Last news in Fakti

27 Септември, 2023 11:31 960 13

Зам.-министър на земеделието: Няма прекомерна сеч в района на Царево

  • сеч-
  • царево-
  • проверки

Според Мирослав Маринов незаконната сеч в страната е 3%, а не както сочат данните на WWF - между 25 и 30%

 Зам.-министър на земеделието: Няма прекомерна сеч в района на Царево - 1

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч. Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов.

Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила проверка на проверката. По думите на Маринов и двете проверки са показали, че сечта е с по-ниски размери от разрешените.

"Водосбор 1 в района на Лозенец – издадено е само едно позволително за сеч за 2 куб. метра дървесина. Тя е само 0,02% от запаса на дървесината в целия водосбор. Вторият водосбор е в района на къмпинг Оазис. За последните 5 години лесовъдските дейности са водени само в 2 насаждения. Площта е 24,5 хектара, което е 4,8% от държавните горски територии. Предвидено е за ползване 1820 куб. метра, а са добити 1487 – 82% от предвиденото. Данните са сходни за всички водосбори – категорично. В тези насаждения няма незаконна сеч".

Благодарение на българския лесовъд в Странджа бедствието не е било с много по-големи размери, категоричен бе заместник-министърът.

"Нивото на валежите е било над 330% месечната норма за 16 часа. Ако не беше работата на лесовъдите, бедствието щеше да бъде много по-тежко".

За доклада на WWF, според който между 25 и 30% от цялата сеч в България в периода 2018 – 2022 г. е незаконна, Мирослав Маринов каза, че на тях не им е ясна методиката, по която се е правил. Той не е съгласен с числата, дадени от WWF. Според него процентът е около 3%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой да е изненадан

    21 0 Отговор
    Вече ми е смешно, когато се оповетяват резултатите от проверки на официалните институции.
    Всичко е ОК, разбирай в нормите, стандартите и законите! Няма никакви нарушения или неправомерни действия!
    Така беше с бактериите в Черно море, така е с изсичането на горите, така ще е с украинското зърно и всеки друг съмнителен продукт, стига да идва от "правилното" място.
    Само едно ми е тъжно - от моите данъци се вземат парите за заплати на всички тези наведени "експерти". Защо трябва да ме крадат, симулирайки работа!
  • 2 Българин

    15 0 Отговор
    Нищо в България не е така както изглежда, а така както е угодно на някои.
  • 3 КИРО

    10 0 Отговор
    WWF нямат причина да лъжат, но нашите експерти имат причини с много нули да се правят на утепани!
  • 4 Иво беров

    10 0 Отговор
    Те, тоя ще е от горската мафия. Защитава я! В Монтанско изсякоха горите без да залесят едно дръвче. Надраха гората с горски пътища за камиони и трактори, които станаха улеи-водосборници за заливане от на селата от порои. И през турско не е било така. Съсипаха природата и то все законно. Вижте, всеки обикновен-беден-честен горски е със скъп джип, къщи - палати и децата и внуците им с големи апартаменти и къщи в София или Гърция. Всички влизали в гората "законно" по списък от НАП, Съд и Белене!!!
  • 5 няма управия

    6 0 Отговор
    Естествено ,то друго не мой да е
  • 6 Съдията Дред

    8 0 Отговор
    Ясно, няма сеч, няма и зарити дерет Има само удавени

    Коментиран от #8

  • 7 Сандо

    8 0 Отговор
    Прекомерна сеч в България ще има,когато планините ни заприличат на главата на БОКО.
  • 8 и потърпевшите

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Съдията Дред":

    не могат да съдят Държавата!
    Всичко трябва да го пишат на оня отгоре! Тия на земята, от които зависят решенията са чисти като момина сълза!
    Кой ще гледа, че в миналото е падал и по-силен дъжд, но не е имало подобен потоп и наводнение (ама не е било толкова застроено и толкова изсечено) - това са детайли. Хората в Царево ще са поредните жертви на природата, само дето природата не го знае (иначе щеше да напомни за миналото). Държавата си е свършила работата - дали име някакви смешни компенсации, а "невинните" чиновници са си прибрали каквото трябва, когато са издавали "законните" си разрешения за сеч, за строителство и т.н.
  • 9 Група Цингал

    5 0 Отговор
    няма сеч, няма чемеджета пълни , няма го и депутата тлъст...
  • 10 Тоя

    4 0 Отговор
    Защо цитира само разрешителните и добитата дървесина по документи??? Незаконната сеч не е под отчет...на място се брои и се казва колко броя дървета са отсечени и с какъв приблизителен обем!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя":

    Ами виж и разрешителното за колко е.Цели 2куб.метра.
  • 12 От чужбина

    2 0 Отговор
    Били издали САМО ЕДНО разрешително и то само за 2 кубика! Направо смях! Колко ли още разрешителни са били унищожени, а да не говорим, че с едно разреешително се изнасят от горите в много пъти повече отколкото е записано. Кой верва на подобни документи? А това на снимката си е точно циганска сеч.
  • 13 Бадири

    1 0 Отговор
    В Монтана всичко е законно от дирека на ДГС та чак до дирека на РДГ! В долна рикса, клисурица, винище и славотин от законни действия в горските територии дървета има само в периферията на гората вътре е осакатено всичко. И никой нищо незнае "що ли"????? Рибата смърди от към главата "Но" винаги се чисти от към опашката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове