Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 07:37 1 890 118

Пламен Данаилов: Ако енергетиците излязат в ефективна стачка ще се стигне до голям внос на електроенергия

  • пламен данаилов-
  • енергетици-
  • ефективна стачка-
  • внос-
  • електроенергия

Не ми се ще да мисля, ако спрат тецовете от Маришкия басейн. Това ще бъде много тежък удар за всички нас, слагам го в графата „немислимо”, коментира бившият зам.-министър на енергетиката и кандидат за общински съветник в София от ИТН

Пламен Данаилов: Ако енергетиците излязат в ефективна стачка ще се стигне до голям внос на електроенергия  - 1
Снимка: NovaNews

„Ако енергетиците излязат в ефективна стачка, вероятно ще се стигне до много голям внос на електроенергия и ще се повиши цената на тока. Не ми се ще да мисля, ако спрат ТЕЦ-те от Маришкия басейн. Това ще бъде много тежък удар за всички нас, слагам го в графата „немислимо”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Пламен Данаилов – бивш зам.-министър на енергетиката и кандидат за общински съветник в София от ИТН.
Той обясни, че страната ни се нуждае от енергийна стратегия с хоризонт поне до 2050 г. „Днес МС реши да прекрати проекта АЕЦ „Белене”, което е логично. В тази енергийна стратегия трябва да присъства нова ядрена мощ. За изграждане на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” е нужно много време”, каза бившият зам.-енергиен министър.
По думите му колкото по-богато е едно общество, толкова повече електроенергия консумира. Средният германец консумира два пъти повече енергия от средния българин, даде пример той.

Според Данаилов „Топлофикация София” е в т.нар. капан на бедността – задълженията, които е натрупала – близо 1,5 млрд. лева и лихвите върху тях, са голям проблем. Трябва да бъде реформирана, смята той.
Политикът вижда три варианта за реформиране на столичната топлофикация. „Или столичната община да изтегли голям заем и да реформира дружеството, в размер около 1,5 млрд. лева. Вторият вариант е да го прехвърлят на Българският енергиен холдинг (БЕХ). Не зная дали Българският енергиен холдинг ще се справи – той управлява и мини „Марица Изток” и ТЕЦ 2, „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз”, АЕЦ „Козлодуй”, Електроенергийния системен оператор, НЕК и нови атомни мощности, в които трябва да се инвестира”, обясни бившият зам.-енергиен министър.

Третият вариант за успешно решение на проблемите на „Топлофикация-София” е публично-частно партньорство, допълни Данаилов.
Като причина да се кандидатира за общински съветник той обясни, че досега в общината няма нито едно нещо, което да е добре свършено. „В София се случиха доста неща, но с парите, които се изхарчиха, можеше да се случат 3 пъти повече събития. Това са основните мотиви, с които влизам в тази надпревара. Бюджетът на София не е малък”, припомни той.
За недобре почистените улици София той изтъкна и оставените там автомобили. Заради липсата на ефективно управление на собствеността, а само продажбата ѝ, стана така, че в центъра на София няма паркинги. София е единственият голям град в Европа, където в центъра няма паркинги, обясни Пламен Данаилов.

София е изградена предимно по северните склонове на планината, а южните не са така застроени, каза кандидатът за общински съветник. Като теми за развитие на София, той изброи и храненето в детските градини, културно-историческия туризъм. „Трябва да се помисли и за развитие на културно-исторически туризъм. Заобиколени сме с манастири, за които малко хора знаят, а не се рекламират по света. Те са на стотици години, някои от тях, може би и на хиляда години”, обясни Данаилов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 позеленял

    26 8 Отговор
    явно това е пътя да ви закачим по стълбовете
  • 2 ТОКИЖИЦА

    46 13 Отговор
    Киро умното каза, че и да не работят марицте няма проблем. Затова.стачка до дупка, да види заспалия българин какво го чака.

    Коментиран от #11

  • 3 Някой

    39 14 Отговор
    Ще има голям внос, ако има от къде. Щото, ако ефективните им стачни действия стартират през декември (примерно), може да се окаже, че няма от кого да внесем ток. И тогава ще стоим на тъмно и студено. Щото политиците ни са послушни мижитурки.
    Аз се надявам стачните им действия да прераснат в ефективни, защото тогава тази сглобка ще отиде на бунището на историята. Където ѝ е и мястото. Ще видите тогава как ще сработи инстинкта за самосъхранение на Боко...

    Коментиран от #39

  • 4 Нямам търпение

    26 9 Отговор
    Това ще е показно какво ни гласят за България. Дано излязат в стачка! Искам от сега тока по 3
  • 5 Така така..

    14 6 Отговор
    Граф дракула разбира от енергетика колкото Бройко Борисов от тенис на корт.
  • 6 Енергетик

    23 9 Отговор
    На международната борса 1Mw е 120 Евро. От Мариците е над 220 Евро.
    Как точно ще се повиши цената ?

    Коментиран от #10, #13, #14, #16, #17, #51

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 така е

    19 8 Отговор
    Аз нямам нищо против да давам от джоба си 200 милиона лева годишно субсидия само на МИ2, без значение че работят на загуба и не им е рентабилно производството. Не ми пука и че 30 години не направиха нищо за да не цапат толкова и да не дишаме боклуците им. Разбира се че нямам против. Дори съм съгласен да им давам тези 200млн годишно поне до 2050 година. Да си изучат и внуците и те професия в енергетиката да хванат!
  • 9 Ти си

    19 1 Отговор
    В първите редове на статията ни се вменява че вината за всички последващи проблеми ще е на енергетиката а не на политиците !
    Старата максима намери си враг , разделяй и владей ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Харвард ток скул

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТОКИЖИЦА":

    Ще внасяме ток от Канада
  • 12 000013

    9 12 Отговор
    Алоооо , ако енергетиката излязат в ефективна стачка и ток без пари няма да можем да внасяне ало нама кой да обслужва мрежата !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Закс

    8 6 Отговор
    Супер - нали киро договори евтин ток с наркото или забравихте !

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ти си манипулатор!

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "Енергетик":

    При положение, че и специалисти и суровините са наши, цената няма как да е такава. Благодарение на ЕС е така. Излизане от ЕС, ако искат да затварят тец-овете! Този който ни вкара в този съюз е за съд!

    Коментиран от #27, #31, #33

  • 18 зле

    10 5 Отговор
    българия има срок от 30 години да оправи замърсяването от мариците 15 години минаха само в КРАДЕНЕ и фалшифициране на въглероден отпечатък.! днес от ес ес решиха да дадат на българия МИЛЯРДИ ЕВРО по плана за възстановяване амен амен да се упомни българина че има по чиста алтернатива от горенто на въглища и да спре корупцията ама вие пак искате да живеете в мизерия шефа ви да кава ферари виде да му се кефите и да цъкате с език и да карате стар голф и да псувате превителството. еме явно е че българите сме яко тъпа нация

    Коментиран от #24

  • 19 Те нямат ток

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Закс":

    За тях си, ти говориш на нас да дават. Я си представи ка ще ти пусне тока и колко такси за пренос ще имаш по пътя за тук при транзит през държави. Ще бачкаш само за ток и вода.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 мдаа

    14 2 Отговор
    За вас наистина ще е голям удар. Хората не са балъци и им писна от номерата ви. На следващите парламентарни избори пак ще сте вън!
  • 21 Реалист

    11 4 Отговор
    Надявам се наистина да преминат към ефективна стачка, за да се види от всички, че не са незаменими и са излишни.
  • 22 тогава защо ревеш

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Те нямат ток":

    Остави ни да ни е зле. (а то се хвани на работа)
  • 23 1111

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Те нямат ток":

    Всички стачки и обсади на властта ще ви излязат през носа!

    Коментиран от #25

  • 24 Коя е тази алтернатива?

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "зле":

    Че не става ясно от написаното. Обясни на човек който е завършил Ел и работи в сферата.

    Коментиран от #35

  • 25 Ще излязат

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "1111":

    На теб, но от друго място, като ти спрат захранването с мизерните центове

    Коментиран от #28

  • 26 Всъщност

    6 3 Отговор
    Решението е всички енергийни министри от последните 30 години , които не строиха АЕЦ Белене , да се проведат по дърветата .

    Коментиран от #32

  • 27 555555

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си манипулатор!":

    А вие руските агенти сте за затвора.
  • 28 Вървете в ада!

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ще излязат":

    Мразя ви абсолютно безплатно!
  • 29 прав беше

    8 3 Отговор
    Прав беше енергийния експерт, който между другото вметна, че МИ2 и подобни работят само за да точат държавни субсидии. Енергетиката от 50 години е в КомунизЪма. Спомняте ли си как енергийната мафия не позволи на действащ български министър на енергетиката да си направи ветрогенераторен парк?
  • 30 Oщe в учeбникa

    13 0 Отговор
    пo физикa e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
    Тoплиннaтa мoщнocт нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.

    Коментиран от #111

  • 31 Адолф

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си манипулатор!":

    И като излезнеш от ЕС къде отиваш?В Евразийския съюз с преобладаващо азийско влияние ли?Или при Иран, Хисбула и Хамас?Или ще ми кажеш че ще сме с неутралитет?Щото в момента няма неутралитет, света пак се разделя на сфери с влияние.

    Коментиран от #93

  • 32 Всъщност

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност":

    Решението - всички енергийни министри от последните 30 години , които не строиха АЕЦ Белене , да се провеСЯт по дърветата . Тогава следващите ще се стреснат .

    Коментиран от #112

  • 33 Енергетик

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си манипулатор!":

    Има си енергийна борса, на която ВСЕКИ може да провери.
    В държавните Марици работят над 10 000 човека със средна заплата 4000 лв, в подобна централа в Гърция работят 2200 с подобни заплати.

    Коментиран от #99, #107

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 зле

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Коя е тази алтернатива?":

    описано е подробно в плана за въстановяване, като човек завършил 4 клас и шляпащ по клавиатурата можеш да си го прочетеш сам!

    Коментиран от #53

  • 36 Мнение

    5 2 Отговор
    Наред съд за националните предатели!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Айдеее

    5 2 Отговор
    Съкращение и преквалификация! Стига драми и цирк.ове!
  • 39 Мамул

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    При внос също ще се плащат въглеродни емисии, ако не е от перки и солари.

    Коментиран от #45, #46

  • 40 Както съм ги

    5 2 Отговор
    описал в пост 30 може да се направи следното: Да се увеличи електрическата мощност на ТЕЦ-София до 3000МВт и с отпадната топлина да се отопляват софиянци през зимата. През лятото тази мощност ще се намалява до 500МВт за да има само топла вода, а през зимата на 3000МВт ще замества спрените Марици които и сега са излишни пролет, лято и есен. Тази газова ТЕЦ може да се изгради на мястото на Кремиковци.

    Коментиран от #47, #49

  • 41 Миньор

    4 3 Отговор
    Тарамбуките от Хамас пре€баха протеста. Свиваме знамената и отиваме на почивка в мината😀😀😀😀😀😀
  • 42 Брадат жендер от ай ти сектора

    3 2 Отговор
    Технологиите напреднаха! Можем са закрием сичко! Ше ловим електрони от космоса с рибарски мрежи!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 МЪРШШШШ

    2 1 Отговор
    БЕ !!!
  • 45 Мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мамул":

    При внос се заплаща и транспорта. Защото при пренос се получава загуба и познай кой ще плати разликата?
  • 46 брей

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мамул":

    жива да не бех! Верно ли?
  • 47 аааа и да се гори

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Както съм ги":

    италиански боклук в софето, забравил си

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Коментар

    4 2 Отговор
    Цитат:"По думите му колкото по-богато е едно общество, толкова повече електроенергия консумира. Средният германец консумира два пъти повече енергия от средния българин, даде пример той."

    Ние и сега пестим.При вносен ток е ясно,че ще е по-скъпо и ни обричате да стоим на тъмно.В какво го заслужихме,че се държите с нас както израелците с палестинците?Затваряте централи и стсипвате енергетиката без бомби като резултата е като след война.Само рушите...погледнете пътищата и малките селца!Все едно бомби са падали.
  • 49 И софийския селяняж

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Както съм ги":

    да държи включени дизеларките денонощно. Туй ше замести аец козлодуй.

    Коментиран от #58, #114

  • 50 да ве

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "аааа и да се гори":

    Кво правят Бобокови?
  • 51 Колко е цената на тока

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Енергетик":

    на държавната ТЕЦ Марица - Изток 2 ? Няма нищо общо с това което си написал! И това, че е по скъп от борсовата цена, е лъжа, обслужваща предателите ПП, ДБ и ГЕРБ, които целенасочено затриват енергетиката в България! Закриват проекта Белене! Продават реакторите на безценица, защото после ако купуваме, ще ги купим 3-4 пъти по скъпи! Отделно за лиценз на атомна площадка ще отнеме между 6 и 8 години! Проекти и реализация и те води на минимум 20 години за нова ядрена мощност, която още и не се обсъжда, а Белене имаше лиценз! При положение, че АЕЦ и Мартриците дават 60 - 70% от тока в страната, когато ги затвориш, обричаш страната на внос и съсипана енергетика и пълна зависимост на България! И това видно се прави целенасочено и методично! И на вас, не ви пука! Явно или много мразите страната си или сте някакви мазохисти, които много ви харесва да ви крадат, лъжат и ограбват!

    Коментиран от #52, #64, #70

  • 52 не са 60%-70%

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Колко е цената на тока":

    А са цели 600% от Мариците. С ДДС.
    Нямам нищо против. Спираме ви държавните дотации и работете като останалите.

    Коментиран от #97

  • 53 Нищо конкретно не пишеш!

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "зле":

    Прехвърляш топката и препращаш някой да чете. Като кажеш А, кажи Б, В.. Я! Пак те питам, коя е алтернативната? Обясни на човек разбиращ и занимаващ се в сферата на енергетиката.

    Коментиран от #57, #60, #61, #68, #87

  • 54 Чети по

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "аааа и да се гори":

    внимателно, пиша за чисто газова централа. България внася 3млрд. куб. м. газ от който 1млрд. се горят в ТЕЦ-София. Това не е ефективно защото само 280МВт е електрическата мощност, а още 3000МВт е топлинната. Една ТЕЦ на газ може да генерира отпадъчна топлина приблизително колкото е електрическата ѝ мощност и затова ТЕЦ-София трябва да е 3000МВт електрика и 3000МВт отпадна топлина.
  • 55 Истината

    5 2 Отговор
    Заради тъпите миньори и енергетици България ще ЗАГУБИ почти 2 милиарда от ЕС!

    Коментиран от #56

  • 56 чудесно

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "Истината":

    Радев обеща и ни опрай. Но важнто е че Борисов вече не краде и върнахме държавата на мутрите.

    Коментиран от #59

  • 57 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо конкретно не пишеш!":

    Хората питат:" Какво вместо въглищни централи?"
    Лесно могат да се изградят газови електроцентрали вместо въглищни електроцентрали. Освен това няколко пъти е доказано, че в средносрочен план могат да бъдат изградени достатъчно резерви на електроцентрали, така че „светлините да не изгаснат“, ако действаме мъдро и предвидливо.

    Коментиран от #100, #115

  • 58 Какви дизеларки

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "И софийския селяняж":

    бълнуваш, пиша за газови ТЕЦ. 1/3 от газа който внасяме се гори от ТЕЦ-София почти само за топлина без да се прави ток което е неефективно. Какви дизели и боклуци са ви в главите (пост47)?
  • 59 Мнение

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "чудесно":

    Пишеш неадекватни простотии.

    Коментиран от #62

  • 60 Отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо конкретно не пишеш!":

    Какви видове възобновяема енергия и енергийни източници има? Има 5 различни вида възобновяеми енергийни източници:
    - слънчева енергия
    - вятърна енергия
    - водна енергия
    - биомаса
    - геотермална енергия!

    Коментиран от #104

  • 61 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо конкретно не пишеш!":

    Вместо кафяви въглища ще се използва втечнен природен газ или накратко LNG!!!!!!!!!

    Коментиран от #105

  • 62 9.07.2020

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    Деветеи Юли 2020 е паметна дата в Българската история. Ще я запомним с две важни събития.

    Сутринта третото правителство на Бойко Борисов обяви, че официално България влиза клуба на богатите - в чакалнята на Еврозоната.

    Същия след обяд, лицето изпълняващо длъжността президент на Републиката вдигна юмруче и изръмжа "Мутри вън! Да си върнем държавата.". И я върна на мутрите.

    Надявам се сега да живеете по-добре.

    Коментиран от #65

  • 63 Енергия

    2 1 Отговор
    Кой е най-добрият източник на енергия?
    Слънчева енергия. Най-важният устойчив източник на енергия е слънцето, защото животът на земята не би съществувал без слънчевата енергия. Почти всички видове възобновяема енергия също зависят от слънцето: растенията растат с помощта на слънчевите лъчи и изграждат биомаса.
  • 64 Енергетик

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Колко е цената на тока":

    330 лв. на регулирания пазар, наследство от марионетката-катамаран на пРезидента радев, който задължи КЕВР да включи 15% от микса да е от М2. Данъкоплатците дотираме всеки Mw от М2 с над 100 лв. Хайде сега виж как се определя цена на регулирания пазар.;)

    Коментиран от #74

  • 65 Объркал си се нещо

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "9.07.2020":

    Статията е за енергитиците, протеста на миньорите и бъдещето на енергията у нас, а не за Бойко Борисов и президента. Не е по темата!
  • 66 Истината!!!

    3 2 Отговор
    Имат ли бъдеще въглищата?
    НЕ!!! Постепенно ще се спира производството на енергия от въглища най-късно до 2038 г. - поради високите емисии на парникови газове. Както лигнитните, така и електроцентралите на твърди въглища трябва да бъдат извадени от мрежата стъпка по стъпка дотогава.
  • 67 По-точно

    3 0 Отговор
    Защо няма да има електроцентрали на въглища?
    Причините за ПОСТЕПЕННОТО премахване на въглищата са по-специално заради опазването на околната среда, опазването на климата и опазването на здравето (избягване на увреждане на здравето, причинено от замърсители на въздуха, отделяни по време на изгарянето на въглища)!
  • 68 Отговор

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо конкретно не пишеш!":

    Каква форма на енергия е в Бъдещето?

    В дългосрочните сценарии вятърната енергия и фотоволтаиците (PV) са в основата на бъдещите енергийни доставки. В една енергийна система, неутрална по отношение на парниковите газове, електричеството от възобновяема енергия ще бъде най-важната форма на енергия в бъдеще. Възобновяемата електроенергия се използва все повече в секторите на транспорта и отоплението...

    Коментиран от #106

  • 69 Реалист

    2 3 Отговор
    В Германия миналата година са идвали сметки за електроенергията изравнителни по 3000 евро. Само колаборационист би казал, че логично АЕЦ Белене да не бъде построен. България е обречена на изчезване с тези слуги на Козяк!

    Коментиран от #83, #86, #91

  • 70 зле

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Колко е цената на тока":

    проблема на мариците е че ЗАМЪРСЯВАТ атмосферата с въглероден диоксид, който е парноков газ и има негативно влияние над климата на ЗЕМЯТА. тук не става дума за 2 минцора и 3 работника в мини марица става дума за бъдешето на всички ни!

    Коментиран от #76, #102

  • 71 Професора

    3 3 Отговор
    Не строят АЕЦ Белене защото от посолството имат намерение да докарат Шеврон в България да дупчат за шистов газ житницата на България.

    Коментиран от #73

  • 72 1212

    2 1 Отговор
    Ами като изнасяме тока от Козлудуй, как няма да "зеем" по маришкия басейн?
    Да спрат всички Марици и да се види ИСТИНАТА!
    Те и в момента на работят. Стига вече с тези грозни пропаганди за цената на тока. Може пък вносния да е ни излезе по-евтин от Маришкия. Не казвайте, че не сте си го помислили
  • 73 глупости

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Професора":

    Не строят АЕЦ Белене, защото няма да има кой да работи в нея. Но се подготвят за строеж 7-ми и 8-ми блок за АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #75, #116

  • 74 Колко е цената на МИ 2

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "Енергетик":

    От 220 евро, свали на 330 лв. Ако се потрудиш още малко, може да си стиснем ръцете! Необяснимо е напъна на "българин", да лъже, в полза на продажници, като ПП, ДБ и ГЕРБ, които обслужват чужди интереси и съсипват страната му! Енергетиката е стратегическо важно звено в една страна! Ако в момента изграждахме АЕЦ или някакви мощности които да заместят бъдещите нужди на България и закриването на Мариците и АЕЦ, ниокой не би се възпротивил! Но всичко което се вижда от години е, целенасочено затриване на енергетиката на България, все от партии, консултирани от чуждо посолство!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Тук става въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "зле":

    за закриване на енергетоиката ти! Ако в момента изграждаше мощности, щеше да си прав, но всичко което се вижда е, продават се реактори на АЕЦ на безценица и се закриват мариците, които са вторият по мощност след АЕЦ!

    Коментиран от #82, #84, #85

  • 77 друг реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Реалист":

    деа тия тесни площатки ти казвам!
  • 78 Аз нямам нищо против

    2 0 Отговор
    Нямам нищо против МИ2 да работи на свободния пазар. Без държавни дотации. Българската държава НЯМА ПРАВО да дотира въглищата и подлежи на солена глоба от Европейския съюз.
  • 79 този човек е добър

    1 0 Отговор
    видял е че разумно да затвори замърсяващите въглищни централи няма да му позволят . олигарсите в затвора , а то Страсбург ще ни застигне . Който няма идея може да вземе от ФРГ . Парното работи . Няма 2 милярда дългове всеки сезон . Повтарянето на проблема не го реши . Осъдени няма . Построиха се фотоволтаици за 12 милярда лв от 2012 година и се строят за още 2 милярда в момента . Като няма Ръководител Енергиен сектор , само се прескач от пусто в празно . Внос да има , фотоволтаици , аец, а щом искат да си купуваме още един блок за аец не може да ги спрем . Въглищарите са с 1 мВт 800лв заради Урсула - глоба замърсител . Терзиев има друга идея .
  • 80 Айде

    0 0 Отговор
    Този търси популярност без да разбира нищо!
  • 81 Стига толкова

    3 0 Отговор
    Подписахте споразумението и Правителството изпълни исканията,като ги внесе в Парламента.Те бяха приети от депутатите.
    Така,че вие от профсъюзите си свършете работата и си приберете бала.мите от магистралите.
    В противен случай всички ще усетите народната любов от това,че им пречите за свободното придвижване на територията на България.
    Вашето действие си е чист теро.ризъм върху психиката и търпението на мирните граждани.Всички ви намразиха!
  • 82 Ако разбираш нещо де

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Тук става въпрос":

    Нищо не си разбрал! НЕ става въпрос за закриване на енергетиката ни, а за плавно преминаване към ДРУГИ енергоизточници, които не замърсяват толкова множо природата като въглищата!

    Коментиран от #89

  • 83 Възмутен

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Реалист":

    Стига с тези руски опорки и фейк!
  • 84 Ако разбираш нещо де

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Тук става въпрос":

    Викой не закрива енергетиката ни! Ти да не мислиш, че въглищата са бездънна яма?! Възобновяемите енергии (ВЕ) или регенеративните енергии, също алтернативни енергии, са енергийни източници, които са практически неизчерпаеми в рамките на човешкия времеви хоризонт за устойчиво енергийно снабдяване, или които се възобновяват относително бързо. Това ги Отличава от Изкопаемите Енергийни източници, които са ограничени или се регенерират само за период от МИЛИОНИ години!!!!!
  • 85 Образовайте се, преди да пишете глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Тук става въпрос":

    В допълнение към ефективното използване на енергията, възобновяемите енергийни източници се считат за най-важния стълб на устойчивата енергийна политика и енергийния преход.4 Те включват биоенергия (потенциал за биомаса), геотермална енергия, водна енергия, морска енергия, слънчева енергия и вятърна енергия.5 Те получават енергията си от слънчевия ядрен синтез, който е най-важният източник на енергия, от кинетичната енергия на земното въртене и планетарното движение и от вътрешната топлина на земята.

    Коментиран от #88

  • 86 Образовайте се, преди да пишете глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Реалист":

    Разширяването на възобновяемите енергии се тласка напред в много страни по света. През 2018 г. възобновяемата енергия покрива 17,9% от световното крайно потребление на енергия. Традиционната биомаса, използвана за готвене и отопление в развиващите се страни, представлява най-големият дял от това - 6,9%. Следват модерна биомаса и слънчева и геотермална енергия (4,3%), водна енергия (3,6%), други модерни възобновяеми енергии като вятърна енергия и фотоволтаици (заедно 2,1%) и биогорива (1%). Делът на световното крайно потребление на енергия нараства бавно, средно с 0,8% годишно между 2006 г. и 2016 г. Делът на възобновяемите енергийни източници в световното потребление на електроенергия е по-висок. През 2021 г. водните, вятърните и фотоволтаичните системи покриваха приблизително 25,6% от търсенето на електроенергия. За първи път тази година вятърната енергия и слънчевите системи доставиха повече електрическа енергия с 10,3% от ядрената енергия с 9,94%.
  • 87 зле

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо конкретно не пишеш!":

    троле или ли купен избирател или си изкючителн представител на неинтелигентните обитатели на панелни блокове от гетата на бифшата НРБ свикнал да го командва партията а той да не ползва и 1% от капацитета си на бифшата НРБ, ама то и платените избиратели падат към тоя критерий така че си !

    Коментиран от #108

  • 88 Е образовай се де

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Образовайте се, преди да пишете глупости":

    Кой те спира?
  • 89 Къде са ти проектите

    0 2 Отговор

    До коментар #82 от "Ако разбираш нещо де":

    Къде виждаш колко и какви мощности ще се открият, докато затвориш тия! Уважавам напъна ти да си продадеш бъдещето, но ми изглежда супер глупав, ако си българка! :))

    Коментиран от #92, #94, #96

  • 90 Малчо

    0 0 Отговор
    Четвъртият вариант е Топлофикация София закономерно да фалира. Не виждам защо цяла България да плаща сметките на софиянци, които не искат да си ги плащат.
  • 91 зле

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Реалист":

    слуги са на дс и на кгб а до козяк пробягнаха от нямане на къде вече, уж да се отървем от дс и кгб ама от трън та на глог .
    всичката мизерия идва от маскве то е ясно и на децата вече
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Що трябва

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Адолф":

    Да ходиш някъде? Мисленето ти е, като на консуматор свикнал все да го подбутват и приканват. Искаш капитализъм дръж се като такъв. Още се криеш под полата на майка си.
  • 94 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "Къде са ти проектите":

    Изкопаемите Енергийни източници, които са ограничени или се регенерират само за период от МИЛИОНИ години!!!!!
    Възобновяемите енергии, регенеративните енергии и алтернативни енергии, са енергийни източници, които са практически НЕИЗЧЕРПАЕМИ!!!!!
  • 95 Развитие и бъдеще

    1 1 Отговор
    Възобновяемите енергийни източници в Европа играят важна и нарастваща роля в енергийната система на страните и Европейския съюз. Делът на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия е 18% през 2018 г. Това е двойно повече от дела от 2004 г. от 8,5%.
  • 96 Обидите са липса на аргументи!

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "Къде са ти проектите":

    Делът на възобновяемите източници в брутното крайно потребление на енергия е нараснал във всички страни членки от 2004 г. насам. Водеща страна е Швеция с дял от над половината (54,6%) енергия от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия през 2018 г., следвана от Финландия (41,2%), Латвия (40,3%), Дания (36%), 1% ) и Австрия (33,4%). Холандия (7,4%), Малта (8,0%), Люксембург (9,1%) и Белгия (9,4%) регистрират най-нисък дял на възобновяема енергия през 2018 г.

    Коментиран от #110

  • 97 Кво ще кажеш

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "не са 60%-70%":

    За тока 1500-600 лв МВ? Сещаш ли се какви печалби правеше нашата централа миналата година? И сега както се очертава Катар да спира газа за Европа (това нашите медии някак отново пропускат да съобщят, надявайки се, че всичко ще се оправи и ще минем между капките, или просто не им стиска) какво ще правиш бре? Ще те вземам тебе и цялото ти семейство отвън на двора да бягате в колелото да ми произвеждате ток.
  • 98 Европейската политика

    1 1 Отговор
    Договорът от Маастрихт, подписан през 1992 г., постави за цел насърчаване на стабилен растеж при опазване на околната среда. От 1997 г. (!!!) ЕС работи за доставка на възобновяема енергия. Стратегията Европа 2020 включва целта за постигане на 20% от брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници до 2020 г. и поне 32% до 2030 г. Тези цифри се основават на потреблението на енергия във всичките й форми и в трите основни сектора, сектора на отоплението и охлаждането, сектора на електроенергията и сектора на транспорта. Насърчаването на използването на възобновяеми енергийни източници е важно както за намаляване на енергийната зависимост на ЕС, така и за постигане на целите за борба с глобалното затопляне.
  • 99 Лъжеш!

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Енергетик":

    Най долно лъжеш със заплата 4000лв. Но дори и да е така, те си го заслужават, даже повече. Защото ако трябва да сме честни минималната работна заплата трябва да се върти около 2000 лв, не 900. Така че стига спекулира и настройва хората продажнио. Моли се да не стане преврат от ненам си къде, че в тази дигитализирана среда ми се струва, че ще ревеш с всичка сила.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Фактите не лъжат

    1 1 Отговор
    Инсталиран капацитет на вятърна енергия в Европа (MW)
    Германия - 61 357
    България - 691
    Испания - 25 808
    Великобритания - 23 515
    Франция - 16 646 ....
  • 102 За какво замърсяване говориш?

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "зле":

    В момента САЩ, Китай,Русия, Индия си ползват въглища и не се съобразяват с парниковите газове. Но видиш ли богатата България, ще си затвори централите за да не се отваря озоновата дупка. Виждаш ли колко си нелеп.
  • 103 Обидите са липса на аргументи!

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Нищо не каза":

    За да заменим достатъчно бързо изкопаемите горива, трябва да преминем към Биогаз от цвеклова каша. Те остават като остатъци по време на производството на захар. Само с 50-70% от тези остатъци можем да осигурим енергоснабдяването на заводите. Печеливша ситуация за климата и непрекъснато сигурно снабдяване с храна. Технологията е налична днес и можем да започнем да правим прехода.

    Коментиран от #109

  • 104 Ха така

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Отговор":

    Я ми сподели за всяка една позиция от изброените плюсове и минуси? Ти наясно ли си въобще какви ги пишеш? Казах ти имаш насреща човек, който е наясно с Ел енергията. Първите 2 ги имаш в наличност и са не ефективни във най-нужните моменти от денонощието. Няма такива батерии, които да могат да задържат подобен капацитет енергия. Има експериментални такива. Какво стана с Чеира? Прочети да се оаведомиш, че. те гледам не разбираш особенно от материята. А последните 2, стават за допълваща, не и за основен източник. Газ нямаме. Къде ще ти излезе сметката на този несигурен пазар? Тец-овете са изключително нужни за просъществува ето на независима България! С вас ме момчета!
  • 105 От къде

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Отговор":

    Газ? Газ имаш ли? Знаеш ли му цената, можеш ли да направиш план за изграждане на централа без цена на горивото? Ще копаеш шистов да си прецакаш водите ли? Абсурдни сте!
  • 106 Ти наясно ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Отговор":

    Какви ги говориш? В момента наблюдавам ВЕИ централи. Май въобще не разбираш за какво пишеш.
  • 107 000013

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Енергетик":

    Ти до Каспичан не си ходил а ми пишеш какво било в Гърция чи и колко работили и колко пари вземали рам !
  • 108 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "зле":

    Честно да ти кажа живея в цяла България. Работата ми е такава, че съм постоянно на път. Пиша за неща от които разбирам и печеля. И печеля. На път съм постоянно. Кво ти разбира продажното мислене на обикновен консуматор ползващ отверката не по същност, а да си я пъха някъде. Трудна работа. Ако ти трябват пари ще ти дам на заем!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Къде са ти проектите

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Обидите са липса на аргументи!":

    Къде виждаш колко и какви мощности ще се открият, докато затвориш тия! Уважавам напъна ти да си продадеш бъдещето на националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, но ми изглежда супер глупав, ако си българка! :))
  • 111 топлинните загуби

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Oщe в учeбникa":

    повишават температурата на околната среда,те не са загуби,а намаляват температурната разлика между външна и вътрешна температтемпература,това удължава живота на сградите,това е в сила и за общите части на зградите.Закона за топлофикациите категорично казва как се изчислява предадената топлина,на кубатура и %от индеалните части,с един дачик настроен на 18градуса,без топлинни счетоводители,без датчици по радиаторите,влкючват се и остъклените балкони.Един път се уточнява кубатурата и така собствениците дори да ги няма ще плащат парно и цената ще падне.Украинското жито американски сорт става за био гориво на ТЕЦ и циментовите заводи.

    Коментиран от #113

  • 112 Начело

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Всъщност":

    с Миглена Кунева и Христо Иванов от Реформаторския блок,Зелените на Едвин Сугарев,ликвидаторите на АЕЦ в интерес на Канада/Англия/които копаят и българското злато срещу жълти стотинки,нищожни срещу циановодородна технология.
  • 113 Идеята ми е

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "топлинните загуби":

    софийския ТЕЦ да отоплява столичани с отпадната топлина която се получава при електропроизводство. Една ТЕЦ има отпадна топлина приблизително колкото е електрическата ѝ мощност. В момента ТЕЦ-София има 280МВт електрическа и 3000МВт топлинна мощност. Не е трудно да се построят още 1500-3000МВт за да се топлят софиянци по този начин, токът ще избива част от цената на парното, а Мариците могат да се затворят. През лятото ТЕЦ-София може да работи с 500МВт само за топла вода, а през зимата на 3000МВт.
  • 114 да,има дизелови

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "И софийския селяняж":

    агрегати за правене на ток,такива дадохме на Украйна,албанците използват акумолаторите за коли да си светят и зареждат телефоните,ядат сръбски хляб и зеленчуци,не искат украинска пшеница от американски сорт.
  • 115 газовите камери

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Отговор":

    от Втората световна война са забранени,с една клечка кибрит всичко става на въглерод,цяла Австрия е на газ :),:),:) и Словакия,за това са неутрални.
  • 116 има кой да работи

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "глупости":

    в момента 50 български иненери строят атомна централа в Египет по руска технология.Преди строихме язовири,а сега сме парамедици,санитари и пазачи.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Само напред

    0 0 Отговор
    Тая измет управленска, начело с оная торба с ла й на Пеевски трябва да се унищожи веднъж завинаги. Зелената енергия е мит, светът още не е готов за зелена енергия, камо ли ние. Когато Бидона дойде на власт в САЩ, съсипа всички дългосрочни енергийни проекти, което направи американците зависими от внос на петрол, а можеха да са напълно независими, но Бидона е прост кат матрос и той бленува за зелена енергия, същите са нашите малоумници, нямам думи, какви смешници ни управляват. Появиха се от нищото, не бяха протестите, а просто ги спуснаха отнякъде всички знаете откъде да съсипват БГ, защо никой не говори за Дънди Прешъс тия крадци в БГ, понеже някой взе огромна комисионна навремето, същото ще стане и сега, ще изникнат едни фотоволтаични паркове на определени хора, дето няма да могат да покрият и една трета от нужната енергия и ще бъдем принудени да внасяме енергия, когато винаги сме изнасяли. Токът ще стане 1000 лева и тогава ще ви питам тия дето лапате всяка простотия като шаранчета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол