Last news in Fakti

30 Септември, 2023 08:33 1 163 15

Асен Александров: В училищата не се продава дрога, най-малкото защото има камери

  • дрога-
  • училище

Ако наркодилърите са ученици, те трябва да бъдат изолирани от училищната среда чрез прехвърляне в индивидуална форма на обучение например, смята педагогът

Асен Александров: В училищата не се продава дрога, най-малкото защото има камери - 1

В училищата не се продава и не се използва дрога, най-малкото защото има камери. Това се случва извън тях. В училищна среда става по-скоро "зарибяването" на децата от ученици с "авторитет". Това каза директорът на 51 ОУ в столицата и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в предаване на Радио "Фокус".

Той разказа за подобен случай отпреди няколко години в училището, което ръководи. "За наша изненада, няколко месеца преди да завърши 12-ти клас, разбрахме, че момчето, което мислехме да наградим със златен медал като най-добър ученик на училището, най-активният общественик, чаровен е бил дилър и разпространител", обясни Асен Александров.

По думите му училищата организират различни мероприятия с цел превенция на зависимостите, но дейностите не са резултат от политики на МОН. "В 51-во сме правили много такива мероприятия. Идвали са експерти, които са показвали различни видове наркотици и ефекта от тях. На по-малките ученици показваме филмчета, тъй като въздействието им върху тях е по-силно. Стефан Бакалов е идвал в нашето училище и е показвал как кучетата могат да откриват наркотици. Нашият опит показа, че е по-добре да говорят външни лица. Това, което казват учителите и родителите, някак си не се приема като първоистина от тийнейджърите", каза директорът.

Асен Александров коментира обсъжданите от държавата мерки за превенция на разпространението и употребата на наркотични вещества сред подрастващите и създаването на електронен регистър на наркодилърите, до който да имат достъп директорите на училища. Ако наркодилърите са ученици, те трябва да бъдат изолирани от училищната среда чрез прехвърляне в индивидуална форма на обучение например, смята той.

"Но това е инструмент, който би работил, ако той е ученик. Иначе за дилърите, които не са в училище, ние какво ще направим? Това е малко прехвърляне на отговорността – така го приемам. Всичко отива към училището – сексуално възпитание, военно обучение, обучение по пътна безопасност", коментира той.

Превенция трябва да се осъществява с общите усилия на МВР, медиите, училището и родителите. "Родителите трябва да са основният таргет на тази кампания на МВР. Родителите се лъжем, затваряме си очите, не можем да видим колко бързо порастват нашите деца. Ако родителите правят домашни тестове за наркотици един път месечно, това е профилактика. Не знам защо не искаме да прихванем тези традиции на държави, които по-рано от нас са изпаднали в този проблем", коментира Асен Александров.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в тоалетните има ли?

    21 0 Отговор
    Камери имало навсякъде? Който знае, как тези камери работят, няма никакъв проблем да си продава на местата, които не се улавят от камерите. Детска игра е.
  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    24 0 Отговор
    Барем един филм да си беше пуснал тоя юрдек, да се досети, че пишлегарите ще търгуват в тоалетните! Освен ако не сте монтирали камери и в тях??!!

    Коментиран от #4

  • 3 Сексуален Козирог

    17 2 Отговор
    Тоя не беше ли даскала с голите снимки,които беше пращал на любовницата си???
  • 4 Потрес

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    Училища ?!?!?! Какво и как учат, не знам, статистиката показва, че 50-55% от завършващите средно образование са функционално неграмотни! Та това дали са училища или са места за осакатяване на децата и за получаване на заплати от разни некадърници, наричащи се учители, това е въпроса. Някой виждал ли е зелен кон, а умен даскал може ли да се види?
  • 5 гражданин

    17 0 Отговор
    той ученика дилър е толкова глупав, че да подава дрогата под окото на камерата, нали, откъде ви намират такива специалисти, на Запад училищата са като затвор, и да искаш да излезеш да си купиш, не можеш преди 5 следобед, който го хванат да дилърства вътре, приключва завинаги с обучението, а и с нормалната работа и живот там, при нас всичко е разграден двор, влизат, излизат, смесват се с външни лица, дори не ги знаете кои са, и колко са, а и не ви интересува, но пред медиите да говорите глупости, за това ви бива, и това го правите основно преди, и около избори, след това пак всичко затихва и заспива
  • 6 Абееееее

    24 0 Отговор
    Глупако прост. Ела и ще ти покажа дилърите. Живея срещу голямо столично у-ще. Вечния директор. Трябва да ви изринат всичките. Като кърлежи сте се вкопчили в директорството. Има вече семейни милионери-директори с имоти в чужбина. Журналята да се поровят и чудеса ще открият.И то само в държавните. А в частните измамници е чудо.Едно , две са на световно ниво. Останалите са перачници или печатници за пари и то само за собствениците. Пишат шестици , мили очи на родителите и такси по 10-15 бона. И после. Олеле че то моето неграмотно и не може да смята.
  • 7 Механик

    15 0 Отговор
    В училищата СЕ ПРОДАВА дрога, драги ми господинчо. Продава се и още как. Не се прави на ощипана мома!
    Интересно е защо по Тошово време НЕ СЕ ПРОДАВАШЕ, а сега се продава?
    Мога да ти кажа защо, ама думите които ще ползвам за ВАС ще са много, много нецензурни, та ще се въздържа.

    Коментиран от #14

  • 8 Анонимен

    9 0 Отговор
    Който е решил намира начин, вечер по тъмно на улицата ги пречакват батковци, по телефона, на беседката, това е целта, колкото по малко население, толкова по ок, ще се оправи света 2065, четем
  • 9 ...

    5 0 Отговор
    ... Явно с тенденции намаляване на населението на света и увеличение ще настъпо 2065
  • 10 Коментар

    9 0 Отговор
    Може да не продават,но пък миналата година какви реклами имаше на райски газ и трева имаше ви е бедна фантазията.Праснаха билбордове с реклама на трева точно до училищата,а по телевизията от рано сутринта говореха колко е готин райския газ.Даже психиатър доведоха в студиото да прави реклама.Създадоха макашита,а сега се загрижили след една година...не е късно?!Наркотиците не са като алкохола и не могат да се спрат за един ден.От тях развиват психични проблеми и стават безмозъчни.
  • 11 Лагрестин

    8 0 Отговор
    Мястото на малолетните и непълнолетните наркодилъри е в ТВУ и Детска педагогическа стая,а на пълнолетните - в затвора!Да продаваш отрова и да съсипваш съдби е доста тежко престъпление!
  • 12 Лагрестин

    6 0 Отговор
    Съветвам родителите още от най-ранна възраст да записват децата си да спортуват или пък ако имат някакви дарби,да ги развиват.Също така,нека им подбират отрано средата в която да общуват и да играят,да ги инструктират добре за външните опасности и най-важното - да бъдат авторитет и личен пример за децата си,както и да ги предразполагат да споделят с тях проблемите си и как е минало ежедневието им.
  • 13 един

    6 0 Отговор
    Я, голия директор пак се изказа. Освен този, Стаматов и Калапаш, други директори няма ли в това образУвание?!
  • 14 Лагрестин

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Този господин гледа да си пази измисления авторитет на училището и затова говори така.В ЖК "Слатина" разни момченца по цял ден фучат по улиците с електрически тротинетки и подават дискретно разни пликчета,които разнасят.Около бл.44 по цял ден седят пред денонощните магазинчета всякакви типове.
    Колкото до употребата в училищата,преди Ковид мерките,в двора на 109-то ОУ "Христо Смирненски" се събираха да пушат канабис зад училището.Сега обаче задната страна е преградена и учителите вече следят по-стриктно кой влиза в двора.Въпросът е да има повече наблюдение в извънучебно време и камерите да се преглеждат по-често.Полицията също сигурно добре познава онези които вербуват непълнолетни дилъри.
  • 15 Просто кзано

    2 1 Отговор
    Съсипахте институцията Училище!Няма нищо нормално,нито дисциплина,нито ред,да не говорим за знания и всичко свързано с подрастващото поколение.Не разбираш кой е ученик,кой е моден клоун! Заплатите ви се увеличават ,учениците все по неграмотни,арогантни и невжи.Как от тези хора ще станат достойни граждани на тази държава?Изтървахме края.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове