Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 14:03 1 946 23

Политолози: Петък 13 може да е фатален за българската енергетика

  • вот на недоверие-
  • панчугов-
  • пиргова

Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила

Политолози: Петък 13 може да е фатален за българската енергетика - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено и с много критики.

"Петък 13 може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, правителството беше спокойно още в началото. Вчера вдигнаха блокадите предварително. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си иска вотове на недоверие. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават отгоре на ситуацията, но ще гласуват "за" правителството", каза политологът Мария Пиргова.

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине.

"Не очаквам днес да има развитие, т.е. да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една единствена цел - да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски все повече се налага.

"Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни говорители, в парламента няма опозиция. Костадинов изгуби доверие", коментира тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността, смята Панчугов.

"Страда правенето на политика. Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", настоя той.

По думите на Пиргова, от правителството виждаме сериозна подкрепа за Украйна, стремеж за преформатиране на службите, а на следващ етап предстоят и дискусии за конституционни промени.

"Правителството има два центъра на управление. Единият е истинският, неформален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица", обясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ определи това "да започнем да виждаме истинско уговаряне за съществуването на управлението" и прогнозира, че вероятно ротацията ще се случи.

Политолозите изразиха мнение и за предстоящите местни избори.

"Сглобката ще остане да управлява доста дълго време.", каза Пиргова. "Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила", прогнозира Панчугов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    18 5 Отговор
    То се е видяло,че Възраждане трябва от политическа ,да се превърне в силова партия.Исторически погледнато е на една крачка от радикализация.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 много са

    6 1 Отговор
    тъпкани евреи от мнозинствата на сглобките . не дадоха пари на бенямид . не пуснаха самолетите да ги спасят и ги дискриминираха . остана в еврейските хора усета за предателство . ще свалят еврешкото правителство . стария еврейн , няма опит . ще стане лошо и никой еврейн не иска да рискува . ще видим как ще коментира и терзииски - дядко му е еврейски .
  • 4 Анонимен

    9 4 Отговор
    Петък 13 януари 1977 година се разпадна енергийната система на България! Сега система няма защото преди години стана сектор за по лесна приватизация по времето на "царя"!
  • 5 Макробиолог

    12 0 Отговор
    И поведе прасето народа и го вкара в помията.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Манол

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да имаме въглища за още 30-40г,но до година две няма да имаме съоръжения където да ги използваме,за печки не стават!

    Коментиран от #13

  • 12 мани беги

    5 3 Отговор
    протестърти издадоа багажа, скриа са на топло, ше вземат едни пари докат може ... и посли си4ки ний тъй задружно ше зъзним на тъмну, оба4и аз имам две газои ламби и съм добре, но за вас мий тъжно
  • 13 мани беги

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Манол":

    и за 100 да имами, ня кой да ги изкопа, си4ки станаа инфлуенсъря и ютубъря

    Коментиран от #17

  • 14 Няма никакъв ред

    8 0 Отговор
    това не става така, иначе накрая ще има режим на тока!
  • 15 Хико

    7 0 Отговор
    Този политолог разбира от политика, колкото аз разбирам от ядрена физика ! Само пари трошат излишни !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не е хич смешно,

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "мани беги":

    тия инфлуенсери да се хващат на работа
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анджо

    3 1 Отговор
    Тая каквото е казала нищо не станало и си плямпа само глупости. Няма отърване от тия кумуняги.
  • 22 Анджо

    1 0 Отговор
    Имали луди някой да гласува за израждане. Трябва много да си умесвено ограничен. Никоя диктатура не е била успешна.
    И тия са толкова тъпи, че даже ни плашат с петък 13 .Една дата която нищо не значи. Заради тамплиерите ,че са били премахнати и станало фатална дата. И ние ще избираме тая за кметица, кадето ни плаши с врели некипели. Ти тамплиерите са си били пълни мафиоти. Най голямата мафиотска организация католическата църква ще позволи да има по голяма мафия от нея. Руснаците направиха и правословната църква на мафия, след като и те я направиха разнузнаветлна служба. Кажете тогава , след като сте много умни , на кой бог трябва да се моля и да почитам.
  • 23 инж. Ганчо Илков

    2 0 Отговор
    Политолозите тълкуват Вота на Недоверие към Правителството, но като некомпетни в областта на Икономиката не разбират, че Енергетиката и по точно ТЕЦ овете могат да Работят и с Друг вид Гориво. При всички случай трябва да намерят Технически Решения относно ограничаване на Въглеродните Емисии. Това трябваше да бъде направено още преди 5 ÷ 10 години. Въглищните Мини следва да бъдат Рекултивирани, така че за работещите ще има Работа. БАН разработват Технология за Производство на Електроенергия от Морската Вода. Служебните Правителства на Радев по подобие на Луканов (Преватизация по Московския Модел) акцентираха върху Изграждането на АЕЦ "Белене". Сега се говори за изграждане на два Реактора в АЕЦ "Колудуй" от Френска Фирма. Може да се намери Решение за Енергетиката, но не чрез Оставка на Правителството. Бизнесмените трябва да влезнат в Крак. Бизнес без Наука не върви. Пренебрегвайки Принципите на Пазарната Икономика, имаме връщане на зад. Знаем последиците от Миналото. Трябва да се върви Напред. Ползване на Добрата Практика и без залитане към Проруски Болшевизъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове