Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 09:25 2 064 42

Пеевски: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента

  • делян пеевски-
  • асен василев

Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като "донос-бонус"

Пеевски: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента - 1

В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Това заявява депутатът от ДПС Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър.

Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като "донос-бонус".

В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър.

За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на БТВ в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша.

Както вече заявихме, парламентарната група на ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му.

А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството е длъжен да пази интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри е да изпълняват тези политики.

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация.

Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 2 Отговор
    ....и веднага асен василев започва да преосмисля, щото шефа на държавата казва.....

    Коментиран от #32

  • 2 да де

    16 7 Отговор
    Асенка е обхваната от любовна мъка парфюма и слага рога с друг ам бри аж.
  • 3 лют пипер

    10 0 Отговор
    Лелепяшка разказала приказката за ресторантите и за Мечо Гуш.
  • 4 гост

    44 2 Отговор
    Щом от 2 месеца Шиши е ВЛАСТЕЛИН на България, компетентен по всички въпроси и пише нотите на правителството значи България е отписана като държава !
  • 5 Перо

    34 0 Отговор
    Тоя дебелак-унтерменш си мисли, че от метрополията ще му махнат санкцията Магнитски, ако работи активно срещу българските интереси и провежда активна анти-руска пропаганда, сякаш населението се интересува от чуждите войни и не разбира нищо за издръжката на украинските “бежанци” и армия!
  • 6 Асен

    17 20 Отговор
    Василев има глава на раменете си и знае какво прави ! Не му трябват акъли , при това неискани .

    Коментиран от #11, #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 вседка

    22 2 Отговор
    Прости българи, докога ще избирате тази измет бре? До кога отрицателна селекция правите? Не си ли виждате края, ващия и на децата ви? С АЕЦ, Кунева стана милионерка, ама ние плащаме скъпия ток. Сега с мариците ни го правят същото. Една шепа милионери, а всички ще ходят без гащи. Докога бре?
  • 9 ПиПи

    15 2 Отговор
    Дневният ред на обществото, благото и интересите на хората не са закриване на България и подаряване на територията й на ЕС-оидите и кравешерите.
  • 10 плюс минус

    22 0 Отговор
    Мълчаливецът се преобрази в Бърборино.
    Защо ли?
  • 11 Хахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Асен":

    Разсмя ме:))))
    Я кажи колко остана ДДС-то на ресторантьорите, колкото искаше Асенка или колкото му нареди Шиши:)))

    Коментиран от #33

  • 12 Загрижен

    10 9 Отговор
    Не ви ли се струва, че Асенчо, след всяко привикване от Пеевски, става все по ококорен:)
  • 13 Истината!!!

    23 7 Отговор
    Пеевски отново защитава данъчните измамници предизборно! Асен Василев се бори с данъчните престъпници!
  • 14 Прав е премиера Пеевски

    16 1 Отговор
    От него зависи сглобкта
  • 15 Реалност

    11 4 Отговор
    Тулупа минава Денков с 200, а Шиши Асен с 300:)
  • 16 мдаа

    24 0 Отговор
    Не е на добро това, че Пеевски се появява всеки ден, за да изрази категорична позиция по важни за страната въпроси. Никак не е добре. Досега той се стараеше да остане в сянка, а сега натрапчиво излиза под прожекторите, какъв знае е това можем само да се досещаме.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хаха

    11 2 Отговор
    Господин премиер време е да набиете канчетата на тези набедени специалисти в това правителство.
  • 19 456

    20 2 Отговор
    Доколкото знам Пеевски е само депутат. От кога в държавата става това, което той казва?

    Коментиран от #22

  • 20 кИрко тъpoto

    9 3 Отговор
    Моля ти се , мило шиши, подкрепяй, нали се разбрахме да си ги поделим милиардите , не бутай сглобката . И кодовете в машинките за нас няма да ни спасят
  • 21 Българин

    10 0 Отговор
    Шиши поотслабна, но "надебеля с влст" и вече представлява "НС" !
  • 22 Отговор

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "456":

    Откакто правителството е на джендърите от ПП/ДБ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 пипи

    11 2 Отговор
    Битката на титаните от ЮЗУ и Харвард, май няма да завърши в полза на последните!
  • 25 Така е! Прав си!

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Асен":

    Финансовият министър Асен Василев иска да въведе практика, която я има в големите западни демокрации - да съобщиш за укриващ данъци и да получиш 10% от събраното. Затова в големите западни демокрации не парадират със скъпите си автомобили и разкошнити се къщи, ходят семпло облечени и не се имат за повече от другите. Затова ли шефът ми в Германия, като му щазах с възхищение, че има много хубава кола, той изплашено ми каза, че не е нова и е втора ръка ;-)

    Коментиран от #30

  • 26 прасчо

    10 1 Отговор
    Пари пере по пет пъти препира.
  • 27 Тетовае

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "мдаа":

    Шиши стана Златния пръст и много добре знае това, иска да го ухажват, за да се случват промените, иначе няма да гласува в полза на България!
  • 28 Истината

    5 4 Отговор
    Пеевски като каже "Скачай", Асен пита "Колко високо".
  • 29 123456

    5 2 Отговор
    Да слушка , оти че го смена кат потен потник ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Асен Василев

    5 5 Отговор
    Слушам и изпълнявам г-н Премиер!
  • 32 Мехди Ахмед Али

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ако иска да продължи сглобката и ПП-ДБ да продължават да крадат, ще се съобрази и ще клекне

    Коментиран от #40

  • 33 един

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    А какъв дефицит искаха и заложиха в бюджета за 2023 год.служебните на Радев/разбирай и Шиши,щото руските подлоги са си едно/,и какъв дефицит заложи Василев,за това нещо да кажеш?Или си мислиш,че Шиши като стои постоянно пред микрофоните и той командва всичко в държавата!Командваше преди,когато се криеше като плъх,когато саботираше интерконектора,когато изземваше бизнеси,когато се мъчеше да присвои Дунарит и т.н.!Сега командва до толкова,колкото едни гласоподаватели /като него/ гласуват за него,но и тази му привилегия няма де е за дълго,не може мошеник и мафиот като него да е за дълго във властта вместо зад решетките!Апропо,защо преди не стъпваше в Парламента,а сега е непрекъснато на работа и стои на първия ред?Сигурно сега гори от голямо желание да ходи всеки ден на работа!
  • 34 Юлиян

    9 2 Отговор
    Оставка
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Никаква милост за Сглобката

    6 2 Отговор
    Всички доживот. Този път няма прошка.
  • 37 Георги

    1 7 Отговор
    Пеевски премиер .Това е.
  • 38 Май перем пари, не само Боко и Шиши

    5 0 Отговор
    Защо само рестопантьорите имат привилегии 9%?
    Останалият бизнес 20% и мълчат?
    Всички да са равни!
  • 39 Христо

    5 0 Отговор
    Как може да го допускате този да прави медийни изказвания!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТАЯ ПЪРШИВА СВИНЯ

    0 0 Отговор
    КВО СЕ ОБЯСНЯВА ! МАРШ В КОЧИНАТА БЕ !
  • 42 Академигнал

    0 0 Отговор
    Чакам мама да ми купи Нобелова награда за хитрина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове