Last news in Fakti

23 Септември, 2023 17:08 2 345 43

Красимир Кънев и Ангел Джамбазки спориха за убития от полицай младеж

  • красимир кънев-
  • ангел джамбазки-
  • убийство-
  • младеж

Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг, освен наказателно обвинение

Красимир Кънев и Ангел Джамбазки спориха за убития от полицай младеж - 1
Снимка: БГНЕС

Историята с фатално простреляния 18-годишен Светльо Младенов, заподозрян за серия грабежи, повдигна много въпроси през изминалата седмица. Ситуацията коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по "Нова телевизия" .

"Преценяваме ситуацията по съобщените досега факти по случая и на базата на това можем да предположим, че е на лице флагрантно нарушение на закона. По специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска изплозване на оръжие само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи да направят всичко възможно да запазят живота на лицето срещу тях", заяви Кънев.

Евродепутатът изрази пълната си подкрепа за полицейския служител, прострелял момче при гонка. "То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления трябва да бъдат наказани. Организации като БХК винаги защитават извършителите. Винаги се опитват да оправдаят техните действия. Става дума за банда, обвинена, че напада и граби хора няколко поредни дни. Когато полицай стреля два пъти предупредително във въздуха и преследваните не спират, а един от тях посяга към чантата си, какво да си помисли служителят на реда? С воден пистолет ли да напръска банда грабители? Полицаите са действали според закона. Огромно лицемерие е да защитаваш движението "Нито една повече", но и извършителите на такива престъпления. Една част от модераторите на мнения в обществото се опитват да измислят българския "Флойд", но не им се получава. Съвсем друг е случаят. (бел. ред. Джордж Флойд е афроамериканец, който на 25 май 2020 г. е починал при задържането си след като полицейски служител притиска с коляното си врата му в продължение на близо 9 минути).

"Слушах упражнения на Главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които са изцяло некомпетентни за мен. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено когато полицейския е предупредил и произвел предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а допълнение към него е абсолютната необходимост. Има редица фактори, които служителят трябва да прецени", заяви Красимир Кънев.

Председателят на Българския хелзинкски комитет коментира, че факторите, за които става дума когато се коментира абсолютната необходимост са - характера на извършеното престъпление, представлява ли лицето актуална опасност за някого, какъв вид оръжие трябва да бъде използвано, къде да бъде насочено то. Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация.

"Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг, освен наказателно обвинение срещу полицейския служител и присъда, която да отчита тежестта на причиненото увреждане. Ние говорим за загуба на живот на един 18-годишен младеж", заяви председателят на БХК.

От друга страна относно правата на жертвите на грабеж Кънев добави: "Правата им трябва да бъдат по адекватен начин застъпени в в хода на наказателното производство. Това е предвидено в българското законодателство - когато лицата, които са извършили грабежи бъдат заловени и предадени на съд, жертвите имат право да стъпят в това производство и да участват в него."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Магарето 🐴

    74 2 Отговор
    Такива като Красимир Кънев трябва да изпитат ромската любов, трябва да ги закарат в една ромска махала за един месец и да кажат на ромите да правят каквото си искат с тях. След това може би ще се променят коренно.

    Коментиран от #14

  • 3 Кочо

    27 22 Отговор
    Правото на живот е първото и основно човешко право! Веднага след него е правото на грабеж! Но, защо полицаите не действат по същия начин срещу прокурорския син от Перник! Обратното, прокурорският син налага някакво момче и ехидно го пита, дали е полицайче!!!?

    Коментиран от #7, #33

  • 4 Анонимен

    65 3 Отговор
    Този родоотстъпник Кънев първо изцяло да прочете чл. 87 от ЗМВР1 особено т. 3 и тогава да приказва неверни неща. Тия от този комитет са абсолютни американски подлоги.
  • 5 Отговорът на

    60 2 Отговор
    българската държава трябва да бъде много голяма материална награда за полицая и най малко паметник в Лозенец за да го помнят хората. А за убития нищо. Да пратят майката на "доброто момченце" обратно в Индия.
  • 6 Така така

    50 0 Отговор
    БХК и НПО вредни за България
  • 7 да де

    60 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Абе от па дък това правило не важи ли и за избитите от такива "дечица" стари хора по селата къде беше тогава това ла.но Кънев.
  • 8 Да но лицето

    29 1 Отговор
    Не е било срещу тях а бягайки от тях след като не се е подчинило на полицейско разпореждане.
  • 9 Миризлив пор

    47 1 Отговор
    Докато въпросния Кънев не пострада брутално заради 30-50 лева ще ги защитава. После ще носи пистолет за самозащита.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Майора

    37 2 Отговор
    Абе Кънев ти разбираш ли от право и закони? Според теб дева ли не полицаят трябва да се остави на престъпника и нищо да не прсви с него , а да го погали с перце!Рто заради такива като теб престъпниците се чувстват невинни!
  • 12 СПОРИЛИ 2 БОКЛУКА

    18 2 Отговор
    кой е по-така. Полицаят е прав, но Джамбазки си прави пиар за чужда сметка. Кънев защо му опростиха присъдата не знам
  • 13 Аз мисля, че

    25 1 Отговор
    би било много добре да наградят полицая с нещо голямо, например апартамент в центъра на София за заслуги за защита на гражданите. А на милото добро момченце да му организират празнично пътуване до Онзи свят. Ако продават захарен памук ще отида и аз.
  • 14 Факт

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Магарето 🐴":

    Той си е циганин.
  • 15 Иванов

    24 3 Отговор
    Горещо се моля след време другите двама ,останали от тази ,банда да набарат дъщерята или внучката на този
    Кънев ,и тогава да видим каква песен ще пее.

    Коментиран от #20

  • 16 Браво

    20 2 Отговор
    Колегите му полицаи да организират протест за да дойдем всички
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пенсионер

    4 16 Отговор
    Има много смущаващи неща. Полицая с два пистолета. На престрелка ли е тръгнал ? Два предупредителни и два бързи изстрела. Първия в краката и докато ци--нина пада , го застига и втория куршум.Стават 4 изстрела. Намерени са три гилзи.Спирам да тук .Изводите направете сами.

    Коментиран от #24, #32

  • 19 Забрана на всички НПОта

    18 1 Отговор
    спонсорирани от чужбина,и защитаващи чужди интереси!
  • 20 Ами той един път

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    яде шамарите,ама парите са по силни от боя!Явно че трябва пак да му се припомнят!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Краси

    4 0 Отговор
    Утре ще решиш да излезеш някъде сладурче и ще ни паднеш
  • 23 Перо

    11 1 Отговор
    БХК трябва незабавно да бъде закрит! Унтерменшите се финансират от чужбина за анти/българска и разложителна за обществото дейност!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шопо

    5 11 Отговор
    Изстрел в гърба си е екзекуция!
    Полицаите трябва да ги съдят за предумишлено убийство.
    Ако Аз убия някой престъпник дали ще ме съдят?
  • 26 Бесен

    14 1 Отговор
    Направо ми кипва кръвта,като чета,че има хора,които защитават това криминално цигане,той бие с тръба по главата,краде и това не е за първи път и искаме да го пожалят е няма как да стане.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Надежда

    5 1 Отговор
    Тази Г. Н. И. Д. А. Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски КОМИТЕТ, е от Надежда 4 и всеки български гражданин, може да го поздрави подобаващо на метростанция Бели Дунав.
  • 29 "Ние говорим

    6 0 Отговор
    за загуба на живот на един 18-годишен младеж" Ценен живот, бих добавил аз. Ако на 18 пребива хората с метална тръба по главата за да ги преджоби, представяте ли си какъв потенциал би разкрил на 25 или 33 години например. Пожелавам на г-н Кънев среща "лице в лице", на тъмна улица, в късни доби с друг подобен младеж - у нас таквиз бол, щото когато полицай си свърши работата, вместо медал го съдят...

    Коментиран от #30, #41

  • 30 Кочо

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от ""Ние говорим":

    Не сте прав, господине! Хората, поставени в подходяща среда се променят към доброто, заложено във всеки от вас! ,,В затвора попаднал на комунисти и станал - Човек" - Вапцаров, ,,Песен за човека"! Нали! Освен това, както вие пожелавате, ако на вас ви пожелаят да попаднете в медицинско заведение и се нуждаете от спешно кръвопреливане, кръвна група 0, резус отрицателна, питам Ви - кой ще ви дари кръв!? Знаете кой - циганите! Българи вече няма, тези, които могат да дарят са в Чикаго, малкото останали тук са стари, болни и пълни егоисти и кой остава - добрите хора от махалата! Помислете!!!

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Фактически

    9 0 Отговор
    Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет За защита на рецидивистите и престъпниците напада полицията за правилен подход в случая.
    В САЩ ако бягаш след като полицая ти казал “стой” ще те гръмне с дум-дум патрон!
    Бандитите имали права а жертвите нямали право на самозащита!

    Коментиран от #36

  • 32 Фактически

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пенсионер":

    Повече не излизай по тъмно, че някой ще те удари с тръба по главата и полицая ще ти се смее!
    Не два пистолета а и калашников трябва да носи срещу тези банди! Трима са били.
  • 33 Феликс Дж

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Има такива милиционери/полицаи, които несвоевременно не са още отстранени - като чуят за прокурорско чедо и веднага го вземат на мушка. ТОгава да видите колко корави са прокурорските синове. Естествено "своевременно" е уволнен, но урокът си остава.................
  • 34 Феликс Дж

    8 0 Отговор
    С тръба срещу момиче - без викове и предупредителни - в десятката.
  • 35 Бранник

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кочо":

    Правят го срещу заплащане иначе гориш. А такива организации като БХК и др. не са долюбвани никъде по света. Ако нямат защита от някой личности с много власт и пари отдавна биха забранени. Явно трябва да се върне Средновековието и Инквизицията и такива субекти да бъда изправяни на кладата.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кочо, Кочооо!

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кочо":

    Кочо, патладжана ще дари или ще ти продаде на баснословна цена кръв?
  • 38 Гост

    2 1 Отговор
    Загуба на живота на един 18 г паразит за обществото,който трябваше да храним с нашите данъци.Пълна подкрепа за българските полицаи ,които дръзват най-накрая да въдворят ред срещу криминалните банди.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Линч Бесилков

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мангасарски конкуренции":

    Закупуването от Джандбаз чрез братовчед му (посредник за българско гражданство?!) на тризонет в цемтъра на Париж за €7млн. с неизяснен произход ?!
    И още много престъпления извършени от Джандбаз и циг@нско-патриотарстващата му шайка-катун, покровителствани и прикривани по шпионско-патриотарска клепто-целесъобразност от полицията, прокуратурата, съда и властта!
    Само в София има поне 100 хил. граждани с произход от Македония, които веднага биха се включили в изпълнението на съдебаната смъртна присъда над Джандбаз чрез публично обесвне, като му ритнат столчето под бесилката!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Един

    0 1 Отговор
    За отстрел на вреден дивеч не се ли полагаше награда?
  • 43 Одит

    0 0 Отговор
    Като гледам Красимир Кънев, ми се струва че е на страна на рецидивистите а май Хелзинския комитет също.
    Татко Махно би се радвал на анархиск като Красимир Кънев.
    Бандита и на 18 и на 65 години си остава бандит. Ако беше спрял след предупредителните истрели (2) щеше да е жив!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове