Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 23:05 1 192 0

Важните новини във ФАКТИ на 06.10.2023 г.

  • конституция-
  • калоян паргов-
  • тец-
  • софия-
  • тец бобов дол-
  • прокурор-
  • крум зарков-
  • атанас атанасов-
  • иван гешев-
  • тодор тагарев-
  • благовест пунчев-
  • владимир чуков-
  • армия

Проектът може да бъде предложен отново не по-рано от 2 месеца

Важните новини във ФАКТИ на 06.10.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Блокаж: 161 гласа "за" на първо четене за промените в Конституцията

Проектът за промени в Конституцията на първо гласуване в пленарната зала бе подкрепен от 161 народни представители. „Против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се, изброи БТА.

Калоян Паргов: Нужен е национален консенсус и смели решения за справяне с демографската криза

Дали демографската криза ще прерасне в демографска катастрофа, или не, зависи от смели политически решения и изработването на нова държавна стратегия. Нужно е постигане на национален консенсус, тъй като ни трябват смели решения сега, а времето за решения изтича. Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов по време на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП.

Електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

На извънредно заседание днес парламентарната Комисия по енергетиката прие Проект на решение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Тя е актуализирана от Министерския съвет във връзка със споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика.

Повече детски градини и ясли и по-добра жилищна политика за столицата са сред приоритетите на Ваня Григорова

Решаване на проблема с детските градини и ясли и възраждане на общинската жилищна политика за столицата ще решат в голяма степен проблемите на демографската криза в София. Това са две конкретни стъпки, които са сред приоритетите за управлението на София и са свързани с осигуряването на по-справедлив достъп до образование и здравеопазване. Това коментира Ваня Григорова, кандидатът на обединената левица за кмет на столицата, по време на второто издание на „Форум за прогресивни леви решения“ на тема „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“.

Шефът на ТЕЦ "Бобов дол": Ще си платим глобата от 100 000 лв.

100 000 лева глоба за ТЕЦ „Бобов дол”, след като Административният съд в Кюстендил потвърди окончателно санкцията, наложена от РИОСВ.

Искат наказание за важен за София прокурор

Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Това съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Киселова: Промените в Конституцията могат да се гласуват след 2 месеца

"В Конституцията е предвидено, че за нейно изменение е нужно да има подкрепата на 3/4-ти, което е 180 депутати. Ако няма тази подкрепа, има възможност предложенията да бъдат гласувани отново след два месеца и тогава да се изисква подкрепата на 2/3-ти –160 народни представители". Това заяви преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова по NOVA NEWS.

Според правния експерт от Антикорупционен фонд Андрей Янкулов акцентът на дебата за промени в Конституцията се измести – за двойното гражданство.

"Ако се отваря вратата за двойно гражданство за хората на управляващи постове, трябва да се помисли и за възможности хора с двойно гражданство да заемат ръководни длъжности в службите за сигурност и др.", каза Киселова.

По думите ѝ за невъзможността на парламента да избере (служебно) правителство има два аспекта – измежду кои лица да избира и да се консултира с парламентарните групи, за да може това правителство да преведе държавата през политическата криза.

"Вторият аспект е възможността народното събрание да продължи да функционира, за да може да упражнява парламентарен контрол върху назначеното служебно правителство. Проблемите тук са на пръв поглед битови – ако се случи нещо с премиера, президентът има възможност да назначи друг премиер, но след промените – ако другите двама откажат, оставаме без министър-председател. Днес по време на дебата бе обмислено или да се разшири кръга от лица, сред които президентът да избира премиер, или отворена врата да се мисли за нормативна уредба на правителството", обясни доц. Киселова.

Относно промените в Конституцията за съдебната реформа Андрей Янкулов каза, че пълното премахване на Пленума на ВСС не е добра идея. "Пленумът трябва да остане да съществува, макар и неговите правомощия да бъдат ограничени на база на сега съществуващите. Ясно е, че това е единен европейски стандарт, прокурори не може да участват при решаване на кариерни въпроси на съдиите", обясни Янкулов. Според него е нужно да има един балансиращ елемент във ВСС. "Пленумът като избира главен прокурор, това да става и с участие на съдиите", допълни той.

Доц. Киселова акцентира на още един аспект – дали 6 от 10 членове на Прокурорския съвет на ВСС могат да изберат главен прокурор, или Пленумът ще го избира. "Да не се каже, че не бива главният прокурор или председателите на върховните съдилища да бъдат избирани от парламента. Другата пречка е как тези 6 от 10 магистрати от ВСС да не влияят на останалите. Въпросите са независимост и автономия и самоопуравление за съда и ограничаване на прокурорите в рамките на наказателното производство и участие в граждански и административни дела.

Според Янкулов има смисъл, че прокуратурата е централизирана. "Ако тези отношения на вътрешен контрол бъдат елиминирани, то сегашната система за контрол би трябвало да бъде заменена с друг контрол. Съмнявам се, че ще бъде възприето на каквото и да е ниво. Едната система за контрол трябва да бъде заменена с друга. Ако не бъде заменена, това е отваряне на вратата за самопроизвол", заяви Янкулов.

Крум Зарков: Признавам, че е много сложно да се разбере какво точно се поправя и обсъжда

Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият правосъден министър и настоящ съветник на президента по правни въпроси Крум Зарков.

Атанасов ще предложи да има отделен закон за служебните правителства

"Ще предложа отделен закон за дейността на служебните правителства". Това заяви от трибуната на Народното събрание ген. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Не е ясно дали адвокатската колегия в Кюстендил ще приеме Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев е подал документи за вписване в Кюстендилската адвокатска колегия. Това става ясно от провалило се заседание на Съвета на адвокатската колегия, което трябвало да се проведе на 28 септември, но се провалило, след като на заседанието са присъствали четирима, а четирима членове са отсъствали.

И ПП опонираха на Тодор Тагарев за новите бойни машини

След като от най-високо партийно ниво от ГЕРБ и ДПС отправиха критики към министъра на отбраната Тодор Тагарев поради твърденията му, че негласуването в момента на сделката за закупуване на нови бойни машини "Страйкър" за пехотата поставя под риск сделката, несъгласие изразиха и от третия партньор в "некоалицията" - "Продължаваме промяната/Демократична България".

Благовест Пунев: Промените в Конституцията са добронамерени, но не и премислени

Предложенията за промени в Конституцията са добронамерени, но не са докрай премислени.

Сириец: Ние имаме проблем със смъртта

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Висш военен: До края на ноември трябва да е готов важен документ за българската армия

До края на ноември трябва да е готов прегледът на отбранителната политика, разпореден от министъра на отбраната Тодор Тагарев. След това ще бъде разписан план с конкретни дейности за одобрение от Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол