Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:44, обновена 22 Септември, 2023 06:00 1 885 63

Военният министър и началникът на отбраната гостуват в Старата столица за Деня на Независимостта

  • тодор тагарев-
  • емил ефтимов-
  • независимост-
  • велико търново

В честванията ще се включат представителни формирования от Въоръжените сили

Военният министър и началникът на отбраната гостуват в Старата столица за Деня на Независимостта - 1
Снимка: БГНЕС

Представителни формирования от Въоръжените сили ще участват в честванията по повод 115-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България, предаде ФОКУС.

По традиция център на проявите е Велико Търново. В старата столица на тържествената проверка (заря) на площад "Цар Асен I“ ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от пресцентъра на МО.

Във Велико Търново тържествените прояви с участието на курсанти от Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" продължават през целия ден. Те включват водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции и учебни заведения, военен ритуал за издигане на националното знаме и поднасяне на венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта, празнично шествие и полагане на гирлянди на паметника "Майка България“. Участниците в ХVІ-ия Международен фестивал на военните оркестри: Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният военен оркестър "Маестро Николай Косев“ (съставен от формациите на НВУ и на Втора Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора) ще зарадват граждани и гости със своите изпълнения на специален спектакъл. Празничен концерт ще има Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Преди тържествената проверка (заря) курсанти от представителната част на НВУ ще демонстрират строеви хватки с оръжие.

В празничния 22 септември военнослужещи от различни гарнизони на страната ще участват в тържествените прояви за годишнината. В Ямбол формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора ще издигне националния флаг пред сградата на общината. В Стара Загора в знак на признателност венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника "На загиналите във войните старозагорци“. В Хасково венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода“.

В Сливен военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, а в Русе - пред паметника на Свободата.

В Благоевград военнослужещи от 3-то Бригадно командване - Благоевград ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на площад "Георги Измирлиев“, а в Сандански ще положат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

В Плевен военнослужещи от 5-то Бригадно командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметния знак на площад "Стефан Стамболов“.

Във Варна и Бургас военнослужещи от Военноморските сили ще участват в ритуалите по поднасяне на венци и цветя и общоградските поклонения.

В Свищов военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене ще поднесат венци и цветя пред паметника на свободата.

Военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните жители на Община Елин Пелин и дефилир с издигане на националния флаг на площад "Независимост“ в град Елин Пелин.

В празничния ден Националният военноисторически музей в София представя изложбата "1908. Армията и Независимостта“. Сред реликвите са лични вещи на цар Фердинанд I, на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев, на министъра на външните работи генерал-лейтенант Стефан Паприков и др. Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено чрез мобилизацията на 8-а пехотна Тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция и чрез приноса на редица висши офицери – дипломатически агенти на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 10 Отговор
    Има много ранени полицаи на паметника на съветската армия.

    Коментиран от #11, #49

  • 2 честен ционист

    49 2 Отговор
    България никога не е била независима страна, а васал и наемник.
  • 3 Деций

    61 3 Отговор
    Не зная какво ще празнувате,но България не е била толкова зависима и през социализма,от колкото днес!Тези разминаха всички,Всъщност своите предци,бащите и дядовците им бяха сервилно угодни на СССР и строяха комунизъма,сега внуците надграждат ,само посоката е друга!

    Коментиран от #15

  • 4 Тодор

    71 4 Отговор
    Аз поне такъв продажник (овластен) не си спомням за последните години.
  • 5 ЛИЛИ

    64 3 Отговор
    Този да заминава от където е получавал пари и указания за разгрома на бедната ни малка Държава ! Да заминава за Киев и се бие за фашистката хунта и наркомана шут!
  • 6 Фифи

    69 2 Отговор
    И какво ще чества злобният продажник от снимката? Какво го вълнува празника? Гледа да разсипе каквото може преди да го изхвърлят с камъни. Най продажното просто правителство със жалък съсел за министър председател. Оставка бе.
  • 7 Магарето на Хаитянеца

    55 2 Отговор
    Това не е празник на укрите, Тагаренко работа там няма. Да отива да води контранаступа на родината си окрайнъ и с чугунената си кратуна да пробива руската отбрана
  • 8 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    39 2 Отговор
    Да им с.ра на главите. Ако имаме късмет няма да се върнат в София.
  • 9 МАГАРЕВ ДА СЕ ИЗЧИБВА ОТ ТЪРНОВО

    54 3 Отговор
    ЧЕ УТРЕ Е БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК , А НЕ УКРАИНСКИ !
  • 10 Да се скрие някъде

    45 2 Отговор
    и въобще да не се показва!Най добре да си отиде в любимата укрия!
  • 11 А те какво правеха там?!

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защитаваха скелето ли?!

    Коментиран от #45

  • 12 Галя от EmbassyTO

    44 2 Отговор
    Ироничничко - най- зависимото същество на Деня на независимостта.
  • 13 Бибитко

    46 2 Отговор
    Тагаренко е минал през всички западни служби и е верен първо на САЩ, а после на Украйна. Рядко хамелеонска и противна личност!
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    45 2 Отговор
    Кравароподлогата магарев ще се сблъска с народната любов по места.
  • 15 Времето през социализма

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "Деций":

    беше съградателно,а времето на"демокрацията"е деградателно!НРБ беше Държава,а РБ разграбен бостан!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пешо

    39 2 Отговор
    долен предател
  • 18 НИКО

    38 2 Отговор
    Е НЕМА ЛИ ЕДИН СВЕСТЕН ТЪРНОВЕЦ ДА ГО ПРЕЧУКА

    Коментиран от #20

  • 19 Емин

    20 2 Отговор
    Липсваш ми люпими, ще завърша 5 кл. Липсва ми малкото ти внимание. Звънни ми
  • 20 ЛИЛИ

    25 1 Отговор

    До коментар #18 от "НИКО":

    ТОГАВА НАИСТИНА ЩЕ Е ПАЗНИК
  • 21 Тошо фашиста има странен поглед като на

    33 2 Отговор
    Ненормалник!
  • 22 да си гостуват на зелката в бункера

    31 2 Отговор
    и да носят по тлъста заплата по кирчева заръка
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Търновец

    35 2 Отговор
    Тагарев е предател
  • 25 Магаренко

    28 2 Отговор
    Окраинеца
  • 26 Гост

    28 1 Отговор
    В наши дни предатели да искаш.... Има бол.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Обичам Тагарев

    9 0 Отговор
    сека нощ го сънувам.
  • 29 присъствието на тези

    21 2 Отговор
    политически помияри компрометира и очерня всеки празник
  • 30 Матей преображенски

    20 2 Отговор
    Голяма независимост,не ще и лаф,дори хитлеристите не са притискали така България.ТОГАВАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО обявява война на Англия и САЩ,но не и на Русия.А сега на военния министър напрово му личи по четинестатта мутра как го човърка да обяви война на Русия.И с какъв сурат ще се изтъпани да чества независимост,като способствува за все по-тежката ни окупация от натовски войски?
  • 31 трябва да ги изгонят

    16 1 Отговор
    и да ние им позволят да развалят празника с отровното си присъствие
  • 32 жоси

    14 3 Отговор
    Да попитат кре....тена назначен на пост военен министър от кой е независим в денят на независимостта?Лакей.
  • 33 юса88

    16 2 Отговор
    Шпионите в расо са по-чисти от лай....нарите в костюми от сглобката ала-бала.Още малко им остава да светят.
  • 34 ТОЯ ФАШИСТ ТАГАРЕНКО

    18 2 Отговор
    НЕ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ
    В. ТЪРНОВО НЕ. ОБИЧАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ
  • 35 факт

    10 2 Отговор
    Тия и двамата се вехти пияници.Какъвто началника,такава и войската.

    Коментиран от #38

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор
    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт"........ България е отстоявала своята независимост с цената на хиляди жертви във войни. Единствено при ген. Б. Борисов се тръгна към държавна независимост без войни и жертви, но враговете ни не спят и доста милиарди долара бяха похарчени /справка "офшорлийкс"/ за да го неутрализират.

    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.

    Коментиран от #37

  • 37 факт

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе,то хубаво.Ама Монархията е отживелица.А и ние нямаме потомствен монарх.Това са чужди нам хора.Българските Царе и Боляри бяха изклани преди 500 години.Така,че пак си роб !

    Коментиран от #56

  • 38 По добре

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "факт":

    Ги наречи с истинското им име "ХАРТИЕНИ"
  • 39 Град Симитли

    10 2 Отговор
    Няма ли един ербап старшинка
    да го обръсне тоЪ кютюк по устав?!
  • 40 Кочо

    12 2 Отговор
    На националните предатели и слуги на чужди държави мястато им е в затвора! Всички действия на Тагарев свързани с България са единствено предателски! Останалото е жалко лицемерие! Всички настоящи управници на България са престъпници за които род и родина са думи без съдържание! Наслагани са от колониалния господар за да изчистят територията от народа и!
  • 41 Зглобкаджия

    12 2 Отговор
    Тагаренко ВЪН !
  • 42 Ей това продажно семе

    8 1 Отговор
    Хора със зависимости и арестувани с 20 човека охрана, какво ще дирят там на този Светъл празник?
    Не чества е 4 юли и деня на пуйката мистър Агакракаленко!
  • 43 ха ааа

    2 11 Отговор
    Тагарев мобилизирай копейките и ги прати при Путя и путинския рай.

    Коментиран от #44

  • 44 Това е любовта към парите

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "ха ааа":

    За вас мобилизация на ЦСГ само

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тагаренко вън!

    12 2 Отговор
    Най-слабия военен министър в новата история!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Артилерист

    11 2 Отговор
    Американският агент и ликвидатор на Българската армия Тагарев ще лицемерничи с полагане на венец за ПАТРИОТИТЕ, ПОСВЕТИЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ. Това е не само парадокс, то е гавра с паметта на тези свети хора.
  • 49 обади се спешно

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    щом са ранени , обади се на оня от град козлодуй да ги оплаче тои е професионалист по състраданията
  • 50 всички американски агенти

    11 2 Отговор
    да бъдат гонени от тържествата
  • 51 Мим

    11 2 Отговор
    Тоя,оня де тагар няма място във В.Търново и не трябва да го допускат там.Той не е не зависим,а и обединител,а е разделител на нацията...
  • 52 Срам

    6 2 Отговор
    Най големия предател и слуга. Комунистическо чедо.
    Нямаш място в Търново.
  • 53 Д. Димитров

    5 1 Отговор
    Да слязат при народа, да усетят любовта му.... Ама се притеснявам, че ще ги изнест с краката напред от тълпата, толкова много ще им се радват на тия национални предатели..... До кога?
  • 54 Сципион

    1 4 Отговор
    Тошо шпионинът е лъжепатирот. Чужд агент за влияние на две държави - на американските империалисти и световни жандарим и на фашистката наркохунта в киев, нанасящ огромни щети на българската национална сигурност. Оставка, или по-точно с шутове вън от МО, арест и съд за шпионина.
  • 55 Гост

    0 2 Отговор
    И майкаси ще продадат тия
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    При конституционната монархия, държавният глава, в голяма степен, не се поддава на външни влияния, по силата на своето обществено положение - ЦАР. От друга страна, подкрепа и ориентир, да не се озове в позицията на цар-самодържец, е ПОДЧИНЕНИЕТО МУ ПРЕД КОНСТИТУЦИЯТА. Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
    копи-пейст:
    „Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България (официално: Симеон II, Цар на българите), но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. След завръщането си в България в политическия живот е познат като Симеон Сакскобургготски. Често е наричан Царя.“
    ................. Ако не беше Н.В. Цар Симеон Втори щяхме да гледаме Европейския съюз през крив макарон, както сега ни пързалят с Шенген и Еврозоната, но НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО!

    Коментиран от #60

  • 57 Тагаретината

    0 2 Отговор
    не е българин.
  • 58 мдда

    1 1 Отговор
    Здраве желаем, другарю Тагарев!
  • 59 Хайл 14/88

    2 1 Отговор
    Изгонете СРАМЪТ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПРАЗНИКА.ПРЕДАТЕЛЯ НЯМА МОРАЛНО ПРАВО ДА Е ТАМ
  • 60 Хайл 14/88

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако не беше се върнал Симеон две за да докара едни от големите грабители вНДСВ,същите крадци като ПП България щеше да е много по-добре,а и кой ти е казал че българите сме искали проказата ес?
  • 61 Тошо фашиста или един ненормален Урки

    1 1 Отговор
    Тошо фашиста да ходи в Укрия да празнува
  • 62 Александър

    0 1 Отговор
    Ако не беше САКСА, българите нямаше да знаят де е Монте Карло! И там някакви понтонери от Белене, щот понтоните им върху Кразовете за КIИВ, родното място на Тигаренко и заместни ка му от същото котило в Долна Митрополия за некадърници/без летците/!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове