стойността не остава в България. Когато говорим за износ на суровини, стойността отива в Италия, Австрия", подчерта Христанов.

Запитан дали има терористи сред земеделците, той отговори: "Има 10 души, които не са на тези протести, но най-вероятно днес или утре ще ги яхнат, които са. Останалите земеделци - не са. Много е важно кабинетът да си избере правилно преговарящите", каза още Христанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 17 Отговор
    Започва голямата Световна война в Азербайджан, Африка, Тайван, Никарагуа а соросоидите унищожават селското ни стопанство.
  • 2 Пич

    21 10 Отговор
    Я......да не признаваш , че сте толкова тъпи , та кълвете на елементарни капани !!! Мале , реторични неграмотни управници.....
  • 3 Ъ?!!!

    25 7 Отговор
    А бе вие у ред ли сте бре?! От къде Галя ви изкопава все такива умници?! Нал сте партнери от сглобката? И тоя от психодиспансера са го изкарали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    20 5 Отговор
    Спрете се, бе! Стига сте критикували протестите! Критикувайте Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Хърватия, че забраниха вноса от Украйна. Критикувайте ги, че имат правителства, а не сглобки на посолстваТА.

    Коментиран от #8, #16

  • 6 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 9 Отговор
    КАПАНА ZA ПРАBИТЕЛCTBOTO E .......... ЗАЛОЖEH OT "ЗГЛОБKATA" .......... HA ZEЛЕНИЯ ЧОРАП (БCП , КОПEЙКИН И ИTH ) ........ ФAКТ !
  • 7 Хохо Бохо

    6 8 Отговор
    Какъв диалог, бре?
    Нали Дянков ги кани да кажат какво искат...
    А те не идват
  • 8 Коментатор

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Жълтопаветната маса (от платени и овладени журналя, актьори, известни личности, които се оядоха и окопаха в София) няма да Ви разбере, защото са на хранилката от Козяк 16, а сития на гладния не вярва!!!

    За Цънцарова се заговори, че получава 20 бона на месец, срещу услугите й?! Такива ще продадат и децата си срещу "правилната" сума!!!

    Коментиран от #20

  • 9 Парите се увеличават

    7 11 Отговор
    Земеделците не ни изхранват. Храната вредна. Ама че математическа загадка. Уважаеми зърнопроизводители, свалете това вредно правителство! Ако не го направите, вие също ще бъдете потърпевши. Вие сте много, но потребителите са повече.
  • 10 Гръч

    5 4 Отговор
    И тоя байко прилича на укра..От къде толкова укри в България,че и в политиката налазиха,хора събудете се превземат ни
  • 11 Одит

    12 5 Отговор
    И Хърватия забрани вноса на зърнени храни а само наште продажни щатски марионетки в правителството не смеят да защитат българите и земеделието!
    Срам, срам!
    Ще има нови избори….
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 5 Отговор
    ВСИЧКИ КOМУНОПИТЕЦИ НА ........... ЗEЛЕНИЯ ЧОРАП СА ........ ФАШИCТИ И УБИЙЦИ ....... ФАKT !
  • 13 Тъмен субект

    3 3 Отговор
    Всички тия, които се пишат политици, трябва да осмислят, че преди да взимат решения и да се съгласяват да изпълняват чужди нареждания, трябва тези които това засяга са съгласни. Не мъгат да приемат некви директиви, без да са говорили с производителите. Това с поставянето пред свършен факт няма да го бъде!
  • 14 ганю

    3 3 Отговор
    Ето един разумен довод
  • 15 Кмитева

    8 4 Отговор
    Каква е тази дума -зърнари? Какви са тези думи, какво е това чудо? Всякакви неграмотници бъкат отвсякъде.
  • 16 Шопо

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Капана е заложен от Козяк
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И тоя жалък лъжец

    3 2 Отговор
    не пропусна да изпълзи! Как ви активират бе мишки?

    Коментиран от #23

  • 19 Дядото на Йоан

    2 2 Отговор
    Това е поредният опит на русофилите за дестабилизиране на страната. Хубаво ги бяга подпукали по едно време.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 лична изгода

    3 1 Отговор
    Целият бунт е политически и е под патронажа на ББ, ДП и РР- те са истинската "сглобка". Всеки си мисли за личната изгода: РР- да има отново служебно правителство; ББ да спечели местните избори, а после отново парламентарните, а ДП- от хаоса да изкара още парички, че депутатставането му носи само за джобни. Преди бяха активирани пътищарите и транспортните фирми, сега зърнарите. А защо "зърнари"- явно в тази дума е въплатена цялата "любов" народна. Защото тази дума олицетворява изнудвачеството, рекета. Тези хора (тези 10-на от тях) със собствени острови не мислят как да спадне цената на олиото и хляба на народа, те искат техния джоб да се пълни от нашите пари, щото лани са решили, че цената на зърното ще продължава да расте и спекулативно са трупали зърно в складовете си. Трябвало държавата (т.е.ние) да им го изкупи, на цени определени от тях???Къде го има това? В хърватия ли, в Полша ли? Колко струва олиото и хляба там? Без украинско зърно. А тук и с 0% ДДС пак расте цената на хляба- защо?
  • 22 Ясно!

    1 0 Отговор
    Значи земеделските терористи са 10 !!!
  • 23 Напротив

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "И тоя жалък лъжец":

    Този разпердушини мафията на Капитан Андреево!
  • 24 Христанов беше много смел митистър!

    1 0 Отговор
    Той водеше политика за премахването на незаконния монопол на ГКПП "Капитан Андреево" и връщане контрола на държавата върху качеството на вносните храни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове