Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 13:51 1 033 27

Ваня Григорова: Активният диалог с гражданите е моето предимство пред опонентите ми

  • ваня григорова-
  • кандидат-
  • кмет

В основата на градските неволи е узаконената корупция и варварската реституция, посочи кандидатът за кмет на София от МК „БСП за България“ пред Съюза на тракийските дружества в България

Ваня Григорова: Активният диалог с гражданите е моето предимство пред опонентите ми - 1

Залагам на живата връзка с гражданите, това е моето предимство пред опонентите ми. Активният диалог с гражданите е от ключово значение, а представителите на властта не трябва остават затворени в Общината или в сградите на останалите институции. Това заяви кандидатът за кмет на София Ваня Григорова пред уважавани учени, изследователи, лекари, дипломати, юристи и общественици от Съюза на тракийските дружества в България. Тя се срещна с членове на организацията, за да представи основни акценти от визията си за бъдещо управление на столицата.

Григорова отговори на конкретни въпроси по актуални теми, като даде и своите предложения за справяне с наболелите проблеми. Тя представи политиките, които предвижда за намаляване на шума и замърсяването в градската среда, визията си за промени в градоустройствения план в посока развитие на столицата и създаване на нови работни места, бъдещето на градския транспорт, както и мерки за опазване на старите къщи и архитектурното наследство на града.

По думите ѝ в основата на множество от проблемите в Столична община е узаконената корупция и варварската реституция, която не позволи градът да бъде планиран адекватно.

„За мен корупционно е цялото управление през последните десетилетия, защото то дава възможност за изтичане на публични средства през уж законови методи. Това е неприемливо, но често не можем да кажем, че е незаконно. Всъщност, корупцията в много от случаите е съвсем „законна“. И никого не можем да осъдим, че той е дал възможност на частни компании да формират печалби от публични дейности, които не бива да бъдат в частни ръце. И за мен това е в основата на повечето проблеми, които срещаме не само в Столична община, но и в цялата държава“, счита тя.

Ваня Григорова посочи като основна причина за замърсяването на града и въздуха сметопочистването, изгарянето на дърва и въглища в немалка част от столицата, но на първо място – презастрояването, особено в онези зелени площи, предвидени за естествена вентилация, през които безпрепятствено да преминава въздухът от Витоша към центъра на града. Като спешна мярка Григорова посочи необходимостта да се запазят от застрояване съществуващите останали зелени площи – чрез отчуждаване на частните терени.

Според нея за да може да се преодолее замърсяването на въздуха в града от изгарянето на дърва и въглища, както и за борба с енергийната бедност, най-ефективният начин е разширяването на централното отопление. Това, по думите ѝ, означава укрепване на „Топлофикация“ – чрез технологично обновяване на компанията и ремонтиране на остарялата мрежа, за която не са отделени средства и не беше включена в ПВУ.

Във връзка с развитието на града, Ваня Григорова направи уговорката, че вече съществуват разработени планове градът да расте на север, но по-важният въпрос е общината да не позволи градоустройствения хаос, който се случи в южните квартали.

„Столична община трябва да се опита първо да гарантира социалната инфраструктура там, накъдето ще се развива градът – улици и градски транспорт, детски градини, училища и културни институции, здравни заведения – всичко онова, което е нужно на гражданите, за да живеят добре. И едва тогава да се дават разрешения за строеж. Това е нормалният начин за развитие на един град“, категоричен е левият кандидат за кмет на София.

И като пример за обратното Ваня Григорова даде ж.к. „Манастирски ливади“, квартал без детски градини и без каквато и да е планирана социална инфраструктура, където има улици, през които почти не може да се мине. „И отсега нататък каквото и да се опиташ да направиш, вече е трудно и почти невъзможно“, подчерта тя.

„От една страна, в последните десетилетия Софийска община разпродава всичко, което може да разпродаде, още от времето на Софиянски. От друга, варварската реституция не позволи градът да бъде планиран адекватно и доведе до проблемите ни днес. И това, което в момента остава на Столична община, е да намери около 1,5 млрд. лв., за да отчужди земите, които е ключово важно да са публична собственост“, обясни Григорова.

Тя изрази виждането си, че за да се случи това и да има синхрон в планирането на града, са необходими и редица законови промени, за да може най-малката единица, на която да се прави подробен устройствен план (ПУП), да е квартал, а не един самостоятелен имот.

По темата със сметопочистването Ваня Григорова предупреди за сериозен предстоящ проблем, свързан с такса смет, по който все още не се предприемат действия за смекчаването на този предстоящ удар за домакинствата. Тя припомни, че през 2018 г. с промяна в закона бе прехвърлена тежестта от фирмите към домакинствата.

„Вече 5 години всички общини в България отлагат преизчисляването по този начин на такса смет. Това ще доведе до много сериозно недоволство сред гражданите“, предупреди Ваня Григорова и предложи решение. Ако има ефективно разделение на отпадъците, то домакинството трябва да плаща само за това, което не може да се обработва и не представлява ресурс. Само чрез разделно сметосъбиране тази тежест за домакинствата може да се намали, поясни тя: „По този начин може да се предотврати сериозният удар, който иначе ще понесат домакинските бюджети от промяната на начина на изчисление на такса смет“.

В отговор на въпрос Ваня Григорова каза, че столицата не страда от липса на работни места, въпросът е в качеството им. Тя е убедена, че Столична община трябва да е работодател – еталон за останалите.

По горещия за жителите на София проблем, свързан с трафика, тя подчерта, че според нея в градския транспорт е необходимо синхронизиране на линиите, за да са удобни за гражданите. Друг проблем е недостигът на кадри.

„Аз ще продължа да настоявам за подобряване на условията на труд там, тъй като средната възраст на шофьорите е над 50 години, има много пенсионери, които продължават да работят“, подчерта Ваня Григорова и разказа, че в градския транспорт се работи много над допустимата граница часове, при тежки температурни условия – 40-50 градуса в кабинката на шофьора през лятото и минусови температури през зимата в депата.

„Ако това не се промени, скоро недостигът на кадри ще достигне 20% и няма да има шофьори за редовните дневни линии“, предупреди Ваня Григорова. Тя подчерта, че освен да се търсят ефективни решения, е необходимо да се проявява и социална чувствителност при справянето с различни проблеми.

На срещата бяха споделени топли думи за доброто сътрудничество на Ваня Григорова с организацията през годините в битието ѝ на синдикалист. От Съюза на тракийските дружества в България изразиха готовност и за бъдещи разговори по градските теми, пожелаха ѝ успех на изборите и все така да е в режим на отворен диалог с обществеността.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оффф

    11 17 Отговор
    И тя тръгнала кмет да става , вместо да е в маалата !

    Коментиран от #11

  • 3 е сигурно

    6 9 Отговор
    Терзииски ще овладее градът . най - укринец, най-изрелец, най-зелиски, най-туркиш, най-американски, най- фандъшки . хекмиянн изостана мнооого .

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рубладжийче

    12 8 Отговор
    Ванчето Григорова е българската Маргарет Тачър и ще ни изкара от евроатлантическото блато. Започнала е трудовия си път като чистачка в училище, има здрава пролетарска закваска и не е покварена от фалшивите джендърски ценности на западното образование. А като синдикален лидер винаги безкомпромисно е защитавала правата на работниците нарушени от алчните капиталисти и експлоататори.

    Коментиран от #24

  • 7 Какви са тия византийски дружества

    4 7 Отговор
    с византийско име Тракия? По български се нарича Ария и Перки! Гнусния гръцки екзоним Тракия няма място на българското знаме!

    Коментиран от #25

  • 8 горски

    13 7 Отговор
    Тупни ги в земята, тия увяхнали меки китки Ванче....
    Дори да има недостатъци,поне може да гледа хората право в очите....
    Онези гледат някъде отвъд.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БОЦ - ко

    7 9 Отговор
    Другарката от Факултето,
    Прехраната където,
    Изкарва си с метлата,
    Ламти за кметската заплата...
  • 11 истина ти казвам

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Оффф":

    Ми така както върви маалата е бъдещето,правилно са я номинирали! Азис президент!!!!
  • 12 Само да кажа!

    10 6 Отговор
    Не знам дали знаете, че Ваня Григорова е ромка от столичния квартал " Христо Ботев" . Има още 2 по малки сестри и 1 брат.

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Дааа ...

    5 6 Отговор
    Другарката е научила наизуст всички инициативи на Спаси София и сега ги декламира със социалистически плам.
    Типично по шумкарски .
  • 14 БКП-КПСС вечна дружба

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само да кажа!":

    За патрЕотин и вrъZpoжденец това е без значение. България пред всичко и да следваме майка Русия.
  • 15 Неграмотния

    2 5 Отговор
    Ганьовциии, идваме !
    А Чае шукарие ще е химна !

    Коментиран от #19

  • 16 121314

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "е сигурно":

    Дано да си прав, само да не е най-путин...., тогава ти спират траншовете и трее дърпаш към Русия
  • 17 ГИРБ

    1 6 Отговор
    Новия кмет на София е Хекимян, решено е вече и няма смисъл никой да се разхожда до урните, за да си хаби напразно времето !
  • 18 Ванче, имаш много работа

    3 2 Отговор
    Ванче, не се занимавай с глупости! Още сега, преди изборите, си направи екипа: 1. Зам. по ГРАДОСТРОИТЕЛСТВО - канализация, водопровод, презастрояване (уплътняване 😰💰🤕), транспорт - обществен за сметка на личен), 3.сигурност на обществени места и училища, 4.ЧИСТ ВЪЗДУХ - миене на улици и събиране на паднали листа, НО НАЙ- ВАЖНОТО - ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ!!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Бат' Сали - визьонер

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотния":

    Аааа, не! Химна ще е "Желем, желем, с каруци жилязо и бакър берем!"
  • 20 Абе готина е!

    4 2 Отговор
    Дори само заради това, че ми харесва, бих я избрал!
  • 21 Ванче, това е най- важно!

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ванче, имаш много работа":

    Ето, виждаш ли? Като стане въпрос за ревизия на Фандъкова и ОС на ГЕРБ, ще трябва да раздаваме хинин против треска!
  • 22 анализатор

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само да кажа!":

    Все пак е от София, а сегашната е от Белчин баня !
  • 23 Отворете си очите

    0 2 Отговор
    Като член на БСП,никога не бих гласувал за Ваня Григорова.Ромка която я уредиха да работи в Подкрепа и и осигуряваха интервюта по телевията ,есетствено срещу заплащане.Уредиха майка и да работи в Софийския университет която пък живее в социално жилилище също уредено за най малката сестра на Ваня.Дъщеря и също работи в Подкрепа .Три сестри са и са пълни със заеми .Единственият мотив е да се уредят всички с апартаменти и да си изплатят огромните заеми .Ваня е човек на началник на кабинета на Румен Радев Иво Христов.Икономистка на теория на практика е гола вода.
  • 24 Отворете си очите

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рубладжийче":

    Като член на БСП,никога не бих гласувал за Ваня Григорова.Ромка която я уредиха да работи в Подкрепа и и осигуряваха интервюта по телевията ,есетствено срещу заплащане.Уредиха майка и да работи в Софийския университет която пък живее в социално жилилище също уредено за най малката сестра на Ваня.Дъщеря и също работи в Подкрепа .Три сестри са и са пълни със заеми .Единственият мотив е да се уредят всички с апартаменти и да си изплатят огромните заеми .Ваня е човек на началник на кабинета на Румен Радев Иво Христов.Икономистка на теория на практика е гола вода.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какви са тия византийски дружества":

    Когато ти отрежат корена на родовата памет, чрез популяризирането на прякора ТРАК, ти вече си лесен за асимилация и ОБЕЗЛИЧАВАНЕ.
  • 26 Казуар

    0 1 Отговор
    Ваня Григорова става да бъде в групата на руските анализатори и пропагандатори които манипулират мужиците.
  • 27 Стоян

    0 0 Отговор
    Ако основната дейност е активни диалози с гражданите няма да остане време за изпълнение на обещанията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове