Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 18:39 1 021 7

Крум Зарков: Признавам, че е много сложно да се разбере какво точно се поправя и обсъжда

  • крум зарков-
  • промени-
  • конституция

Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка

Крум Зарков: Признавам, че е много сложно да се разбере какво точно се поправя и обсъжда - 1
Снимка: БГНЕС

Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият правосъден министър и настоящ съветник на президента по правни въпроси Крум Зарков.

„Признавам, че е много сложно да се разбере, въпреки че се опитах да не изпусна нито дума от почти 9-часовия дебат в пленарна зала. Промените в основния закон на страната са много важни. Страхувам се обаче, че не мога да кажа какво точно ще се промени в Конституцията на България“, посочи той.

Крум Зарков посочи, че от 1991 г. насам това е шестата поправка на Конституцията на България, като в предходните пет пъти това е ставало със значително по-голямо мнозинство. Сега подкрепата била твърде крехка. За него е проблем също така и скокът, който Делян Пеевски е поставил на депутатите за приключването с промените.

„Бавната писта е бавна не само между първо и второ четене. Ако човек разгледа добросъвестно конституцията на България, ще види, че онези, които са я писали и гласували преди време, са предвидили тя да бъде променена с подкрепата на три четвърти от депутатските гласове. Това може и да стане с две трети, като се компенсира с времето – не само между първо и второ четене, а и между втори и трето“, поясни Крум Зарков.

Според него през деня са били направени много заявки за промени и преразглеждане на определени текстове. Той е категоричен, че по ред причини към момента не може да се каже със сигурност как ще изглежда основния закон на държавата след като „сглобката мине през него“.

„Това, което чух току що от Никола Минчев, е, че първото четене е минало със 161 гласа. Това е един глас повече от необходимото, за да продължи процедурата и то по бавната писта. Освен това тук става дума за гласуване анблок – от националния празник през промените във ВСС и стигайки до служебните правителства“, каза още той.

Според него фиксирането на окончателното гласуване в средата на декември е противоречиво и „ще направи това цялото упражнение противоконституционно“. Той подчерта ,че разбира желанието на някои хора да се запишат под промените в основния закон на държавата, но е възможно това да стане за сметка на спазването на текстовете, записани в него.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия...

    6 1 Отговор
    Където ги замислят тези промени и те не знаят за какво става на въпрос.
  • 2 Каква

    3 3 Отговор
    "гениална" мисъл само на Кацамунски !
  • 3 Пръц

    4 1 Отговор
    Ами ти като "по-умен" от народа сигурно знаеш.Да ти припомня а.200г византийци.500г турци.45г руснаци,40 г олигофрени
  • 4 Само фактът, че лицето КОЙ

    2 2 Отговор
    още не само не е в затвора, но и диктува публично и открито посоката на България е фарс, цирк, безподобие, срамота, знак за страх, незаинтересованост какво се случва с България на всички българи в България! Това е абсурд! Не трябва да се дискутира изобщо, а да се вдигнем всички и да изнетем тази мафия! Народе, искате ли да я има България??? Ако да, Тогава се събуди и грабва тоягите!
  • 5 Интересно е да виждаме, че много хора

    3 3 Отговор
    се впускат в анализи на казаното от Пеевски, Борисов и подобни 100% компрометирани фигури.
    Още веднъж - каквото и да кажат, не трябва да се прави. Това са едни хора, които ако се докажат взички злини, които се предполага, че са сторили, бял ден не трябва да видят!
  • 6 Пуделче има ли

    1 0 Отговор
    поне един не комунист и ходил на учили ще ама не в мацква при "президента" ви Мунчо рускоподлогов?
  • 7 Този

    0 0 Отговор
    Този не е дипломиран юрист, а акъл дава. Смешник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове