Last news in Fakti

22 Септември, 2023 12:39 999 20

Даниела Везиева, СИНПИ: Време е да обединим балканския нрав и да направим уникална регионална политика

  • даниела везиева-
  • синпи-
  • шенген

Забавянето на отварянето на Шенгенското пространство за Румъния и България, от което следва, че Гърция няма сухопътна връзка с Европейския съюз, цели забавяне на икономическия растеж на балканските страни

Даниела Везиева, СИНПИ: Време е да обединим балканския нрав и да направим уникална регионална политика - 1
Снимка: СИНПИ

Имаме балкански нрав и благодарение на него оцеляваме толкова години, но ми се струва, че е време да обединим този нрав така, че да направим една уникална регионална политика. Без развита икономика ще продължим да сме малки и апетитни заради географското си местоположение. Това каза по време на Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“ бившият министър на икономиката Даниела Везиева, в която участваха представители на 8 балкански страни и бе организирана от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ), Форум за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

Тя обясни, че в СИНПИ считат, че трябва да започне да се мисли за взаимно сътрудничество на Балканите през неправителствените структури. На политическо ниво има достатъчно подписани документи – и двустранни споразумения, и Черноморско споразумение. Въпросът е как работят те.

По думите на Везиева всички балкански страни имат почти еднакъв икономически профил и той е промишлено-аграрен, като с превес в повечето брутни вътрешни продукти са услугите, което води до ниската добавена стойност.

Тя постави и въпроса не е ли време да се направи една отворена платформа, чрез която да се партнира в земеделието, да се мисли за общи инвестиционни пакети така, че балканските страни да разпределят помежду си най-силните места, в които могат да работят. Това да се пакетира като нещо цялостно, което може да отговори на съвременните предизвикателства.

Според проф. Иван Данов транснационалните магистрали на Балканите са основа за икономически растеж на нашите територии.

„Забавянето на отварянето на Шенгенското пространство за Румъния и България, от което следва, че Гърция няма сухопътна връзка с Европейския съюз, цели забавяне на икономическия растеж на балканските страни“, категоричен бе проф. Данов и допълни, че географско местоположение, свързано със световните икономически проблеми, реално е обективна предпоставка за нашето развитие.

По думите му е време да опровергаем битуващото мнение, че Балканите са по-изостанала територия, различна по производителност от останалите части на Европа. Още повече че имаме изключително положителния пример в това отношение през последните години на Турция и Румъния.

„Необходима е координирана концепция за основните точки на свързване на страните от Балканския полуостров. Това изисква междуправителствена комисия, съставена от икономисти, специалисти по транспорт и транспортни проекти, която да изработи генерален план на магистралната транспортна мрежа на Балканите“, убеден е бившият министър на инвестиционното проектиране.

Доц. д-р Николай Цонков счита, че в пограничните територии в трансграничните региони, какъвто например е Дунавският регион, които са най-слабо населени и най-силно изостанали, всъщност е и резервът, към който трябва да се ориентираме – да наситим тези територии икономически, демографски, дори да развием културните връзки.

„Добре да се насочим към инфраструктурно, индустриално, екологично, туристическо, енергийно осигуряване. Всичко това ще засили връзките между държавите и ще осигури така необходимата ни транспортна и икономическа свързаност“, каза доц. Цонков.

Той постави и въпроса да нуждата от трансгранични клъстери и трансгранични бизнес инкубатори.

„Тук виждам важното място на неправителствените организации, на гражданския сектор и на така напречените европейски териториални групи за сътрудничество“, изтъкна Николай Цонков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ах леле

    8 0 Отговор
    Това е най голямата простотия публикувана днес

    Коментиран от #4

  • 2 Кум Вълчан

    4 0 Отговор
    Много обичам малки и апетитни!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факти

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ах леле":

    Ще има и по-големи! Не се притеснявай!:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дупничанин

    3 1 Отговор
    "...например е Дунавският регион, които са най-слабо населени и най-силно изостанали, всъщност е и резервът, към който трябва да се ориентираме..."

    Резерватът, не резервът. И нема как да ги върнете младите там, освен в дървено пардесю.
  • 12 Време е

    6 0 Отговор
    да спрем с празните приказки, особено от нищоправещите
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ
  • 14 бай Иван

    3 1 Отговор
    Ааа, с НПО тата няма да, стане
  • 15 айде стига

    1 1 Отговор
    ".....цели забавяне на икономическия растеж на балканските страни"
    Като че ли те са се "забързали " !!!!! А не им ли иде на акъла , че с всеки изминал ден доверието в ЕС пада , може да поискат независимост и тогава без гастарбайтерите накъде ..........
  • 16 123

    2 0 Отговор
    Няма нужда на плагиадстващата да се дава трибуна за изява за каквото и да е!
    Хайде поне малко срам и неудобство, а не пак изказвания от черешата.

    Коментиран от #18

  • 17 БСП на Бунището

    1 0 Отговор
    Начело на СИНПИ е самия Калоян Паргов от БСП..Получлен на ИБ на БСП и общински съветник...Кошер от изхвърлени от управлението Неудачници регистрирали фирма с помпозното - Стратегически ИНСТИТУТ( моля ви се) за Национални Политики и Идеи.....Даниела Везиева хваната в Плагиатство...Николай Цонков - депутат от БСП и източилия Френската осигурителна система с 15 хиляди Евро Иван Данов,тръгнали да правят Националните Политики на Целия Балкански Полуостров...Нито повече - нито по- малко...
  • 18 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Везиева е уличена е в плагиатство „в големи размери“ в дисертационния ѝ труд за придобиване на научна степен „доктор“ по направление „Национална сигурност“ в Националния военен университет. Това става ясно от доклад на Комисията по академична етика до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Везиева в становището си не коментира по същество изложените от четиримата арбитри факти и изводи, касаещи плагиатството. Преди това научният ѝ ръководител проф. Валентин Терзиев е уличен в плагиатство в дисертациите си за две титли...
    Под вещото крило на пРезидента Стратегическия" Институт" е на практика една регистрирана фирма с нестопанска цел,но с активна дейност в Пропагандата предимно от завършили Националния университет по отбрана и депутати от БСП.Кой финансира активната им дейност - няма информация никъде,но кухата фирма НАМО,( Национална Асоциация за Международни Отношения),участваща с посланик Митрофанова в мероприятия води до Обичайния Заподозрян - дългата ръка на Русия..
    ..
  • 19 крадла на снимката

    4 0 Отговор
    Томно па тая доказана крадла на текстове за докторантура ли намерихте да показвате? 90 % крадена работа - това е казала КОМИСИЯТА, не сульо и пульо.
  • 20 Александър

    0 0 Отговор
    Ма ква икономика, че и минист ър? Ти нямаш и един ден трудов стаж! За спускане по парапета отличен, но глей да не скъсаш нещо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове