Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 23:14 1 705 10

Важните новини във ФАКТИ на 10.10.2023 г.

  • бойко борисов-
  • слави трифонов-
  • забрана-
  • румен радев-
  • ива митева-
  • венецианска комисия-
  • задържани-
  • десислава радева-
  • съд

За три години – нищо. Няма да се направи повече нищо. В момента, това в което се намира България - няма шанс. Аз съм свикнал да си нося отговорността и да изпълнявам ангажименти

Важните новини във ФАКТИ на 10.10.2023 г. - 1

Бойко Борисов: Единственото, което ви обещавам е, че дългът ще расте

За три години – нищо. Няма да се направи повече нищо. В момента, това в което се намира България - няма шанс. Аз съм свикнал да си нося отговорността и да изпълнявам ангажименти. Минах покрай църквата "Свети Димитър", строи се с единия милион, който го оставих аз. Вие сте си виновни. Щом го допуснахте, сега ще си сърбате попарата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Видин, където подкрепи кандидатите за кметове и общински съветници на партията.

Слави Трифонов: Котката, г-н Денков, е Делян Пеевски, а мишките сте вие от ПП

Сутринта министър-председателят Денков отговаряше на въпроси във фейсбук. На въпросът: “Защо са си позволили да направят коалиция с ГЕРБ и ДПС”?, той отговори с китайска поговорка, която гласи, че няма значение какъв цвят е котката, бяла или черна, важното е да лови мишки. Така е. Само че котката, г-н Денков, е Делян Пеевски, а мишките сте вие от “Продължаваме промяната”.

От 1 декември без стари и замърсяващи коли в центъра на София

Ограничения за най-старите и замърсяващи коли в столицата. От 1-ви декември те няма да могат да влизат в центъра на града.

Обсъждат заплахите пред националната сигурност на среща при Радев

В сряда в Президентството ще се състои консултативна среща, на която ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране, съобщиха от „Дондуков” 2. Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

Ива Митева: Освободиха ме днес „от нищото“, това е политическо уволнение

Ива Митева смята, че съкращаването ѝ от парламента е "политическо уволнение".

По-рано от НС съобщиха, че дирекцията, която оглавяваше бившата парламентарна шефка е закрита, а нейната позиция - съкратена.

Пред БТА Митева коментира, че е била освободена днес „от нищото“.

Според нея причината за нейното уволнение е политическа. "То започна в 48-ия парламент, когато Вежди Рашидов образува дисциплинарно производство срещу мен, но не се получи. После почнаха други опити – пак не се получиха, явно са се чудили как да се случи", коментира Ива Митева.

Тя каза, че ще обжалва заповедта, но отбеляза, че няма намерения да се връща в парламента.

Митева работеше в дирекцията „Законодателна дейност и право на Европейския съюз” от 2000-ата година, изключая времето, в което ръководеше НС. Тя беше председател на XLV и XLVI Народно събрание. В началото на 2023 Ива Митева обяви, че се разделя с ИТН и оглави нов политически проект.

Венецианската комисия критикува промените в Конституцията

Венецианската комисия оповести своето становище по готвените промени в Конституцията, гласувани в Народното събрание миналия петък. Припомняме ви, че пленарната зала ремонтът на основния закон не мина на първо четене, но политиците направиха заявки, че поправките ще бъдат гласувани през декември.

От комисията обаче критикуват предоставените им текстове, като заявяват, че мотивите са им дадени под формата на "кратка обяснителна бележка", уточни БНР.

"Който предлага законопроект, трябва да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", пише в становището на Венецианската комисия.

„Няма каквато и да е оценка на потенциалното въздействие", констатират още от комисията.

Венецианската комисия има съображения и към предлаганите промени в статута на главния прокурор, който не бива да се превръща в обикновен администратор, нито да има два петгодишни мандата.

При все че конституционната реформа не е била предшествана от подходящ обществен дебат, Венецианската комисия препоръчва на българските власти да мотивират подробно всяко свое предложение, така че обществеността да е наясно с въздействието на новото законодателство.

Задържаха 12 души, изнасяли са военни изделия за Русия

Престъпна група е задържана, изнасяла е военни изделия за Русия, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг, предаде novini.bg.

Мистериозен инцидент с Десислава Радева

Мистериозен инцидент е претърпяла първата дама на България – Десислава Радева. Това стана ясно от кадри на президента Румен Радев и съпругата му, които в понеделник вечерта отидоха в Бургас, за да участва в тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от основаването на Университет "Проф. д-р Асен Златаров", пише Булфото.

КС допусна искането на Радев за разглеждане на прекратяването на концесията на "Росенец"

Конституционният съд допусна частично искането на президента Румен Радев за разглеждане на прекратяването на концесията на "Росенец", съобщиха от съда.

Конституционният съд с определение по конституционно дело № 14/2023 г. допусна за разглеждане по същество искането на Президента на Република България за установяване на противоконституционност на §2, ал.1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Със същото определение Конституционният съд отклони искането на Президента на Република България за установяване на противоконституционност на §2, ал.2 и §3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (обн. ДВ, бр.8 от 2023г., изм. и доп. ДВ, бр. 67 от 4.08.2023 г.) и прекратява конституционното производство в тази му част.

На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии.

Определението е прието единодушно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хххи

    1 0 Отговор
    Целият свят е объркан, щом ни казват, а вие подслушвате разговорите и знаете как стоят нешата на запад. Преди пандемията войните е било много по ок от сега. Дори и наплив на български и чужди студенти са много по малко от преди. Трябва дави говори нещо хора. Те се борят всички за власт и никой вече не би ви решил проблемите. Трудно много труден става за някои хора. Запазете спокойствие и си носете новите дрехи, че утре знае ли се какво предстои, като Израел, арабите са много и първи ще нахлуят в Банкя, да пият по една боза с локум баклава картофена
  • 3 Тома

    5 1 Отговор
    Тиквата бръкнал в чекмеджето и дал един милион на църквата
  • 4 Дай

    1 0 Отговор
    ми само да лъже , да граби и да плюе , безродникът от Банкя , ненадминат съсипник на държавата , на нацията , която изчезва , както и на много човешки съдби !
  • 5 Българин

    1 0 Отговор
    Борисов, ти си долен лъжлив манипулатор. Ти също си управляващ, чий го търсиш там като плюеш по собственото си правителство.Това твоето си е за диагноза от психиатър.Замисли се над това.
  • 6 Анонимен

    0 0 Отговор
    За 3 години е вярно нищо, но и за 37 години най неграмотните управляваха без дипломи и за кандидат кмет имате със средно в град и седнал да говори за образование, четейки в един сайт. Вие добре ли сте, бре бате Бойко. За образование да коментира, без те да го имат. Това си беше при др Тодо6Живков бре Борисов или за парлама. То че сме прости прости сме според вас, но вие прекалихте с простотията си. Тия трябва да са при др нинова, не и в дясното в тоя град разни гелмета дошли в ония години да мътят всичко, а тия десните преди 1944 като бай киро, станка, ангелина ги застреляхте, те са автентипното дясно в града, а не разни бедни кокони, без образование и ценз, има си за нагона кабини на запад, а не да ги вкарвате там, където не им е мястото цели 17,20 и повече години, където на вас ви е удобно.
  • 7 Анонимен

    0 0 Отговор
    И точно бай Киро никоапетковиста, който е имал бахча преди 1944 и е давал храна на много бедни майки, децата им без тая специалност преди 17 г бяха назначавани в банки и къде ли не И вие не сте дясни, а сте леви бедни хора от герб, вече милиардери. Много лъгахте всички партии и веждито и той като черна станция се обажда, а Лятиф умря на квартира, без собствено жилище, вместо да са благодарни банкерите на гербспдпс те се нахвърлят комунистите, майка им, нашите деца в банки, а вашите безработни. А точно баба им покойница лично тя ни бе казала, работих в бахчата при бай киро бе добър човек и винаги ни плащаше, бедни, но днес велики, та бойко и той не знае на кой бог да се прекръсти. Удариха знаете кои, без да ги обидя дпсгербсп.
  • 8 ////

    0 0 Отговор
    Писна ни от всичките им лъжи, без значение за мен, партии. И искат останалите да не лъжат, които не са излизалинавънзлобеят, а бай киро ни е вуйчо. Умрял от вас комунистите на бкп дс. И след 1989 умряха в Кj ли децата им Ангелина и Станка, а ми турил борисов разни селски амболски гелмета комунисти да се разпореждат със съдбите ни, алчни не видели пари и с дрехи под наем бяха на бала. Или е поредната лъжа от мен, да ама не. Чак санирали блока на зетя на бабата отвън и вътре с скъпи бои. Кога щяха да видят тоя разкош с държавни пари. Никога.
  • 9 Наблюдател

    0 0 Отговор
    То както е тръгнало борисов ще дочака внуците на неговите комунисти доносничали за х и у в града ни и внесто да не са повече на хранилка държавна, той ги държи съветници да си отгледат внучетата в София, ама понякога може и амет да дойде на власт след врене и всипки да ви измести. И по ок ще е за някои.
  • 10 Истината

    0 0 Отговор
    Те в църквите само комунистите на бойко ходят и като започнат селяндура директор архивата 5 къщи на село при соца са били, трябва да се ходи, не трябва това и онова, а той те са грешници. Идва взема от старицата земята за 200 лева и я купува от общината за без пари, продаваше я, но няма кой да му даде тия х 10 и нагоре тия пари, ненаупени на труд, а да им подават работливите. Акъл си имат хората в излишък и седнал за герб че били анти, анти са моите роднини, че им взеха бахчата по майчина линия киро, по баща ни в др град Х, магазина на вуйчо ни и на син му Тодор млад го пенсионираха и му разрешиха да носи на умрялото по живков отпред и билетчета лотарийни по 0.50 лева, 4 деца са умни и с висше по софия и Варна, Тонка е на малката му дъщеря, може да потвърди написаното, с баба ми ходихне и тя му се караше да се откаже от бога, от църквата, но си бе набожен много и не се отказа Тодор, а продължи да продава билетчета в хс и това е едно на едно. Минали години, но който е жив го боли, а рода им е само от юристи, лекари, математици, но дойде друг народ и бойко утре ще е и е с тях, българите ги застрекяха всички бг партии, за да угодят отвън на техните си началници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол