Last news in Fakti

25 Септември, 2023 09:35 1 050 14

Главнят секретар на МВР: Нашите полицаи се нуждаят от самочувствие

  • алексей петров-
  • мвр

Охранителите на Арексей Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях, каза Живко Коцев

Главнят секретар на МВР: Нашите полицаи се нуждаят от самочувствие - 1

Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие. Това заяви Живко Коцев в първото си телевизионно интервю пред Новя телевизия като главен секретар на МВР. Той коментира случая с убития от униформен младеж.

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: „Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”. Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. „Не разполагам с такива данни”, допълни главният секретар.

„Убийството на Алексей Петров е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров”, коментира той.

„Това покушение е много добре организирано, предварително подготвено. Алексей Петров е наблюдаван, изучаван. И е подбран подходящият момент, за да се реализира това покушение. В момент, когато е бил без охрана, в момент, когато в парк „Витоша” е имало множество туристи, които създават благоприятни условия за анонимност на извършителя”, заяви главният секретар.

Коцев поясни, че охранителите на Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях. От доста месеци бизнесменът се е движел без охрана, което било негово решение. Коцев не пожела да се ангажира с отговор на въпрос изключена ли е версията за политически нюанс в покушението.

Коцев ще предложи прагът за концентрация на алкохол зад волана да бъде намален до 0,5 промила. Предлагаме нивото да е до 0,5 или до 0,2. Да взаимстваме от европейската практика. Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, категоричен е главният секретар.

Случите на досъдебни производства на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, са 438 за август. До момента те са 138. „Тоест имаме с 300 досъдебни производства по-малко”, обяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самочувствие

    10 1 Отговор
    Аз пък мисля че им идва малко в повече точно това...
  • 2 То не

    13 0 Отговор
    са дава , а се извоюва чрез компетентност и дела !
  • 3 киро парапета

    7 1 Отговор
    Под самочувствие разбирай пари . Ами дайте им ги бре , ама от крадене как да остане за тях .
  • 4 Когато

    5 0 Отговор
    един човек е сигурен в себе си , има съответните знания и е коректен , той има и самочувствие .
  • 5 те си имат

    0 2 Отговор
    аз ги уважавам . винаги каквото могат правят . ако ме бяха ограбили с палка по крака , как щях да се чувствам . Психолозите нека да работят с тях . Имат определено място . Не може чадъри и корупции , летящи цени , една лаборатория , а хиляди с положителен драгчек .
  • 6 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    От време оно полицаите си дават заплатата на старшия и каквото изкарат е за тях. Големо самочувствие трябва да имат да, и те са бандити. Хахаха Закривай и ме ве ре.
  • 7 Веселин

    11 1 Отговор
    На един милиционер , преди години му дадоха самочувствие , резултата е видим за всички.
  • 8 До Ж.Коцев - гл.секретар на МВР

    7 1 Отговор
    ЗА КАКВО ГОВОРИ ТОЗИ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР? ВМЕСТО ДА ИСКА ПРОМЯНА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, ЗА ДА МОГАТ ПОЛИЦАИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ КАЧЕСТВЕНО РАБОТАТА, ЗА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ОГРОМНИ (ЗА БГ) ЗАПЛАТИ, ТОЙ ПРЕТЕНДИРА ЗА СПОКОЙСТВИЕ И САМОЧУВСТВИЕ. ГОСПОДИНЕ, ВАШЕТО СПОКОЙСТВИЕ И САМОЧУСТВИЕ ОЗНАЧАВА НЕ САМО ОГРОМНА БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ, НО И КОРУПЦИЯ В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ. НАРОДЪТ И ДЪРЖАВАТА НЯМАТ НУЖДА ОТ ТАКАВА ПОЛИЦИЯ!
  • 9 Американските полицаи

    2 3 Отговор
    са въоръжени с палка, тейзър, пистолет Колт. В багажника имат дългоцевно оръжие, щит, гранати, базука. Степента на използване на тези оръжия преценяват самите полицаи. Толковали трудно и нашите да се оборудват така? Дали им един Макаров който е много мощно оръжие и убива, трудно е само да рани.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 може да се

    0 0 Отговор
    гледа холивоод , сериалът , Отдел Издирване и да се сътвори Народен полицайот 2023 година . Да носят електронен Хелп с ИИ да показва евентуален расвой на операцията . Оръжието - може без . Шпрей в автобуса срещу тримата не са ползвали или палки . Нови форми да им ушият . Да си попълнят щата . Извънреден труд е вреден . Да направят полиция за протести . Не е еднакво на мач и на протест - излагат се с тези пълни полицаи и полицайки .
  • 12 1234

    4 0 Отговор
    и аз искам някой да носи наказателна отговорнос, а те и административна не носят:
    е твае от ЗДП
    Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
    3. следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях;
    !!!затова умират хора, а министъра само се чуди как да цака шофьорите
  • 13 До Ж.Коцев - гл.секретар на МВР

    0 0 Отговор
    ЗА КАКВО ГОВОРИ ТОЗИ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР? ВМЕСТО ДА ИСКА ПРОМЯНА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, ЗА ДА МОГАТ ПОЛИЦАИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ КАЧЕСТВЕНО РАБОТАТА, ЗА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ОГРОМНИ (ЗА БГ) ЗАПЛАТИ, ТОЙ ПРЕТЕНДИРА ЗА СПОКОЙСТВИЕ И САМОЧУВСТВИЕ. ГОСПОДИНЕ, ВАШЕТО СПОКОЙСТВИЕ И САМОЧУСТВИЕ ОЗНАЧАВА НЕ САМО ОГРОМНА БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ, НО И КОРУПЦИЯ В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ. НАРОДЪТ И ДЪРЖАВАТА НЯМАТ НУЖДА ОТ ТАКАВА ПОЛИЦИЯ!
  • 14 Емо

    0 0 Отговор
    Всъщност абсолютна необходимост да стреляш има само ако налитат към теб с нож, брадва и то отблизо, така че да нямаш друг изход. Това е неизбежната отбрана. Да стреляш по бягащ човек на 50-100 м е признак на психопатия. Този полицай, на когото не му казват името все още, ще се превърне в следващия, убил някой просто ей така, ако сега го оправдаят, защото това чувство на всевластност и право да стреляш по твоя преценка ще се засилва с годините. Носенето на два пистолета също е признак психопатия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове