Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 05:30 2 870 63

Правителството обсъжда размера на минималната работна заплата

  • правителство-
  • заседание-
  • минимална работна заплата-
  • осигурителен доход

Редовното заседание на кабинета започва в 10.00 часа

Размера на минималната работа заплата за страната ще разгледа днес Министерският съвет на редовното си заседание, насрочено за 10:00 часа, съобщават от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

В дневния ред са още промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Кабинетът ще разгледа в няколко решения отпускането на допълнителни разходи за Министерството на земеделието и храните, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и МВР.

Правителството се очаква да обсъди възлагането на дейности по осъществяване на неотложни ремонти по оградата по българо-турската граница до 31 декември 2023 година.

Обсъжда се максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета. Тя ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Работна група с участието на техни представители ще събира конкретни предложения за такива критерии. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост.

Това беше тема на неформална дискусия в Министерския съвет, в която се включиха премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката.

При гласуването на Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година депутатите приеха, че максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ццц

    13 4 Отговор
    Кои са тези двама льохмани на снимката? Къде е правителството? Къде е голямото момче от ДПС? Къде е посланика? Този дебелия от снимката не е ли герой от Хари Потър, който беше плъх на неговия приятел?
  • 3 Наистина

    15 2 Отговор
    Шенген през крив макарон !
  • 4 Тия

    12 5 Отговор
    са два "умника"!
  • 5 Започва

    15 4 Отговор
    Пред изборната подкупване на части от населението

    Коментиран от #7, #57

  • 6 Транзистор

    6 17 Отговор
    Финна материя е минималната работна заплата. За сега не я пипайте. Май, Бойко умееше да управлява повече поне що се отнася до бюджетно планиране и управление на приходите в хазната.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Транзистор

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Започва":

    И респективно оставане без работа на друга част :)
  • 8 Гориил

    12 4 Отговор
    Без финансови инжекции от Европейския съюз няма как да се постигне целта.
  • 9 гост

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Транзистор":

    И кое и е ,,финното" ? Нищо финно няма.Който не може да плаща брутни 460 евро на месец,да хваща мотиката ,не да ми обикалят студията и да обясняват кооолко висока щяла стане. Ама искат еврозона и Шенген същите тия дето реват срещу повишението на 930 лв. Нагли до безобразие.
  • 10 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Транзистор":

    А Бойкото ти играеше по гайдата на същите тия дето са против увеличението на МРЗ.
  • 11 Аййййй

    13 3 Отговор
    Оставка продажници
  • 12 7278

    8 11 Отговор
    Минималната в България ще е колкото средна в Русия

    Коментиран от #19, #22

  • 13 вейл

    11 1 Отговор
    Голямо благоволение да отделят от времето си , за да обсъждат доходите на “мързеливите и глупави “ работници , които дълбоко презират . Как са го сметнали месечното увеличение ...60 лв.за работниците , срещу 1000 000 € за политиците?
  • 14 Чума

    5 11 Отговор
    Ако обявят, че ще намалят драстично МРЗ на 25 лева, пак ще ги нападате! Няма вариант, при който да ви се угоди! Да се върне най добре фашизма, чорбаджиите да командват и когато някой стачкува, техните пазванти бодигарди охранители да го натупат и изхвърлят от фабриката! Ако са повече, да дойде полицейския ескадрон и им натроши комунистическите картуни! Стига сте се грижили за този увреден, все по мързелив и претенциозен електорат! Кметовете да се назначават, както при фашистка силна и обединена България! Народа обича и уважава насилието.

    Коментиран от #16

  • 15 уйибгж

    13 4 Отговор
    Прости българи, за пореден път въздигнахте душманите си на най високите позиции та да продължат да ви душат. Гледам го един с 2-3 зъба в устата, със скъсани обувки и вехти дрехи, дето се вика няма какво да яде, обаче вика аз съм "демократ" каквото и да значи това. От 33 г. ви крадат и лъжат от едно Посослство и ви инсталират най долната накупена сган да ви краде и лъже, а още има някои дето не са разбрали, че ги скубят и грабят по най "демократичен начин". Почти никои не търси премъдростта на Христа Бога та в невежеството си затъвате още повече. Събуждай се заспал и прост българино дето за умен и хитър се имаш. Просто се събуждаите.

    Коментиран от #20

  • 16 вейл

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Чума":

    Ама ние ще се оплачем на руснаците , както по османско време и пак ще дойдат да спасяват братята християни от фашизма
  • 17 Артилерист

    8 5 Отговор
    Заседанието на бг.правителството се състояло в посолствоТО на Козяк. Денков се оплакал, че пари няма и няма решение за нарастващите протести и недоволство сред населението. Посланикът му обърнал внимание, че има полиция, която добре се е справила с предните протести, малтретирането на протестантите зад колоните и най-вече с гаврата над разгърденото момиче. Посланикът напомнил и че шефовете на службите са сменени, съгласно неговите указания и както било потвърдено от записа от съвещанието на Подмяната и били готови да действат по американски тертип срещу негрите и индианците...
  • 18 Тагарев👍👍👍👏

    3 6 Отговор
    Трън в окото на сдружението на военният пенсионерски клуб около високо вдигнатото юмруче.
  • 19 Реалност

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "7278":

    Средната в България е колкото минималната в Румъния, а минималната месечна ще стане 1/2 от минималната седмична в Люксембург.
    П.П. Средната в България е 1957 лв, а в Русия е 3206 лв.
  • 20 Мозъците им

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "уйибгж":

    са безвъзвратно измити за последните 75години.
  • 21 Право на мнение!

    14 2 Отговор
    Вдигайте минималната заплата! Не можем да влезем в Еврозоната с мизерни заплати! Който не може да плаща високи заплати, значи бизнес-плана му е лош! Да си работи сам или да затваря и на негово място да дойде по-компетентен бизнесмен!
  • 22 Напротив!!!

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "7278":

    В Русия Минималната заплата е 16 242 рубли = 176$ = 313 лева !!! Така, че не ми ги хвалете Русия. Ако не бяхме в ЕС сега нямаше в България минималната заплата да е 2 пъти и половина по-висока от Русия!

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 23 Въпрос?

    8 9 Отговор
    Минимална работна заплата Германия 1 584,00 EUR на месец! Минимална работна заплата Франция - 1 539 EUR на месец! Минимална работна заплата Русия 158,53 Евро ! Като Европейците ли искате да живеете или като Руснаците?

    Коментиран от #32, #35

  • 24 Сравнение

    10 0 Отговор
    Минималната заплата в Южна Корея е 1630 $ = 2 890 лева !
  • 25 В Румъния

    11 0 Отговор
    От 1 октомври минималната заплата в Румъния става 3300 леи (1320 лв.)!!!!!!!!
  • 26 Работодател

    11 2 Отговор
    Ако някой си мисли, че тия мислят за хората, значи е много глупав. Минималната заплата се вдига не заради хората, а за да се прибират по големи данъци в хазната !
  • 27 Българин

    12 2 Отговор
    Да спрем да плащаме членски внос към ЕС, който е над 2 милиарда годишно и да хрантутим 600 евродепутати. Също така да спрем да даваме стотици милиони на Урсула за нейните безполезни ваксини, които така или иначе изхвърляме.
    Да възродим селското стопанство като за начало връчим по една мотика на всички депутати...да заседават веднъж месечно, а през останалото време на полето.
  • 28 Алооо

    10 1 Отговор
    Румънците вече вдигнаха минималната си заплата с равностойността на 120 лв.! Какво чакате още в Бъргария?!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "Напротив!!!":

    Ние не хвалим Русия, Световната банка и МВФ го прави:) По БВП спрямо покупателна способност Русия измести Германия и вече е в топ 5, горките Франция и Великобритания изпаднаха от топ 10, а нас няма да ни коментирам - 94 място, след Занзибар:)
    На всичко отгоре, въпреки че покупателната способност на руснаците е 9 пъти по голяма от нашата минималната пенсия в Русия е 320 лева, а в гордия член на ЕС България е едва 252 лева:)

    Коментиран от #33, #34, #36, #46

  • 31 То за това

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Напротив!!!":

    Сме последните в ес
  • 32 И аз да попитам

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос?":

    Минималната заплата в ОАЕ е 4200 евро, минималната в България е 390 евро. Като членове на ЕС ли искате да мизерствате или да живеете истински като дубайците? Дори минималната заплата в ЮАР е 895 евро:)))
  • 33 Напротив!!!

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Мизерия: Възрастните в Русия изпаднаха и от Третия свят. Защо пенсиите удариха дъното?
  • 34 Алооо

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Ти нещо си се объркал - не минималната пенсия в Русия е 320 лв., а средната! В Русия са много зле! С обезценяването на рублата стандартът на живот на пенсионерите падна дори под този в страни от третия свят.

    Коментиран от #38

  • 35 Учуден

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос?":

    Статията е за България ти ми плещиш за Германия, Франция и Русия??? Сигурно си фен на поговорката "Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле". И защо не сравни любимите ти Германия и Франция примерно с Люксембург, Емирствата или Сингапур.

    Коментиран от #37

  • 36 Реалност

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    В руски сайтове от години има статии "Как българите ни задминаха по пенсии, заради ЕС". Сега просто инфлацията, която им докара плъхът, се усеща повече от всякога. Какво ли ги чака още, ако не го сменят час по-скоро?

    Коментиран от #44

  • 37 Въпрос?

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Учуден":

    Защото България е в ЕС и целта ни е да догоним Германия и Франция, водещите в ЕС! Не е ли така?!

    Коментиран от #40, #60

  • 38 Хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Алооо":

    Сигурен ли си, че не е максималната годишна:)))) Ех тия джендърски фантазии:)))) Поне в Русия 32 милиона не живеят в кашони под мостове като в САЩ:))))))))

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Истината!

    4 6 Отговор
    В България никога пенсионерите не са живели по-добре от сега! В понеделник дадоха пенсиите и елате да видите какво стълпновение беше в магазините! Продавачките не можеха да насмогнат!

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 6нтщ5ж

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаха":

    Виждам ги горките пенсионери, които живеят в Раша, Ютубърите им как ходят да им разнасят храна и да се снимат с тях, а те се радват като деца с беззъбите си усти.

    Коментиран от #55

  • 42 Любопитен

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Истината!":

    Колко ти плащат за да обикаляш магазините и да следиш какво правят продавачките? Търсят ли още хора за тази "работа"?
  • 43 Алооо

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаха":

    Не живеят в кашони под мостове, но живеят в изоставени коптори в изоставени села с по 1-2 жители, където няма и пътища, защото младите им са забягнали именно в САЩ.

    Коментиран от #45

  • 44 тц тц

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "Реалност":

    Това не знам, но преди два дни имаше документален филм, излъчен по германските медии /има статия и тук в сайта/, че в Русия магазините са пълни, а цените им са в пъти по ниски. Германците питаха - санкциите за кого са - за Русия или за Германия. И това е факт, не празни бръщолевения на краварски подлоги!
    П.П. Статията във Факти е от 09.10 вечерта. Чети и плачи:)
  • 45 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Алооо":

    Значех си, че предпочиташ кашон пред тухлена къща;)))))))))))) Истински американофил:))))))))))))))) Сигурно си вечно със запретнат ръкав и спринцовка в ръка, а за да е пълна приликата с американците имаш СПИН и маймунска шарка:)))))))

    Коментиран от #47

  • 46 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Извън Москва хората живеят на ръба на оцеляването. Като извън София също.
  • 47 Алооо

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    Неее, не тухлена, а от изгнили дървета, а прозорците изпочупени и заменени с картони.
  • 48 Истината!!!

    7 1 Отговор
    45% от хората у нас взимат минимални пенсии!!!
  • 49 Парадокс

    4 2 Отговор
    Средната пенсия в София надмина 900 лв.
  • 50 Студопор

    5 1 Отговор
    Щом ще гласуват повече пари за МВР, това означава, че очакват яки протести и искат да си вържат гащите, че ще има кой да ги пази.
  • 51 Факт

    4 0 Отговор
    933 лева става минималната заплата, МС казва "да"!
  • 52 Мутра-джендър

    2 0 Отговор
    Размерът винаги има значение.
  • 53 Богаташ

    2 4 Отговор
    Да я вдигнат с не повече от 20 лв,на простия бугарин това му е достатъчно,за да му дойде акъла
  • 54 Реалист

    2 0 Отговор
    3000 минимална 4000 оптимална.
  • 55 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "6нтщ5ж":

    Същотото е и е бгто:)
  • 56 рфжжг

    3 0 Отговор
    Бизнесът трябва да се научи да заплаща достойно труда на хората.
    Безплатен труд няма.
    В ЕС никой друг, освен българите, не работи за подаянието 400 евро на месец.
  • 57 рфжжг

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Започва":

    Изборното купуване на населението започна с повишаване заплатите на държавната администрация, учители, лекари, полицаи, магистрати... Раздадоха им милиони, а за обикновените хора няма даже 200 лв. отгоре.
    За пенсионерите и хората с увреждания- нищо.
  • 58 решено е

    0 1 Отговор
    Минималната работна заплата трябва да е минимална, колкото по-ниска, толкова по-добре !
    Тя затова е и минимална.
  • 59 Христаки

    0 0 Отговор
    Кокореца, ще развърже кесията и ще подари на ората минимална заплата в размера на неговия размер с една нула отзаде демек 50лв месечно
  • 60 никой

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Въпрос?":

    И как ще ги догониш бе,младеж? През 2013,преди десет години, МРЗ беше 310 лв.Сега е 780.С по 47 лв. средно / казвам средно/ на година е нарастнала до момента.Защо ли? Ами защото всичко е 100 нюанса в сиво.С този темп ще догониш Германия и Франция към 2050 година и то при положение че техните МРЗ стоят на нива от към днешна дата. Да ти имам оптмизма.

    Коментиран от #62

  • 61 Мафията заседава

    1 1 Отговор
    Галя от Козяк питахте ли
  • 62 рфжжг

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "никой":

    МРЗ и пенсиите изостават, щото ББ ги държа замразени цели 3 год. Ако не беше толкова алчен и не се водеше по акъла на Велев, Домусчиев, Горанов и сие, сега МРЗ щеше да е над 1200 лв, минимална пенсия над 750 лв. Също ББ увеличаваше пенсии и МРЗ със смешни пари от порядъка на 6-7 лв. на година пенсиите и 20-тина лв. МРЗ в продължение на 13 год. Заби ни на последно място по доходи в ЕС. И пак за него гласуват. Мазохисти ли са, или страдат от Стокхолмски синдром.
  • 63 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    Абе некой прочете ли във таа статия че е обсъждана минималната работна заплата???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове